Gogoșile, delicatesa culinară a lumii

gogosi-berlineze

Dimensiune font:

| 16-06-2024 09:16

 Acele prăjituri rotunde și pufoase sunt mai mult decât o simplă gustare, reprezintă o fereastră spre diverse culturi și tradiții culinare din întreaga lume. Această delicatesă universală, cu originile sale învăluite în mister, a călătorit prin istorie și geografie, transformându-se în nenumărate variante care încântă papilele gustative ale iubitorilor de dulciuri

Gogoșile, așa cum le știm astăzi, își au rădăcinile în Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de olykoeks în Olanda. Aceste prăjituri uleioaseerau preparate prin prăjirea unui aluat de pâine în grăsime animală. De-a lungul secolelor, gogoșile au evoluat, îmbogățindu-se cu diverse ingrediente precum zahăr, lapte, unt și condimente.

Colonizatorii olandezi au adus gogoșile în America de Nord în secolul al XVII-lea. În Statele Unite, gogoșile au devenit rapid populare, mai ales în timpul Primului Război Mondial, când soldații americani staționați în Europa le-au descoperit și le-au adus înapoi acasă. În timp, au devenit un simbol al culturii americane, cu variații precum gogoașa glazurată și gogoașa cu umplutură.

În Europa, fiecare țară și-a adaptat rețeta de gogoși la gusturile locale. De exemplu, în Franța, beignets sunt gogoși umplute cu fructe sau gem, în timp ce în Italia, bomboloni sunt umplute cu cremă sau ciocolată.

Variații culturale

Gogoșile nu sunt doar o specialitate occidentală. În Asia, variații ale gogoșilor pot fi găsite în multe țări. De exemplu, în India, gulab jamun este un desert popular preparat dintr-un aluat prăjit și înmuiat în sirop aromat. În Japonia, anko donuts sunt gogoși umplute cu pastă dulce de fasole roșie.

În Orientul Mijlociu, gogoșile, cum ar fi luqaimat, sunt adesea aromate cu apa de trandafiri sau miere și servite ca deserturi tradiționale.

Impactul cultural și social

Pe lângă valoarea lor gustativă, gogoșile au jucat un rol important în cultura populară. Ele au fost subiectul multor glume și referințe în filme, seriale și cărți. De asemenea, au fost adoptate ca simboluri ale comunităților și festivalurilor, cum ar fi celebrarea Hanuka în comunitatea evreiască, unde gogoșile umplute cu gem, cunoscute sub numele de sufganiyot, sunt un element central.

În epoca modernă, gogoșile se confruntă cu provocări legate de preocupările pentru sănătate și dietă. Producătorii de gogoși au început să experimenteze cu ingrediente mai sănătoase și metode de preparare alternative, cum ar fi coacerea în loc de prăjire. Totodată, apar noi variații care includ ingrediente vegane și fără gluten, pentru a satisface o gamă largă de preferințe dietetice.

Gogoșile, în toate formele și variațiile lor, sunt mai mult decât un desert; ele sunt o expresie a culturii și istoriei. De la străzile aglomerate ale New York-ului la piețele colorate din Bangkok, gogoșile continuă să fie un simbol al diversității culinare și al plăcerii universale. Cu fiecare mușcătură, savurăm o parte din istoria și cultura lumii, făcând din gogoși nu doar o delicatesă, ci și un mesager al unității și bucuriei globale.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
7 iulie, Ziua Mondială a Ciocolatei
07/07/2024 14:39

Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie, această dată indicand momentul introducerii in Europa, in 1550, a băuturii pe bază de cacao. Istoria deliciilor pe bază de cacao nu este atat de bi ...

Sarmalele, o poveste plină de savoare
04/07/2024 10:42

Oriunde ai călători in estul Europei si in Balcani, sarmalele isi vor face simtită prezenta, incantand papilele gustative si incălzind inimile celor care le gustă. Istoria lor este la fel de bogată si com ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
30/06/2024 12:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Kapsalon, shaorma olandeză
30/06/2024 11:03

Ingrediente: 750 de grame cartofi congelati 500 grame carne de porc Pentru marinada: paprika afumata suc de lamaie ulei de masline pudra de ceapa pudra de usturoi pudra de cumin pudra de coriandru putina scorti ...

  Dulceața de trandafir, o delicatesă a bucătăriei rafinate
30/06/2024 09:09

Dulceata de trandafir este un produs culinar traditional cu o istorie bogată, o simbolistică aparte si un gust care incantă simturile. Preparată din petalele de trandafir, această dulceată reprezintă o a ...

Dulceață de nuci verzi
21/06/2024 12:02

Pentru ca dulceata de nuci verzi să aibă gustul perfect, nucile trebuie culese incepand cu sfarsitul lunii iunie si pană aproape de sfarsitul lunii iulie. Cand trec de această perioadă, nucile se coc prea ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
16/06/2024 10:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

Prăjitură turnată cu mere rase și scorțișoară
15/06/2024 14:56

Prăjitura turnată cu mere este un desert foarte bun in post.  Ingrediente 450 g făină tip 000 1 plic de praf de copt (am pus praf de copt cu sofran pentru o culoare mai frumoasă) 150 g zahăr 10 ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
15/06/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Dulceață din flori de salcâm
14/06/2024 10:15

Iată o retetă de dulceată de flori de salcam, usor de preparat, realizată după o retetă veche. Pe langă aromă, parfum si gust, unice, această dulceată are numeroase beneficii pentru sănătate Ingred ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei