La mulți ani, Horațiu Mălăele!

default

Dimensiune font:

| 01-08-2022 10:09

Horaţiu Mălăele, actor, regizor de teatru şi film, grafician, caricaturist şi scriitor, este un artist complet ce încântă atât publicul iubitor de teatru, prin rolurile jucate şi spectacolele regizate de el, cât şi publicul iubitor de artă plastică, prin lucrările sale de caricatură şi grafică.

S-a născut la 1 august 1952, la Târgu-Jiu, unde a urmat cursurile Liceului Tudor Vladimirescu şi a avut prima expoziţie personală de desene la casa de cultură din oraş pe când era în clasa a 12-a, potrivit www.cinemagia.ro şi www.tnb.ro.

 

 

 

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti (1975), la clasa profesorului Octavian Cotescu, deşi intenţionase să urmeze Institutul de Arte Plastice.

Şi-a început activitatea la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, continuând apoi la Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), teatrul Metropolis.

 

 

Printre rolurile din piesele de teatru pe care le-a interpretat se numără cele din: ''Tinereţe fără bătrâneţe'' (1975); ''Slugă la doi stăpâni'' de Carlo Goldoni (1976); ''Timon din Atena'' de William Shakespeare; ''Familia Tot'' de Istvan Orkeny (1978); ''Karamazovii'' după Dostoievski, (1981); ''Scapino'' de Moliere (1985); ''Mincinosul'' de Carlo Goldoni (1991, regia Vlad Mugur, Teatrul Odeon, Premiul UNITER 1992); ''Teatru descompus'' de Matei Vişniec (regia Cătălina Buzoianu, Theatrum Mundi, 1993), cu care Horaţiu Mălăele a câştigat în 1994 Premiul UNITER pentru ''Cel mai bun actor în rol principal''; ''Escrocii în aer liber'' de Ion Băieşu (1994); ''Un deţinut la Auschwitz'' de Alain Bosquet (regia Domniţa Munteanu); ''Unde-i revolverul?'' de Georgey Gabor; ''Unchiul Vanea'' de A.P. Cehov (2001, regia Yuri Kordonski) ş.a.

A fost distribuit, de asemenea, în spectacolul ''Primul om'' /''Le premier homme''/ după romanul lui Albert Camus (regia Cătălina Buzoianu), care a fost jucat în avanpremieră, în 2004, în Franţa. În 2009 este distribuit în spectacolul cu piesa "Tartuffe" de Moliere, în regia lui Andrei Belgrader, la TNB, iar în 2010, tot la TNB, în spectacolul ''Dineu cu proşti'', o comedie a autorului francez Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru.

 

 

 

Actorul Horaţiu Mălăele şi violoncelistul Adrian Naidin joacă în piesa 'Câte-n lună şi în stele' pe scena Teatrului Municipal din Turda, in cadrul Festivalului de Teatru şi Arte Performative 'Teatru pe Drumul Sării'

A semnat regia spectacolelor: ''Puricele'' de Georges Feydeau (1993); ''Cafeneaua'' (1997); ''Podu'' după ''Podul sinucigaşilor'' de Paul Ioachim (1999), făcând parte, totodată, din distribuţia spectacolului şi semnând şi scenografia; ''Bani din cer" de Ray Cooney (Teatrul de Comedie, 2001); ''Ţara lui Abuliu'' de Dumitru Solomon (2002, Teatrul de Comedie), care a obţinut premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul dramaturgiei româneşti de la Timişoara, precum şi Premiul pentru cel mai bun spectacol din dramaturgia românească acordat în 2003 la festivitatea de decernare a Premiilor naţionale în domeniul teatrului, organizată de Ministerul Culturii şi Cultelor; ''Poiana boilor'', după A.P. Cehov (Teatrul de Comedie, 2003); ''Măscăriciul'' după A.P. Cehov (Teatrul Bulandra, 2004); ''Revizorul'' de N.V. Gogol (Teatrul de Comedie, 2006); "Leonce şi Lena" (Teatrul de Comedie, 2009); ''Lautrec la bordel'' (Teatrul Metropolis, 2011).

 

 

 

Piesa "Lecţia" de Eugene Ionesco a fost prima regizată de Horaţiu Mălăele la Teatrul Naţional din Bucureşti, în 2009. În această piesă Horaţiu Mălăele este şi interpret, semnând, totodată, şi decorul spectacolului. A mai regizat, în continuare, la TNB, spectacole precum "S-a sfârşit cum a început", de Sean O'Casey (2010) şi "Scrisoarea", după "O scrisoare pierdută", de I. L. Caragiale, o montare care a făcut parte din integrala dedicată marelui dramaturg pe care TNB a susţinut-o în cadrul Anului Caragiale 2012.

Spectacolele în care poate fi văzut, în prezent, pe scena TNB sunt "Scrisoarea", "Dineu cu proşti", "Lecţia" şi 'O scrisoare pierdută"(2022) în regia sa, conform site-ului www.tnb.ro.

 

 

Horaţiu Mălăele a jucat şi în zeci de filme, dintre care amintim: ''Muntele ascuns'' (regia Andrei Cătălin Băleanu, 1974); ''Gloria nu cântă'' (regia Alexandru Bocăneţ, 1976); ''Pentru patrie'' (regia Sergiu Nicolaescu, 1977); ''Septembrie'' (regia Timotei Ursu, 1977); ''Ciocolată cu alune'' (regia Gheorghe Naghi, 1978); ''Ora zero'' (regia Nicolae Corjos, 1979); ''Dragostea mea călătoare'' (regia Cornel Todea, 1980); ''Am o idee'' (regia Alecu Croitoru, 1981); ''Secretul lui Bachus'' (regia Geo Saizescu, 1983); ''Primăvara bobocilor'' (regia Mircea Moldovan, 1985), ''Secretul lui Nemesis'' (regia Geo Saizescu, 1986); ''Secretul armei ... secrete'' (regia Alexandru Tatos, 1988); ''Divorţ din dragoste'' (regia Andrei Blaier, 1991); ''Această lehamite'' (regia Mircea Daneliuc, 1993) ş.a. conform volumului ''1234 cineaşti români'' (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

 

 

De asemenea, a jucat în filmele: ''Amen'' (regia Costa Gavras, 2001), ''Noro'' (regia Radu Gabrea, 2002), ''Ambasadori, căutăm patrie'' (regia Mircea Daneliuc, 2003), ''Maria'' (regia Călin Netzer, 2003), ''Damen Tango'' (regia Dinu Tănase, 2004), ''Magnatul'' (regia Şerban Marinescu, 2004), ''Ticăloşii'' (regia Şerban Marinescu, 2007), "Logodnicii din America" (regia Nicolae Mărgineanu, 2007), "Poker" (regia Sergiu Nicolaescu, 2010), "Ultimul corupt din România" (regia Sergiu Nicolaescu, 2012), "Undeva la Palilula" (regia Silviu Purcărete, 2012).

Ca regizor de film a debutat cu lungmetrajul ''Nunta mută'' (2007, scenariu semnat de Adrian Lustig şi Horaţiu Mălăele). Un alt film regizat de Horaţiu Mălăele este "Funeralii fericite" (2013). ''Luca'', în regia lui Horaţiu Mălăele, se numără printre proiectele care au câştigat finanţare la sesiunea a II-a, pe 2016, a Centrului Naţional al Cinematografiei.

 

 

Artistul a interpretat, totodată, zeci de roluri în teatrul pentru micul ecran. La Teatrul Naţional de Televiziune a fost distribuit, între altele, în drama ''Patima roşie'' de Mihail Sorbu, în regia lui Geo Saizescu (2002), precum şi în serialul în 12 episoade ''Adio, Europa!'', o ecranizare a romanului omonim de Ion D. Sârbu, realizată de Tudor Mărăscu. (2003). Tot la Televiziunea Română, a fost, în 2004, gazda emisiunii de divertisment ''Mălăele de 5 ***** (stele)'' .

 

 

Horaţiu Mălăele a realizat alături de Ion Caramitru, la TNB, o serie de spectacole intitulate "Caramitru-Mălăele, câte'n lună şi în stele" (din 2011). Un alt spectacol realizat de Horaţiu Mălăele care s-a bucurat de-a lungul anilor de un mare succes din partea publicului se intitulează ''Sunt un orb''.

 

 

Ca şi caricaturist şi grafician, a avut zeci de expoziţii naţionale şi internaţionale şi a publicat mii de caricaturi. În afara ţării a expus la Munchen, Paris, Veneţia, San Francisco, Montevideo, Buenos Aires etc.

 

 

 

În 2002 lucrări ale sale au fost expuse în cadrul Primului Salon de Grafică Satirică Românească, la Galeria Apollo. În 2015, 40 de lucrări de grafică şi caricatură au fost expuse, sub genericul "Graficaturi", la Sala Studio a TNB, cu ocazia celei de-a XXV-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru. De asemenea, în 2016 a fost vernisată, la Casa de Licitaţii Goldart din Bucureşti, expoziţia "Retrospectivă Horaţiu Mălăele", care a cuprins peste 50 de lucrări de desen, acuarelă, serigrafie, pictură şi grafică umoristică. În 2010 a avut loc inaugurarea Galeriei-atelier ''Horaţiu'', în Centrul Vechi din Bucureşti.

Horaţiu Mălăele este şi autorul volumelor "O poveste cu Horaţiu" şi "Rătăciri" (Editura All, 2012). În 2002 fusese lansată cartea ''Horaţiu despre Mălăele'' (Editura Arena), cuprinzând texte, fotografii, reproduceri de grafică care reflectă viaţa şi activitatea teatrală sau plastică a artistului. De asemenea, în 2014 a fost lansată antologia de poezii comice "Salonul ludicilor", volum care cuprinde textele a peste 20 de autori şi ilustraţii realizate de Horaţiu Mălăele, iar în 2011 a apărut în colecţia "Mari actori români" un CD dedicat lui Horaţiu Mălălele.

De-a lungul bogatei sale cariere artistice a obţinut numeroase premii, printre care: Premiul pentru interpretare (Iaşi - 1975) pentru ''Tinereţe fără bătrâneţe'', Premiul pentru cea mai bună interpretare (Galaţi - 1976) pentru ''Slugă la doi stăpâni'', Premiul pentru interpretare (Festivalul "I.L. Caragiale", Bucureşti - 1993), Premiul Asociaţiei Umoriştilor Români pentru interpretare (1993) pentru ''Puricele'', Premiul pentru regie la Festivalul comediei româneşti (1994) şi Premiul special al juriului la Festivalul de Teatru Contemporan (Braşov, 1996), Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Naţional de Comedie pentru spectacolul "Bani din cer" (Galaţi, 2001), Premiul UCIN pentru interpretare masculină rol principal i-a fost acordat lui Horaţiu Mălăele pentru rolul din filmul ''Damen Tango'' (2004).

 

 

În 2005, ''Poiana Boilor'' a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Naţional al Studiourilor de Teatru de la Piteşti, ediţia a IX-a, iar în 2007 spectacolul "Revizorul" a obţinut la Festivalul Internaţional de Teatru "JoakimInterFest" din Kragujevac, Serbia, Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai bună regie - Horaţiu Mălăele şi Premiul pentru cel mai bun actor - George Mihăiţă. În 2009, la decernarea premiilor UCIN, filmul "Nunta mută" a primit Premiul Opera Prima, acordat regizorului Horaţiu Mălăele, Premiul pentru imagine (acordat lui Vivi Drăgan Vasile) şi Premiul pentru coloana sonoră (acordat inginerului Tiberiu Borcoman şi compozitorului Alexandru Andrieş). Acelaşi film a mai câştigat în 2009 Premiul Gopo pentru Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură (Ioana Ioniţă şi Dana Roşeanu). La Festivalul Comediei Româneşti "festCO 2010", ediţia a VIII-a, Horaţiu Mălăele a primit premiul pentru "Cel mai bun actor în rol principal" pentru rolul "Profesorul" din spectacolul "Lecţia" de Eugene Ionescu, şi, pentru acelaşi spectacol, premiul pentru "Cea mai bună regie".

Îndrăgitul actor a primit, în 2012, Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film "Comedy Cluj" şi din acelaşi an deţine o stea pe ''Aleea Celebrităţilor'' din Piaţa Timpului din Bucureşti.

 

 

 

Artisul a mai primit, în 2007, titlul de "Cetăţean de Onoare" al municipiului Târgu-Jiu, conferit "pentru contribuţia deosebită adusă la dezvoltarea continuă a teatrului şi filmului românesc şi pentru prestigiul adus municipiului Târgu-Jiu prin întreaga sa carieră", iar în 2017 Universitatea "Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
Din Temnițele Memoriei: 26 mai 1949 și 26 mai 1984. Experimentul Canal
28/05/2023 06:55

Pe 26 mai 1949 ziarul „Scanteia” anunta pe prima pagină inceperea constructiei Canalului Dunăre - Marea Neagră ce avea să fie inaugurat pe 26 mai 1984. Decizia fusese luată de Biroului Politic al Comit ...

27 mai: Ridicarea la Ceruri a lui Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției Române de la 1821. Domnul Tudor: Mai înainte de a ridica steagul spre a cere drepturile patriei mele m-am îmbrăcat în cămașa morții pentru țară
28/05/2023 06:49

Tudor din Vladimir (judetul Gorj) s-a născut in anul 1780, părintii lui fiind Constantin si Ioana. Ajutat fiind de preotul Pirvu Cihoiu, a invătat să scrie si să citească. La varsta de doisprezece ani a f ...

MARELE UNIFICATOR. 27 mai 1600: Ziua în care Mihai Viteazul devine „Domn al Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei”
28/05/2023 06:48

Mihai Viteazul, domn al Tării Romanesti, a deschis in istoria poporului roman o nouă epocă, care va avea drept scop unirea celor trei principate romane. Acesta a venit la tronul Tării Romanesti intr-o situa ...

Între 29 mai și 2 iunie, TVR Cultural le aduce telespectatorilor dialogurile de colecție ale lui Horia Roman Patapievici cu Ducu Darie, Mihai Șora și Luiza Șora, Andrei Vieru, Andrei Oișteanu și Alexandru Solomon.
27/05/2023 13:57

Cu peste 10 ani in urmă, la TVR Cultural, scriitorul, filosoful, eseistul şi fizicianul Horia-Roman Patapievici incerca să promoveze un alt gen de ...Inapoi la argumente Emisiunea „Inapoi la argument” e ...

Filmul lui Scorsese „Killers of the Flower Moon“, cu Robert De Niro și Leonardo DiCaprio, premieră la Cannes
27/05/2023 11:58

„Killers of the Flower Moon", de Martin Scorsese, una dintre cele mai asteptate premiere ale editiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, a atras sute de fani adunati să admire vedetele pe covor ...

Marius Badea, Moromete a ajuns bancher
27/05/2023 08:12

Niculae, in filmul „Moromeţii”, insă nu a urmat o carieră actoricească. După 46 de ani de la filmarea filmului „Moromeţii”, cel care a jucat rolul lui Niculae, Marius Badea este surprins că in ...

Spectacol de colectie la TVR cultural:
27/05/2023 07:17

În 31 mai, TVR Cultural ii invită pe telespectatori celebra piesă „Moartea unui comis-voiajor”, de Arthur Miller, in regia artistică si adaptarea Sandei Marin, in 1977, cu o distributie de ...

S-a aflat cauza morții Tinei Turner: raportul medical întocmit după decesul artistei
26/05/2023 15:30

Tina Turner, in varstă de 83 de ani, care suferea de multiple probleme de sănătate, a murit de „cauze naturale”, potrivit unui nou raport. După cum relatează Daily Mail, cantăreaţa a murit de ...

O carte pe zi: `Banchetul cerșetorilor`, de Irina Anghel
26/05/2023 08:48

De cativa ani, editura Polirom organizează anual un concurs de debut in proză. Anul trecut a castigat romanul de fată, unul de mister. „Aveţi in faţă – scriu editorii - o carte cu mister, joc ...

Dirijorul Operei din Paris a demisionat. Este unul dintre cei mai bine plătiți dirijori din lume
25/05/2023 21:32

Dirijorul superstar venezuelean Gustavo Dudamel a demisionat din funcţia de director muzical al Operei din Paris, din „motive personale”, a anunţat joi instituţia. „Cu tristeţe şi dup ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei