10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau. Cele mai multe clădiri care respectă acest stil se află în Iași și București

1325798125_03_wikipedia

Dimensiune font:

| 10-06-2022 12:30

 Ziua Mondială Art Nouveau (World Art Nouveau Day) este o sărbătoare dedicată acestui stil arhitectural unic, care are loc anual pe 10 iunie. Prima celebrare a avut loc în 2013, la Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta, în cooperare cu Szecessziós Magazin (o revistă ungurească despre Art Nouveau). Ziua aleasă, 10 iunie, reprezintă comemorarea dispariției a doi arhitecți celebri ai mișcării, spaniolul Antoni Gaudí (n. 25 iunie 1852 – m. 10 iunie 1926) și ungurul Ödön Lechner (n. 27 august 1845 – m. 10 iunie 1914). Activitățile organizate cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau au scopul de a aduce o mai profundă conștientizare a patrimoniului Art Nouveau în rândul publicului. Cele mai mari două organizații din Europa care coordonează activitățile Zilei Mondiale Art Nouveau sunt Art Nouveau European Route, din Barcelona și Réseau Art Nouveau Network (RANN), din Bruxelles.

Decorurile în stil Art Nouveau sunt grandioase, sofisticate și elaborate, prea puțin adecvate, din păcate, interioarelor tipice unor apartamente de bloc. Dar, chiar și așa, iubitorii acestui stil artistic popular la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX nu ezită nici astăzi să-și înfrumusețeze căminul cu elemente specifice, precum mobilierul cu forme grațioase sau ornamentele complexe, inspirate din natură. Și este de înțeles – estetica Art Nouveau are un farmec aparte, vizibil atât în opere arhitecturale, precum biserica Sagrada Familia a lui Gaudi, cât și în picturi precum Sărutul lui Klimt. Secretul este să nu încercăm să recreăm întocmai un interior Art Nouveau, fie că este vorba de o cameră, un apartament de bloc sau o casă spațioasă, întrucât stilul presupune o abordare atotcuprinzătoare, atât la nivelul arhitecturii, cât și al finisajelor, mobilierului și decorațiunilor. Putem, în schimb, să adăugăm accente Art Nouveau – unele dintre cele mai elegante – care se vor integra armonios în spațiile clasice și în cele contemporane, ușor eclectice.

Cum a apărut stilul Art Nouveau

Mișcarea Art Nouveau (Arta Nouă) a apărut în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea ca o reacție împotriva eclectismului și a formelor convenționale din artă, punând accentul pe linia curbă, sinuoasă, pe formele zvelte, ondulate și pe reprezentarea aproape fidelă a elementelor din natură (flori, frunze, păsări, insecte). Curentul Art Nouveau a cucerit rapid toate artele și a devenit popular în SUA și în Europa, cu toate că sub denumiri diferite: Jugendstil în Germania, Liberty în Italia, Modernismo în Spania, Tiffany în Statele Unite și Sezessionstil în Austria. A atins un maximum de popularitate în 1900, cu ocazia Expoziției Universale din Paris, în pragul Primului Război Mondial fiind înlocuit de stilul Art Deco, și revenind apoi, pentru scurt timp, în anii ‘60, odată cu mișcarea hippie. Termenul a apărut pentru prima dată într-o revistă belgiană și se referea la lucrările unor artiști ce doreau să inițieze o reformă în artă. Siegfried Bing a răspândit acest nume după ce și-a deschis o galeria de artă la Paris numită astfel, unde vindea mobilier, piese de decor, precum și alte obiecte confecționate în acest stil.

În secolul al XIX-lea, mare parte a design-ului interior era format din neoclasicism. Stilul Art Nouveau a apărut ca o reacție la acest curent tradiționalist. Între anii 1890 și 1910, Art Nouveau și-a făcut loc în stiluri din Londra și Paris cu scopul de a îmbina arta și designul. Un element central, la fel de actual și în secolul XXI, era accentul pe utilitate și inspirația din artă. Art Nouveau transformă stilul de viață într-unul funcțional și frumos, iar obiectele atât de necesare în fiecare zi devin parte din decor prin creativitate și ingeniozitate. Stilul a fost promovat, după cum spuneam, la Expoziția Universală de la Paris din 1910, deși la vremea respectivă era considerat revoluționar și avangardist. Cei care crescuseră în perioada Victoriană îl considerau prea extravagant și forțat, și respingeau ideea de supra-elaborat specifică stilului. Puterea stilului Art Nouveau vine din îmbinarea armonioasă a influențelor, de la celtice până la japoneze. Datorită acestei îmbinări, poate fi cu ușurință adaptat pentru arhitectură, decorațiuni, artă și design interior, precum și pentru bijuterii sau obiecte artistice. Elemente iconice ale perioadei includ motive florale, linii curbe alungite, forme liniare puternice și siluete feminine. Însă Art Nouveau a fost detronat începând cu anii ’20 ai secolului al XX-lea de Art Deco, un curent inspirat din această mișcare. În anii ’60 a avut o scurtă perioadă de înflorire, însă nu și-a atins potențialul maxim. Deși ambele denumiri încep cu „Art”, cele două mișcări sunt extrem de distincte. Art Deco se caracterizează prin forme geometrice, materiale scumpe și motive exotice inspirate din designul chinezesc, african și chiar mesoamerican.

Primii arhitecți care au folosit acest stil în construcțiile lor au activat în Italia, Germania, Austria, Franța și Spania, contribuind la realizarea unor clădiri impresionante, care astăzi au devenit puncte importante pe traseul turiștilor interesați de frumos. Printre cei mai cunoscuți arhitecți care au folosit în proiectele lor elemente ale mișcării Art Nouveau se numără Hector Guimard în Franța, Victor Horta în Belgia și Henry Van de Velde în Germania. Clădirile atrag atenția prin: liniile elegante; abundența de ornamente în culori calde; folosirea vitraliilor.

Deși la vremea apariției curentului era considerat prea pretențios, a demonstrat că pot fi îmbinate elemente aproape contradictorii. Până astăzi, ne putem inspira din combinația – artă și utilitate – și putem folosi stilul Art Nouveau pentru a decora interioare minunate inspirate de nevoile fiecărei zile. Combinând trăsăturile baroque cu un aspect modern putem obține un entuziasmant aer contemporan. Dacă sunteți adeptul unui stil extravagant și vă doriți o locuință care să iasă în evidență, orientați-vă către elementele decorative ale stilului Art Nouveau cunoscut și sub denumirea de „La Belle Epoque”.

Apărut inițial în Franța și Belgia, acest stil decorativ organic, cu forme feminine, a cărei frumusețe incontestabilă este apreciată și în zilele noastre, s-a dezvoltat ca o reacție împotriva imitațiilor istorice, încorporând artele plastice în arhitectură și design, precum și materiale inovatoare ca fierul și sticla, noi tehnologii și iluminări electrice, și un design inspirat din forme ale naturii – flori, viță de vie, scoici, pene și aripi de insecte. Numele acestui curent artistic provine de la numele magazinului Maison de l’Art Nouveau din Paris care expunea și vindea obiecte de artă. Cu liniile sale curbe și ondulate, stilul Art Nouveau a reprezentat tranziția spre modernismul secolului al XX-lea. Lemnul sculptat reprezintă o caracteristică a stilului Art Nouveau, iar fierăria decorativă și metalul turnat cu linii ondulate și asimetrice i-au cucerit pe proprietarii de case înstăriți, putând fi utilizate pentru porți impunătoare, garduri și balustrade. Vitraliile ilustrează cel mai bine curbele și împodobesc sau pun în evidență corpurile de iluminat. Faianța în stil Art Nouveau se potrivește cel mai bine în casele moderne și tradiționale. Atât interioarele casei, cât și fațada pot fi evidențiate cu ornamente decorative în care să predomine colțurile rotunjite, arcadele și asimetriile, iar ferestrele împodobite cu ancadramente și console decorative cât mai extravagante.

Stilul Art Nouveau în România
La începutul secolului al XX-lea, în România s-au construit clădiri care aparțin acestui stil, fie de către arhitecți străini, fie români. Din această ultimă categorie face parte celebrul arhitect Ion Mincu, care a adaptat stilul la realitățile românești prin introducerea de elemente populare și laice, luând naștere astfel stilul Neoromânesc, o variantă locală a Art Nouveau-ului. Cele mai multe clădiri Art Nouveau românești se află în Transilvania. Aici se află numeroase clădiri cu destinații diverse (școli, teatre, hoteluri, bănci), care încorporează elemente Art Nouveau, cum ar fi: decorațiuni bogate, care reprezintă flori și frunze; motive zoomorfe stilizate; folosirea culorilor calde; motive inspirate din natură. Datorită valorii ridicate a monumentelor de arhitectură din acest oraș, Oradea a fost inclus în rețeaua orașelor Art Nouveau, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase exemple de încorporare a stilului la nivel european.

Case românești în stil Art Nouveau
În cazul locuințelor particulare, stilul acesta se remarcă prin folosirea unor elemente și nu prin existența unor clădiri în stil pur Art Nouveau. Cele mai multe locuințe au fost construite în orașele București și Iași într-un stil arhitectonic cunoscut sub numele de „eclectic” ce încorporează un amestec de elemente, partea decorativă fiind împrumutată de la stilul Art Nouveau. Se remarcă, astfel, încorporarea unor elemente populare românești tradiționale amestecate cu materiale noi, cum ar fi fierul forjat, vitraliile și ceramica smălțuită și colorată.


Cazino Constanta
Cazinoul din Constanța reprezintă unul dintre cele mai importante obiective în stilul Art Nouveau din România. A fost comandat de primarul liberal al orașului din 1903 arhitectului Daniel Renard care l-a realizat cu mare grijă. Din linii curbe a creat elemente inspirate din natură, care au luat conturul plantelor și florilor. Inaugurat pe 15 august 1910 și folosit până 1960, Cazinoul din Constanța a fost uitat ulterior, iar astăzi este lăsat să se deterioreze. S-au încercat de nenumărate ori intervenții de restaurare, însă, fără niciun succes.


Cazino Sinaia
Cazinoul din Sinaia – Construit într-un singur an, Cazinoul din Sinaia reprezintă o capodoperă a orașului, dar și a perioadei Art Nouveau în România. Lucrarea a fost coordonată de arhitectul Petre Antonescu. Cu un exterior simplu, lipsit de foarte multe detalii, stilul Art Nouveau se remarcă mai mult în interiorul Cazinoului din Sibiu – are două săli mari de dans frumos decorate, o sală cu oglinzi pusă în evidență cu ajutorul candelabrelor de cristal, dar și Sala Ovală, extrem de elegantă. Acesta a devenit în scurt timp o atracție irezistibilă. Astăzi, monumentul adăpostește Centrul Internațional de Conferințe.

Vila de la Brezoi și Casa Lescovar – Cele două construcții înfrumusețează orașele Brezoi și Constanța prin elemente de Art Noveau cu multiple motive inspirate din natură. Se regăsește și varianta Seccesion remarcată prin coloanele exterioare.

Construcțiile din Oradea – Cu toate că riscăm să devenim redundanți, credem că este important să (re)menționăm că Oradea este singurul municipiu din România inclus în rețeaua orașelor Art Nouveau. Această rețea europeană se ocupă de cooperarea, cercetarea, conservarea și dezvoltarea orașelor bogate în patrimoniul stilului Art Nouveau. Așadar, Oradea găzduiește o mulțime de construcții cu funcții și mărimi diferite, de la hoteluri, teatre, școli, bănci și până la clădiri industriale și depozite. Se identifică cu precădere în stilul Secession din Transilvania. Se aseamănă prin decorarea cu flori și frunze, motive zoomorfe stilizate, cu inimi, rozete și simboluri organizate în rețele decorative originale și de iradiere a artei din 1900.

Stilul Art Nouveau în arhitectura din București – Capitala este un muzeu al stilului Art Nouveau. Cel mai bine poate fi remarcat în componența unor biserici. Ele sunt localizate pe o rută ușor de parcurs ce pornește de pe bulevardul Lascăr Catargiu și se termină în Piața Universității. Este vorba despre biserica Boteanu, Amzei și cea Rusă. Cea din urmă este cunoscută și sub numele de „Sfântul Nicolae” și reprezintă un monument cu multiple detalii rusești. Se evidențiază prin fațada din cărămizi de culoare roșu deschis, turlele acoperite cu aramă și mozaicul de sub arce. Una dintre casele Art Nouveau din București este Casa Dinu Lipatti, construcție care se remarcă prin arcada intrării, deasupra căreia se află un mascaron feminin în altorelief. Un alt exemplu în acest sens este Casa Romulus Porescu, ce atrage prin vitraliile neo egiptene la ferestrele aflate pe colț.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:32

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Peter Brook, personalitate legendară a industriei teatrale şi unul dintre cei mai influenţi regizori, a murit. Avea 97 de ani
03/07/2022 13:58

Britanicul Peter Brook, personalitate legendară a industriei teatrale şi unul dintre cei mai influenţi regizori din secolul al XX-lea, a murit sambătă la varsta de 97 de ani, a anunţat duminică AFP, cita ...

Adele a susţinut primul său concert cu public din ultimii 5 ani. Un eveniment i-a întrerupt prestaţia/FOTO-VIDEO
03/07/2022 11:20

Adele şi-a incantat fanii in Hyde Park, in Londra, cu primul său concert public din ultimii 5 ani, potrivit BBC. Adele le-a spus fanilor că este „extrem de fericită” să se intoarcă pe sce ...

Billie Eilish, membră a Academiei de Film Americană, instituția care decernează premiile Oscar
30/06/2022 10:58

Academia de film americană (AMPAS) a publicat o listă cu 397 de profesionişti din industria cinematografică pe care ii invită să facă parte din randurile sale in cadrul celui mai recent demers intreprins ...

Premieră în România - Opera Naţională din Cluj va susţine un concert drive in pentru motociclişti
29/06/2022 15:29

Opera Naţională Romană din Cluj-Napoca anunţă că, pentru prima dată in Romania, va susţine un concert drive in pentru motociclişti, in cadrul Festivalului Opera Aperta, relatează Agerpres. &bdquo ...

Maia Morgenstern, premiată pentru întreaga carieră la TIFF 2022
26/06/2022 21:27

Actrita Maia Morgenstern a fost premiată pentru intreaga carieră. Distinctia de excelentă i-a fost oferită la festivitatea de incheiere a TIFF, organizată la Cluj-Napoca. Au fost desemnati si premia ...

Interpretul de muzică populară Ştefan Petreuş a murit
26/06/2022 09:03

Ştefan Petreuş, care alături de fratele său, Ioan Petreuş, a format celebrul duet Fraţii Petreuş din Maramureş, a incetat din viaţă, sambătă, la varsta de 82 de ani, relatează Agerpres. " ...

Ucraina nu a reușit să convingă organizatorii Eurovision să găzduiască următoarea ediție a concursului / Noul anunț al organizatorilor concursului de muzică
23/06/2022 21:27

 Uniunea Europeană de Radio si Televiziune (EBU) a transmis, joi, că isi reafirmă decizia că Ucraina nu va putea găzdui concursul Eurovision 2023, in contextul in care autoritătile ucrainene au cerut ...

Filmul de animaţie
19/06/2022 17:16

Filmul de animaţie "Le Petit Nicolas - Qu'est-ce qu'on attend pour ętre heureux?", care relatează povestea din spatele personajului celebrului şcolar din literatura pentru copii, a caştigat Pre ...

A murit actorul Valentin Uritescu. Avea 81 de ani
18/06/2022 19:53

Actorul Valentin Uritescu a murit la varsta de 81 de ani, după o lungă luptă cu o boală degenerativă. Absolvent al Promoţiei 1963 (clasa Constantin Moruzan) a Institutului de Artă Teatrală şi Cinemato ...

Fața neștiută a lui Eminescu. Cum s-au scurs cei mai grei ani din viața marelui poet român
15/06/2022 21:28

 Au trecut 133 de la moartea lui Mihai Eminescu. A rămas in istorie ca fiind cel mai mare poet al Romaniei, operele sale sunt recitate si analizate de elevii din toate scolile din tară. Stim că a iubit, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei