CTP, constatare extrem de amară: 'La noi, dacă faci greşeala să demonstrezi că eşti bun, prima reacţie este să fii lichidat!'

19

Dimensiune font:

| 02-06-2024 19:34

Scriitorul şi gazetarul Cristian Tudor Popescu a lansat sâmbătă, la Bookfest 2024, "Râsul dracului. Interceptări, informaţii desecretizate, autodenunţuri", volum apărut la editura Polirom. "În ultimii ani am început să scriu într-un fel asemănător, cred eu, cu modul în care se compune muzică, adică ai nişte note la dispoziţie şi cu ele faci o construcţie", a explicat Cristian Tudor Popescu la întâlnirea cu cititorii.

"Citiţi-o dintr-un foc, nu o lăsaţi. Dacă veţi citi câte un segment, câteva pagini, veţi avea o percepţie diferită asupra acestei cărţi decât dacă o citiţi dintr-un foc", a fost recomandarea scriitorului.

"Am fost dintotodeauna, de 40 de ani de când sunt în spaţiul public, republican şi am fost anti-monarhist. Nu mi-e indiferetă monarhia. Nu sunt împotriva unei persoane. În istoria României, avem un exemplu extraordinar, Ferdinand, şi îl avem la extremă pe Carol al II-lea. Dar, în general, nu cred, că acest mecanism, care se bazează pe nimic altceva decât pe ereditate, pe biologie, cutare e rege pentru că e fiul lui cutare, aşa ceva nu voi accepta niciodată ca modalitate de selecţie de a fi pus în fruntea statului, pentru că asta era preocuparea regilor, să aibă moştenitori.

Nici mecanimsul prin care se poate ajunge la aberaţii înspăimântătoare, vedem ce se întâmplă în SUA, peste orice aşteptări, se suprimă orice considerente, morale, raţionale, umane. Aţi văzut ce spun oamenii pe stradă: 'L-au condamnat, big deal, tot o să-l votez'. Domnul Trump spunea: 'Pot să omor un om pe strdă şi nu o să pierd niciun vot'. Democraţia îşi are malformaţiile ei", a spus autorul.

Pentru cititorii prezenţi la Bookfest, Cristian Tudor Popescu şi-a spus punctul de vedere referitor la meritocraţie

"Eu am propus să aibă drept de vot cei care au luat Bacalaureatul. Operaţia de a vota nu este simplă. E unul dintre cele mai complicate lucruri. Ca să votezi, te antrenezi ani, decenii, nu ştii din prima să votezi. Sunt naţiuni care s-au antrenat sute de ani ca să voteze şi, iată, la ce au ajuns, după 250 de ani, la ce au ajuns Statele Unite. Aşa că, ce să ne mai mirăm la noi ce se întâmplă?

În România nu există principiul meritocraţiei. Există în SUA. Pot să spun acest lucru pentru că am fost acolo. De aceea se goleşte ţara asta, în fiecare an, de tineri care pleacă, pentru că aici un tânăr primeşte un salariu de mizerie ca rezident, de pildă, sau ca profesor, şi în plus este şi desconsiderat, lucru mai grav, nici nu e băgat în seamă. Ah, dacă fac grevă poliţiştii sau jandarmii, sunt luaţi în seamă. Această desconsiderare îi face pe cei mai mulţi să plece (...). La noi, dacă faci greşeala să demonstrezi că eşti bun, prima reacţie este să fii lichidat. În SUA, eşti angajat pentru ce ştii să faci".

"Dictatura este un sistem în care simplii cetăţeni trăiesc într-o condiţie a fiinţei apropiată de animal. Sunt conduşi de un mascul (sau o femelă) Alfa, aflat în vârful unei ierarhii de neclintit, în faţa căreia nu crâcnesc. Se hrănesc cu ce le scuipă printre dinţi fiarele dominante. Luptă pentru supravieţuire, fiecare pentru el sau familia sa. Condiţia pentru a rezista este să nu gândească raţional, să-şi reducă existenţa la instincte, frică, foame, sex. Să nu fie luaţi la ochi, să devină invizibili pentru fiarele dominante. Sau să devină una dintre ele. Să nu existe. În Dictatură, ca să rezişti, cel mai bine e să nu exişti. Expresia „Lupta pentru existenţă” are sensuri diferite în Dictatură şi Democraţie. În Dictatură înseamnă lupta pentru a vieţui, în Democraţie înseamnă lupta pentru a exista. Natura preferă Dictatura. Democraţia este un sistem nenatural, o creaţie artificială a minţii unor oameni, nu mulţi. Individul este supus în Democraţie celui mai puternic stres pe care-l poate suporta sau nu omul, stresul decizional. Trebuie să ia mult mai multe hotărâri în legătură cu soarta lui decât în Dictatură. Trebuie să se confrunte cu consecinţele greşelilor pe care e liber să le facă. Poate să exprime public ce gândeşte, dar trăieşte cu frustrarea că gândurile lui nu schimbă nimic în societate. Poate să plece, să-şi dea demisia din funcţia de cetăţean al Democraţiei respective, dar nu se duce într-o Dictatură – nimeni nu emigrează în Rusia sau China –, ci tot într-o Democraţie.

O altă presiune puternică a Democraţiei asupra persoanei este frecvenţa schimbării – omul e, în mod natural, o fiinţă conservatoare, anxioasă la schimbare. Nici Dictatura, nici Democraţia nu garantează un buzunar şi o burtă pline pentru mase. Nu aduc fericirea colectivă. Deosebirea este că în Dictatură suferi mai degrabă ca un animal, în vreme ce în Democraţie suferi mai degrabă ca un om. Şi încă o deosebire: în Dictatură, ai şanse mari să fii condamnat de justiţie pentru ce n-ai făcut; în Democraţie, ai şanse mari să te plimbi liber, prin ţară sau în străinătate, indiferent ce faptă penală ai făcut. După mai bine de 200 de ani de la inventarea – nu descoperirea – Democraţiei, aceasta este alegerea – alt stres – la care omul este silit", spune Cristian Tudor Popescu.

Nicolae Manolescu: „Metaforele lui Cristian Tudor Popescu merg direct la ţintă, ca nişte rachete!”

"Cristian Tudor Popescu este nu numai un jurnalist, dar şi un scriitor remarcabil. Probabil cel mai talentat dintre toţi jurnaliştii care se perindă de 30 de ani prin gazete şi pe micile ecrane. Are şi contestatari, care nu-i iartă modul direct şi radical de a se pronunţa în legătură cu cele mai delicate actualităţi politice. Aceştia fac parte de obicei din categoria bâlbâiţilor intelectual şi moral. Poţi să nu fii de acord cu CTP, dar nu poţi să nu observi că e întotdeauna sincer cu cititorii săi, precum e şi cu sine. Vocabularul lui nu e neapărat colorat, cât direct: până şi metaforele lui merg direct la ţintă, ca nişte rachete", aprecia Nicolae Manolescu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
15/06/2024 22:26

Babasha, cantăretul de manele care a fost huiduit la primul concert sustinut de Coldplay, a atras atentia lumii intregi, publicatiile străine relatand evenimentul, si afirmand că reactia publicului ar reapri ...

Pe 15 iunie 1889 s-a stins din viață cel mai mare patriot român al tuturor timpurilor: Mihai Eminescu
15/06/2024 16:50

In data de 15 iunie avea să se stingă din viată cel mai mare patriot roman: Mihai Eminescu. Poetul a murit singur, aşa cum şi-a petrecut şi ultimii ani de viaţă, marcat de o suferinţă cruntă, dar poe ...

Cornel Nistorescu: Mai avem puţin şi o să se spună că dacă nu-ţi plac manelele eşti rasist.
14/06/2024 10:32

”Să vă fie rusine!”, strigă pe Facebook un pui de vedetă (cu Macarena si alte două-trei cintece) pe numele ei Erika Isac. Ne-a moralizat nitel intr-un cintec si a devenit mare si moralizatoare. Şi, ca ...

Banii se urcă pe Babasha după ce a fost huiduit de roackeri: manelistul a fost invitat să cânte la un festival celebru
14/06/2024 08:49

Manelistul Babasha e in centrul atentiei publice, după ce a fost huiduit de fanii Coldplay la conert. Dacă unii contestă momentul, altii salută prestatia artistului. Cert este că pană in prezent manelistu ...

Vasile Bănescu mută scandalul Babasha în cheie politică: Votează strâmbii, pociții și impostorii loviți de delir ultranaționalist și antieuropean
13/06/2024 18:38

Purtătorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe, Vasile Bănescu, intervine in scandalul Coldplay. Dacă majoritatea celor care au comentat incidentul in care interpretul de manele Babasha a fost huiduit in cheie r ...

Opinie Florin Puscas:Vox populi, vox Dei?
11/06/2024 20:54

Trecut-au, iată, primele alegeri din acest an politic de foc. Cu scandalurile aferente si surprizele sporadice, cu dezamăgirile inevitabile si miturile rostogolite pentru incă patru ani. Dacă m-am felicitat ...

A început Bucharest Opera Festival. Artiștii din Iași vor aduce spe scenă spectacolul „Boema
09/06/2024 08:44

Anul centenar puccinian va fi sărbătorit la Opera Naţională Bucureşti prin cea de-a treia ediţie a Bucharest Opera Festival, care incepe vineri şi se va incheia pe 16 iunie şi va aduce cele mai importan ...

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că va solicita companiei Louis Vuitton să recunoască modelul iei cu şinoare specifică zonei Sibiului, în urma campaniei iniţiate de comunitatea La Blouse roumaine „Give Credit”.   „În mod firesc, vom solic
04/06/2024 10:41

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că va solicita companiei Louis Vuitton să recunoască modelul iei cu şinoare specifică zonei Sibiului, in urma campaniei iniţiate de comunitatea La Blouse roum ...

01/06/2024 00:10

„ Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca din Humulesti, la stalpul hornului unde lega mama o sfara cu motocei la capat, de crapau matele jucandu-se cu ei, ...

01/06/2024 00:08

”Astfel zise lin pădurea, Bolti asupră-mi clătinand; Suieram l-a ei chemare S-am iesit in camp razand. Astăzi, chiar de m-as intoarce A-ntelege n-o mai pot… Unde esti, copilărie, Cu pădurea ta ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei