CTP, constatare extrem de amară: 'La noi, dacă faci greşeala să demonstrezi că eşti bun, prima reacţie este să fii lichidat!'

19

Dimensiune font:

| 02-06-2024 19:34

Scriitorul şi gazetarul Cristian Tudor Popescu a lansat sâmbătă, la Bookfest 2024, "Râsul dracului. Interceptări, informaţii desecretizate, autodenunţuri", volum apărut la editura Polirom. "În ultimii ani am început să scriu într-un fel asemănător, cred eu, cu modul în care se compune muzică, adică ai nişte note la dispoziţie şi cu ele faci o construcţie", a explicat Cristian Tudor Popescu la întâlnirea cu cititorii.

"Citiţi-o dintr-un foc, nu o lăsaţi. Dacă veţi citi câte un segment, câteva pagini, veţi avea o percepţie diferită asupra acestei cărţi decât dacă o citiţi dintr-un foc", a fost recomandarea scriitorului.

"Am fost dintotodeauna, de 40 de ani de când sunt în spaţiul public, republican şi am fost anti-monarhist. Nu mi-e indiferetă monarhia. Nu sunt împotriva unei persoane. În istoria României, avem un exemplu extraordinar, Ferdinand, şi îl avem la extremă pe Carol al II-lea. Dar, în general, nu cred, că acest mecanism, care se bazează pe nimic altceva decât pe ereditate, pe biologie, cutare e rege pentru că e fiul lui cutare, aşa ceva nu voi accepta niciodată ca modalitate de selecţie de a fi pus în fruntea statului, pentru că asta era preocuparea regilor, să aibă moştenitori.

Nici mecanimsul prin care se poate ajunge la aberaţii înspăimântătoare, vedem ce se întâmplă în SUA, peste orice aşteptări, se suprimă orice considerente, morale, raţionale, umane. Aţi văzut ce spun oamenii pe stradă: 'L-au condamnat, big deal, tot o să-l votez'. Domnul Trump spunea: 'Pot să omor un om pe strdă şi nu o să pierd niciun vot'. Democraţia îşi are malformaţiile ei", a spus autorul.

Pentru cititorii prezenţi la Bookfest, Cristian Tudor Popescu şi-a spus punctul de vedere referitor la meritocraţie

"Eu am propus să aibă drept de vot cei care au luat Bacalaureatul. Operaţia de a vota nu este simplă. E unul dintre cele mai complicate lucruri. Ca să votezi, te antrenezi ani, decenii, nu ştii din prima să votezi. Sunt naţiuni care s-au antrenat sute de ani ca să voteze şi, iată, la ce au ajuns, după 250 de ani, la ce au ajuns Statele Unite. Aşa că, ce să ne mai mirăm la noi ce se întâmplă?

În România nu există principiul meritocraţiei. Există în SUA. Pot să spun acest lucru pentru că am fost acolo. De aceea se goleşte ţara asta, în fiecare an, de tineri care pleacă, pentru că aici un tânăr primeşte un salariu de mizerie ca rezident, de pildă, sau ca profesor, şi în plus este şi desconsiderat, lucru mai grav, nici nu e băgat în seamă. Ah, dacă fac grevă poliţiştii sau jandarmii, sunt luaţi în seamă. Această desconsiderare îi face pe cei mai mulţi să plece (...). La noi, dacă faci greşeala să demonstrezi că eşti bun, prima reacţie este să fii lichidat. În SUA, eşti angajat pentru ce ştii să faci".

"Dictatura este un sistem în care simplii cetăţeni trăiesc într-o condiţie a fiinţei apropiată de animal. Sunt conduşi de un mascul (sau o femelă) Alfa, aflat în vârful unei ierarhii de neclintit, în faţa căreia nu crâcnesc. Se hrănesc cu ce le scuipă printre dinţi fiarele dominante. Luptă pentru supravieţuire, fiecare pentru el sau familia sa. Condiţia pentru a rezista este să nu gândească raţional, să-şi reducă existenţa la instincte, frică, foame, sex. Să nu fie luaţi la ochi, să devină invizibili pentru fiarele dominante. Sau să devină una dintre ele. Să nu existe. În Dictatură, ca să rezişti, cel mai bine e să nu exişti. Expresia „Lupta pentru existenţă” are sensuri diferite în Dictatură şi Democraţie. În Dictatură înseamnă lupta pentru a vieţui, în Democraţie înseamnă lupta pentru a exista. Natura preferă Dictatura. Democraţia este un sistem nenatural, o creaţie artificială a minţii unor oameni, nu mulţi. Individul este supus în Democraţie celui mai puternic stres pe care-l poate suporta sau nu omul, stresul decizional. Trebuie să ia mult mai multe hotărâri în legătură cu soarta lui decât în Dictatură. Trebuie să se confrunte cu consecinţele greşelilor pe care e liber să le facă. Poate să exprime public ce gândeşte, dar trăieşte cu frustrarea că gândurile lui nu schimbă nimic în societate. Poate să plece, să-şi dea demisia din funcţia de cetăţean al Democraţiei respective, dar nu se duce într-o Dictatură – nimeni nu emigrează în Rusia sau China –, ci tot într-o Democraţie.

O altă presiune puternică a Democraţiei asupra persoanei este frecvenţa schimbării – omul e, în mod natural, o fiinţă conservatoare, anxioasă la schimbare. Nici Dictatura, nici Democraţia nu garantează un buzunar şi o burtă pline pentru mase. Nu aduc fericirea colectivă. Deosebirea este că în Dictatură suferi mai degrabă ca un animal, în vreme ce în Democraţie suferi mai degrabă ca un om. Şi încă o deosebire: în Dictatură, ai şanse mari să fii condamnat de justiţie pentru ce n-ai făcut; în Democraţie, ai şanse mari să te plimbi liber, prin ţară sau în străinătate, indiferent ce faptă penală ai făcut. După mai bine de 200 de ani de la inventarea – nu descoperirea – Democraţiei, aceasta este alegerea – alt stres – la care omul este silit", spune Cristian Tudor Popescu.

Nicolae Manolescu: „Metaforele lui Cristian Tudor Popescu merg direct la ţintă, ca nişte rachete!”

"Cristian Tudor Popescu este nu numai un jurnalist, dar şi un scriitor remarcabil. Probabil cel mai talentat dintre toţi jurnaliştii care se perindă de 30 de ani prin gazete şi pe micile ecrane. Are şi contestatari, care nu-i iartă modul direct şi radical de a se pronunţa în legătură cu cele mai delicate actualităţi politice. Aceştia fac parte de obicei din categoria bâlbâiţilor intelectual şi moral. Poţi să nu fii de acord cu CTP, dar nu poţi să nu observi că e întotdeauna sincer cu cititorii săi, precum e şi cu sine. Vocabularul lui nu e neapărat colorat, cât direct: până şi metaforele lui merg direct la ţintă, ca nişte rachete", aprecia Nicolae Manolescu.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau @yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata de 102 mp, cu destinatia de cabinet medical stomatologic, situat in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 121, apartinand domeniului public al Comunei Filipesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Filipesti nr. 30/20.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 11.07.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 21.07.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar in original. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.07.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2 @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.06.2025.
1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primaria dudaepureni@yahoo.com, cod fiscal 3394350. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Compartiment Achizitii publice, Comuna Duda-Epureni, comuna Duda Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com, cod fiscal 3394350. Documentatia de atribuire este pusa cu titlu gratuit la dispozitia solicitantilor care au inaintat o cerere in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui; b)Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciulul public de alimentare si distributie gaze naturale din Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui, conform art. 8 H.G. nr. 209/2019; c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 21.07.2025, ora 10.00; b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com; c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana; d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 21.07.2025, ora 12.00, sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, e-mail: primaria dudaepureni @yahoo.com. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 03.06.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, cod postal 730171, telefon 0335/417.861, fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Oras Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani, telefon/fax 0231/552.351, 0231/552.626, E-mail: orasflamanzi @yahoo.com, cod fiscal 3372173. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Pasune cu suprafata totala de 30 ha, situata in extravilanul orasului Flamanzi, apartinand domeniului privat al Orasului Flamanzi, conform caietului de sarcini, H.C.L. Flamanzi nr. 67/30.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, situata astfel: -Tarlaua Velnita Poiana -10ha; -Tarlaua Voloca Fata I -2 ha; -Tarlaua Voloca Fata II -8 ha; -Tarlaua Velnita Flamanzi -10ha. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin formularea si inregistrarea unei solicitari scrise la sediul Orasului Flamanzi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Juridic din cadrul Orasului Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 20 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Orasului Flamanzi. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.06.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 08.07.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Oras Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, jud.Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 09.07.2025, ora 10.00, Sala de sedinte a Orasului Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, jud. Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Botosani, municipiul Botosani, Str. Maxim Gorghi nr. 8, judetul Botosani, cod postal 710171, telefon 0231/511.739, fax 0233/831.832, e-mail: tr-botosani @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 13.06.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233/786.059, fax 0233/786.364, e-mail: primaria grumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Spatiu in suprafata de 12,90 mp, situat la parterul imobilului sediu al Sistemului de alimentare cu apa din comuna Grumazesti, amplasat in satul Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Parcului nr. 381A, judet Neamt, identificat cu nr.cadastral 51704-C1 si cartea funciara nr. 51704-C1 Grumazesti, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 66/06.06.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, in urma unei cereri depuse la Registratura Comunei Grumazesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 08.07.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.07.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 18.07.2025, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.06.2025.
Inaugurarea Marelui Muzeu Egiptean a fost amânată. Tensiunile din Orientul Mijlociu afectează cel mai mare muzeu arheologic dedicat unei singure civilizații
17/06/2025 13:00

Ministerul egiptean al Turismului si Antichitătilor a anuntat oficial amanarea inaugurării Marelui Muzeu Egiptean (GEM), un proiect cultural de anvergură internatională, considerat cel mai mare muzeu arheol ...

El Greco, blocat la New York. Capodopera „Sfântul Sebastian”, revendicată de România, nu va fi vândută până la finalizarea procesului
16/06/2025 13:52

Tabloul lui El Greco, „Sfantul Sebastian”, rămane blocat la New York pană la finalul procesului international de revendicare deschis de statul roman. Capodopera, evaluată intre 7 si 9 milioane de ...

Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin Pârvu
16/06/2025 05:35

Ne-ar fi plăcut să avem si o fotografie cu barbă a lui Eminescu – de dinainte de fi smuls de Politie din redactia "Romaniei libere” la inceputul anului 1889 -, alături de cele patru fotografii clasice, ...

„Vinerea patimilor burghezilor” – Naționalizarea din 11 iunie 1948 în România
12/06/2025 06:22

11 iunie 1948 – Marea nationalizare. Ziua in care 8.894 de intreprinderi industriale si miniere, de transport, bancare si de asigurări au fost trecute din proprietate privată in patrimoniul statului. Au r ...

Zi de doliu național în Republica Moldova, în memoria compozitorului Eugen Doga: „Ne luăm rămas bun cu durere, dar și cu recunoștință”
04/06/2025 11:45

Republica Moldova isi ia rămas bun de la unul dintre cei mai mari artisti ai săi. Presedintele Maia Sandu a anuntat, printr-un mesaj public, declararea unei zile de doliu national in semn de respect fată de ...

Sanda Țăranu, adevărul despre dispariția Andreei Marin și a Mihaelei Rădulescu de la TV: „Gata, s-au dus!”
02/06/2025 07:14

Sanda Tăranu, eleganta crainică a TVR care a marcat epoca de aur a televiziunii romane, rămane o prezentă remarcabilă si la 86 de ani. In cadrul unui interviu, aceasta explică motivul pentru care Andreea ...

Statul olandez, pregătit să plătească 5,7 milioane de euro despăgubire pentru furtul artefactelor dacice
30/05/2025 18:18

Guvernul olandez a constituit un provizion de 5,7 milioane de euro pentru plata unei eventuale despăgubiri după furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents din Assen, a anunţat vineri Ministerul oland ...

Festivalul de la Cannes s-a încheiat. CIne sunt marii câștigători
25/05/2025 09:31

Cea de-a 78-a editie a Festivalului de Film de la Cannes s-a incheiat sambătă seară prin traditionala ceremonie de decernare a premiilor.   Prezentăm mai jos palmaresul complet al competitiei oficial ...

Test de cultură generală. Cum știu păsările încotro să zboare?
23/05/2025 05:23

Am fost invătati incă de mici că păsările zboară „in tările calde” iarna, iar desi acest lucru este tehnic adevărat, este o simplificare extremă a unui proces incredibil de complex. Doar in America ...

„La canal cu voi!”. Actorul Mihai Mălaimare, dat afară de Universitatea din Sibiu după un derapaj extremist
22/05/2025 12:32

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a anuntat incetarea tuturor formelor de colaborare cu actorul Mihai Mălaimare, in urma unei declaratii publice controversate in care acesta i-a ameni ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei