Cum alegi corect cauciucurile de iarnă. Caracteristicile pneurilor potrivite pentru sezonul rece

AUTO  anvelope-iarna (1)

Dimensiune font:

| 03-11-2021 21:20

Venirea sezonului rece înseamnă și pregătirea autoturismului pentru condiții meteo severe. Astfel, toți conducătorii auto trebuie să-și doteze mașinile cu anvelope de iarnă.

Mai mult, Registrul Auto Român avertizează că anvelopele "all season" sunt acceptate, însă NU și iarna, așa încât șoferii sunt nevoiţi să ia măsuri pentru a nu primi amenzi.

Chiar dacă nu este foarte plăcută această operațiune și nici ieftină, montarea cauciucurilor de iarnă ar trebui privită nu doar ca obligație impusă de Codul Rutier, ci mai cu seamă, ca o necesitate care îți oferă siguranță cât mai mare în trafic, pe tot parcursul iernii. Anvelopele de iarnă sporesc tracțiunea autoturismului și te ajută să menţii maşina pe șosea în timpul lunilor reci, cu zăpadă, gheață și polei.

Pentru a nu transforma condusul într-o grijă suplimentară și pentru a avea certitudinea că mașina este cu adevărat pregătită pentru toate fenomenele meteorologice pe care sezonul rece le va rezerva, este recomandat să nu te rezumi doar la a monta un set de anvelope de iarnă, ci să investești şi puţin timp, căutând un model cât mai bun.

Specialiștii în domeniu de la autovit.ro au realizat un ghid care să te ajute să înțelegi de ce trebuie să alegi cele mai bune cauciucuri de iarnă.

 

Pentru a selecta un set de anvelope de iarnă cât mai bun, este necesar să ții cont de anumite caracteristici ale cauciucurilor, pe care să le analizezi independent, pentru fiecare model în parte. O astfel de analiză este foarte utilă, deoarece te va ajuta să faci alegerea în mod obiectiv, în funcție de propriile tale nevoi.

Distanța de frânare și aderența pe suprafețe umede

Pentru că precipitațiile sunt comune în sezonul rece, distanța de frânare pe care anvelopele alese o pot asigura și aderența lor în condițiile grele de drum reprezintă un criteriu după care trebuie să te ghidezi în alegerea acestora. Pentru a stabili eficiența gumelor la frânare și cât de aderente sunt, este necesar să verifici eticheta produsului și să observi calificativul înscris pe aceasta. Acest parametru este marcat cu litere de la A la G, de la cea mai mică distanță de frânare la cea mai mare.

Acest criteriu este unul important după care să te ghidezi, întrucât, în condiții de drum acoperit de apă, zăpadă sau polei, distanța de frânare, de la viteza de 80 km/h, oferită de anvelopele marcate cu litera A, este cu 30%, deci cu 18 metri mai mică decât cea asigurată de cauciucurile cu litera G.

Astfel, pentru siguranța ta, este recomandat să alegi doar anvelope notate cu B sau A, întrucât acestea vor asigura cea mai mică distanță de frânare și vor asigura o aderență mai mare, în cazul unei manevre bruște.

Nivelul zgomotului și consumul de combustibil generat

Mulți șoferi consideră că anvelopele de iarnă măresc consumul de carburant, dar și zgomotul produs în timpul rulării. Cu toate că această afirmație are o urmă de adevăr, nu este universal valabilă iar prin alegerea unor cauciucuri de iarnă potrivite îți vei putea asigura o experiență de condus plăcută și economică pe timpul sezonului rece.

Informații despre acești parametri poți descoperi tot pe eticheta cauciucurilor.

Consumul de carburant generat este inscripționat în stânga celui legat de distanța de frânare pe drum umed și este notat tot prin litere cuprinse de la A la G. La fel ca în cazul precedent, cel mai mic consum este asigurat de anvelopele notate cu A și cel mai mare, de cauciucurile notate cu litera G. Pentru un raport calitate-preț cât mai bun, îți recomandăm să alegi anvelope al căror parametru de consum este minimum C.

În partea inferioară a etichetei, poți găsi detalii și despre zgomotul produs în timpul rulării de anvelope, acesta fiind exprimat în decibeli. Pentru o experiență de condus cât mai plăcută, este indicat să alegi anvelope care nu produc mai mult de 70 dB în mers.

Brandul anvelopelor

Cu toate că este bine să verifici caracteristicile anvelopelor înainte de alegerea lor, numele producătorului este un alt criteriu important, care determină calitatea.

Companiile consacrate precum Continental, Pirelli, Michelin sau Dunlop sunt cunoscute pentru pneurile premium pe care le produc și pentru că investesc anual sume imense pentru cercetare și pentru inventarea unor materiale noi, care să crească siguranța și confortul oferite de anvelope, dar și durabilitatea acestora.

Deși mai scumpe decât celelalte modele, aceste pneuri reprezintă un pariu sigur, în cazul în care nu îți dorești să faci compromisuri.

Părerile altor cumpărători şi comentariile acestora

Trăim în epoca internetului, iar acest lucru aduce o gamă largă de avantaje, chiar și atunci când vine vorba despre alegerea anvelopelor. Atunci când ai luat în calcul toate caracteristicile prezentate mai sus, iar în lista ta au mai rămas doar câteva modele de anvelope, este momentul să cauți, online, informații despre fiecare dintre acestea și să afli părerea persoanelor care le-au folosit deja.

Anumite reviste internaționale de specialitate sau asociații automobilistice testează anual cele mai populare modele de anvelope de iarnă, urmărind o serie bine stabilită de parametri, cu scopul de a le prezenta publicului pe cele mai eficiente. Aceste teste sunt obiective, fiind realizate de entități consacrate din domeniu, a căror reputație garantează acuratețea rezultatelor, potrivit autovit.ro.

Cum se testează cauciucurile de iarnă

Entitățile specializate testează anvelopele după o serie foarte strictă de reguli și ținând cont de fiecare detaliu care ar putea afecta rezultatul final al verificării.

În primul rând, toate anvelopele care urmează a fi testate nu sunt primite de la producător, ci sunt cumpărate aleatoriu de pe piața liberă, de la diferiți comercianți cu puncte de desfacere diferite. Același lucru se aplică și când vine vorba despre testarea propriu-zisă, care se desfășoară tot independent, fără ca producătorul să intervină în vreun fel în desfășurarea procesului.

Pentru a stabili cu exactitate cât de eficiente sunt anvelopele, în cadrul testării se vor simula mai multe scenarii, prin care să se verifice limitele cauciucurilor și capacitatea lor de a oferi siguranță în situații critice. Astfel, testele se vor desfășura pe carosabil umed, uscat sau pe zăpadă, iar mașina folosită pentru testare va avea, succesiv, sistemul de control al tracțiunii activat și dezactivat.

În cadrul testelor, se vor simula situații precum frânarea bruscă sau manevrele spontane pentru evitarea unui pericol iminent, pentru a stabili cu acuratețe distanța de frânare și stabilitatea oferită de anvelopele de iarnă, pe toate condițiile de drum.

Un alt parametru analizat în cadrul unei astfel de testări este durabilitatea. Pentru a se verifica dacă rezistența pneurilor promisă de producător coincide cu realitatea, o mașină echipată cu anvelopele va fi urcată pe un stand special cu role, unde vor fi simulate condițiile obișnuite de rulare, pentru a se stabili numărul de kilometri după care anvelopele se vor uza, mai relevă autovit.ro. Tot în cadrul testului se vor determina nivelul zgomotului produs de anvelope în timpul rulării și gradul de confort pe care acestea îl oferă. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

Lichidatorul judiciar desemnat prin Ȋncheierea nr. 40/18 noiembrie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secţia Civilă, în dosarul nr. 2183/89/2022, privind debitoarea S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 16445021, sediul social în mun. Vaslui, str. Căpitan Filote Claudiu, bl. 448, sc. A, et. 3, ap. 15, jud. Vaslui, număr de ordine în registrul comerţului J37/358/2004, notifică deschiderea procedurii simplificate de faliment, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este de 23.12.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitoarei. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 19.01.2023. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 03.02.2023. Se convoacǎ prima Adunare a creditorilor în data de 23.01.2023, ora 1200 la sediul lichidatorului judiciar situat în mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea lichidatorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la lichidatorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
Mercedes Benz semnalat furat din Germania, descoperit la Albița
09/12/2022 18:28

 Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au descoperit la controlul de frontieră şi indisponibilizat pentru continuarea cercetărilor un autovehicul marca Mercedes Ben ...

Accident mortal în județul Vrancea. Un bărbat a decedat după ce două mașini s-au ciocnit violent
09/12/2022 18:25

 Pompierii militari au intervenit astăzi, in jurul orei 16:50, pe DN 2 E 85, pe raza localitătii Garoafa, la un accident rutier  produs ca urmare a impactului intre 2 autoturisme, in care au fost im ...

Un bărbat a rămas fără permis de conducere pentru 510 zile, după ce a încălcat în repetate rânduri regulile de circulaţie
08/12/2022 17:01

 Un bărbat din judeţul Harghita a rămas fără permis de conducere in judeţul Bihor, pentru o perioadă de 510 zile, după ce a incălcat, joi, mai mute reguli de circulaţie. Poliţiştii care nu l-au ...

Iohannis a promulgat modificarea Legii Circulației: Polițiștii locali primesc noi atribuții
07/12/2022 12:28

 Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea pentru modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care stabileşte şi in sarcina poliţiei locale atribuţia de a putea solicita prop ...

Austria a găsit soluția să-i liniștească pe vitezomani: Va confisca maşinile şi le va scoate la licitaţie
05/12/2022 23:55

Guvernul austriac a anunţat, luni, că va confisca maşinile şoferilor care depăşesc viteza maximă legală, iar apoi le va scoate la licitaţie, relatează Reuters, anuntă News.ro. Autorităţile local ...

VIDEO Primii și ultimii kilometri de autostradă din 2022. Cum arată acum tronsonul care va fi inaugurat pe 15 decembrie
05/12/2022 18:22

 Un singur tronson de autostradă va fi deschis in acest an: pe 15 decembrie va fi inaugurat primul tronson al autostrăzii A1 Sibiu - Pitesti, un tronson de circa 13 km de la Sibiu la Boita. Autostrada ...

Wizz Air va lansa șapte rute noi spre TURCIA! Două vor fi de pe Aeroportul IAȘI
01/12/2022 12:13

 Ministerul Transporturilor a avizat favorabil cererea companiei Wizz Air pentru a lansa sase rute din Romania spre Turcia. Wizz Air a solicitat Ministerului Transporturilor la inceput ...

Ford Motor recheamă 634.000 de SUV-uri la nivel mondial, din cauza riscului de incendiu la motor
25/11/2022 09:20

Ford Motor recheamă 634.000 de vehicule sport utilitare (SUV) din intreaga lume, din cauza riscului de incendiu cauzat de posibile fisuri la injectoarele de combustibil, şi va indemna proprietarii să-şi duc ...

Restricții de circulație in orasul IASI  de Ziua Națională a României și pe durata Sărbătorilor de Iarnă
22/11/2022 21:17

Pentru buna desfăşurare a manifestărilor organizate cu prilejul zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a Romaniei, se inchide/restrictionează circulatia vehiculelor pe străzile din Municipiul Iasi, functie ...

Tesla recheamă peste 321.000 de vehicule din Statele Unite, din cauza posibilităţii ca lămpile din spate să nu se aprindă întotdeauna
20/11/2022 12:24

Tesla recheamă peste 321.000 de vehicule din Statele Unite din cauza posibilităţii ca lămpile din spate să nu se aprindă intotdeauna, a declarat compania intr-un comunicat, transmite Reuters, preluată de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei