CRISTIAN PANTAZI.România Stricată: păcănelele, țigările electronice și drogurile au invadat școlile. Ce i-a ieșit lui Iohannis în loc de România Educată

5

Dimensiune font:

| 11-06-2023 06:51

România toată arată ca un Las Vegas scăpătat: mii de săli de păcănele și cazinouri, reclame uriașe la țigări electronice și la cazinouri cu tinere semidezbrăcate, droguri în aproape orice liceu. Cele trei vicii sunt tolerate sau de-a dreptul încurajate de coaliția PSD-PNL, sub privirea nepăsătoare a președintelui Iohannis. Iar principalele victime sunt tinerii, după cum ne arată statisticile. România Educată s-a transformat în România Vicioasă.

Fenomenul drogurilor, fumatul la adolescenți și adicția de jocurile de noroc sunt scăpate de sub orice control. Motivele sunt simple: reclama deșănțată în cazul pariurilor și țigărilor electronice, reacția slabă a poliției și procurorilor în cazul drogurilor.

Iar vinovații sunt cunoscuți și trebuie arătați cu degetul: coaliția PSD-PNL-UDMR, în frunte cu Klaus Iohannis. Iată și dovada.

Iunie 2020. Un proiect de lege care interzicea de facto publicitatea la țigările electronice și faimoasele dispozitive de fumat tutun încălzit a fost respins de majoritatea PSD-PNL-UDMR, deși printre inițiatori se număraseră și parlamentari liberali și socialiști. Lobby-ul industriei de fumat a fost atât de puternic, încât raportul de respingere al comisiei de cultură a fost aiuritor: fără reclamele la țigări moare cultura din România.

Efectul votului? Peste 50% dintre elevii de liceu au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile, arată un raport al Institutului Național de Sănătate Publică, o structură guvernamentală.

Reclamele la țigări electronice și gadgeturi de fumat sufocă centrul marilor orașe, netul și marile evenimente cu tineri. Oriunde sunt liceeni, studenți, adolescenți în general. Device-urile electronice, generatoare de moarte la fel ca țigările ”clasice”, sunt prezentate în reclame drept accesorii cool.

Februarie 2023. Un proiect de lege al deputatului PNL Adrian Cozma care ar fi interzis complet reclama la pariuri și jocuri de noroc a fost mutilat chiar de colega sa de partid, Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL și președintele interimar al Senatului. În paralel, alte proiecte ale USR pentru diminuarea reclamei omniprezente la pariuri și păcănele ori pentru eliminarea sălilor de pariuri de lângă școli au fost fie respinse, fie amânate de coaliția PSD-PNL-UDMR.

Culmea, la fel ca în cazul fumatului, cei care au mutilat proiectul inițial au preluat punctul de vedere al lobby-ului puternicelor companii de pariuri.

”Eliminarea în totalitate a formelor de comunicare comercială audiovizuală pentru activitățile de jocuri de noroc, inclusiv pentru cele desfășurate de companiile licențiate potrivit legii române și supravegheate de autoritățile române ar avea un impact negativ semnificativ asupra eforturilor statului român de a asigura protecția jucătorilor români și de a crea un mediu sigur pentru desfășurarea acestor activități”, arată motivarea Alinei Gorghiu.

Efectul votului? Însăși Alina Gorghiu, cea care a jucat partitura cazinourilor, a cerut îndepărtarea unui banner uriaș cu reclamă la păcănele de lângă Parlament pentru că acolo vin mulți copii în vizită.

Bucureștiul s-a umplut de panouri publicitare uriașe în care tinere fotografiate în posturi vulgare promovează păcănelele. Sălile de jocuri de noroc sau de pariuri sportive au pe lângă ele tot atâtea case de amanet. Reporterul G4Media a numărat doar pe Calea Moşilor peste 60 de săli de jocuri de noroc, de pariuri și magazine amanet.

Televiziunile, publicațiile online, netul în general sunt pline până la saturație de reclame la păcănele. Sportul e infestat: orice stadion, sală, club, echipament de joc, transmisie TV e de fapt suport pentu reclamele la viciul jocurilor de noroc.

Efectul e devastator mai ales în rândul adolescenților. „Reclamele sunt în special eficiente în a atrage adolescenţii. Creierul adolescenţilor funcţionează diferit de creierul adulţilor. Sunt mai atraşi de risc şi de câştigul imediat şi tind să nu calculeze cu acuratețe riscurile. De asemenea, riscurile de dependenţă de jocuri de noroc cresc foarte mult dacă jocul începe mai devreme de 16-18 ani”, a declarat pentru G4Media Eugen Hriscu, psihiatru şi psihoterapeut, specialist în tratarea dependenţelor.

Cu cât mai multă reclamă, cu atât mai mulți bani și influență pentru companiile de pariuri. Au început să se apropie de politicieni. Fundația caritabilă a Mihaelei Geoană, soția posibilului prezidențiabil Mircea Geoană și forța motrice din spatele ascensiunii acestui politician, s-a parteneriat cu Fundația Superbet. Desigur că e de aplaudat sprijinul pentru o cauză nobilă, prevenirea cancerului de sân și de col uterin, aici nu avem nici o dilemă și orice finanțare e bună. Dar rămâne coincidența legată de familia politicianului.

Fenomenul drogurilor în școli a luat o amploare fără precedent. Tot mai multe mai cazuri de rețele de trafic de droguri în școli și licee au fost descoperite, în special în Capitală. Surse G4Media arată că fenomenul e scăpat de sub control, iar adicția de droguri afectează de la elevi până la membrii elitelor.

Raportul național privind situația drogurilor 2022, realizat de Agenţia Naţională Antidrog, arată că ”adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani)”.

Fenomenul poate fi observat chiar în centrul Bucureștiului, unde mai mulți proprietari de terase spun că diverși indivizi vând stupefiante inclusiv ziua în amiaza mare. Deși au făcut nenumărate plângeri la poliție, suspecții nu par deranjați de nimeni.

Totul sub ochii neputincioși ai poliției conduse de Lucian Bode (prea ocupat să cumpere BMW-uri de la prietenul președintelui Iohannis) și ai procurorilor DIICOT, conduși o vreme de o procuroare-șefă respinsă de CSM.

Mai mult: șeful Agenţiei Naţionale Antidrog a dat în septembrie 2022 o probă de incompetență crasă, blocându-se în faţa unor întrebări simple despre fenomenul stupefiantelor. Cristian Georgel Ivan a lăsat să se înțeleagă că nu e la curent cu activitatea instituției sau că se teme să dezvăluie informații reale pentru a nu-i deranja pe „mai marii sistemului”.

L-ați văzut pe președintele Iohannis preocupat de vreuna dintre temele de mai sus? L-ați văzut să inițieze un proiect național, să cheme coaliția la ordine pe tema dezastrului din societate? Nu l-ați văzut pentru că nu are nici o urmă de respect pentru interesul public. Și-a făcut cheie de boltă din proiectul ”România Educată” doar ca să lase o dâră în urma lui. Nici asta nu i-a ieșit pentru că proiectul e catastrofal, iar profesorii sunt în fața Cotroceniului și-i cer demisia.

În loc de România Educată, președintele lasă în urma lui, ajutat de coaliția anti-reformistă PSD-PNL-UDMR, o Românie coruptă și profund stricată.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
98,5 la sută dintre elevii de gimnaziu au fost repartizați de licee
25/07/2024 13:05

Mai bine de jumătate dintre candidaţii la Evaluarea Natională au fost admişi la prima opţiune din cele exprimate pentru admiterea la liceu, aproximativ 57.000, număr in creştere faţă de anul trecut &nd ...

Premierul Ciolacu umblă rapid la pușculiță: Elevii cu 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat primesc bani de la Guvern
23/07/2024 17:13

Premierul Marcel Ciolacu umblă la pusculita guvernamentală pentru a premia elevii cu note mari. Ministerul Educatiei a lansat in consultare un proiect de Hotărare de Guvern pentru a le acorda stimulente fina ...

Miercuri are loc repartizarea computerizată la licee
23/07/2024 09:31

Repartizarea computerizată in invăţămantul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională se va face miercuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. &Icir ...

Succes românesc la Olimpiada Internaţională de Matematică
21/07/2024 07:04

Ministerul Educaţiei a anunţat sambătă că elevii romani au obţinut o medalie de aur, patru medalii de argint şi o medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Matematică. ”Romania a obţinut o m ...

Adriana Stoicescu: Analfabetul funcțional va deveni istorie. Prostul absolut îi va lua locul
21/07/2024 06:58

Eliminarea din lista concursurilor si olimpiadelor exact materiile de bază: limba romană si Istoria, constituie o gafă a ministerului Educatiei peste care cu greu se poate trece, cu atat mai mult cu cat in s ...

Rușine uriașă în învățământ! 49 de profesori au fost eliminați de la Titularizare, 11 din ei au copiat!
18/07/2024 14:06

In acest an s-a inregistrat o rată de prezentă de 86,48% la titularizare. Au fost peste 31.000 de candidaţi prezenti din totalul celor aproape 36.000 de candidaţi cu drept de participare la această probă, ...

Doar trei din cinci copii intraţi în şcoală au reuşit să obţină medii peste 5 la Evaluarea Naţională
15/07/2024 11:54

Organizaţia Salvaţi Copiii atrage atenţia asupra faptului că doar trei din cinci copii intraţi in şcoală acum nouă ani au reuşit să obţină medii peste 5 la Evaluarea Naţională. Există judeţe un ...

Au fost afișate rezultatele finale de la Bacalaureat 2024. De unde afli ce notă a luat copilul tău?
12/07/2024 13:51

Au fost afisate rezultatele finale de la Bacalaureat 2024. De unde afli ce notă a luat copilul tău? iti spune Ministerul Educatiei. Notele pot fi verificate pe baza unui cod si pe fiecare judet in parte. Rez ...

A început etapa de înscriere la liceu - repartizarea computerizată - pe 24 iulie
11/07/2024 14:32

Absolvenţii claselor a VIII-a care au trecut de Evaluarea Naţională se pot inscrie, incepand de joi, la licee, repartizarea computerizată urmand să aibă loc pe data de 24 iulie. In perioada 11 - 22 iulie ...

Un tânăr din Iași a luat Bacalaureatul cu 9,38, din închisoare. Acum spune că vrea să facă Facultatea de Drept
11/07/2024 13:26

Un tănăr de 19 ani din Iasi a luat Bacalaureatul cu media 9,38 din inchisoare. El se află in Centrul de Detentie Tichilesti de la Brăila si are cea mai mare medie dintre toti elevii unui liceu din oras. Ta ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei