Cum alegi corect cauciucurile de iarnă. Caracteristicile pneurilor potrivite pentru sezonul rece

AUTO  anvelope-iarna (1)

Dimensiune font:

| 03-11-2021 21:20

Venirea sezonului rece înseamnă și pregătirea autoturismului pentru condiții meteo severe. Astfel, toți conducătorii auto trebuie să-și doteze mașinile cu anvelope de iarnă.

Mai mult, Registrul Auto Român avertizează că anvelopele "all season" sunt acceptate, însă NU și iarna, așa încât șoferii sunt nevoiţi să ia măsuri pentru a nu primi amenzi.

Chiar dacă nu este foarte plăcută această operațiune și nici ieftină, montarea cauciucurilor de iarnă ar trebui privită nu doar ca obligație impusă de Codul Rutier, ci mai cu seamă, ca o necesitate care îți oferă siguranță cât mai mare în trafic, pe tot parcursul iernii. Anvelopele de iarnă sporesc tracțiunea autoturismului și te ajută să menţii maşina pe șosea în timpul lunilor reci, cu zăpadă, gheață și polei.

Pentru a nu transforma condusul într-o grijă suplimentară și pentru a avea certitudinea că mașina este cu adevărat pregătită pentru toate fenomenele meteorologice pe care sezonul rece le va rezerva, este recomandat să nu te rezumi doar la a monta un set de anvelope de iarnă, ci să investești şi puţin timp, căutând un model cât mai bun.

Specialiștii în domeniu de la autovit.ro au realizat un ghid care să te ajute să înțelegi de ce trebuie să alegi cele mai bune cauciucuri de iarnă.

 

Pentru a selecta un set de anvelope de iarnă cât mai bun, este necesar să ții cont de anumite caracteristici ale cauciucurilor, pe care să le analizezi independent, pentru fiecare model în parte. O astfel de analiză este foarte utilă, deoarece te va ajuta să faci alegerea în mod obiectiv, în funcție de propriile tale nevoi.

Distanța de frânare și aderența pe suprafețe umede

Pentru că precipitațiile sunt comune în sezonul rece, distanța de frânare pe care anvelopele alese o pot asigura și aderența lor în condițiile grele de drum reprezintă un criteriu după care trebuie să te ghidezi în alegerea acestora. Pentru a stabili eficiența gumelor la frânare și cât de aderente sunt, este necesar să verifici eticheta produsului și să observi calificativul înscris pe aceasta. Acest parametru este marcat cu litere de la A la G, de la cea mai mică distanță de frânare la cea mai mare.

Acest criteriu este unul important după care să te ghidezi, întrucât, în condiții de drum acoperit de apă, zăpadă sau polei, distanța de frânare, de la viteza de 80 km/h, oferită de anvelopele marcate cu litera A, este cu 30%, deci cu 18 metri mai mică decât cea asigurată de cauciucurile cu litera G.

Astfel, pentru siguranța ta, este recomandat să alegi doar anvelope notate cu B sau A, întrucât acestea vor asigura cea mai mică distanță de frânare și vor asigura o aderență mai mare, în cazul unei manevre bruște.

Nivelul zgomotului și consumul de combustibil generat

Mulți șoferi consideră că anvelopele de iarnă măresc consumul de carburant, dar și zgomotul produs în timpul rulării. Cu toate că această afirmație are o urmă de adevăr, nu este universal valabilă iar prin alegerea unor cauciucuri de iarnă potrivite îți vei putea asigura o experiență de condus plăcută și economică pe timpul sezonului rece.

Informații despre acești parametri poți descoperi tot pe eticheta cauciucurilor.

Consumul de carburant generat este inscripționat în stânga celui legat de distanța de frânare pe drum umed și este notat tot prin litere cuprinse de la A la G. La fel ca în cazul precedent, cel mai mic consum este asigurat de anvelopele notate cu A și cel mai mare, de cauciucurile notate cu litera G. Pentru un raport calitate-preț cât mai bun, îți recomandăm să alegi anvelope al căror parametru de consum este minimum C.

În partea inferioară a etichetei, poți găsi detalii și despre zgomotul produs în timpul rulării de anvelope, acesta fiind exprimat în decibeli. Pentru o experiență de condus cât mai plăcută, este indicat să alegi anvelope care nu produc mai mult de 70 dB în mers.

Brandul anvelopelor

Cu toate că este bine să verifici caracteristicile anvelopelor înainte de alegerea lor, numele producătorului este un alt criteriu important, care determină calitatea.

Companiile consacrate precum Continental, Pirelli, Michelin sau Dunlop sunt cunoscute pentru pneurile premium pe care le produc și pentru că investesc anual sume imense pentru cercetare și pentru inventarea unor materiale noi, care să crească siguranța și confortul oferite de anvelope, dar și durabilitatea acestora.

Deși mai scumpe decât celelalte modele, aceste pneuri reprezintă un pariu sigur, în cazul în care nu îți dorești să faci compromisuri.

Părerile altor cumpărători şi comentariile acestora

Trăim în epoca internetului, iar acest lucru aduce o gamă largă de avantaje, chiar și atunci când vine vorba despre alegerea anvelopelor. Atunci când ai luat în calcul toate caracteristicile prezentate mai sus, iar în lista ta au mai rămas doar câteva modele de anvelope, este momentul să cauți, online, informații despre fiecare dintre acestea și să afli părerea persoanelor care le-au folosit deja.

Anumite reviste internaționale de specialitate sau asociații automobilistice testează anual cele mai populare modele de anvelope de iarnă, urmărind o serie bine stabilită de parametri, cu scopul de a le prezenta publicului pe cele mai eficiente. Aceste teste sunt obiective, fiind realizate de entități consacrate din domeniu, a căror reputație garantează acuratețea rezultatelor, potrivit autovit.ro.

Cum se testează cauciucurile de iarnă

Entitățile specializate testează anvelopele după o serie foarte strictă de reguli și ținând cont de fiecare detaliu care ar putea afecta rezultatul final al verificării.

În primul rând, toate anvelopele care urmează a fi testate nu sunt primite de la producător, ci sunt cumpărate aleatoriu de pe piața liberă, de la diferiți comercianți cu puncte de desfacere diferite. Același lucru se aplică și când vine vorba despre testarea propriu-zisă, care se desfășoară tot independent, fără ca producătorul să intervină în vreun fel în desfășurarea procesului.

Pentru a stabili cu exactitate cât de eficiente sunt anvelopele, în cadrul testării se vor simula mai multe scenarii, prin care să se verifice limitele cauciucurilor și capacitatea lor de a oferi siguranță în situații critice. Astfel, testele se vor desfășura pe carosabil umed, uscat sau pe zăpadă, iar mașina folosită pentru testare va avea, succesiv, sistemul de control al tracțiunii activat și dezactivat.

În cadrul testelor, se vor simula situații precum frânarea bruscă sau manevrele spontane pentru evitarea unui pericol iminent, pentru a stabili cu acuratețe distanța de frânare și stabilitatea oferită de anvelopele de iarnă, pe toate condițiile de drum.

Un alt parametru analizat în cadrul unei astfel de testări este durabilitatea. Pentru a se verifica dacă rezistența pneurilor promisă de producător coincide cu realitatea, o mașină echipată cu anvelopele va fi urcată pe un stand special cu role, unde vor fi simulate condițiile obișnuite de rulare, pentru a se stabili numărul de kilometri după care anvelopele se vor uza, mai relevă autovit.ro. Tot în cadrul testului se vor determina nivelul zgomotului produs de anvelope în timpul rulării și gradul de confort pe care acestea îl oferă. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
UE interzice vânzarea motorinei în statele membre. A fost anunțată data limită pentru mașinile care folosesc acest combustibil
20/04/2024 15:57

Uniunea Europeană impune reguli extrem de dure! Usor, usor, combustibilii traditionali precum motorina si benzina vo fi interzisi. Deja, un calendar in această privintă a fost stabilit. Traditionalii co ...

DongFeng, prezent în România prin SUVCARS, intenționează să deschidă o unitate de producție în Europa
20/04/2024 12:10

 Producătorul auto chinez DongFeng Motors, cunoscut pentru parteneriatele sale cu grupul auto Stellantis si mărci de renume, cum ar fi Honda, Citroen, Peugeot si Renault, isi extinde prezenta globală cu ...

Un motociclist a fost prins când ”zbura” cu 242 km/oră pe drumul vechi care leagă litoralul de București, anunță Poliția Constanța
13/04/2024 21:03

 Un motociclist a fost prins cand ”zbura” cu 242 km/oră pe drumul vechi care leagă litoralul de Bucuresti, anuntă Politia Constanta. Motociclistul a fost depistat de politistii rutieri pe DN ...

Formula 1: Schimbări în calendarul din 2025 - Unde va debuta sezonul următor
12/04/2024 17:57

 ​Vineri a fost dezvăluit calendarul competitional pentru anul 2025 din Formula 1, iar surpriza vine in ceea ce priveste locul de debut al următorului sezon din Marele Circ. Formula 1  Sezon ...

Waze  noi funcții importante. Toți șoferii trebuie să știe de ele
12/04/2024 13:29

Waze, aplicatia de navigare apreciată de soferi din intreaga lume pentru functiile sale inovatoare si alertele utile in timp real, anuntă lansarea unui set de actualizări menite să imbunătătească si mai ...

Reguli noi de eliberare a permisului de conducere. În ce condiții poate fi obținut online
06/04/2024 14:01

Ministerul Afacerilor Interne a pus in dezbatere publică un proiect de ordin de ministru prin care este inlocuit un ordin similar din 2013 privind conditiile de eliberare a permisului de conducere cu o nouă v ...

Un număr foarte mare de automobile BMW, rechemate în service
01/04/2024 12:20

 Un număr foarte mare de automobile BMW vor fi rechemate in service pentru remedierea unei posibile defectiuni a sistemului de recirculare a gazelor arse. Eroarea de functionare poate conduce la efecte se ...

Decizie CCR - Posesorii de carnet categoria B vor putea conduce motociclete
20/03/2024 11:34

Curtea Constituţională (CCR) a Romaniei a discutat, miercuri, sesizarea privind ordonanţa de urgenţă care le permite posesorilor de carnet categoria B să conducă scutere. Presedintele Klaus Iohannis cont ...

UE pregătește o legislație rutieră mai aspră. Interdicția de conducere ajunge la nivel european
11/03/2024 12:41

 Se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Noua legislatie ar putea fi adoptată chiar din 2025, sustine europarlamentarul Vlad Gheorghe. Cea mai importantă prevedere este că un sofe ...

Există riscul ca Uber și Bolt să dispară din România: Guvernul pregătește o mare lovitură
11/03/2024 12:00

La nivel guvernamental s-au purtat negocieri extinse pentru a se modifica OUG 49/2019 pentru a reglementa transportul de persoane. Conform celor de la Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei