Bagheta care arde

18

Dimensiune font:

| 25-05-2023 13:14

Astăzi, Voicu Enăchescu ar fi împlinit 80 de ani. Ne știam din vremea studenției mele, când abia crease corul „Preludiu”. Au trecut de-atunci decenii de viață în lumina unei înțelegeri fără nicio umbră. M-a onorat cu prietenia sa, m-a răsfățat cu arta concertelor sale, m-a încântat cu umorul său subtil. Peste toate, ne unea tabla de valori în care așeza oamenii și lucrurile. Cu timpul, dintr-un colț al acestei prietenii, apăruse și Vlad, fiul maestrului, un tânăr cu educație aleasă, cu care împărtășeam aceeași pasiune pentru sport și gazetăria sportivă.

Destule amintiri și multe motive mă îndeamnă să scriu în această zi mai ales despre omul Enăchescu, și mai deloc despre performanțele, palmaresul și imensa moștenire artistică pe care a lăsat-o corului „Preludiu”, pe care l-a fondat în 1972.

Maestrul Enăchescu era din categoria acelor oameni care, atunci când ies dintr-o cameră, în urma lor rămâne o dâră prin aer. Lăsa acolo o idee, un gând, o vorbă care dădeau parcă o anume materialitate spațiului.

Avea o inegalabilă forță centripetă. Era fermecător prin verb, cuceritor prin inteligență și copleșitor printr-o generozitate spirituală de excepție. Biroul său era un spațiu deschis. Nu neapărat un du-te vino, dar o mică agora, în care se întâlneau ad hoc personalități din cele mai diverse domenii, fără să fie legați neapărat de pasiunea pentru muzică. Eram pasionați mai întâi de felul său de a fi. De a face și de a gândi. Întâlnirile cu maestrul Voicu Enăchescu erau o revărsare de prietenie și umor. Și de idei. În discuțiile cu el, vedeam ielele jucând, cum ar fi spus Camil Petrescu.

Concertele corului „Preludiu” erau un regal de fiecare dată. Iradiau nu doar o artă interpretativă de excepție pe un larg univers repertorial, ci mai ales o stare de spirit care domina pe deasupra portativelor. Muzica desenată de bagheta lui Voicu Enăchescu părea să fie un pretext pentru a aduna oamenii la un loc, îndemnându-i la reflecție, la prietenie și solidaritate. Nu o dată, piesele muzicale erau alternate cu literatura consonantă a unor poezii recitate de mari actori. După concerte, viața părea mai frumoasă.

Să fi fost membru în corul „Preludiu” nu este o banală linie de CV, ci emblema apartenenței la un club în care eleganța intelectuală a fiecăruia se naște dintr-o tablă de valori comune tuturor. Aceasta a fost „partitura” nescrisă pe care maestrul Enăchescu a predat-o la fiecare promoție de coriști, de-a lungul celor 5 decenii în care s-a aflat la pupitrul dirijoral.

Componența corului s-a schimbat inevitabil, dar matricola fondatoare a fost păstrată cu sfințenie. Mulți dintre foștii coriști sunt prezenți la concertele celor care le-au luat locul pe scenă, ca un semn de continuitate, de prietenie și de încurajare în păstrarea ștafetei. Am întâlnit la diverse concerte mulți intelectuali de diferite vârste și cu profesii așișderea, medici, juriști, ingineri, care se regăseau în sală așa cum erau cândva pe scenă. Creatorul și liantul acestei comuniuni spirituale peste timp era maestrul Voicu.

Personalitatea lui Voicu Enăchescu avea fațetele unui poliedru. Pe lângă profesionalismul în muzică și arta corală, pe lângă admirabila sa capacitate de construi în cadrul corului o stare de spirit a valorilor perpetuate de la o promoție la alta, pe lângă virtuțile de manager al unei instituții cu pretenții cum este Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Voicu Enăchescu era și un om al cetății. Conectat la realitățile vremii și sensibil la problemele oamenilor, încerca să dea acestora alinarea oferită de muzică.

Cu un simț vizionar, imediat după decembrie 1989, a început o veritabilă bătălie pentru readucerea în prim-planul vieții culturale a siglei și reintrarea în drepturi a „Tinerimii Române”, organizație care fusese creată în atmosfera entuziastă a anului 1877 de un grup de elevi ai liceului bucureștean Matei Basarab. Scopul de atunci al organizației era, între altele, „creşterea tineretului român în spiritul patriotic, cultural şi creştin”. În 1991, Voicu Enăchescu a reușit să obțină înființarea prin hotărâre de guvern a Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”, cu sediul în clădirea istorică inaugurată în 1935.

În cele aproape trei decenii cât a fost la conducerea instituției, maestrul Voicu a avut permanent în vedere spiritul modernității și cerințele fluide ale unui public schimbător și eterogen. Ceea a rămas constantă a fost, însă, profesiunea de credință a fondatorilor, căreia Voicu Enăchescu, om de cultură patriot, credincios, fiu de preot ortodox și, pe deasupra, absolvent al aceluiași liceu cu fondatorii „Tinerimii Române”, i-a rămas slujitor până la sfârșitul vieții.

„The show must go on”. Am citit cu bucurie că, la concertul din 27 februarie a.c., a fost anunțată completarea numelui corului cu cel al fondatorului său, formațiunea numindu-se Corul „Preludiu-Voicu Enăchescu”. Este un semn bun.

Cea mai legitimă formă de omagiere a memoriei maestrului Voicu Enăchescu este ca „Preludiu” să continue și în această a doua jumătate de secol de existență pe coordonatele de spiritualitate și tradiție corală românească dobândite în ani de trudă sub bagheta maestrului. Așa s-ar explica și de ce numele corului a fost completat. Tânărul dirijor Andrei Stănculescu are un palmares profesional consolidat, demn de toată admirația. La „Preludiu”, a preluat o baghetă subțire, dar care arde. Și arde pentru că, timp de cinci decenii, a desenat în aerul atâtor sute concerte liniile profesionalismului desăvârșit și devoțiunii fără egal cu care Voicu Enăchescu și-a slujit muzica, țara, poporul.

Dumnezeu să-l odihnească și să-l aibă în pază!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
'Noaptea Dansului' - pe Calea Victoriei din Capitală şi în Piaţa Sfatului din Braşov
22/07/2024 13:45

Cel mai mare eveniment de dans urban din ţară, "Noaptea Dansului", va avea două ediţii in luna august, la Bucureşti şi in Braşov. Potrivit comunicatului transmis, prima ediţie, "Bucureştiul dansează" ...

Ciudatul detaliu de pe bancnota de 200 de lei. Puțini sunt cei care au observat ce apare pe una dintre fețele banilor
18/07/2024 13:02

Bancnota de 200 de lei, emisă de Banca Natională a Romaniei (BNR), a fost introdusă in circulatie in urmă cu aproape 18 ani. In afara chipului lui Lucian Blaga si a elementelor de sigurantă, pe bancnotă a ...

Dumitru Dragomir, revoltat după festivalul drogurilor: „Peste 5-10 ani, tinerii noștri vor fi terminați psihic”
16/07/2024 08:37

Dumitru Dragomir, revoltă uriasă după festivalul controversat unde s-au cantat melodii cu mesaje obscene sau care par a promova drogurile. Acesta a transmis un mesaj dur. Dumitru Dragomir sustine că organiz ...

Anexarea Basarabiei din 28 iunie 1940 a fost o înțelegere dintre doi dictatori
02/07/2024 09:23

Ocuparea Basarabiei din 28 iunie 1940 a fost o intelegere dintre doi dictatori, Stalin si Hitler, si o incălcare flagrantă a dreptului international. Opinia apartine istoricului Anatol Tăranu si a fost expus ...

A murit actrița Ileana Stana Ionescu. Care a fost marele ei regret și ce spunea despre generația tânără de actori
30/06/2024 17:22

Celebra actrita Ileana Stana Ionescu a murit astăzi, 30 iunie 2024. Aceasta si-a dat ultima suflare pe patul de spital, la varsta de 87 de ani. In ultima perioadă, actrita s-a confruntat cu probleme grave de ...

De unde vine expresia „colac peste pupăză”? Care e semnificația puțin știută a respectivei păsări?
29/06/2024 15:46

De unde vine expresia „colac peste pupăză”? Această sintagmă veche a rămas destul de folosită si in ziua de azi. Dincolo de intelesul pe care-l are, care este originea ei si, la urma urmei, ce caută ...

Cine e hoțul de cărți, care voia să impoziteze oul de la găină, ajuns președintele USR
28/06/2024 00:44

După decesul lui Nicolae Manolescu, din martie 2024, Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) si-a ales ieri un nou presedinte, in persoana unui politician extrem de controversat. Varujan Vosganian, fostul min ...

Galeria de artă
26/06/2024 15:40

În perioada 4 februarie-25 martie 2025, Galeria de artă "Dana" in colaborare cu scriitorul Grigore Ilisei organizează expozitia retrospectivă "Constantin Radinschi". Facem apel căt ...

Scriitorul Varujan Vosganian este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România
26/06/2024 14:08

criitorul Varujan Vosganian este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. "Alegeri la Uniunea Scriitorilor din Romania. Noul preşedinte este domnul Varujan Vosganian, membru al Filialei Bucureşt ...

Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
15/06/2024 22:26

Babasha, cantăretul de manele care a fost huiduit la primul concert sustinut de Coldplay, a atras atentia lumii intregi, publicatiile străine relatand evenimentul, si afirmand că reactia publicului ar reapri ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei