Țările din Europa unde ți se confiscă mașina dacă ești prins băut la volan

auto  700

Dimensiune font:

| 20-06-2022 08:50

 Alcoolemia la volan este tratată ca un adevărat pericol public în țările din vestul Europei, iar șoferii recidiviști, care sunt prinși conducând mașina băuți de două ori în trei sau în cinci ani plătesc amenzi de mii de euro, rămân fără permis de conducere ani de zile și chiar riscă să facă închisoare în regim de detenție sau să rămână fără mașină.

Sunt țări din Europa unde șoferul prins sub influența alcoolului la volan este obligat să utilizeze un dispozitiv omologat care să blocheze mașina atunci când detectează alcool în aerul expirat.

Refuzul folosirii acestui dispozitiv înseamnă închisoare pentru doi ani de zile.

În România, legea este mult mai blândă cu șoferii care întrec măsura înainte de a se urca la volan. O alcoolemie mai mare de 0.80 mg/l îți aduce dosar penal, dar, dacă ești la prima întâlnire cu legea penală, scapi lejer doar cu o sancțiune simbolică: închisoare cu suspendare.

Italia nu glumește cu șoferii bețivi, amenzile ajung până la 6.000 de euro, iar dacă în decurs de 2 ani șoferul recidivează, permisul este anulat, iar mașina confiscată.

În Italia amenzile se dublează dacă ești prins la volan băut pe timpul nopții

concentraţie alcoolică între 0,5-0,8 g/l– amendă administrativă între €500 şi €2000, şi suspendarea permisului de conducere pe o perioadă cuprinsă între 3 luni şi 6 luni; 

- concentraţie alcoolică între 0,8-1,5 g/l– este infracţiune şi se pedepseşte cu amendă între €800 şi €3.200, arestare pe o perioadă de pânăla 6 luni şi suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de la 6 luni la 1 an;

- concentraţie alcoolică superioră a 1,5 g/l– amendă între €1.5oo şi €6.000, arestare pe o perioadă de la 6 luni la 1 an şi suspendarea permisului de conducere de 1 an la 2 ani (perioada de suspendare se dublează dacă autovehiculul aparţine unei alte persoane decât conducătorului). În cazul în care şoferul este proprietarul vehiculului, acesta se confiscă. Dacă în decurs de 2 ani conducătorul auto recidivează, permisul de conducere se anulează.

- consumul băuturilor alcoolice este strict interzis conducătorilor profesionişti, tinerilor sub 21 de ani şi începătorilor, cărora nu le este permisă nici concentraţia de la 0 la 0,4 g/l;

- pedepsele se măresc cu o valoare cuprinsă între o treime şi o jumătate dacă conducerea autovehiculului în stare de ebrietate are loc în intervalul de timp cuprins între orele 22 şi 7 dimineaţa; 

- refuzul de a se supune testului în vederea stabilirii alcoolemiei se pedepseşte cu amendă de la €1.500 la €6.000, arestare pe o perioadă cuprinsă între 6 luni şi 1 an, şi suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă cuprinsă între 1 an şi 2 ani (perioada de suspendare se dublează dacă autovehiculul aparţine unei alte persoane decât conducătorului). În cazul în care şoferul este proprietarul vehiculului, acesta se confiscă. Dacă în decurs de 2 ani conducătorul auto este condamnat din nou pentru această infracţiune, permisul de conducere se anulează.

Franța este la fel de drastică atunci când un șofer este prins sub influența alcoolului la volan. În funcție de alcoolemie, autoritățile pot confisca mașina și suspenda permisul de conducere pe o perioadă de 3 ani.

Dacă ești prins în stare evidentă de ebrietate, conducând mașina în Franța, poliția are dreptul să: 

păstreze permisului de conducere timp de 72 de ore în cazul unui conducător auto aflat în stare de ebrietate evidentă, imobilizarea vehiculului dacă niciun pasager nu poate să conducă, suspendarea permisului pe o perioadă de maximum 6 luni sau obligarea instalării în autovehicul a unui dispozitiv de blocare a mașinii dacă șoferul nu este recidivist sau dacă alcoolemia nu este mai mare de 1,8 grame.

Ulterior, o instanță poate decide cu privire la o amendă de 4.500 EUR și o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani sau:

suspendarea permisului până la 3 ani,

anularea permisului de conducere cu interdicția de a solicita un nou permis timp de cel puțin 3 ani dacă infracțiunea este repetată,

interdicția de a conduce anumite vehicule, inclusiv cele pentru care nu este necesar permisul de conducere;

interzicerea conducerii unui vehicul care nu este echipat cu dispozitiv de blocare (EAD) omologat, pe o perioadă de maximum 5 ani. Încălcarea acestei interdicții constituie infracțiune, pedepsită cu 2 ani închisoare și amendă de 4.500 de euro. curs obligatoriu de conștientizare a siguranței rutiere, pe cheltuiala contravenientului.

Sancțiunile sunt și mai grave în cazul în care alcoolemia este considerată delict (dosar penal), adică are o valoare de 1.8 mg/l

Începând cu decretul din 18 septembrie 2018, prefecții au acum posibilitatea de a impune șoferilor verificați cu alcoolemie penală, instalarea unui test alcool interlock în locul suspendării permisului de conducere, pe o perioadă de maximum 6 luni până ce instanța va decide pedeapsa.

Ulterior, la prezentarea în instanță, judecătorul poate prelungi această hotărâre cu maximum 5 ani.

Această a doua șansă nu este posibilă pentru recidiviști.

Neinstalarea unui dispozitiv de blocare a mașinii atunci când detectează alcool în aerul expirat este supusă următoarelor sancțiuni:

amendă de 4.500 euro,

închisoare de până la 2 ani,

anularea permisului de conducere pentru maximum 3 ani.

Care sunt sancțiunile pentru o infracțiune repetată de conducere în stare de ebrietate? 

Se consideră recidivist o persoană care a fost condamnată de două ori pentru aceeași infracțiune într-un interval de 5 ani. Judecătorul poate pronunța următoarele sancțiuni:

anularea permisului de conducere până la 3 ani

confiscarea vehiculului dacă acesta aparține infractorului.

Pentru a-și recupera dreptul de a conduce, contravenientul trebuie să treacă un control medical și un test psihotehnic.

În cazul în care în urma acestor examene este declarat apt să conducă, șoferul poate susține din nou examenul pentru permisul de conducere.

După obținerea permisului de conducere, acesta se va afla într-o perioadă de probă.

Dacă un șofer refuză să se supună testării pentru consumul de alcool, este pasibil de aceleași pedepse ca și o alcoolemie penală mai mare sau egală cu 0,8 g/litru de sânge.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:07

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Cum răcorești mașina fără să pornești aerul condiționat. Șoferii trebuie să afle acest truc
30/06/2022 09:18

În timpul lunilor de vară, pe măsură ce temperaturile cresc si ating pragul caniculei, iar soarele este mai puternic ca oricand, orice drum cu autoturismul incepe cu cateva minute bune de chin. Scaunul ...

Codul rutier ciopârțit în parlament. Cum este încadrată
29/06/2022 11:57

Codul rutier urmează să fie “imblanzit”, la nici jumătate de an după ce au fost inăsprite regulile. O parte dintre măsurile apărute la inceputul anului urmează să fie modificate sau chiar s ...

4 cele mai comune greșeli comise de cumpărătorii de mașini second hand
28/06/2022 21:23

 O masină este adesea, după casă sau apartament, a doua cea mai scumpă achizitie din viata noastră. Dar, spre deosebire de case, masinile sunt o investitie proastă – se depreciază puternic in ...

Șoferii care încalcă legea identificați și sancționați automat printr-un sistem cu sute de camere și radare. De ce nu poate funcționa în acest moment
27/06/2022 12:14

În urmă cu o lună de zile Guvernul Ciucă a aprobat Hotărarea de Guvern prin care a fost aprobată Strategia Natională de Sigurantă Natională pentru anii 2022-2030, finantată prin PNRR si POT, si p ...

Șoferii care produc accidente mortale în Marea Britanie ar putea primi condamnări la închisoare pe viață
26/06/2022 16:13

Soferii care comit accidente rutiere mortale ar putea fi condamnati la inchisoare pe viată, ca parte a modificărilor legislative din Marea Britanie care vor intra in vigoare in această săptămană, transmit ...

Iluzia superiorității mașinilor electrice se spulberă: Toyota recheamă în service mii de autovehicule
24/06/2022 11:22

Toyota Motor Corp a anuntat joi că va rechema in service 2.700 dintre primele sale vehicule electrice (EV) produse in serie pentru piata mondială, din cauza riscului ca rotile să se desprindă, relatează Re ...

Legea care va isteriza șoferii: Trebuie să tindem spre 0 alcoolemie la volan
21/06/2022 15:02

Deputatul PNL Marian Cruşoveanu a declarat, marţi, in cadrul conferinţei internaţionale „Comportamentul uman in siguranţa rutieră 2022”, că media de alcoolemie admisă la nivelul ţărilor eu ...

Accident groaznic în Vâlcea: Un bărbat s-a ales cu mâna smulsă, ținută pe geam în timp ce conducea
20/06/2022 11:35

Un accident grav a avut loc pe DN 67B, in judetul Valcea, duminică, 19 iunie. În urma impactului, soferului i-a fost smulsă mana din umăr. Bărbatul conducea cu mana pe geam, cand a fost lovit din spa ...

Topul mașinilor cu cea mai mică și cea mai mare depreciere din piața second-hand
20/06/2022 11:22

 După ce o masină nouă iese din reprezentantă, aceasta pierde imediat un procent considerabil din pretul său de vanzare cu amănuntul. În timp ce valoarea vehiculului continuă să se degradeze ...

De ce nu ai voie cu lichide în avion?
18/06/2022 15:56

 Oamenii care stau in avion mult timp sau la poartă critică mereu măsurile restrictive de securitate din aeroport. Pantofii si curelele trebuie date jos, laptopurile sunt scoase din carcase, iar sticlel ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei