Dimensiune font:
POLIŢIŞTII LOCALI NU MAI AU NICI O PUTERE IN TRAFIC. VEZI DE CE?
Mare atenţie, şoferi! Poliţiştii locali nu au dreptul să vă oprească în trafic şi să vă sancţioneze. Aceasta este doar treaba poliţiştilor de la Rutieră, iar dacă agenţii locali încearcă să aplice legea în trafic, pot fi acuzaţi de abuz în funcţie. În plus, atribuţiile poliţiştilor locali au fost limitate în această săptămână şi printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, publicată în Monitorul Oficial.
Legea este clară! Poliţiştii de la Rutieră sunt singurii care au dreptul să oprească în trafic conducătorii auto. Nu de multe ori, şoferii au fost opriţi sau chiar sancţionaţi pentru nerespectarea regulilor de circulaţie.
Atitudinea agenţilor de la Locală IASI, în astfel de cazuri, este considerată abuz în funcţie.
Mai mult decât atât, în această săptămână, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat un document oficial în acest sens. Astfel că,
Polițiștii locali nu au voie să dea amenzi șoferilor în trafic și nu le pot cere informații din care să reiasă cine le-a încredințat pentru conducere mașinile, potrivit Deciziei ICCJ nr. 11/2017 a Completului pentru soluționarea recursurilor în interesul legii.
Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial și a devenit deja obligatorie pentru toate instanțele autohtone. În municipiul Târgovişte, poliţiştii locali colaborează cu IPJ Dâmboviţa, pentru depistarea şoferilor care îşi lasă maşinile parcate neregulamentar.
Aşadar, aveţi grijă dacă parcaţi neregulamentar, pentru că agenţii locali vă pot sancţiona în orice moment. În trafic, însă, aveţi dreptul să nu opriţi sau să anunţaţi poliţia dacă vreun poliţist local încearcă să vă tragă pe dreapta.
Comentarii
oana34
Feb 07, 2019
cred ca ideea articolului induce in eroare multi conducatori auto.in legea politiei locale ,politistii locali au si atributiuni de constatare a unor contraventii-ar t.7 lit h si i -cum ar fi intrarea pe acces interzis si incalcarea normelor legale privind masa maxima admisa.nu ar putea sa le sanctioneze decat oprind autovehicolul respectiv.tot in legea lor -art.7 lit a- se specifica ca au dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducatorului autovehiculului pentru indeplinirea atributiunilor prevazute in lege. mai mult, art.20 lit.b,prevede ca au dreptul de a invita la sediul politie locale persoanele a caror prezenta este necesara pentru indeplinirea atributiunilor de serviciu... daca vom citi aceste prevederi vom vedea ca politistii locali pot sanctiona contraventional ,doar unele incalcari ale codului rutier-care dupa opinia mea sunt cele mai frecvente pe raza unei localitati
oana34
Feb 07, 2019
cred ca ideea articolului induce in eroare multi conducatori auto.in legea politiei locale ,politistii locali au si atributiuni de constatare a unor contraventii-ar t.7 lit h si i -cum ar fi intrarea pe acces interzis si incalcarea normelor legale privind masa maxima admisa.nu ar putea sa le sanctioneze decat oprind autovehicolul respectiv.tot in legea lor -art.7 lit a- se specifica ca au dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducatorului autovehiculului pentru indeplinirea atributiunilor prevazute in lege. mai mult, art.20 lit.b,prevede ca au dreptul de a invita la sediul politie locale persoanele a caror prezenta este necesara pentru indeplinirea atributiunilor de serviciu... daca vom citi aceste prevederi vom vedea ca politistii locali pot sanctiona contraventional ,doar unele incalcari ale codului rutier-care dupa opinia mea sunt cele mai frecvente pe raza unei localitati,chiar si oprind in trafic.
Adauga comentariul tau