Cum alegi corect cauciucurile de iarnă. Caracteristicile pneurilor potrivite pentru sezonul rece

AUTO  anvelope-iarna (1)

Dimensiune font:

| 03-11-2021 21:20

Venirea sezonului rece înseamnă și pregătirea autoturismului pentru condiții meteo severe. Astfel, toți conducătorii auto trebuie să-și doteze mașinile cu anvelope de iarnă.

Mai mult, Registrul Auto Român avertizează că anvelopele "all season" sunt acceptate, însă NU și iarna, așa încât șoferii sunt nevoiţi să ia măsuri pentru a nu primi amenzi.

Chiar dacă nu este foarte plăcută această operațiune și nici ieftină, montarea cauciucurilor de iarnă ar trebui privită nu doar ca obligație impusă de Codul Rutier, ci mai cu seamă, ca o necesitate care îți oferă siguranță cât mai mare în trafic, pe tot parcursul iernii. Anvelopele de iarnă sporesc tracțiunea autoturismului și te ajută să menţii maşina pe șosea în timpul lunilor reci, cu zăpadă, gheață și polei.

Pentru a nu transforma condusul într-o grijă suplimentară și pentru a avea certitudinea că mașina este cu adevărat pregătită pentru toate fenomenele meteorologice pe care sezonul rece le va rezerva, este recomandat să nu te rezumi doar la a monta un set de anvelope de iarnă, ci să investești şi puţin timp, căutând un model cât mai bun.

Specialiștii în domeniu de la autovit.ro au realizat un ghid care să te ajute să înțelegi de ce trebuie să alegi cele mai bune cauciucuri de iarnă.

 

Pentru a selecta un set de anvelope de iarnă cât mai bun, este necesar să ții cont de anumite caracteristici ale cauciucurilor, pe care să le analizezi independent, pentru fiecare model în parte. O astfel de analiză este foarte utilă, deoarece te va ajuta să faci alegerea în mod obiectiv, în funcție de propriile tale nevoi.

Distanța de frânare și aderența pe suprafețe umede

Pentru că precipitațiile sunt comune în sezonul rece, distanța de frânare pe care anvelopele alese o pot asigura și aderența lor în condițiile grele de drum reprezintă un criteriu după care trebuie să te ghidezi în alegerea acestora. Pentru a stabili eficiența gumelor la frânare și cât de aderente sunt, este necesar să verifici eticheta produsului și să observi calificativul înscris pe aceasta. Acest parametru este marcat cu litere de la A la G, de la cea mai mică distanță de frânare la cea mai mare.

Acest criteriu este unul important după care să te ghidezi, întrucât, în condiții de drum acoperit de apă, zăpadă sau polei, distanța de frânare, de la viteza de 80 km/h, oferită de anvelopele marcate cu litera A, este cu 30%, deci cu 18 metri mai mică decât cea asigurată de cauciucurile cu litera G.

Astfel, pentru siguranța ta, este recomandat să alegi doar anvelope notate cu B sau A, întrucât acestea vor asigura cea mai mică distanță de frânare și vor asigura o aderență mai mare, în cazul unei manevre bruște.

Nivelul zgomotului și consumul de combustibil generat

Mulți șoferi consideră că anvelopele de iarnă măresc consumul de carburant, dar și zgomotul produs în timpul rulării. Cu toate că această afirmație are o urmă de adevăr, nu este universal valabilă iar prin alegerea unor cauciucuri de iarnă potrivite îți vei putea asigura o experiență de condus plăcută și economică pe timpul sezonului rece.

Informații despre acești parametri poți descoperi tot pe eticheta cauciucurilor.

Consumul de carburant generat este inscripționat în stânga celui legat de distanța de frânare pe drum umed și este notat tot prin litere cuprinse de la A la G. La fel ca în cazul precedent, cel mai mic consum este asigurat de anvelopele notate cu A și cel mai mare, de cauciucurile notate cu litera G. Pentru un raport calitate-preț cât mai bun, îți recomandăm să alegi anvelope al căror parametru de consum este minimum C.

În partea inferioară a etichetei, poți găsi detalii și despre zgomotul produs în timpul rulării de anvelope, acesta fiind exprimat în decibeli. Pentru o experiență de condus cât mai plăcută, este indicat să alegi anvelope care nu produc mai mult de 70 dB în mers.

Brandul anvelopelor

Cu toate că este bine să verifici caracteristicile anvelopelor înainte de alegerea lor, numele producătorului este un alt criteriu important, care determină calitatea.

Companiile consacrate precum Continental, Pirelli, Michelin sau Dunlop sunt cunoscute pentru pneurile premium pe care le produc și pentru că investesc anual sume imense pentru cercetare și pentru inventarea unor materiale noi, care să crească siguranța și confortul oferite de anvelope, dar și durabilitatea acestora.

Deși mai scumpe decât celelalte modele, aceste pneuri reprezintă un pariu sigur, în cazul în care nu îți dorești să faci compromisuri.

Părerile altor cumpărători şi comentariile acestora

Trăim în epoca internetului, iar acest lucru aduce o gamă largă de avantaje, chiar și atunci când vine vorba despre alegerea anvelopelor. Atunci când ai luat în calcul toate caracteristicile prezentate mai sus, iar în lista ta au mai rămas doar câteva modele de anvelope, este momentul să cauți, online, informații despre fiecare dintre acestea și să afli părerea persoanelor care le-au folosit deja.

Anumite reviste internaționale de specialitate sau asociații automobilistice testează anual cele mai populare modele de anvelope de iarnă, urmărind o serie bine stabilită de parametri, cu scopul de a le prezenta publicului pe cele mai eficiente. Aceste teste sunt obiective, fiind realizate de entități consacrate din domeniu, a căror reputație garantează acuratețea rezultatelor, potrivit autovit.ro.

Cum se testează cauciucurile de iarnă

Entitățile specializate testează anvelopele după o serie foarte strictă de reguli și ținând cont de fiecare detaliu care ar putea afecta rezultatul final al verificării.

În primul rând, toate anvelopele care urmează a fi testate nu sunt primite de la producător, ci sunt cumpărate aleatoriu de pe piața liberă, de la diferiți comercianți cu puncte de desfacere diferite. Același lucru se aplică și când vine vorba despre testarea propriu-zisă, care se desfășoară tot independent, fără ca producătorul să intervină în vreun fel în desfășurarea procesului.

Pentru a stabili cu exactitate cât de eficiente sunt anvelopele, în cadrul testării se vor simula mai multe scenarii, prin care să se verifice limitele cauciucurilor și capacitatea lor de a oferi siguranță în situații critice. Astfel, testele se vor desfășura pe carosabil umed, uscat sau pe zăpadă, iar mașina folosită pentru testare va avea, succesiv, sistemul de control al tracțiunii activat și dezactivat.

În cadrul testelor, se vor simula situații precum frânarea bruscă sau manevrele spontane pentru evitarea unui pericol iminent, pentru a stabili cu acuratețe distanța de frânare și stabilitatea oferită de anvelopele de iarnă, pe toate condițiile de drum.

Un alt parametru analizat în cadrul unei astfel de testări este durabilitatea. Pentru a se verifica dacă rezistența pneurilor promisă de producător coincide cu realitatea, o mașină echipată cu anvelopele va fi urcată pe un stand special cu role, unde vor fi simulate condițiile obișnuite de rulare, pentru a se stabili numărul de kilometri după care anvelopele se vor uza, mai relevă autovit.ro. Tot în cadrul testului se vor determina nivelul zgomotului produs de anvelope în timpul rulării și gradul de confort pe care acestea îl oferă. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Când este permis să dai flash-uri în trafic. Șoferii pot primi amendă și puncte de penalizare pentru folosirea incorectă a luminilor
03/03/2024 09:53

 Flash-urile si claxoanele sunt două dintre cele mai intalnite metode de comunicare folosite de soferi in trafic. Unii soferi dau flash-uri pentru a avertiza alti soferi de un pericol, altii pentru a-si e ...

Imobilizarea planificată a populațiilor: UE vrea să interzică repararea mașinilor mai vechi de 15 ani!
29/02/2024 12:33

Uniunea Europeană propune un act legislativ controversat care ar interzice efectiv dreptul la reparatii pentru vehiculele mai vechi de 15 ani. Scopul, potrivit Comisiei Europene, este "de a reinnoi parcu ...

Mașini furate direct cu platforma - Schema unui tânăr din București, descoperită după o jumătate de an
25/02/2024 21:34

Un bărbat de 28 de ani este cercetat după ce a determinat conducătorii unor autoplatforme să fure trei maşini parcate in Bucureşti, iar poliţiştii au stabilit că el intenţiona să valorifice autoturis ...

Când pot șoferii merge sau depăși pe linia de tramvai fără să ia amendă? Poliția nu are ce le face
25/02/2024 11:02

În general, rularea pe sina de tramvai este sanctionată cu 4-5 puncte de amendă si suspendarea permisului pe 30 de zile. Dar, există si cateva cazuri cand soferii pot merge sau depăsi pe linia de tram ...

VIDEO Peste 100 de mașini, implicate într-un accident în lanț pe o autostradă din China
23/02/2024 12:50

 Mai multe persoane au fost rănite după ce aproximativ 100 de autovehicule au fost implicate intr-un carambol pe o porţiune acoperită cu polei a unui autostrăzi din oraşul Suzhou din China, a relatat ...

Noul sistem RO e-Transport aduce haosul pe șosele: amenzi uriașe și confiscarea mărfurilor, o garanție spre falimentul transportatorilor
20/02/2024 14:20

  Organele fiscale aplică amenzi de pană la 100.000 lei pentru nedeclararea mărfurilor in sistemul RO e-Transport si totodată confiscă valoarea bunurilor nedeclarate. Firmele de transp ...

Schimbări la Rabla Plus 2024: Valoarea ecotichetului scade la jumătate pentru achiziția de mașini full electrice
19/02/2024 12:17

 Cuantumul ecotichetului pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric va fi redus la 25.500 de lei, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare in programul Rabla Plus, ara ...

Polițiștii au făcut prăpăd pe șosele: acțiune de amploare în trafic
18/02/2024 12:54

Politistii au retinut, sambătă, 996 de permise de conducere, dintre care 144 pentru consum de alcool si 20 pentru consum de droguri sau alte substante interzise, anuntă MAI, informează Mediafax. „& ...

VIDEO - Se inaugurează unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România: Transapuseana va fi o adevărată bijuterie
17/02/2024 21:51

  Lucrările la unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Romania sunt aproape finalizate. În anul 2024 se vor finaliza lucrările de modernizare la Transapuseana, drumul care străbate Mu ...

Încep lucrările din România la drumul expres care leagă nordul Europei de sudul Europei
13/02/2024 14:49

Una dintre cele mai importante legături rutiere din Europa va fi construită in Romania. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anuntat că vor incepe lucrările la drumul expres Arad-Oradea, care va le ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei