Întâlnirea dintre Eminescu și Regina Elisabeta. Ce răspuns surprinzător i-a dat poetul. „Uiţi că vorbeşti cu regina României?“

rege_bpg

Dimensiune font:

| 15-01-2022 19:16

 Întâlnirea dintre Eminescu și Regina Elisabeta. Ce răspuns surprinzător i-a dat poetul. „Uiţi că vorbeşti cu regina României?“

Cel mai mare poet din România a reușit să scrie o pagină în istorie prin creațiile sale. Mihai Eminescu a cunoscut personalități marcante din perioada când România era monarhie, discursul avut cu Regina Elisabeta fiind unul memorabil. „Uiți că vorbești cu regina României?“ a fost replica reginei adresată marelui poet. Ce a atras însă o astfel de reacție?


Mihail Eminovici, geniul României

Mihai Eminescu (Mihail Eminovici), născut la 15 ianuarie 1850 Botoșani, Moldova, a decedat la 15 iunie 1889 în București. A fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat de cititorii români și de critica literară, drept cea mai importantă voce poetică din literatură română.

Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea și a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani (De-aș avea), iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.

 

Eminescu a fost internat pe 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În dată de 15 iunie 1889, poetul a murit în sanatoriul doctorului Șuțu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București.

Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în 1902. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.



Firea lui Eminescu a fost mai dificilă și mulți dintre cunoscuți nu erau deranjați de acest fapt. Oamenii care nu îl cunoșteau prea bine erau deseori deranjați de faptul că poetul era mai direct în exprimarea ideilor, chiar dacă nu făcea decât să-și spună punctul de vedere.

O mare iubitoare și creatoare de poezii, Regina Elisabeta a României a fost cunoscută în lumea literară sub pseudonimul Carmen Sylva. Multe școli sau clădiri din România poartă pseudonimul reginei, iar numeroase statui au fost ridicate în cinstea sa.

Întâlnirea dintre Mihai Eminescu și Regina Elisabeta
Întâlnirea dintre Regina Elisabeta a României, soția lui Carol I al României, și marele poet Mihai Eminescu a rămas în istorie datorită dialogului avut de cei doi. Regina Elisabeta a fost o iubitoare de artă, de aceea o suma considerabilă de bani a investit-o în dezvoltarea unor personalități artistice și literare.



În anul 1882, Titu Maiorescu, apropiat al reginei şi prieten al lui Mihai Eminescu, s-a gândit că o întâlnire dintre cei doi ar fi excepțională. Mihai Eminescu a spus că nu îl interesează prea mult întâlnirea cu Regina, dar totuși a ales să meargă.

Discuția dintre cei doi a decurs foarte normal și firesc, iar la un moment dat Regina i-ar fi arătat câteva din creațiile sale tânărului poet, atunci în vârstă de 32 de ani. Își dorea ca prozatorul să își dea cu părerea în legătură cu una din poeziile sale. Mihai Eminescu i-a răspuns scurt şi sincer: „Maiestate, în forma actuală, cred că ar fi mai bine să nu fie publicată”.

Regina Elisabeta nu a fost dezamăgită de reacția poetului, dar a ținut să menționeze statutul pe care îl are, mai în glumă mai în serios: „Uiți că vorbești cu Regina?”. „Da, dar nu cu Regina poeziei”, ar fi completat Eminescu, conform surselor istorice.

Părerea reginei cu privire la poezia, „Luceafărul”.
Chiar dacă a tradus 21 de poezii în germană din opera lui Eminescu, Regina n-a fost nicicând impresionată de poezia, „Luceafărul”. „Regina găsește ‘Luceafărul’ o proastă imitație din Alecsandri, limba şi versurile rele”, nota Livia Maiorescu, domnișoară de onoare a Reginei. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
'Noaptea Dansului' - pe Calea Victoriei din Capitală şi în Piaţa Sfatului din Braşov
22/07/2024 13:45

Cel mai mare eveniment de dans urban din ţară, "Noaptea Dansului", va avea două ediţii in luna august, la Bucureşti şi in Braşov. Potrivit comunicatului transmis, prima ediţie, "Bucureştiul dansează" ...

Ciudatul detaliu de pe bancnota de 200 de lei. Puțini sunt cei care au observat ce apare pe una dintre fețele banilor
18/07/2024 13:02

Bancnota de 200 de lei, emisă de Banca Natională a Romaniei (BNR), a fost introdusă in circulatie in urmă cu aproape 18 ani. In afara chipului lui Lucian Blaga si a elementelor de sigurantă, pe bancnotă a ...

Dumitru Dragomir, revoltat după festivalul drogurilor: „Peste 5-10 ani, tinerii noștri vor fi terminați psihic”
16/07/2024 08:37

Dumitru Dragomir, revoltă uriasă după festivalul controversat unde s-au cantat melodii cu mesaje obscene sau care par a promova drogurile. Acesta a transmis un mesaj dur. Dumitru Dragomir sustine că organiz ...

Anexarea Basarabiei din 28 iunie 1940 a fost o înțelegere dintre doi dictatori
02/07/2024 09:23

Ocuparea Basarabiei din 28 iunie 1940 a fost o intelegere dintre doi dictatori, Stalin si Hitler, si o incălcare flagrantă a dreptului international. Opinia apartine istoricului Anatol Tăranu si a fost expus ...

A murit actrița Ileana Stana Ionescu. Care a fost marele ei regret și ce spunea despre generația tânără de actori
30/06/2024 17:22

Celebra actrita Ileana Stana Ionescu a murit astăzi, 30 iunie 2024. Aceasta si-a dat ultima suflare pe patul de spital, la varsta de 87 de ani. In ultima perioadă, actrita s-a confruntat cu probleme grave de ...

De unde vine expresia „colac peste pupăză”? Care e semnificația puțin știută a respectivei păsări?
29/06/2024 15:46

De unde vine expresia „colac peste pupăză”? Această sintagmă veche a rămas destul de folosită si in ziua de azi. Dincolo de intelesul pe care-l are, care este originea ei si, la urma urmei, ce caută ...

Cine e hoțul de cărți, care voia să impoziteze oul de la găină, ajuns președintele USR
28/06/2024 00:44

După decesul lui Nicolae Manolescu, din martie 2024, Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) si-a ales ieri un nou presedinte, in persoana unui politician extrem de controversat. Varujan Vosganian, fostul min ...

Galeria de artă
26/06/2024 15:40

În perioada 4 februarie-25 martie 2025, Galeria de artă "Dana" in colaborare cu scriitorul Grigore Ilisei organizează expozitia retrospectivă "Constantin Radinschi". Facem apel căt ...

Scriitorul Varujan Vosganian este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România
26/06/2024 14:08

criitorul Varujan Vosganian este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. "Alegeri la Uniunea Scriitorilor din Romania. Noul preşedinte este domnul Varujan Vosganian, membru al Filialei Bucureşt ...

Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
15/06/2024 22:26

Babasha, cantăretul de manele care a fost huiduit la primul concert sustinut de Coldplay, a atras atentia lumii intregi, publicatiile străine relatand evenimentul, si afirmand că reactia publicului ar reapri ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei