PNL vrea un proiect prin care monumentele istorice degradate ar putea fi puse în siguranță cu bani de la buget, din taxa de 3% colectată din jocurile de noroc

00000 Breaking NEWS

Dimensiune font:

| 16-04-2023 22:47

Senatorii PNL, Richard-Viorel Badea, Alina Gorghiu, Liviu Brătescu şi Vlad-Mircea Pufu, au depus la Senat o iniţiativa legislativă care propune legiferarea Programului Naţional de Scoatere a Patrimoniului Cultural Imobil din Pericol (PNSP), transmite News.ro.


Finanţarea Programului va fi realizată din fonduri pe care statul le încasează în prezent de la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc în procent de 3% din sumele colectate la bugetul de stat, direcţionat anual către Ministerul Culturii prin efectul legii 109/2016 care completează un articol din legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Iniţiativa legislativă mai propune organizarea unui concurs naţional prin care anual un număr de 100 de monumente, cu asigurarea a cel puţin două monumente pentru fiecare judeţ, să beneficieze de suma necesară pentru o intervenţie de urgenţă.

 

Proiectul îşi propune, conform expunerii de motive a iniţiativei legislative, următoarele:

Crearea unui mecanism eficient de intervenţie a statului în scopul protejării patrimoniului cultural în interes public de reglementare a cadrului de intervenţie a autorităţilor publice prin asigurarea unei finanţări minime necesare pentru punerea în siguranţă a monumentelor aflate în stare de colaps şi precolaps, care reprezintă astăzi un pericol atât pentru siguranţa publică, cât şi pentru securitatea naţională din perspectiva infrastructurii critice.

Înţelegând faptul că, în condiţiile actualei crize economice, fondurile care pot fi alocate unui program naţional de salvare a patrimoniului naţional sunt limitate, proiectul de faţă vizează crearea unui program naţional multianul care să aibă în vedere asigurarea unei finanţări minime pentru salvarea unor monumente istorice a cărui număr este în continuă creştere şi care, prin starea lor de conservare precară de astăzi.


Practic mecanismul propus presupune instituirea unui concurs naţional prin care anual un număr de 100 de monumente (cu asigurarea a cel puţin două monumente pentru fiecare judeţ) să beneficieze de suma necesară pentru o intervenţie de urgenţă. Respectând ideea descentralizării, jurizarea se va face de către comisiile zonale a monumentelor istorice, conform atribuţiilor stabilite prin legea 422/2001 art. 34 alin. (5) – „Comisiile zonale ale monumentelor istorice au următoarele atribuţii: a) fundamentează şi propun elementele specifice strategiei regionale privind protejarea monumentelor istorice; b) formulează priorităţile pentru protejarea monumentelor istorice în plan regional, în vederea evaluării şi asigurării fondurilor necesare). Jurizarea se va realiza într-o singură sesiune anuală după o procedură clar definită, derularea finanţării urmând să fie realizată prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii. Metodologia în baza căreia se va stabili numărul de locuri pentru fiecare judeţ al ţării va fi prezentată în cadrul textului de lege”.

În ceea ce priveşte costurile orientative actuale (în urma creşterilor din ultimul an) ale unei conservări-restaurări, practica a dovedit că pot fi avute în vedere preţuri estimative de circa 300 euro/m2 + TVA pentru proiectate şi 1.500 euro/m2 + TVA pentru execuţie, însă aceste valori diferă foarte mult în funcţie de caracteristicile monumentului istoric.

Prin program vor fi alocate sumele necesare doar pentru lucrări de punere în siguranţă. Astfel, vor fi finanţate intervenţii precum cele directe (consolidarea elementelor structurale şi de arhitectură, consolidări structurale prin metode non-invazive), intervenţii indirecte (structuri de sprijin, eşafodaje, acoperiri de protecţie împotriva intemperiilor, protejarea şi conservarea componentelor artistice) şi lucrări conexe (desfacere/refacere a instalaţiilor/echipamentelor, finisajelor interioare şi exterioare, învelitărilor şi altor elemente, necesare pentru realizarea intervenţiilor).


Urgenţa punerii în siguranţă se referă la nevoie în care se află monumentul, soluţiile de punere în siguranţă putând fi temporare sau definitive, în funcţie de predictibilitatea unei conservări, restaurări şi refuncţionalizări ulterioare.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Două filme româneşti au ajuns în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes
23/04/2024 11:21

Două filme romaneşti sunt in selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, finalizată astăzi, anume lungmetrajul „Trei kilometri pană la capătul lumii”, regizat de Emanuel Parvu, ş ...

Comic Con România, un regal al benzilor desenate
21/04/2024 08:38

Comic Con Romania, eveniment dedicat pasionaţilor de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video şi cosplay, are loc la Romexpo, de vineri pană duminică. Actori cunoscuţi de la Hollywood vor fi prezenţi ...

ICR a deschis o nouă galerie de artă la Veneția
19/04/2024 11:07

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat la inaugurarea atelierului de mozaic din cadrul Noii Galerii a ICR Veneţia, proiect din cadrul celebrei Bienale din oraş, prilej cu care a remarcat că acest sp ...

De ce a dinamitat Armata Română cel mai frumos pod din ţară, construit de Anghel Saligny
17/04/2024 13:53

Construit de marele inginer Anghel Saligny, podul de la Cosmesti a fost o demonstratie de inginerie care a avut, insă, un destin dramatic. A fost la acea vreme considerat cel mai frumos pod din tară, iar mate ...

370 de ani de la moartea „celui mai mare ctitor de lăcașuri sfinte”. Nu este vorba despre Ștefan cel Mare
11/04/2024 08:57

La 9 aprilie 2024 s-au implinit 370 de ani de la moartea domnitorului căruia ii sunt atribuite cele mai multe ctitorii ale neamului romanesc. Voievodul a carmuit Tara Romanească, nu Moldova. Este vorba despr ...

Palatul Cantacuzino, competiţie de orgoliu cu Peleşul Regelui Carol I
10/04/2024 18:41

Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, a lăsat posteritătii cea mai frumoasă si durabilă operă a sa, Palatul Cantacuzino de la Busteni, terminat in 1911, o splendoare arhitecturală comparabilă cu Pel ...

A murit un mare prezentator TV din România. Drum lin, maestre! Avea peste 50 de ani de carieră în televiziune
10/04/2024 15:48

A murit un mare prezentator TV din Romania. Avea peste 50 de ani de carieră in televiziune. Generatii intregi l-au văzut pe micile ecrane. Dumnezeu să-l ierte! Doliu in TV! Florin Brătescu a murit Florin ...

Actriţa Rodica Mandache, Premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo
10/04/2024 11:48

Actriţa Rodica Mandache va fi distinsă cu Premiul pentru intreaga carieră la cea de-a XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. "Cariera de peste şase decenii a actriţei Rodica Mandache va fi recompens ...

Ce se ascunde pe bancnota de 5 lei cu George Enescu. Detaliul nu este deloc întâmplător!
10/04/2024 00:05

Zilele acestea, Antonio Satira a dezvăluit care este secretul de pe bancnota de 5 lei. Cel mai inalt roman a arătat detaliul pe care multi l-au văzut si credeau că este intamplător. Cei de la BNR nu au pus ...

Vas de bronz unicat la nivelul Provinciei romane Dacia, descoperit într-un mormânt din Alba Iulia
09/04/2024 14:51

Un vas de bronz unicat la nivelul Provinciei romane Dacia, descoperit anul trecut intr-un mormant de incineraţie din Alba Iulia, anticul Apulum, a fost expus marţi, in cadrul unei mini-expoziţii, la Muzeul N ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei