27 de contracte în valoare de 43,7 milioane euro pentru restaurarea obiectivelor naţionale de patrimoniu

15925334-transformed

Dimensiune font:

| 25-04-2023 18:18

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a semnat marţi 27 de noi contracte în valoare de 43,7 milioane euro pentru restaurarea obiectivelor naţionale de patrimoniu, informează ministerul de resort.

În cadrul contractelor, vor fi modernizate şi reabilitate situri turistice ce fac parte din programul "România Atractivă". Obiectivele finanţate sunt incluse în 9 din cele 12 rute ce vor fi finanţate prin Componenta 11 - Turism şi cultură din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, se arată în comunicatul MIPE.

La eveniment au participat, alături de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi secretarul de stat Csilla Hegedus, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai lăcaşurilor de cult ce vor fi reabilitate şi modernizate în cadrul acestei componente din PNRR.

"Până anul trecut, nimeni nu se încumeta să investească în clădiri de patrimoniu, chiar dacă ele sunt esenţa identităţii noastre. Din 2022, am lansat primele apeluri de proiecte şi am semnat primele contracte de finanţare care aduc România Atractivă la viaţă şi va fi un punct de referinţă internaţional. Vorbim despre obiectivele cuprinse în cele 12 rute turistice şi culturale ale Componentei 11 din PNRR, prin care vom investi 137,6 milioane euro pentru restaurarea a 256 obiective de patrimoniu şi 9,6 milioane de euro pentru promovarea unor rute turistice unice în Europa. Contractele pe care le-am semnat astăzi au, pe de o parte, o însemnătate economică pentru că vor aduce, fără îndoială, mai mulţi turişti în România şi vor stimula investiţiile private în activităţile turistice din zonele respective. Pe de altă parte, vorbim despre investiţii în repere care ne definesc ca popor, despre o cultură singulară clădită în secole pe care avem nevoie să o preţuim cu adevărat", a declarat ministrul Marcel Boloş.

În cadrul contractelor semnate marţi vor fi finanţate, în total, 69 de obiective turistice şi culturale, astfel: Ruta Castelelor - 8,92 milioane euro prin care se vor finanţa Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului şi Castelul Sturdza - Mănăstirea Miclăuşeni; Ruta Cetăţilor - 4,82 milioane euro din care vor fi finanţate Cetatea Medievală Bistriţa (municipiul Bistriţa) şi Cetatea Şinteu - Piatra Şoimului (oraş Aleşd); Traseul castrelor romane - 4,77 milioane euro din care vor fi realizate investiţii în Castrul roman Gilău şi Castrul roman Drajna de Sus; Ruta mănăstirilor din zona Moldovei - 6,54 milioane euro pentru restaurarea patrimoniului cultural al Mănăstirii Humor şi restaurarea ansamblului Mănăstirii Râşca; Ruta bisericilor de lemn - 2,38 milioane euro pentru biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" (Parohia Coteşti), biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril" (comuna Săliştea), ansamblul bisericii ''Cuvioasa Parascheva'' (Parohia Precista Tg. Ocna) şi patrimoniul cultural al bisericii de lemn din Mănăstioara (Mănăstirea "Sfântul Ioan Cel Nou de la Suceava"); Ruta Sf. Ladislau - 3,79 milioane euro prin care se vor finanţa Biserica Romano-Catolică Sfânta Maria (Parohia Romano-Catolică Baia Sprie) şi Biserica Reformată Daia (Parohia Reformată Daia); Ruta curiilor - 3,38 milioane euro pentru Conacul Gyarfas (Oraşul Cristuru Secuiesc) şi Castelul Banffy (Parohia Reformată Nuşfalău); Ruta culelor - 5,67 milioane euro prin care se vor finanţa Ansamblul "Cula Căleţeanu", Cula Zătreanu, Cula Nistor, Cula Sf.Mina - Orchidan şi reabilitarea turnului medieval de la Hotărani - Comuna Fărcaşele; Ruta satelor cu arhitectură tradiţională - 3,43 milioane euro pentru patrimoniul vernacular al comunei Petrova (Judeţul Maramureş), patrimoniul vernacular al comunei Bogdan Vodă (Judeţul Maramureş), patrimoniul vernacular al comunei Lăpuş (Judeţul Maramureş), ruta caselor cu arhitectură tradiţională din localitatea Râu Sadului, gospodării cu arhitectură tradiţională din comuna Straja (judeţul Suceava); case cu arhitectura tradiţională din comuna Hoghilag.

Obiectivul Investiţiei 1 Promovarea celor 12 rute turistice/culturale din cadrul Componentei 11 Turism şi cultură din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este de a creşte atractivitatea destinaţiilor turistice selectate în urma dezvoltării a 12 rute turistice/culturale tematice în zonele rurale defavorizate din România şi crearea de noi locuri de muncă în industria turistică, arată sursa citată.

Pentru restaurarea a 187 obiective incluse în cele 12 rute turistice şi culturale au fost deja semnate 58 de contracte de finanţare în valoare totală de 93,92 milioane euro, în cadrul apelurilor 1 şi 2 de proiecte.

Platforma digitală "România atractivă" finanţată prin PNRR va include peste 750 de obiective turistice şi culturale din România.

Componenta 11 - Turism şi Cultură din PNRR dispune de o alocare totală de 449 milioane de euro.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
'Noaptea Dansului' - pe Calea Victoriei din Capitală şi în Piaţa Sfatului din Braşov
22/07/2024 13:45

Cel mai mare eveniment de dans urban din ţară, "Noaptea Dansului", va avea două ediţii in luna august, la Bucureşti şi in Braşov. Potrivit comunicatului transmis, prima ediţie, "Bucureştiul dansează" ...

Ciudatul detaliu de pe bancnota de 200 de lei. Puțini sunt cei care au observat ce apare pe una dintre fețele banilor
18/07/2024 13:02

Bancnota de 200 de lei, emisă de Banca Natională a Romaniei (BNR), a fost introdusă in circulatie in urmă cu aproape 18 ani. In afara chipului lui Lucian Blaga si a elementelor de sigurantă, pe bancnotă a ...

Dumitru Dragomir, revoltat după festivalul drogurilor: „Peste 5-10 ani, tinerii noștri vor fi terminați psihic”
16/07/2024 08:37

Dumitru Dragomir, revoltă uriasă după festivalul controversat unde s-au cantat melodii cu mesaje obscene sau care par a promova drogurile. Acesta a transmis un mesaj dur. Dumitru Dragomir sustine că organiz ...

Anexarea Basarabiei din 28 iunie 1940 a fost o înțelegere dintre doi dictatori
02/07/2024 09:23

Ocuparea Basarabiei din 28 iunie 1940 a fost o intelegere dintre doi dictatori, Stalin si Hitler, si o incălcare flagrantă a dreptului international. Opinia apartine istoricului Anatol Tăranu si a fost expus ...

A murit actrița Ileana Stana Ionescu. Care a fost marele ei regret și ce spunea despre generația tânără de actori
30/06/2024 17:22

Celebra actrita Ileana Stana Ionescu a murit astăzi, 30 iunie 2024. Aceasta si-a dat ultima suflare pe patul de spital, la varsta de 87 de ani. In ultima perioadă, actrita s-a confruntat cu probleme grave de ...

De unde vine expresia „colac peste pupăză”? Care e semnificația puțin știută a respectivei păsări?
29/06/2024 15:46

De unde vine expresia „colac peste pupăză”? Această sintagmă veche a rămas destul de folosită si in ziua de azi. Dincolo de intelesul pe care-l are, care este originea ei si, la urma urmei, ce caută ...

Cine e hoțul de cărți, care voia să impoziteze oul de la găină, ajuns președintele USR
28/06/2024 00:44

După decesul lui Nicolae Manolescu, din martie 2024, Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) si-a ales ieri un nou presedinte, in persoana unui politician extrem de controversat. Varujan Vosganian, fostul min ...

Galeria de artă
26/06/2024 15:40

În perioada 4 februarie-25 martie 2025, Galeria de artă "Dana" in colaborare cu scriitorul Grigore Ilisei organizează expozitia retrospectivă "Constantin Radinschi". Facem apel căt ...

Scriitorul Varujan Vosganian este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România
26/06/2024 14:08

criitorul Varujan Vosganian este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. "Alegeri la Uniunea Scriitorilor din Romania. Noul preşedinte este domnul Varujan Vosganian, membru al Filialei Bucureşt ...

Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
15/06/2024 22:26

Babasha, cantăretul de manele care a fost huiduit la primul concert sustinut de Coldplay, a atras atentia lumii intregi, publicatiile străine relatand evenimentul, si afirmand că reactia publicului ar reapri ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei