Milioane de păgubiți vor fi obligați să-și repare mașinile doar cu piese din dezmembrări dacă deputații vor introduce noile propuneri în legea RCA

14_11zon

Dimensiune font:

| 10-05-2024 15:15

Milioane de păgubiți vor fi obligați să-și repare mașinile doar cu piese din dezmembrări dacă deputații vor introduce noile propuneri din legea RCA. Proiectul de modificare a Legii RCA nr. 132/2017 a fost înregistrat la Senatul României, apoi a fost înaintat către Camera Deputaților și înregistrat sub nr. 216/2024.

Există câteva amendamente depuse de parlamentari anticoncurențiale și neconstituționale pe care service-urile auto și transportatorii le contestă. Ba chiar aceștia solicită intervenție urgentă de la Bruxelles pentru eliminarea lor.

Contestatarii arată că amendamentele reduc drastic drepturile păgubiților și transformă polița RCA într-un fel de taxă plătită obligatoriu firmelor de asigurări, în timp ce păgubiții vor scoate bani din buzunar pentru a acoperi coplata la repararea mașinii. În plus, asigurătorii și-ar putea stabili contracte în favoarea lor, alegându-și service-urile auto preferențial.

Reparațiile ar urma să fie calculate la prețul cel mai mic, inclusiv cu piese second-hand – ceea ce înseamnă că vor circula foarte multe mașini cu probleme tehnice, ducând la nesiguranță în trafic.

Modificările la Legea RCA au venit ca o necesitate de armonizare a Directivei europene 2021/2018/CE în legislația națională, însă amendamentele care au apărut în forma proiectului de la Camera Deputaților nu are nicio legătură cu prevederile directivei, introducând câteva noi facilități pentru companiile de asigurări.

Directiva prevede introducerea unor noi reguli privind accidentele cauzate de vehicule de ultimă generație, cum ar fi trotinetele electrice care nu sunt înmatriculate, dar pot circula pe drumurile publice. Contestatarii amendamentelor depuse la proiectul de modificare legislativă arată că s-a folosit acest pretext pentru a se mai încerca încă o dată introducerea obligației la coplată pentru asigurații care nu vor mai beneficia de toate drepturile pe care le prevede acum Legea RCA.

Astfel de încercări au mai fost în ultimii ani, dar au fost contestate și eliminate de reprezentanții service-urilor auto și de transportatori. De data aceasta, societățile de asigurări au convins un grup de deputați să introducă amendamente care limitează drepturile păgubiților în actualul proiect de modificare a Legii RCA.

Păgubiții, obligați să suporte o parte din cheltuielile de reparații

Prin introducerea Articolului 221, referitor la „prețuri/costuri de piață”, păgubiții RCA, nevinovați de producerea unui accident, vor fi obligați să suporte o coplată din propriul buzunar pentru a acoperi costurile reparațiilor către unitățile reparatoare, ceea ce este contrar principiului reparării integrale a prejudiciului și a asigurării RCA, arată sursa citată.

O altă modificare este adusă la articolul 14, alineatul (3), care se referă la stabilirea cuantumului despăgubirii de comun acord între păgubit și asigurător. S-a preluat modelul convenției arbitrale sau de mediere, din domeniul juridic, dar nu are nicio legătură cu legislația privind asigurările.

Astfel, prin această modificare, păgubitul va fi obligat să accepte orice sumă drept despăgubire, chiar dacă aceasta nu va fi suficientă pentru acoperirea costurilor reparației vehiculului avariat pentru a-l aduce la starea anterioară accidentului.

Transportatorii spun că astfel se va ajunge la situația în care reparația nu se va mai putea face cu piese originale, ci doar cu piese de after-market sau second-hand care se vor încadra în limitările ce vor fi impuse abuziv de asigurători, așa cum se întâmplă și în prezent în cazul ofertelor înaintate de asigurători pentru reparația în regie proprie sau în cazul efectuării reparațiilor în unitățile reparatoare cu care asigurătorii au încheiate convenții de colaborare.

În acest fel, firmele de asigurări vor plăti mai puțin pentru despăgubiri și vor avea profit mai mare, dar circulația pe drumurile publice ar deveni ”ruletă rusească”, pentru că mașinile vor fi reparate la prețul cel mai mic și cu piese neconforme.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a transmis mai multe scrisori deschise către Parlamentul European, Comisia Europeană și Parlamentul României, pentru a cere eliminarea amendamentelor care îi favorizează pe asigurători, în detrimentul păgubiților care nu-și vor mai primi integral sumele destinate reparațiilor, în urma accidentelor rutiere.

Încălcarea mai multor legi și tratate

„Prin aceste amendamente sunt încălcate Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, Constituția României, Codul Civil, Legislația în domeniul concurenței, directive și reglementări europene precum și legislația națională aplicabilă care reglementează despăgubirile datorate persoanelor prejudiciate în accidente auto și drepturile păgubiților și consumatorilor de asigurări din România. Prin Plx. nr. 216/2024 sunt propuse schimbări și adăugiri nejustificate la Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, care vor afecta grav drepturile celor 10 milioane de asigurați și cetățeni români, cu un puternic impact economic negativ asupra industriei românești auto, de transport, piese de schimb și conexe. Aceste schimbări sunt doar în beneficiul societăților de asigurări din piața RCA, cu încălcarea legislației Uniunii Europene, a Constituției României și a reglementărilor aplicabile”, a explicat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

Cu cât ies în câștig firmele de asigurări

Acesta mai spune că la nivelul confederației s-au făcut calcule, pornind de la modificările care s-ar aduce prin aceste amendamente, iar cheltuielile societăților de asigurări cu despăgubirile ar scădea de la circa 35% (cât sunt în prezent) la aproximativ 20%.

„În aceste condiții, dacă în prezent, din 100 lei încasați de firmele de asigurări din vânzarea de RCA, doar 35 de lei reprezintă efectiv plățile de despăgubire, aceste costuri de despăgubire vor scădea la numai 20 de lei. Diferența de 80 de lei va fi reprezentată de cheltuielile administrative ale societăților de asigurări plus profitul acestora. Actuala lege îi protejează pe asigurați, statuând principii ale despăgubirii care sunt aplicabile la nivelul întregii Uniuni Europene. Cu toate acestea, în mod sistematic asigurătorii profită de pasivitatea ASF și nu își respectă obligațiile de plată în România, efectuând plățile doar după ce sunt obligați de instanțele de judecată. Peste 90% dintre procesele aflate pe rolul instanțelor de judecată sunt pierdute de către companiile de asigurări, iar acestea nu vor să își asume obligațiile de plată, ci vor să schimbe legea, astfel încât păgubitul RCA să nu își primească despăgubirile integral și la timp și să aibă dificultăți sporite în litigiile promovate împotriva asigurătorilor”, mai spune reprezentantul COTAR.

Firmele de asigurări au contestat permanent calculele făcute de transportatori, însă cifrele apar în rapoartele anuale ale ASF și în cele făcute la nivel european. De asemenea, din partea asigurătorilor și a conducerii ASF au venit acuzații la adresa service-urilor auto, referitor la practicarea unor prețuri prea mari și nejustificate, însă reprezentanții unităților reparatoare au arătat că au fost folosite de fiecare dată câteva cazuri izolate, pentru a se crea confuzie, în timp ce adevăratele probleme sunt legate de service-urile neautorizate și de starea tehnică a mașinilor reparate cu piese la mâna a doua, pentru a se putea scădea costurile.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Cea mai nouă modificare a CODULUI RUTIER a stârnit revoltă printre șoferi. Decizie drastică pentru cei care refuză testarea cu etilotest sau drugtest
06/07/2024 00:27

Noutăti pentru conducătorii auto! Soferii care refuză testarea cu etilotestul sau drugtestul vor rămane fără permis pană vin rezultatele de sange. Vorbim despre cea mai nouă modificare a Codului Rutier, ...

Va fi introdus și la noi semaforul cu litera
24/06/2024 17:12

Semafoarele cu litera „A” sunt adesea o sursă de confuzie pentru soferi. Sunt destinate exclusiv transportului public si indică momentul in care vehiculele autorizate, cum ar fi autobuzele si tramvaiele, ...

Tupeul greu de imaginat al unui șofer de SUV. Cum a reușit să ”fenteze” o coloană imensă de mașini VIDEO
13/06/2024 14:16

 Un sofer din Iasi a preferat să circule pe linia de tramvai pentru a evita o coloană de masini. Incidentul s-a petrecut ieri, 12 iunie 2024, in jurul orei 12:30, pe Calea Chisinăului, unul dintre cele ...

Ce trebuie să facă șoferii când așteaptă la semafor. Regula pe care puțini o cunosc
11/06/2024 15:52

Iată ce trebuie să facă soferii cand asteaptă la semafor. Multi se intreabă dacă este bine să scoti masina din viteză la semafor. Procedeul este diferit dacă este vorba de o masină cu transmisie manua ...

VIDEO Se organizează primul zbor direct România-SUA, după 20 de ani: Cât costă biletele și cât durează zborul
07/06/2024 08:26

Aeronava HiSky, Airbus A330-200, prima aeronavă wide-body din flota companiei şi singura de acest tip inregistrată in Romania, este programată să decoleze la ora 08:30, pentru un zbor cu durata de 10 ore, ...

FOTO Au fost făcute primele teste cu Dacia Sandriders: Monstrul care urmează să intre în istorie
07/06/2024 08:15

Echipa Dacia Sandriders si-a incheiat faza initială de testare in cadrul pregătirilor pentru Dakar, raliu la care va participa pentru prima oară in ianuarie 2025. După o verificare a sistemelor la Millbr ...

Anunţ de la MAI pentru milioane de şoferi din România. Nimeni nu trebuie să se mai prezinte la ghişeu
01/06/2024 14:14

Milioane de şoferi din Romania au primit, astăzi, un anunţ extrem de important de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Incepand de astăzi, şoferii romani nu mai sunt obligaţi să se prezinte fizic la g ...

Permisul auto poate fi obținut din fața calculatorului. Ce pași trebuie urmați
31/05/2024 23:10

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a stabilit, printr-un ordin apărut joi, crearea cadrului legal necesar obtinerii unui duplicat al permisului de conducere din fata calculatorului, fără să mai fie nevoie ...

Mașinile noi nu te vor mai lăsa să depășești limita de viteză. Sistemul devine obligatoriu din iulie
29/05/2024 08:05

Masinile vandute in Uniunea Europeana de la 1 iulie vor avea un nou sistem de sigurantă pentru limitarea vitezei, care va fi obligatoriu indiferent de producător sau de clasa masinii. Sistemul va detecta lim ...

Ce riști să pățești dacă mergi cu mașina electrică în Grecia! Noile reguli au fost deja introduse
28/05/2024 11:20

Se apropie vacanta de vară si multă lume ia in calcul să meargă la mare, in Grecia. Tocmai de aceea este important să stii ce risti să pătesti dacă mergi cu masina electrică in Grecia. Astfel, masinile ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei