Singurul tablou de Tiţian deţinut de un muzeu din estul Europei, expus la Iaşi

0000   0141700

Dimensiune font:

| 05-04-2024 19:50

 tizian

Lucrarea „Ecce Homo” sau „Iată Omul”, realizată în anul 1560 de marele artist italian Tiziano Vecellio sau Tiţian (1488/90-1576), care face parte din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal, va fi expusă la Iaşi, transmite News.ro. Muzeul Naţional Brukenthal este singura instituţie din România şi din Estul Europei care are în colecţie o lucrarea realizată de Tiţian.


Expoziţia, organizată de Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iaşi în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, cu suportul Ministerului Culturii şi al Primăriei Municipiului Iaşi,va putea fi vizitată în perioada 10 mai-5 iunie.

Tiziano Vecellio, cunoscut sub numele de Tiţian, s-a născut în Pieve di Cadore, un mic sat din Alpi, fiul lui Gregorio Vecellio, un consilier bogat şi căpitan al miliţiei veneţiene din regiune. Data exactă a naşterii sale este incertă, totuşi, savanţii moderni o stabilesc de obicei între 1488 şi 1490 pe baza Dialogului de pictură al lui Ludovico Dolce, care afirmă că, la vremea frescelor pierdute de la Fondaco dei Tedeschi, Tiţian nu avea încă 20 de ani. În 1510, Tiţian şi-a lansat cariera independentă la Veneţia.

Tiţian a inspirat un număr de artişti contemporani cu stilul său manierist, inclusiv Paris Bordone, Bonifazio Veronese şi Polidoro da Lanciano, precum şi nepotul său Marco Vecellio. De asemenea, s-a sugerat că şi El Greco în ultimii săi ani, a utilizat vibrantul culorii lui Tiţian. În 1590, teoreticianul artei Giovanni Lomazzo l-a numit pe Tizian „soarele în mijlocul stelelor mici nu numai printre italieni, ci toţi pictorii lumii”, iar maeştri precum Rubens, Rembrandt şi Tintoretto arată un respect deosebit faţă de Tiţian în ceea ce priveşte compoziţia, culoarea şi pensulaţia. Această influenţă s-a extins până în secolul al XVII-lea, când Marco Boschini a scris în 1674, la aproape o sută de ani de la moartea lui Tiţian, că: „Tiţian a fost cu adevărat cel mai excelent dintre cei care pictau: pentru că lucrările lui au dat naştere întotdeauna la expresii ale vieţii”. Artiştii s-au întors la Tiţian în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Sir Joshua Reynolds a fost atât de fascinat de opera sa, încât a răzuit straturi de vopsea de pe o pânză pe care o deţinea pentru a descoperi procedeele şi tehnicile lui Tiţian, iar neoclasicii Jean Auguste Dominique Ingres, cât şi impresioniştii francezi, inclusiv Manet, s-au inspirat din lucrările lui Tiţian. După cum scria Eugène Delacroix: „Tiţian este unul dintre cei care sunt mai aproape de ingeniozitatea anticului […]. Cei care în Tiţian nu văd că cei mai mari dintre colorişti sunt în mare eroare: este într-adevăr, dar în acelaşi timp este primul dintre decoratori”.

Tiţian a fost unul dintre cei mai mari pictori renascentişti.


A dominat arta veneţiană cu o creativitate care a permis oraşului să rivalizeze cu centrele artistice recunoscute anterior din Florenţa şi Roma şi a pictat unele dintre cele mai importante şi eminente personalităţi ale vremii, inclusiv Carol al V-lea Sfântul Împărat Roman, Papa Paul al III-lea, Filip al II-lea al Spaniei şi Henric al III-lea al Franţei. Pe lângă portrete, el a pictat şi o serie de subiecte religioase şi mitologice. Pe parcursul unei cariere lungi şi prolifice, opera sa s-a dezvoltat de la imaginile tradiţionale renascentiste la pânze din ce în ce mai energice care au respins compoziţiile echilibrate şi le-au înlocuit cu asimetrie şi subiecte dinamice.

A avut un impact uriaş asupra contemporanilor săi, iar pânzele sale pot fi văzute ca precursori ai dramei emoţionale a artei baroce şi influenţând inovatorii de mai târziu. Tiţian a fost cel mai faimos pentru utilizarea îndrăzneaţă a culorii şi a reuşit acest lucru prin căutarea pigmenţilor rari şi folosindu-i în cea mai bogată şi saturată formă a lor, precum şi prin echilibrarea atentă a fiecărei culori cu cele alăturate ei.

De asemenea, s-a concentrat asupra efectului luminii, asupra efectelor de iluminare care valorifică culoarea, inclusiv clarobscurul, pentru a sublinia nuanţele contrastante. Prin această focalizare, el a creat distincţia între arta veneţiană şi cea florentină, artiştii renascentişti din Florenţa şi Roma credeau că linia este primordială, stilul renascentist veneţian a fost definit de culoare şi condus de Tiţian.


În lucrarea „Ecce Homo”, Tiţian exploatează o temă rară în pictura italiană a secolului XVI-lea, fiindu-i comandată prima dată în anul 1543.

Lucrarea Muzeului Naţional Brukenthal este similară versiunii din 1548 aflată la Muzeul Prado din Madrid, a versiunii din 1560 aflată la Galeria Naţională a Irlandei din Dublin şi a celei din 1564-1566 aflată la Galeria Uffizi din Florenţa. Există de asemenea o lucrare neterminată din seria Ecce Homo realizată de Tiţian la Muzeul de Artă din Saint Louis Missouri, Statele Unite ale Americii.

În timpul lungii sale vieţi, Titian a devenit unul dintre cei mai celebri artişti ai vremii sale, recunoscut şi căutat de papi, regi şi împăraţi. Calităţi precum pensulaţia sigură, modelajul sensibil, paleta atenuată şi profunzimea emoţională caracterizează stilul târziu al lui Tiţian, aşa cum se vede aici.

Ioan 19:5: Deci a ieşit Iisus afară purtând cununa de spini şi haina purpurie. Şi le-a zis Pilat: „Iată Omul!”

Titlul acestei lucrări – „Ecce Homo” – care în latină înseamnă „Iată Omul”, revendică cuvintele care conform Evangheliei după Ioan îi sunt atribuite lui Ponţiu Pilat, guvernatorul roman al Iudeii. Le-a pronunţat în timp ce îl prezenta pe Iisus biciuit şi batjocorit de soldaţi, evreilor adunaţi în faţa Palatului Pretorian. Urmând ordinele lui Pilat, arhiereii şi cei adunaţi au invocat răstignirea, guvernatorul s-a spălat pe mâini pentru a înlătura orice responsabilitate şi în cele din urmă L-a trimis pe Iisus spre crucificare.

Cea mai convingătoare caracteristică a lucrării este calitatea remarcabilă a execuţiei figurii care iese dintr-un fundal întunecat din spate şi care se deschise şi luminează faţa lui Iisus. În toată acceptarea sa umilă şi tăcută a suferinţei se întrezăreşte Învierea. Tiţian ne arată un Hristos viu şi adevărat în care realismul se manifestă în mod explicit în picăturile de sânge care coboară de pe frunte. Acest Hristos nu ne priveşte în faţă, dar posedă o forţă expresivă excepţională: reuşeşte să ne comunice o cerere mută de a tolera suferinţele pe care El le poartă pentru omenitate, El e Fiul lui Dumnezeu pătruns de sfinţenie. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Actorul Costel Constantin a încetat din viaţă la vârsta de 81 de ani
22/05/2024 17:48

Actorul Costel Constantin a incetat din viaţă la varsta de 81 de ani, conform unui anunţ făcut miercuri de Teatrul Naţional Bucureşti. ”Cu adancă tristeţe anunţăm trecerea la Veşnicie a marelu ...

  Cufărul lui Mihai Eminescu a ajuns la Târgu Mureș
22/05/2024 14:06

Cufărul lui Mihai Eminescu, achiziţionat de un om de afaceri de la cea mai mare casă de licitaţii din ţară, in anul 2017, este expus, incepand de marţi, pană in data de 15 iunie, in Biserica de lemn & ...

A murit marele actor Costel Constantin
22/05/2024 13:46

A murit marele actor Costel Constantin, la varsta de 81 de ani, dupa ce ieri si-a sarbatorit ziua onomastica. Jurnalista Ioana Mandache:„Am vorbit chiar ieri cu el, cand i-am urat la multi ani de Sfantul Con ...

Adevărata poveste a celebrului câine 'Calu' din 'Pistruiatul'
22/05/2024 09:23

Istoria celebrului caine Calu’, devenit celebru in anul 1973 in urma serialului de televiziune Pistruiatul, care se numea in realitate Kalo (Calo) şi era caine de Securitate cu grad de maior Pistruiatul est ...

Artistul român căruia i s-a legat pensula de încheietura mâinii paralizate pentru a putea picta. Destinul tragic al pictorului supranumit „Poetul plastic al florilor“
20/05/2024 19:18

A fost unul dintre cei mai mari pictori pe care i-a avut Romania, insă a avut parte de un destin tragic. A fost umilit pe patul de moarte si a pictat in ultimii ani din viată cu pensula legată de mana parali ...

Nicolae Ciucă lovește pe modul Iohannis pentru prezidențiale: Își lansează cartea `Un ostaș în slujba țării`
20/05/2024 12:56

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, anuntă, luni, pe site-ul său personal, că in iunie isi lansează cartea „Un ostas in slujba tării”, care va apărea in luna iunie 2024, iar toate incasările vor fi donate c ...

Situație ciudată în Guvern: Ciolacu spune că nu cedează la șantaj, ministrul Culturii 'își exprimă speranţa' că salariile vor crește
15/05/2024 16:23

In interiorul Guvernului s-a generat o situatie extrem de ciudată, din cauza protestelor angajatilor din muzee, care amenintă cu boicotarea ”Noptii Muzeelor”. Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis angaja ...

Scopul odios urmărit de Comintern: pierderea de către România a Transilvaniei, Bucovinei, Basarabiei și Dobrogei
15/05/2024 11:51

Cominternul, organizatia internatională comunistă fondată in 1919 de Lenin, care avea ca scop lupta pentru răsturnarea burgheziei mondiale si pentru formarea unei republici sovietice internationale, a fost ...

Preotul Constantin Necula: „În locul fabricii Tractorul s-a construit un mall. Adică din producători am devenit consumatori”
14/05/2024 09:11

Preotul Constantin Necula consideră că Romania duce lipsă in prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare a profesionalizării acestora. Prezent la Alba Iulia la cea de-a 15-a ediţie ...

Mihai Trăistariu, reacție după ce cântărețul NEMO a câștigat Eurovision. „Dacă ești șters, n-ai nicio treabă”
13/05/2024 22:24

Elvetia a castigat Eurovision 2024, cu al său artist Nemo, care a cantat o piesă despre călătoria sa de descoperire non-binară. „Dacă esti sters si cuminte, n-ai nicio treabă cu Eurovisionul”, a come ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei