La mulți ani, Horațiu Mălăele!

default

Dimensiune font:

| 01-08-2022 10:09

Horaţiu Mălăele, actor, regizor de teatru şi film, grafician, caricaturist şi scriitor, este un artist complet ce încântă atât publicul iubitor de teatru, prin rolurile jucate şi spectacolele regizate de el, cât şi publicul iubitor de artă plastică, prin lucrările sale de caricatură şi grafică.

S-a născut la 1 august 1952, la Târgu-Jiu, unde a urmat cursurile Liceului Tudor Vladimirescu şi a avut prima expoziţie personală de desene la casa de cultură din oraş pe când era în clasa a 12-a, potrivit www.cinemagia.ro şi www.tnb.ro.

 

 

 

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti (1975), la clasa profesorului Octavian Cotescu, deşi intenţionase să urmeze Institutul de Arte Plastice.

Şi-a început activitatea la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, continuând apoi la Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), teatrul Metropolis.

 

 

Printre rolurile din piesele de teatru pe care le-a interpretat se numără cele din: ''Tinereţe fără bătrâneţe'' (1975); ''Slugă la doi stăpâni'' de Carlo Goldoni (1976); ''Timon din Atena'' de William Shakespeare; ''Familia Tot'' de Istvan Orkeny (1978); ''Karamazovii'' după Dostoievski, (1981); ''Scapino'' de Moliere (1985); ''Mincinosul'' de Carlo Goldoni (1991, regia Vlad Mugur, Teatrul Odeon, Premiul UNITER 1992); ''Teatru descompus'' de Matei Vişniec (regia Cătălina Buzoianu, Theatrum Mundi, 1993), cu care Horaţiu Mălăele a câştigat în 1994 Premiul UNITER pentru ''Cel mai bun actor în rol principal''; ''Escrocii în aer liber'' de Ion Băieşu (1994); ''Un deţinut la Auschwitz'' de Alain Bosquet (regia Domniţa Munteanu); ''Unde-i revolverul?'' de Georgey Gabor; ''Unchiul Vanea'' de A.P. Cehov (2001, regia Yuri Kordonski) ş.a.

A fost distribuit, de asemenea, în spectacolul ''Primul om'' /''Le premier homme''/ după romanul lui Albert Camus (regia Cătălina Buzoianu), care a fost jucat în avanpremieră, în 2004, în Franţa. În 2009 este distribuit în spectacolul cu piesa "Tartuffe" de Moliere, în regia lui Andrei Belgrader, la TNB, iar în 2010, tot la TNB, în spectacolul ''Dineu cu proşti'', o comedie a autorului francez Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru.

 

 

 

Actorul Horaţiu Mălăele şi violoncelistul Adrian Naidin joacă în piesa 'Câte-n lună şi în stele' pe scena Teatrului Municipal din Turda, in cadrul Festivalului de Teatru şi Arte Performative 'Teatru pe Drumul Sării'

A semnat regia spectacolelor: ''Puricele'' de Georges Feydeau (1993); ''Cafeneaua'' (1997); ''Podu'' după ''Podul sinucigaşilor'' de Paul Ioachim (1999), făcând parte, totodată, din distribuţia spectacolului şi semnând şi scenografia; ''Bani din cer" de Ray Cooney (Teatrul de Comedie, 2001); ''Ţara lui Abuliu'' de Dumitru Solomon (2002, Teatrul de Comedie), care a obţinut premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul dramaturgiei româneşti de la Timişoara, precum şi Premiul pentru cel mai bun spectacol din dramaturgia românească acordat în 2003 la festivitatea de decernare a Premiilor naţionale în domeniul teatrului, organizată de Ministerul Culturii şi Cultelor; ''Poiana boilor'', după A.P. Cehov (Teatrul de Comedie, 2003); ''Măscăriciul'' după A.P. Cehov (Teatrul Bulandra, 2004); ''Revizorul'' de N.V. Gogol (Teatrul de Comedie, 2006); "Leonce şi Lena" (Teatrul de Comedie, 2009); ''Lautrec la bordel'' (Teatrul Metropolis, 2011).

 

 

 

Piesa "Lecţia" de Eugene Ionesco a fost prima regizată de Horaţiu Mălăele la Teatrul Naţional din Bucureşti, în 2009. În această piesă Horaţiu Mălăele este şi interpret, semnând, totodată, şi decorul spectacolului. A mai regizat, în continuare, la TNB, spectacole precum "S-a sfârşit cum a început", de Sean O'Casey (2010) şi "Scrisoarea", după "O scrisoare pierdută", de I. L. Caragiale, o montare care a făcut parte din integrala dedicată marelui dramaturg pe care TNB a susţinut-o în cadrul Anului Caragiale 2012.

Spectacolele în care poate fi văzut, în prezent, pe scena TNB sunt "Scrisoarea", "Dineu cu proşti", "Lecţia" şi 'O scrisoare pierdută"(2022) în regia sa, conform site-ului www.tnb.ro.

 

 

Horaţiu Mălăele a jucat şi în zeci de filme, dintre care amintim: ''Muntele ascuns'' (regia Andrei Cătălin Băleanu, 1974); ''Gloria nu cântă'' (regia Alexandru Bocăneţ, 1976); ''Pentru patrie'' (regia Sergiu Nicolaescu, 1977); ''Septembrie'' (regia Timotei Ursu, 1977); ''Ciocolată cu alune'' (regia Gheorghe Naghi, 1978); ''Ora zero'' (regia Nicolae Corjos, 1979); ''Dragostea mea călătoare'' (regia Cornel Todea, 1980); ''Am o idee'' (regia Alecu Croitoru, 1981); ''Secretul lui Bachus'' (regia Geo Saizescu, 1983); ''Primăvara bobocilor'' (regia Mircea Moldovan, 1985), ''Secretul lui Nemesis'' (regia Geo Saizescu, 1986); ''Secretul armei ... secrete'' (regia Alexandru Tatos, 1988); ''Divorţ din dragoste'' (regia Andrei Blaier, 1991); ''Această lehamite'' (regia Mircea Daneliuc, 1993) ş.a. conform volumului ''1234 cineaşti români'' (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

 

 

De asemenea, a jucat în filmele: ''Amen'' (regia Costa Gavras, 2001), ''Noro'' (regia Radu Gabrea, 2002), ''Ambasadori, căutăm patrie'' (regia Mircea Daneliuc, 2003), ''Maria'' (regia Călin Netzer, 2003), ''Damen Tango'' (regia Dinu Tănase, 2004), ''Magnatul'' (regia Şerban Marinescu, 2004), ''Ticăloşii'' (regia Şerban Marinescu, 2007), "Logodnicii din America" (regia Nicolae Mărgineanu, 2007), "Poker" (regia Sergiu Nicolaescu, 2010), "Ultimul corupt din România" (regia Sergiu Nicolaescu, 2012), "Undeva la Palilula" (regia Silviu Purcărete, 2012).

Ca regizor de film a debutat cu lungmetrajul ''Nunta mută'' (2007, scenariu semnat de Adrian Lustig şi Horaţiu Mălăele). Un alt film regizat de Horaţiu Mălăele este "Funeralii fericite" (2013). ''Luca'', în regia lui Horaţiu Mălăele, se numără printre proiectele care au câştigat finanţare la sesiunea a II-a, pe 2016, a Centrului Naţional al Cinematografiei.

 

 

Artistul a interpretat, totodată, zeci de roluri în teatrul pentru micul ecran. La Teatrul Naţional de Televiziune a fost distribuit, între altele, în drama ''Patima roşie'' de Mihail Sorbu, în regia lui Geo Saizescu (2002), precum şi în serialul în 12 episoade ''Adio, Europa!'', o ecranizare a romanului omonim de Ion D. Sârbu, realizată de Tudor Mărăscu. (2003). Tot la Televiziunea Română, a fost, în 2004, gazda emisiunii de divertisment ''Mălăele de 5 ***** (stele)'' .

 

 

Horaţiu Mălăele a realizat alături de Ion Caramitru, la TNB, o serie de spectacole intitulate "Caramitru-Mălăele, câte'n lună şi în stele" (din 2011). Un alt spectacol realizat de Horaţiu Mălăele care s-a bucurat de-a lungul anilor de un mare succes din partea publicului se intitulează ''Sunt un orb''.

 

 

Ca şi caricaturist şi grafician, a avut zeci de expoziţii naţionale şi internaţionale şi a publicat mii de caricaturi. În afara ţării a expus la Munchen, Paris, Veneţia, San Francisco, Montevideo, Buenos Aires etc.

 

 

 

În 2002 lucrări ale sale au fost expuse în cadrul Primului Salon de Grafică Satirică Românească, la Galeria Apollo. În 2015, 40 de lucrări de grafică şi caricatură au fost expuse, sub genericul "Graficaturi", la Sala Studio a TNB, cu ocazia celei de-a XXV-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru. De asemenea, în 2016 a fost vernisată, la Casa de Licitaţii Goldart din Bucureşti, expoziţia "Retrospectivă Horaţiu Mălăele", care a cuprins peste 50 de lucrări de desen, acuarelă, serigrafie, pictură şi grafică umoristică. În 2010 a avut loc inaugurarea Galeriei-atelier ''Horaţiu'', în Centrul Vechi din Bucureşti.

Horaţiu Mălăele este şi autorul volumelor "O poveste cu Horaţiu" şi "Rătăciri" (Editura All, 2012). În 2002 fusese lansată cartea ''Horaţiu despre Mălăele'' (Editura Arena), cuprinzând texte, fotografii, reproduceri de grafică care reflectă viaţa şi activitatea teatrală sau plastică a artistului. De asemenea, în 2014 a fost lansată antologia de poezii comice "Salonul ludicilor", volum care cuprinde textele a peste 20 de autori şi ilustraţii realizate de Horaţiu Mălăele, iar în 2011 a apărut în colecţia "Mari actori români" un CD dedicat lui Horaţiu Mălălele.

De-a lungul bogatei sale cariere artistice a obţinut numeroase premii, printre care: Premiul pentru interpretare (Iaşi - 1975) pentru ''Tinereţe fără bătrâneţe'', Premiul pentru cea mai bună interpretare (Galaţi - 1976) pentru ''Slugă la doi stăpâni'', Premiul pentru interpretare (Festivalul "I.L. Caragiale", Bucureşti - 1993), Premiul Asociaţiei Umoriştilor Români pentru interpretare (1993) pentru ''Puricele'', Premiul pentru regie la Festivalul comediei româneşti (1994) şi Premiul special al juriului la Festivalul de Teatru Contemporan (Braşov, 1996), Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Naţional de Comedie pentru spectacolul "Bani din cer" (Galaţi, 2001), Premiul UCIN pentru interpretare masculină rol principal i-a fost acordat lui Horaţiu Mălăele pentru rolul din filmul ''Damen Tango'' (2004).

 

 

În 2005, ''Poiana Boilor'' a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Naţional al Studiourilor de Teatru de la Piteşti, ediţia a IX-a, iar în 2007 spectacolul "Revizorul" a obţinut la Festivalul Internaţional de Teatru "JoakimInterFest" din Kragujevac, Serbia, Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai bună regie - Horaţiu Mălăele şi Premiul pentru cel mai bun actor - George Mihăiţă. În 2009, la decernarea premiilor UCIN, filmul "Nunta mută" a primit Premiul Opera Prima, acordat regizorului Horaţiu Mălăele, Premiul pentru imagine (acordat lui Vivi Drăgan Vasile) şi Premiul pentru coloana sonoră (acordat inginerului Tiberiu Borcoman şi compozitorului Alexandru Andrieş). Acelaşi film a mai câştigat în 2009 Premiul Gopo pentru Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură (Ioana Ioniţă şi Dana Roşeanu). La Festivalul Comediei Româneşti "festCO 2010", ediţia a VIII-a, Horaţiu Mălăele a primit premiul pentru "Cel mai bun actor în rol principal" pentru rolul "Profesorul" din spectacolul "Lecţia" de Eugene Ionescu, şi, pentru acelaşi spectacol, premiul pentru "Cea mai bună regie".

Îndrăgitul actor a primit, în 2012, Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film "Comedy Cluj" şi din acelaşi an deţine o stea pe ''Aleea Celebrităţilor'' din Piaţa Timpului din Bucureşti.

 

 

 

Artisul a mai primit, în 2007, titlul de "Cetăţean de Onoare" al municipiului Târgu-Jiu, conferit "pentru contribuţia deosebită adusă la dezvoltarea continuă a teatrului şi filmului românesc şi pentru prestigiul adus municipiului Târgu-Jiu prin întreaga sa carieră", iar în 2017 Universitatea "Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

370 de ani de la moartea „celui mai mare ctitor de lăcașuri sfinte”. Nu este vorba despre Ștefan cel Mare
11/04/2024 08:57

La 9 aprilie 2024 s-au implinit 370 de ani de la moartea domnitorului căruia ii sunt atribuite cele mai multe ctitorii ale neamului romanesc. Voievodul a carmuit Tara Romanească, nu Moldova. Este vorba despr ...

Palatul Cantacuzino, competiţie de orgoliu cu Peleşul Regelui Carol I
10/04/2024 18:41

Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, a lăsat posteritătii cea mai frumoasă si durabilă operă a sa, Palatul Cantacuzino de la Busteni, terminat in 1911, o splendoare arhitecturală comparabilă cu Pel ...

A murit un mare prezentator TV din România. Drum lin, maestre! Avea peste 50 de ani de carieră în televiziune
10/04/2024 15:48

A murit un mare prezentator TV din Romania. Avea peste 50 de ani de carieră in televiziune. Generatii intregi l-au văzut pe micile ecrane. Dumnezeu să-l ierte! Doliu in TV! Florin Brătescu a murit Florin ...

Actriţa Rodica Mandache, Premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo
10/04/2024 11:48

Actriţa Rodica Mandache va fi distinsă cu Premiul pentru intreaga carieră la cea de-a XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. "Cariera de peste şase decenii a actriţei Rodica Mandache va fi recompens ...

Ce se ascunde pe bancnota de 5 lei cu George Enescu. Detaliul nu este deloc întâmplător!
10/04/2024 00:05

Zilele acestea, Antonio Satira a dezvăluit care este secretul de pe bancnota de 5 lei. Cel mai inalt roman a arătat detaliul pe care multi l-au văzut si credeau că este intamplător. Cei de la BNR nu au pus ...

Vas de bronz unicat la nivelul Provinciei romane Dacia, descoperit într-un mormânt din Alba Iulia
09/04/2024 14:51

Un vas de bronz unicat la nivelul Provinciei romane Dacia, descoperit anul trecut intr-un mormant de incineraţie din Alba Iulia, anticul Apulum, a fost expus marţi, in cadrul unei mini-expoziţii, la Muzeul N ...

Targul de Carte LIBREX 10-14 aprilie,  cea de-a 29 editie la PALAS MALL Iasi
08/04/2024 11:31

 COMUNICAT DE PRESĂ Cea de-a 29-a editie a Targului de Carte LIBREX - “Primăvara cărtilor la Iasi” - se va desfăsura in perioada 10–14 aprilie 2024 in Palas Mall Iasi, Atrium, sub mo ...

Maia Sandu bate cu pumnul în masă după o emisiune de la PRO TV: 'Guvernul să găsească cât mai rapid un spațiu nou!'
07/04/2024 18:35

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a invitat la Preşedinţie pe dansatorii din Ansamblul „Hecenii”, după succesul din emisiunea "Romanii au talent" de vineri. Tinerii dansatori au fost trimişi ...

6 aprilie 1941. Data nașterii unui mare muzician și geniu al Naiului: Gheorghe Zamfir!
06/04/2024 17:39

A venit pe lume in orăselul Găesti, pe Strada Artei si, ca un dar sau ca un dat, Arta il innobilează. Maestrul Gheorghe Zamfir este unul dintre cei mai mari artisti ai lumii si un real ambasador onorific al ...

Singurul tablou de Tiţian deţinut de un muzeu din estul Europei, expus la Iaşi
05/04/2024 19:50

Lucrarea „Ecce Homo” sau „Iată Omul”, realizată in anul 1560 de marele artist italian Tiziano Vecellio sau Tiţian (1488/90-1576), care face parte din colecţia Muzeului Naţional Bruk ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei