Blestemul lui Caragiale. Câți copii i-au murit scriitorului?

20

Dimensiune font:

| 12-12-2022 14:42

În „Istoria literaturii române de le origini și până în prezent”, George Călinescu îl descrie pe Ion Luca Caragiale ca fiind cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români.

Cine a fost Caragiale?

Ion Luca Caragiale s-a născut în Haimanale, județul Prahova în anul 1852. Data nașterii a fost o problemă controversată pentru că scriitorul spunea că s-a născut în noaptea de 29 spre 30 ianuarie, însă în anul 1970 a fost descoperit certificatul de naștere în Arhivele Statului și era menționat că acesta s-a născut pe 1 februarie 1852.

În anul 1904 s-a autoexilat în Berlin după ce a pierdut un proces de calomnie pe care l-a intentat lui Caion, publicistul care i-a adus acuzațiile de plagiat ale piesei „Năpasta”.

Acesta s-a mutat cu familia în cartierul Willmersdorf și copiii au fost înscriși la școală. O bună perioadă de timp acesta a fost mulțumit de alegerea făcută, însă dorul de țară și de prieteni l-au determinat să se exprime în scrisori. Tot în Berlin, pe 10 iunie 1912, a murit subit.

Comediile lui Caragiale expun efectele asupra societății urbane românești a introducerii pripite a unui mod de viață modern și a rezultatelor comice ale schimbărilor sociale și politice. „Conul Leonida”, „O noapte furtunoasă” și „O scrisoare pierdută” sunt printre cele mai populare piese ale sale. Cu „Năpasta” a creat drama țărănească.

Câți copii a avut Caragiale?

Caragiale a avut o scurtă relație cu Maria Constantinescu, o tânără care lucra la fabrica de tutun „Belvedere” în urma căreia a apărut Mateiu (1885), primul său născut. Marele dramaturg nu a ezitat nici o clipă și l-a înregistrat imediat pe numele său.

Relația cu Maria s-a încheiat repede, însă scriitorul s-a ocupat în continuare de educația și creșterea fiului lor.

Mateiu Caragiale a fost un copil inteligent și extrem de sensibil. Acesta a știut că este copil din flori și uneori, aproape nebunesc, pretindea că are strămoși aristocrați. Deși tatăl său i-a spus că familia sa a fost una modestă.

Marele dramaturg s-a înscris în „Societatea Internațională a Chelnerilor”, deoarece spera să devină unul dintre cei mai buni berari din București, iar acest lucru l-a determinat pe Mateiu să-și numească tatăl „berarul, nevrednic, vulgar, cartofor, crai și bețiv”, scrie a1.ro.

În 1923, la 38 de ani, Mateiu Caragiale s-a căsătorit cu Marica Sion, una dintre fiicele poetului G. Sion care avea 63 de ani, însă acest lucru nu l-a deranjat. Pentru el era important că devenise proprietar de moșie și își împlinise visul de a deveni boier.

Acest vis a fost de scurtă durată pentru că în 1935, în urma unui accident vascular, Mateiu și-a găsit sfârșitul.

În anul 1889, Ion Luca Caragiale s-a căsătorit cu Alexandrina Burelly, fiica actorului Gaetano Burelly. Aceștia au avut două fete, Ioana (1889) și Agatha (1890), care au murit timpuriu din cauza tusei sau a difteriei.

Pe 3 iulie 1893, din căsnicia cu Alexandrina, se naște Luca Caragiale, cunoscut în literatura Română ca Luchi. Acesta a avut o carieră ca traducător și scriitor aparținând atât simbolismului, parnasianismului, cât și literaturii moderniste.

Copilăria și adolescența și-a petrecut-o alături de familie prin Europa datorită proiectelor artistice ale tatălui său.

Pe 7 iunie 1921, la doar 28 ani, Luca a murit în urma unor complicații date de o pneumonie.

Mezina familiei Caragiale, Ecaterina Logadi Caragiale, a fost singura care a avut o viață lungă trăind 90 de ani. Ea a fost cunoscută ca memorialistă, după ce a notat într-un manuscris toate amintirile ei despre marele dramaturg și despre familia ei.

Dacă Mateiu Caragiale își numea tatăl „nevrednic, vulgar și bețiv”, Ecaterina a scris doar cuvinte frumoase și de laudă despre tatăl său. De asemenea, tot în lucrarea sa a amintit și de o perioadă mai puțin plăcută din viața familiei Caragiale, atunci când scriitorul a fost nevoit să vândă cărțile din bibliotecă pentru a putea asigura traiul zilnic.

La trei ani după moartea lui Ion Luca Caragiale, Ecaterina, Luchi și mama lor s-au întors în țară.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
'Noaptea Dansului' - pe Calea Victoriei din Capitală şi în Piaţa Sfatului din Braşov
22/07/2024 13:45

Cel mai mare eveniment de dans urban din ţară, "Noaptea Dansului", va avea două ediţii in luna august, la Bucureşti şi in Braşov. Potrivit comunicatului transmis, prima ediţie, "Bucureştiul dansează" ...

Ciudatul detaliu de pe bancnota de 200 de lei. Puțini sunt cei care au observat ce apare pe una dintre fețele banilor
18/07/2024 13:02

Bancnota de 200 de lei, emisă de Banca Natională a Romaniei (BNR), a fost introdusă in circulatie in urmă cu aproape 18 ani. In afara chipului lui Lucian Blaga si a elementelor de sigurantă, pe bancnotă a ...

Dumitru Dragomir, revoltat după festivalul drogurilor: „Peste 5-10 ani, tinerii noștri vor fi terminați psihic”
16/07/2024 08:37

Dumitru Dragomir, revoltă uriasă după festivalul controversat unde s-au cantat melodii cu mesaje obscene sau care par a promova drogurile. Acesta a transmis un mesaj dur. Dumitru Dragomir sustine că organiz ...

Anexarea Basarabiei din 28 iunie 1940 a fost o înțelegere dintre doi dictatori
02/07/2024 09:23

Ocuparea Basarabiei din 28 iunie 1940 a fost o intelegere dintre doi dictatori, Stalin si Hitler, si o incălcare flagrantă a dreptului international. Opinia apartine istoricului Anatol Tăranu si a fost expus ...

A murit actrița Ileana Stana Ionescu. Care a fost marele ei regret și ce spunea despre generația tânără de actori
30/06/2024 17:22

Celebra actrita Ileana Stana Ionescu a murit astăzi, 30 iunie 2024. Aceasta si-a dat ultima suflare pe patul de spital, la varsta de 87 de ani. In ultima perioadă, actrita s-a confruntat cu probleme grave de ...

De unde vine expresia „colac peste pupăză”? Care e semnificația puțin știută a respectivei păsări?
29/06/2024 15:46

De unde vine expresia „colac peste pupăză”? Această sintagmă veche a rămas destul de folosită si in ziua de azi. Dincolo de intelesul pe care-l are, care este originea ei si, la urma urmei, ce caută ...

Cine e hoțul de cărți, care voia să impoziteze oul de la găină, ajuns președintele USR
28/06/2024 00:44

După decesul lui Nicolae Manolescu, din martie 2024, Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) si-a ales ieri un nou presedinte, in persoana unui politician extrem de controversat. Varujan Vosganian, fostul min ...

Galeria de artă
26/06/2024 15:40

În perioada 4 februarie-25 martie 2025, Galeria de artă "Dana" in colaborare cu scriitorul Grigore Ilisei organizează expozitia retrospectivă "Constantin Radinschi". Facem apel căt ...

Scriitorul Varujan Vosganian este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România
26/06/2024 14:08

criitorul Varujan Vosganian este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. "Alegeri la Uniunea Scriitorilor din Romania. Noul preşedinte este domnul Varujan Vosganian, membru al Filialei Bucureşt ...

Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
15/06/2024 22:26

Babasha, cantăretul de manele care a fost huiduit la primul concert sustinut de Coldplay, a atras atentia lumii intregi, publicatiile străine relatand evenimentul, si afirmand că reactia publicului ar reapri ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei