Ce face o femeie-preot. Confesiunile unei femei-vicar din Germania

femeie-preot-printesa-urbana

Dimensiune font:

| 20-03-2023 09:45

Simona Liță este preot-femeie, în Germania. Ce interesant, nici măcar nu există nume de profesie pentru femei în această branșă în România (preoteasa e soția preotuluila noi, nu femeia cu meserie de preot), trebuie să-i spunem preot-femeie!

Ce spune ea despre profesia ei:


Numele meu este Simona Liță și sunt de profesie vicar, în curând preot-femeie, de confesiune evanghelică (protestantă). În confesiunea mea, vicarul este cineva care face practică într-o comunitate pe lângă un preot, pentru a deveni preot. După studiul teologic protestant evanghelic la Sibiu, în limba germană, a urmat vicariatul în Germania.

Am aceleași atribuțiuni și drepturi în jobul meu că a unui preot sau preot-femeie (nu folosesc termenul de “preoteasa”, deoarece în România are o cu totul altă conotație).

Atât la orele de religie, cât și la slujbe, nu mi s-a inoculat imaginea unui Dumnezeu care pedepsește, care se supără pe noi. Ci contrariul: Dumnezeu ne iubește, nu trebuie să îi dovedim lui nimic ca să ne accepte și Dumnezeu nu ne dorește răul. Imaginea această m-a ajutat foarte mult în alegerea meseriei mele.


Ce fac eu practic în funcția mea de vicar-femeie? Pregătesc și țin slujbe, înmormântări, cununii și botezuri, slujbe pentru familii cu copii, slujbe pentru copiii de la grădiniță, slujbe pentru copii de la 0-3 ani. În afară de slujbe mai sunt și multe alte diferite atribuțiuni pe care trebuie să le îndeplinesc: profesoară, contabilă, manager, duhovnic (pentru care am făcut și câteva cursuri de psihologie și de arta comunicării). Particip la orele de la școală și predau ore de religie. La școală am un alt mentor și anume o profesoară care mă îndrumă și îmi arată cum se predau orele de religie pentru a forma anumite competențe la elevi care îi vor ajuta tot restul vieții.

Într-o comunitate sunt foarte multe lucruri de făcut și de aceea sunt și foarte multe ședințe cu epitropii (presbiterii), la care particip. De exemplu: ținem sau nu acum pe timp de corona slujbe în biserică? Care dintre clădiri trebuie reparate, renovate? Angajare de personal la grădiniță (în Germania sunt multe grădinițe sub tutela bisericii evanghelice și catolice.) În afară de ședințe, mai fac și vizite la oameni acasă sau la spital sau în căminele de bătrâni.

Din liceu mi-am dorit să fac asta. Din clasa întâi am mers la slujbe pentru copii, apoi pentru tineret. Preotul preferat ne permitea (copiilor și tinerilor) să mai și râdem în timpul slujbei și ne întreba după slujbă ce aveam de comentat la predica lui și se înfiripa o discuție foarte interesantă, în care aveam de fiecare data impresia că ne ia în serios și îi pasă de părerea noastră. Unele păreri și impresii ale noastre le introducea în predici. Aceeași impresie am avut-o și la școala de profesori de religie. Eu am făcut ore de religie creștină, confesiunea evanghelică. Atât la orele de religie, cât și la slujbe, nu mi s-a inoculat imaginea unui Dumnezeu care pedepsește, care se supără pe noi. Ci contrariul: Dumnezeu ne iubește, nu trebuie să îi dovedim lui nimic ca să ne accepte și Dumnezeu nu ne dorește răul. Imaginea această m-a ajutat foarte mult în alegerea meseriei mele.

Meseria această are foarte multe fațete, nu îmi va da prilej de plictiseală sau monotonie, deoarece fiecare întâlnire cu oamenii este unică, fiecare poveste de viață este unică, fiecare oră de religie este surprinzătoare, câte idei geniale au copiii în legătură cu Dumnezeu și credința! Cea mai mare plăcere mi-o aduc fac slujbele și discuțiile cu oamenii, de orice vârstă.

Eu profesez în Germania și aici este o normalitate ca o femeie să fie preot. Aș spune chiar că numărul de preoți femei și bărbați este egal, iar trendul de femei este în creștere. Eu aș recomanda această profesie oricărei persoane care dispune de o gândire (auto)critică.
Soțul meu și cu mine avem o fiică de doi ani. Când trecem pe lângă biserică (care este la câțiva pași de casă noastră), unde slujește soțul meu (el fiind tot preot), zice: “Tati,biserica!” și de fiecare dată trebuie să intrăm în biserică și să aprindem o lumânare. De când s-a născut mergem cu ea la biserică, câteodată dormea în marsupiu, iar când era gălăgioasă ieșeam afară. În timpul slujbei (durata slujbei este între 45-60 minute) îi place foarte mult muzica de orgă și orice alt instrument, muzica de cor și să primească binecuvântarea. La sfârșitul slujbei stingem lumânările de pe masa altarului.

Dacă fiicei noastre îi va plăcea meseria de preot-femeie o să o încurajăm să o urmeze.

 

Articol preluat de pe www.printesaurbana.ro

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
05/05/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

Istoria vibrantă a grătarului
05/05/2024 10:29

Într-o lume in care tehnologia si inovatia culinară isi găsesc mereu noi culmi, există o metodă simplă, dar profund satisfăcătoare de gătit care a rezistat trecerii timpului si a schimbărilor cul ...

Ouăle colorate şi încondeiate
05/05/2024 09:40

Geneza lumii dintr-un ou este o idee filozofică extrem de răspandită la multe culturi timpurii: celţi, greci, egipteni şi fenicieni, la tibetani şi hinduşi, la chinezi, la populaţiile siberiene şi indo ...

Trei sferturi dintre români vor lua lumină din biserică, de Paște
03/05/2024 07:17

Peste 79% dintre romani intenţionează să işi petreacă Sărbătorile Pascale acasă, in familie, iar 75% vor să participe la slujba de Înviere din acest an, conform unui studiu realizat de Reveal Mar ...

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle
02/05/2024 07:24

Joia Mare, o zi in care inima crestinilor ortodocsi bate mai puternic, este un moment de profunzime spirituală si de intelegere a suferintei si iubirii divinului. În această zi deosebită, cunoscută si ...

Armindenii. Ziua pelinului
01/05/2024 08:21

Sărbătoarea Armindenilor, celebrată astăzi, este una a prosperităţii. Tradiţia spune că, in ajun, se ia un pom din pădure şi se aduce in casă, după ce este curăţat de frunze şi este impodobit cu ...

Jazzul, o poveste despre pasiune, inovație și spirit uman
29/04/2024 08:02

În fiecare an, pe 30 aprilie, muzicienii sărbătoresc Ziua mondială a Jazzului. În lumea muzicii, jazz-ul este un colt de paradis sonor, o călătorie insufletită de note si ritmuri ce isi găse ...

Astăzi începe Săptămâna Mare
28/04/2024 15:48

* cateva zile, cele mai importante din Postul Paştelui, ne despart de cea mai mare sărbătoare din Calendarul Ortodox, cea a Învierii Domnului * in această săptămănă cu adevărat specială, credin ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
28/04/2024 15:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei