Mii de avioane sunt în pericol: o companie a vândut piese neverificate și cu acte false

avion  67

Dimensiune font:

| 21-09-2023 13:28

 Producătorul de motoare cu reacţie CFM International a declarat miercuri că mii de componente pentru motoare de avioane ar fi putut fi vândute cu documente false de către un distribuitor britanic, în timp ce rezultatele unei anchete asupra pieselor certificate fals au ajuns la Înalta Curte din Londra.

Matthew Reeve, avocat la CFM şi coproprietarii companiei, General Electric şi Safran, a declarat că AOG Technics s-a angajat într-o "schemă deliberată, necinstită şi sofisticată de a înşela piaţa cu documente falsificate pe o scară industrială".

Autorităţile europene de reglementare au declarat că investighează rapoarte conform cărora unele piese furnizate de firma din Londra fără certificate valabile au fost găsite în motoarele CFM56, care alimentează unele avioane Airbus şi Boeing.

AOG nu a abordat problema falsurilor în şedinţă, care a fost convocată pentru a discuta aspecte procedurale.

Compania nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Descoperirea a determinat companiile aeriene să schimbe piese pentru un număr de avioane şi până acum doar o fracţiune din cele 23.000 de motoare CFM56 existente au fost afectate.

Dar Reeve a spus în documentele din instanţă că CFM şi partenerii săi"au dovezi documentare convingătoare că mii de piese de motoare cu reacţie au fost vândute de către (AOG) companiilor aeriene care operează avioane comerciale echipate cu motoarele cu reacţie ale reclamanţilor".

Acestea includ piese pentru motoarele CFM56, care sunt construite de joint-venture-ul GE-Safran CFM, şi un număr foarte mic de motoare CF6 utilizate în principal pentru alimentarea avioanelor de marfă şi fabricate exclusiv de GE.

Surse din industrie au spus că majoritatea pieselor de schimb vândute de distribuitori precum AOG implică articole mici, care nu sunt fabricate de producătorii de motoare înşişi şi nu sunt considerate critice.

Chiar şi aşa, numărul de avioane care ar putea fi scoase din funcţiune pentru verificări se apropie de 100 şi analiştii spun că orice întrerupere a sistemului de control strict monitorizat care stă la baza siguranţei călătoriilor aeriene trebuie abordată rapid.

Reeve a spus că până acum au fost identificate 86 de documente falsificate cunoscute sub numele de certificate de eliberare.

Până luni, numărul motoarelor suspectate a avea piese cu documente falsificate a crescut la 96.

"Potenţial, asta înseamnă că între 48 şi 96 de aeronave sunt scoase din funcţiune în timp ce companiile aeriene aranjează ca piesele să fie îndepărtate", a adăugat Reeve.

Vânzarea de piese cu certificate de eliberare false sau lipsă "ar putea pune în pericol siguranţa aeronavei" şi face imposibilă verificarea navigabilităţii, a spus CFM într-un document.

Un certificat de eliberare este asemănător cu un certificat de naştere pentru o piesă de motor, garantând că este autentică.

Producătorul de motoare şi companiile-mamă franceze şi americane au chemat în judecată AOG şi pe unicul său director, Jose Zamora Yrala, pentru a-i obliga să predea documente legate de orice piese rămase şi documente legate de motoarele CFM56 şi CF6 începând din februarie 2015.

Ei au spus că au fost alertaţi pentru prima dată despre presupusa falsificare de către o companie portugheză de întreţinere şi reparaţii în iunie, ceea ce a determinat o luptă pentru a descoperi amploarea problemei.

Avocaţii care îi reprezintă pe AOG şi Zamora Yrala au spus că inculpaţii "cooperează pe deplin" cu o anchetă a Autorităţii Aviaţiei Civile din Marea Britanie (CAA).

Avocatul AOG Tom Cleaver a susţinut că GE nu are nevoie de o cantitate mare de documente pentru a contacta posibilii cumpărători ai pieselor.

"Toată lumea ştie acum că piesele AOG nu trebuie neapărat să fie considerate părţi ale reclamanţilor", a spus el.

Judecătorul Richard Meade a decis că AOG şi Zamora Yrala ar trebui să dezvăluie "facturi, certificate de eliberare, memo de expediere şi comenzi de cumpărare" pentru 230 de tranzacţii.

Motoarele CFM56 alimentează generaţia anterioară de Boeing 737 şi aproximativ jumătate din generaţia anterioară de Airbus A320.

Acestea sunt treptat modernizate, dar mii rămân în serviciu.

CFM56 este folosit şi pe avioanele de patrulare maritimă Boeing P-8 vândute în Statele Unite şi Marea Britanie, în timp ce CF6, construit de GE, alimentează tancurile Boeing KC-767A vândute Italiei şi Japoniei.

Nu s-au raportat piese suspecte ale aeronavelor militare. Boeing şi Airbus nu au făcut niciun comentariu imediat.

Agenţia pentru Siguranţa Aviaţiei a Uniunii Europene, într-un document despre care Bloomberg a scris pentru prima dată, a declarat în august că examinează rapoarte despre piese cu documente suspectate ca fiind falsificate furnizate de AOG.

CAA din Marea Britanie a declarat în august că "investiga furnizarea unui număr mare de piese suspectate ca fiind neaprobate".

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:36

VIDEO Următorul tronson din Autostrada Bucureștiului va fi deschis peste câteva zile/VIDEO
08/12/2023 21:27

 Un nou tronson de autostradă va fi deschis peste cateva zile. Mai exact, este vorba de circa 10 kilometri din Autostrada de centură a Capitalei A0 pe partea de sud. Tronsonul deschis va fi intre DN5 (Ji ...

Informații importante pentru șoferi- Parlamentarii propun o nouă schimbare în legislația rutieră
28/11/2023 13:30

Informatii importante pentru soferi.Parlamentarii propun o schimbare in legislatia rutieră pentru a face exceptie in cazul ambulantelor. În prezent, ambulantele care au in funcţiune mijloacele speciale ...

Aproape 10.000 de șoferi, amendați pe nedrept din cauza unor erori ale radarelor de viteză
27/11/2023 19:33

Aproape 10.000 de soferi au fost amendati din greseală deoarece radarele de viteză nu au fost calibrate corect. Aproape 10.000 de soferi din Elvetia au fost amendati din greseală. Poliţia elveţiană a fos ...

Sezonul de Formula 1 s-a încheiat. Câştigătorul ultimei curse este campionul mondial Max Verstappen
26/11/2023 17:21

Sezonul de Formula 1 s-a incheiat. Caştigătorul ultimei curse este campionul mondial Max Verstappen Max Verstappen (Red Bull Racing) a caştigat, duminică, Abu Dhabi Grand Prix, ultima etapă a Campionatulu ...

VIDEO Autostrada Bucureștiului prinde formă: Primul tronson care va fi deschis, terminat de UMB înainte de termen. Cum arată
25/11/2023 19:04

 Primul tronson al autostrăzii de centură a Capitalei A0 care va fi deschis traficului va fi inaugurat in următoarele zile. Constructorul roman UMB practic va finaliza lucrările la Lotul 2 din A0 Nord ...

Se schimbă valabilitatea permisului de conducere. Persoanele în vârstă primesc o adevărată lovitură
20/11/2023 20:13

Parlamentarii vor să majoreze perioada de valabilitate a permiselor de conducere de la 10 ani, cat e in prezent, la 15 ani. Pentru bătrani, insă, vestile nu sunt bune. Ei ar trebui să-si reinnoiască permi ...

Vom spune adio utilizării telefonului la volan. Sistemul care devine obligatoriu din 2024 pentru toți producătorii auto
18/11/2023 19:18

 Instalarea obligatorie a unui sistem de detectare a distragerii atentiei soferului pune capăt privirilor fugitive pe care le aruncăm telefoanelor noastre mobile in timp ce conducem. Folosirea telefonul ...

Amendă uriașă pentru pietoni! Ce să nu faci niciodată atunci când traversezi strada. În caz contrar, riști o amendă usturătoare
18/11/2023 18:56

Demnitarii au propus un proiect legislativ care va aduce sanctiuni pentru pietonii care traversează strada – pe trecerea de pietoni – purtand căsti si / sau cu ochii in telefon. Mai mult decat at ...

Mașinile abandonate ar putea fi ridicate mai ușor de pe domeniul public. Doar două condiții vor fi necesare
16/11/2023 12:01

La Senat a fost depus un proiect de lege a cărui eventuală adoptare ar simplifica apreciabil procedura de confiscare si ridicare de pe domeniul public a vehiculelor abandonate de proprietarii lor pe trotuare ...

GALERIE FOTO Cum arată noua stație de metrou Tudor Arghezi, cât faci de la Universitate până la Șoseaua de Centură și cui folosește
15/11/2023 20:50

 Statia de metrou Tudor Arghezi de pe Magistrala M 2 Pipera-Berceni s-a deschis miercuri. Deocamdatată se circulă in sistem pendulă, adică, dacă vii de la Universitate cobori la statia Berceni si ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei