A început Bookfest, "cel mai mare eveniment de carte din România"

adelaparvu.com-despre-Bookfest-2019-Bucuresti-3-758x480

Dimensiune font:

| 01-06-2022 15:20

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat miercuri, în deschiderea Bookfest, că nimic nu înlocuieşte bucuria cititului unei pagini scrise, el îndemnându-i pe copiii prezenţi la târg, de 1 Iunie, să deschidă mai des o carte pentru că fiecare volum este menit să aducă lumină în sufletele şi minţile lor.

"Ministerul Culturii susţine tot ceea ce ţine de cultura scrisă. Şi noi suntem în străinătate la târgurile de carte. În mandatul meu trecut am fost ţară invitată de onoare la Leipzig, anul ăsta suntem la Belgrad. Tot ce înseamnă acest fenomen trebuie susţinut, trebuie crescut, pentru că nimic nu înlocuieşte bucuria cititului unei pagini scrise. Mă bucur foarte mult să văd foarte mulţi copii aici şi le-aş asemăna târgul de carte cu un târg de corpuri de iluminat. Fiecare carte pe care o vedeţi este menită să aducă lumină în sufletele şi minţile voastre, dragi copii şi e bine, din când în când, poate mai des decât obişnuiţi, să o faceţi, să lăsaţi ecranele şi să deschideţi o carte", a spus Romaşcanu, care a mulţumit, în debutul discursului său, ambasadorului Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, prezent la eveniment.

Diplomatul nipon, care şi-a rostit discursul într-o frumoasă limbă română, şi-a exprimat "gratitudinea" pentru alegerea Japoniei ca invitat de onoare la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, "cel mai mare eveniment de carte din România".

"A trecut deja un an şi jumătate de la începerea misiunii mele în România şi sunt surprins cât de cunoscută a devenit Japonia în rândul românilor. Sunt multe restaurante unde se serveşte mâncare japoneză delicioasă. Există o înţelegere profundă a artelor marţiale, a ceremoniei ceaiului, a aranjamentelor florale - ikebana şi altele. Am întâlnit, de asemenea, un număr surprinzător de mare de persoane care vorbesc limba japoneză, dar nu la un înalt nivel. În ceea ce priveşte literatura, numeroşi autori japonezi au fost traduşi în limba română, iar librăriile sunt pline de manga, benzi desenate japoneze", a spus Hiroshi Ueda.

El a amintit de aniversarea a 100 de ani de relaţii diplomatice între Japonia şi România, pe care le-a caracterizat drept "extraordinar de bune".

"Japonia a fost ales invitat de onoare la Bookfest 2022. Sper că acest lucru va duce la o cunoaştere şi mai profundă a Japoniei. Relaţiile dintre Japonia şi România sunt extraordinar de bune. Anul trecut am aniversat 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre ţările noastre, iar relaţiile bilaterale se dezvoltă nu numai în domeniul politic, ci şi în multe alte domenii, cum ar fi cel economic, cultural sau sportiv şi aşa mai departe", a arătat ambasadorul.

Hiroshi Ueda a invitat publicul român la Bookfest, pentru a descoperi "o Japonie complet nouă".

"Vă invit să veniţi la Bookfest şi să descoperiţi o Japonie complet nouă pentru dumneavoastră. Timp de cinci zile, începând de astăzi, se vor desfăşura o varietate de evenimente de la mesaje şi conversaţii cu autorii japonezi contemporani de marcă şi un dialog special cu Francesc Milares, până la sesiuni de discuţii despre manga şi sport, cursuri de haicu, momente artistice de dansuri japoneze, ikebana şi altele, alături de ateliere pregătite special pentru copii. Toate aceste acţiuni se vor îmbina armonios asemeni vocii unui cor pentru a exprima Japonia. Acest an este unul foarte important pentru că este începutul următorilor 100 de ani de relaţii diplomatice dintre Japonia şi România. Sper ca Bookfest, organizat în acest an memorabil, să fie un punct de reper pentru aprofundarea şi mai mult a relaţiilor japonezo-române", a mai spus diplomatul nipon.

În cadrul evenimentului, moderat de preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Grigore Arsene, organizatorul Bookfest, directorul Bibliotecii Naţionale a României, Adrian Cioroianu, a omagiat "cultura incredibilă a Japoniei".

"Japonia nu e atât de îndepărtată de noi încât să nu ştim despre ceremonia ceaiului, despre literatura manga, pe care copiii o gustă foarte mult, despre marii lor romancieri, despre ikebana sau despre poezia lor de o frumuseţe incredibilă. Şi aceste zile vor fi prilejul de a redescoperi această mare cultură şi de a ne redescoperi pe noi ca iubitori ai cărţii, ca oameni care trăiesc de fiecare dată o altă viaţă atunci când deschid o altă carte", a afirmat Cioroianu, care a urat "vânzare bună" tuturor editurilor.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest s-a deschis miercuri, pe parcursul celor cinci zile multe dintre evenimentele târgului fiind organizate în tandem cu Japonia, invitatul de onoare al celei de a XV-a ediţii a evenimentului. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
Artistul român căruia i s-a legat pensula de încheietura mâinii paralizate pentru a putea picta. Destinul tragic al pictorului supranumit „Poetul plastic al florilor“
20/05/2024 19:18

A fost unul dintre cei mai mari pictori pe care i-a avut Romania, insă a avut parte de un destin tragic. A fost umilit pe patul de moarte si a pictat in ultimii ani din viată cu pensula legată de mana parali ...

Nicolae Ciucă lovește pe modul Iohannis pentru prezidențiale: Își lansează cartea `Un ostaș în slujba țării`
20/05/2024 12:56

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, anuntă, luni, pe site-ul său personal, că in iunie isi lansează cartea „Un ostas in slujba tării”, care va apărea in luna iunie 2024, iar toate incasările vor fi donate c ...

Situație ciudată în Guvern: Ciolacu spune că nu cedează la șantaj, ministrul Culturii 'își exprimă speranţa' că salariile vor crește
15/05/2024 16:23

In interiorul Guvernului s-a generat o situatie extrem de ciudată, din cauza protestelor angajatilor din muzee, care amenintă cu boicotarea ”Noptii Muzeelor”. Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis angaja ...

Scopul odios urmărit de Comintern: pierderea de către România a Transilvaniei, Bucovinei, Basarabiei și Dobrogei
15/05/2024 11:51

Cominternul, organizatia internatională comunistă fondată in 1919 de Lenin, care avea ca scop lupta pentru răsturnarea burgheziei mondiale si pentru formarea unei republici sovietice internationale, a fost ...

Preotul Constantin Necula: „În locul fabricii Tractorul s-a construit un mall. Adică din producători am devenit consumatori”
14/05/2024 09:11

Preotul Constantin Necula consideră că Romania duce lipsă in prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare a profesionalizării acestora. Prezent la Alba Iulia la cea de-a 15-a ediţie ...

Mihai Trăistariu, reacție după ce cântărețul NEMO a câștigat Eurovision. „Dacă ești șters, n-ai nicio treabă”
13/05/2024 22:24

Elvetia a castigat Eurovision 2024, cu al său artist Nemo, care a cantat o piesă despre călătoria sa de descoperire non-binară. „Dacă esti sters si cuminte, n-ai nicio treabă cu Eurovisionul”, a come ...

Câți „soți” celebri a avut Tatiana Iekel, prima nevastă a lui Florin Piersic? 7 ani de la moartea marii actrițe
13/05/2024 16:26

  Cati „soti” celebri a avut Tatiana Iekel, prima nevastă a lui Florin Piersic? 7 ani de la moartea marii actrite Destinul Tatianei Iekel s-a derulat in umbra căsniciei cu Florin Piersic, e ...

Misterul locului în care a fost pictată „Mona Lisa” a fost rezolvat
13/05/2024 12:35

Peisajul din tabloul „Gioconda” de Leonardo da Vinci a starnit dezbateri nesfarşite, unii istorici de artă sugerand că priveliştea a fost imaginară şi idealizată, iar alţii susţinand că ex ...

Victor Rebengiuc vrea să mai renunțela unele roluri
13/05/2024 12:22

Victor Rebengiuc nu vrea să renunte la teatru. "Pe scenă mă simt cel mai bine. Eu nu prezint niciun fel de interes ca persoană privată, in viaţa mea de om obişnuit. Nu am nimic deosebit, nimic spec ...

Starea de sănătate a actorului Florin Piersic se ameliorează
13/05/2024 12:19

Starea generală de sănătate a actorului Florin Piersic se ameliorează uşor, a anunţat luni Spitalul Foişor, unde acesta este internat de săptămana trecută. "Evaluarea domnului Florin Piersic, re ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei