Cât de asemănătoare sunt limbile rusă și ucraineană?

0000   0141700

Dimensiune font:

| 04-03-2022 14:35

În ultimele zile, mulți dintre noi am vizionat numeroase filmulețe din Ucraina în contextul conflictual actual. Unele dintre acestea era dialoguri dintre soldații ruși și cei ucraineni, iar la prima vedere, limbile par să fie extrem de asemănătoare. Dar, sunt acestea identice?



Toate limbile slave, inclusiv ucraineană și rusă, au fost la început dialecte. Au fost formați din limba proto-slavă care a existat aproximativ între secolele V-IX.

Limbile rusă și ucraineană, vocabular distinct
În prezent, există peste 20 de limbi slave. În mod tradițional, acestea sunt împărțite în trei subgrupe:

slava de est (rusă, belarusă și ucraineană)
slava de vest (cum ar fi poloneză, cehă sau slovacă)
slavă de sud (cum ar fi slovenă, croată, macedoneană sau bulgară)


 
Cu toate acestea, lingviștii moderni admit că această divizare este mai mult geografică (și politică) decât faptică.

De asemenea, deoarece ucraineana, rusa și belarusa folosesc alfabetul chirilic, acestea tind să fie percepute ca un singur grup, deși acest alfabet este folosit și de bulgari, macedoneni și sârbi.



Ucraineana, mai asemănătoare cu poloneza decât cu rusa

Cu toate acestea, de fapt, în unele aspecte, ucraineana este mai asemănătoare cu slovaca sau poloneza (din grupul de vest) decât cu limba rusă.

Oricum, există multe asemănări între limbile ucrainene și rusă, deoarece cele două națiuni au fost legate politic și geografic timp de secole.

Astăzi, Ucraina și Rusia împart o graniță lungă de 2295 de kilometri. În trecut, țările erau două republici ale Uniunii Sovietice cu legături politice foarte puternice. Timp de mai bine de un secol, o mare parte a Ucrainei a fost parte a Imperiului Rus.



Deci, evident, două limbi de aceeași origine au multe asemănări. Mai mult decât atât, Ucraina este o țară bilingvă, cu ucraineană și rusă drept două limbi utilizate pe scară largă. Însă un număr foarte mic de ruși vorbesc ucraineană.

Unii ucraineni vorbesc și surzhyk în viața lor de zi cu zi, care este un amestec de rusă și ucraineană. Potrivit unui sondaj de la Centrul Razumkov din 2015, 60% dintre ucraineni consideră ucraineana ca fiind limba lor maternă, 15% o consideră rusă și 22% cred că ambele sunt limbile lor materne.

Aceasta nu include Crimeea, care a fost anexată în anul 2014, sau Lugansk și Donețk, care au majorități vorbitoare de limbă rusă.



În ceea ce privește vocabularul, limba ucraineană este cea mai apropiată de belarusă (16% din diferențe), iar limba rusă de bulgară (27% din diferențe).

După belarusă, ucraineana este, de asemenea, mai aproape de slovacă, poloneză și cehă decât de rusă – 38% din vocabularul ucrainean este diferit de rusă.

Dacă îl comparăm cu alte limbi europene, diferența este ca între spaniolă și italiană (33% din vocabular diferit) sau franceză și portugheză (39%).

În timpul și după campania de europenizare a lui Petru cel Mare, limba rusă a încorporat multe cuvinte de origine latină, franceză, germană și italiană . Limba ucraineană s-a dezvoltat în mare parte pe baza limbii vorbite pe care scriitorii secolului al XIX-lea au început să o folosească în mod activ în lucrările lor literare și de cercetare.

Potrivit Ukrainian Lessons, există o mulțime de omonime ucrainene-ruse, cuvinte care sună la fel, dar înseamnă lucruri complet diferite, de exemplu:

час
timp (în ucraineană)
o oră (în rusă)
неділя (Ukr.) – неделя (Rus.)
Duminică (în ucraineană)
o săptămână (în rusă)
лук
un arc (în ucraineană)
o ceapă (în rusă)
Rusa are șase cazuri substantive – nominativ (pentru subiecte), genitiv (pentru posesie), dativ (pentru obiecte indirecte), acuzativ (pentru obiecte directe), instrumental (indică mijloace) și prepozițional (utilizat numai cu prepoziții). Ucraineana are toate aceste cazuri substantive, plus încă unul, vocativ. Vocativul este folosit în adresarea directă, cel mai frecvent cu numele cuiva.

Rusa a avut un caz vocativ, dar a ieșit în mare parte din uz, cu excepția unor cazuri foarte puține, cum ar fi atunci când o persoană se adresează lui Dumnezeu.



Terminațiile substantivelor sunt foarte asemănătoare în ucraineană și rusă și adesea diferă doar prin câteva litere, deoarece sunete diferite sunt exprimate cu litere diferite în cele două limbi. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Eminescu, Nichita, Vieru, Basarabia și Țara
28/03/2024 00:41

„Eu am trecut Prutul foarte tarziu – dacă unii au visat să ajungă in cosmos si au si ajuns in cosmos – eu viata intreagă am visat să trec Prutul. Am reusit abia in ’73. Primul om pe care am vrut s ...

Ce amendă riști dacă rupi o lalea pestriță. Avertismentul specialiștilor: „Este monitorizată și protejată permanent
28/03/2024 00:20

Laleaua pestrită atrage atentia in această perioadă datorită coloritului special. Specialistii Romsilva spun că o putem admira, dar nu trebuie ruptă, pentru că este o floare rară si este protejată. Cin ...

27 martie, Ziua mondială a teatrului
27/03/2024 13:03

Ziua mondială a teatrului este marcată in fiecare an la 27 martie, in vederea conştientizării valorii teatrului in toate formele sale şi pentru a permite comunităţilor de teatru să-şi promoveze activit ...

Dan Negru, revoltat că prețul de intrare la Castelul Peleș este mai mare decât cel de la Versailles: „Regalitatea a dat-o în gard”
27/03/2024 12:01

Dan Negru a postat un filmulet pe paginile sale de socializare in care arată că este mai scump să vizitezi Castelul Peles, decat Palatul Versailles, al regilor Frantei. Dan Negru mai spune că semnificatia ...

Academicianul Nicolae Manolescu a fost condus pe ultimul drum
26/03/2024 15:00

Înmormantarea academicianului Nicolae Manolescu a avut loc astăzi la Cimitirul Sfantul Ioan din Ramnicu Valcea.  Nicolae Manolescu a murit sambătă, la Spitalul Elias din Capitală. Preşedintele ...

A murit Nicolae Manolescu. Criticul literar avea 84 de ani și era președintele Uniunii Scriitorilor din România
23/03/2024 20:28

Criticul literar Nicolae Manolescu a murit sambătă, la varsta de 84 de ani, potrivit gazetarului Cristian Tudor Popescu care a publicat informatia pe pagina sa de Facebook. Nicolae Manolescu fusese internat v ...

Nicolae Manolescu a făcut stop cardiac – se află în stare gravă la Spitalul Elias
23/03/2024 00:13

Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu, a făcut stop cardiac si se află internat la Spitalul Elias din capitală intr-o stare gravă Pronosticurile asupra sănătătii sale sunt des ...

Noaptea Muzeelor, a 20-a poveste
20/03/2024 18:00

Evenimentul Noaptea Muzeelor va fi organizat sambătă, 18 mai, si va sta sub semnul cifrei 20. Asteptată cu nerăbdare in fiecare an, mai ales de către publicul larg, Noaptea Muzeelor #20 se va desfăsura pe ...

Maine are loc echinoctiul de primavara 2024.Traditii si obiceiuri.
19/03/2024 17:11

Ce este echinoctiul de primăvară? Echinoctiul de primăvară este acel moment unic in an in care Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecand de la emisfera sudică a sferei ceresti in cea boreală. Este o ...

Daniel Barbu, fost ministru al culturii și cunoscut teolog, a murit
19/03/2024 00:05

Profesorul Daniel Barbu, fost ministru al Culturii, a murit luni, anuntă Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universitătii din Bucuresti, conform siteului mihailneamtu. „Astăzi, a trecut la cele ves ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei