Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? Rețeta din 1920, de la „Caru' cu Bere”

MICI

Dimensiune font:

| 01-05-2024 18:14

 

Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? O rețetă din 1920, scrisă într-o epistolă chiar de bucătarul-șef de la renumitul restaurant „Caru' cu Bere” conține secretul preparării corecte a celebrilor mititei. Ea vă va surprinde prin deosebirile față de cum știm să-i facem astăzi. 

 

Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? Istoria celebrilor mititei românești este veche de 150 de ani și începe prin Centrul Vechi al Bucureștiului, în crâșma „La Iordache”.

Dar, de-a lungul timpului, rețeta lor s-a modificat până s-a ajuns la varianta de azi. De aceea, vă prezentăm felul în care erau ei făcuți, după Primul Război Mondial, în faimosul restaurant „Caru' cu Bere”.

 

Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? Rețeta din 1920, de la „Caru' cu Bere”
Micii au ajuns, alături de sarmale, un fel de simboluri naționale ale României. Cel puțin în materie de gastronomie.

Chiar dacă originea lor, ca și a altor preparate considerate neaoșe, provine din Imperiu Otoman, ramificându-se apoi către Serbia, micii românești au ajuns să fie un produs original, prin ingredientele folosite, specifice fiind folosirea simultană a cărnii de porc - uneori amestecată cu cea de vită - a usturoiului și bicarbonatului.

Dar, la 1920, rețeta pe care maestrul bucătar de la renumitul restaurant „Caru' cu Bere” - înființat în 1869 - o prezenta, conține multe diferențe față de ceea ce știm noi la ora actuală despre mici.

 

Potrivit prozatoarei și jurnalistei Simona Lazăr „într-o listă din 1902, cu necesarul de ingrediente, la restaurantul Caru’ cu bere, apare și azi mult-pârâtul bicarbonat de sodiu. Dar cum acesta se folosea deja și la unele copturi, nu putem fi siguri «mie-n sută» că la anul acela bucătarul îl folosea pentru prepararea acestor suculenți «cârnați fără maț»”, scrie mindcraftstories.ro.

Tot din cercetările Simonei Lazăr mai aflăm despre o scrisoare aflată în custodia Bibliotecii Academiei Române, datând din 16 iunie 1920, în care se găsește, însă. rețeta pe de-a-ntregul.

„Acesta ar putea fi, până la urmă, chiar actul de naștere al… mititeilor cu bicarbonat de sodiu”, mai precizează sursa citată.

Este de remarcat că încă nu era folosită carnea de porc, iar unele condimente păstrau un „parfum” oriental.

Mai mult, mai-marele bucătăriei restaurantului afirma că folosirea cărnii de porc strică gustul original al adevăraților mititei, lucru ce ne face astăzi, probabil, să ridicăm o sprânceană

Dar iată mai jos scrisoarea redactată chiar de Chef-ul faimosului local de pe strada Stavropoleos, din Centrul Vechi al Bucureștiului, așa cum a fost ea prezentată chiar pe site-ul restaurantului, carucubere.ro.

Scrisoarea cu rețetă de mici din 1920, de la „Caru cu bere”

„Stimate Domn Ofițer!

Fiecare vizită a Domniei Voastre, precum și cele ale tatălui dumneavoastră acum 20 de ani, alături de onorabilul Conu Iancu Caragiale, reprezintă nu doar un privilegiu pentru localul nostru, ci și un eveniment deosebit.

În lumina acestei ocazii și la cererea onorabilei Doamne Măriuța Baciu, vreau să fac dovada generozității mele, dezvăluindu-vă, la cererea domniei sale, rețeta mititeilor noștri, care, așa cum știți deja, sunt cei mai apreciați din întreg Bucureștiul.

Încrederea pe care o am în Domnia Voastră mă împinge să nu dezvălui sub nicio formă secretul delicioșilor noștri mititei, secret pe care l-am primit de la maestrul gastronom D-l Tică Preoteanu, mentorul meu în bucătăria Carului.

Citește și: Bucătăria românească, loc onorant între cele mai bune din lume. Care sunt cele mai apreciate bucate

Adresez aceeași rugăminte și onoratei Doamne Măriuța, cea mai desăvârșită gazdă pe care am avut privilegiul să o cunosc.

Perfecțiunea seratelor de cină din casa Domniilor Voastre, unde, mulțumesc lui Dumnezeu, am fost invitat, m-a determinat să vă dezvălui secretul celui mai valoros preparat culinar care ne onorează numele în Capitală, în întreaga țară și peste hotare.

Mititeii erau întorși de trei ori pe grătar
Mititeii sunt un produs culinar făcut din carne de vită, sub formă de rulouri cu lungimea între șapte și opt centimetri și o grosime de aproximativ trei centimetri.

Aceștia sunt savurați ca gustare între mese, alături de o halbă de bere, ca antreu sau ca un fel de mâncare separat. Originea lor este în Balcani, mai precis în Serbia, dar sunt întâlniți și în Grecia și Turcia, de unde bucătăria românească i-a adoptat.

Așa cum sugerează și numele, sunt niște rulouri mici, denumiți și “mici” în regat, preparați din carne și condimente, meniți să încânte papilele gustative ale oaspeților. Se servesc proaspeți, prăjiți pe grătar, fie alături de garnituri, fie ca gustare.

Se folosește carne de vită de la gât, păstrând și grăsimea și trecând de două ori prin mașină pentru a mărunți cât mai bine și uniform.

Dacă carnea este prea slabă, se poate adăuga puțin sebu de vită sau chiar de oaie, în cantități de 100 până la 150 de grame pentru fiecare kilogram de carne.

Nu se folosește slănină, costiță sau carne de porc, deoarece acestea afectează gustul și aroma minunată a mititeilor.

Se prepară un bulion din oase de vită cu măduvă, care se reduce până devine vâscos, folosind 500 de grame de oase la fiecare kilogram de carne.

 

Pentru fiecare kilogram de carne, se pregătesc următoarele mirodenii și condimente:

8 grame de piper proaspăt măcinat
12 grame de cimbru uscat, mărunțit cât mai fin
4 grame de enibahar mărunțit
2 grame de coriandru mărunțit
2 grame de chimion turcesc mărunțit
1 gram de anason stelat mărunțit
8 grame de bicarbonat de sodiu
1 linguriță de zeamă de lămâie
1 lingură de untdelemn
1 căpățână de usturoi bun și aromat, nu din cel iute
Pentru cantități mai mari de cinci kilograme, se va adăuga o măsură suplimentară din mirodeniile menționate pentru fiecare alt set de cinci kilograme de carne.

Procesul de preparare constă în următoarele etape: carnea se frământă într-un vas potrivit timp de o oră, adăugând inițial bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lămâie.

Apoi, jumătate din cantitatea de zeamă de oase și toate celelalte condimente, cu excepția usturoiului, se adaugă treptat, uniform și în porții mici.

Amestecul este acoperit și lăsat la ghețar timp de o zi și o noapte, apoi este scos și lăsat câteva ore la dezmorțit, urmând să fie frământat din nou timp de jumătate de ceas, adăugând restul de zeamă de oase dezmorțită.

În continuare, se prepară un mujdei de usturoi cu apă călduță dintr-o căpățână pentru fiecare kilogram de carne, acesta fiind lăsat la tras timp de o jumătate de ceas.

După aceasta, mujdeiul de usturoi se stoarce într-un tifon, se adaugă sucul obținut și se mai frământă încă un sfert de ceas în amestecul anterior.

Amestecul se introduce din nou la congelator până a doua zi. Cu trei ore înainte de prăjirea și servirea mititeilor, acesta se scoate pentru a se încălzi și a se înmuia; după trei ore sau când amestecul s-a dezmorțit, se formează mititeii sub forma unor rulouri lungi cât un deget și groși cât doi degete.

Aceștia se ung cu untdelemn pe toate părțile și la capete și se lasă să stea la aer timp de o oră.

 

Mititeii sunt prăjiți pe jar iute de lemne sau cărbune, fiind unși din când în când cu mujdei pentru a obține o crustă aurie pe toată suprafața.

Sunt întorși de trei ori în timpul procesului de prăjire. În timpul prăjirii, mititeii se micșorează ușor, de unde și denumirea lor de “mici”.

Pentru a evita uscarea și pierderea sucului care conține aroma condimentelor, este important să nu fie prăjiți excesiv sau la foc mic.

Mititeii sunt serviti alături de chifle proaspete sau felii de franzelă, acompaniați de muștar de Dijon sau muștar picant, după preferințe, și de sare și ciuşca. Numai astfel veți obține mititei gustoși, așa cum se spune că există doar la noi.

Multe persoane, denumite `gastonomi” în localurile populare sau mahalale, din lipsă de cunoștințe sau din dorința de a economisi, folosesc alte tipuri de carne precum porc, cal sau oaie, adăugând în amestec.

Acestea, pe lângă faptul că nu se micșorează la prăjire la fel ca cei din carne de vită, nu au deloc gustul autentic și aroma mititeilor adevărați.

Un alt aspect important este folosirea adecvată a condimentelor, în special a usturoiului și a piperului. Usturoiul, în special, este esențial în a conferi gustul specific al mititeilor.

Sunt încântat să dezvălui acest mic secret Doamnei Măriuța, știind că nu va fi divulgat mai departe, așa cum nici eu nu-l voi dezvălui decât succesorului meu, Maitre Cuisiner, atunci când îmi va prelua locul la Caru cu Bere!

 

Mititeii preparați de dânsa sunt extrem de gustoși, însă simțul meu gustativ mi-a evidențiat imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat și a chimionului turcesc. Cu aceste condimente, mititeii Doamnei Măriuța vor fi cu adevărat deosebiți!

Vă aștept cu nerăbdare în luna viitoare când veți reveni cu regimentul din manevre, alături de Domnii Ofițeri Dinu și Vatache, pentru a savura împreună o tavă de mititei și câteva halbe!

Dorindu-vă sănătate, voie bună şi noroc, vă rog a-i transmite umile sărutări de mâini Doamnei Măriuţa, cea mai desăvârşită gospodină şi Doamnă din înalta societate! Dumnezeu să vă ajute!”.

Se folosea doar carne de vacă, nu de porc
Așa se încheia scrisoarea din iunie 1920 a Chef-ului respectiv, ce conținea secretul preparării micilor la faimosul restaurant.

 

Dacă ați avut răbdarea să parcurgeți toată epistola cu rețeta, trebuie făcute câteva precizări, potrivit sfaturilor oferite tot de mindcraftstories.ro, în caz că vreți să încercați s-o preparați acasă:

Anasonul stelat, menționat în rețetă, este un ingredient rar, ce se găsește în special în magazinele exotice care comercializează condimente și ingrediente orientale
În locul cărnii de vacă de la gât, care nu se găsește în comerț, puteți folosi ceafă sau piept de vită
Fiți atenți să nu confundați chimionul turcesc cu chimenul obișnuit!
Deși rețeta originală nu specifica adăugarea de sare, la vremea respectivă, mititeii erau înmuiați în sare. Puteți adăuga aproximativ 10 grame de sare (o lingură rasă) la fiecare kilogram de carne, înainte de a-i da forma și a-i pune pe grătar
Este important să lăsați supa de oase să scadă până când capătă consistența vâscoasă dorită
Pentru rezultate autentice, folosiți usturoi românesc, recunoscut după coaja sa rozalie.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:10

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
VIDEO Tot ce trebuie să faceți în caz de turbulențe în avion: De ce numărul lor va crește în următoarea perioadă
28/05/2024 12:16

  Turbulentele sunt o sursă de neliniste pentru majoritatea pasagerilor, iar faptul că, de cele mai multe ori, sunt inofensive devine inutil cand vine vorba de a-i calma pe oamenii panicati dintr-un avi ...

Trei asistenţi medicali de la Spitalul Judeţean Constanţa, reţinuţi pentru luare de mită
28/05/2024 10:15

Trei asistenţi medicali de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au fost reţinuţi pentru luare de mită in formă continuată, fiind acuzaţi că au primit bani pentru a urgenta formalităţil ...

Fenomenul japonez hikikomori s-a răspândit și sperie toată Asia.Aproape 1,5 milioane de oameni s-au închis în casă
27/05/2024 13:45

fenomenul auto-incarcerarii in casă, de foarte multe ori in faţa ecranului unui calculator, continuă să se răspandescă. Potrivit unui studiu din 2019 dinaintea pandemiei, realizat de grupul de reflectie g ...

2.000 de oameni au murit în urma unei alunecări de teren în Papua Noua Guinee
27/05/2024 12:03

O uriaşă alunecare de teren care s-a produs in Papua Noua Guinee a acoperit cu pămant peste 2.000 de persoane, au anunţat luni autorităţile din această ţară din Oceanul Pacific intr-o scrisoare către ...

Nu îmi place ipocrizia. Nu îmi plac oamenii falși. Nu îmi plac oamenii care au impresia că pot prosti pe oricine cu o glumiță ieftină cu teme mioritice la propriu, legate de brânză”, este mesajul Marei Bănică.
27/05/2024 10:40

Mara Bănică a recunoscut că a urmărit fiecare episod, in fiecare seară, al show-ului „Survivor All Stars”. De asemenea, are si un preferat, pe care isi doreste să-l vadă plecand acasă cu mar ...

Data exactă când ar începe Al 3-lea Război Mondial: Este în mai puțin de o lună conform Noului Nostradamus
26/05/2024 11:34

Un autoproclamat Nostradamus al zilelor noastre, a precizat data exactă la care crede că va izbucni cel de-al treilea război mondial, după ce a reusit să prevadă cu succes tensiunile recente din zonele fi ...

Un restaurant din Mallorca s-a prăbușit. Patru persoane au murit
24/05/2024 10:50

Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa şi 20 au fost rănite in urma prăbuşirii unui restaurant in insula spaniolă Mallorca , a declarat o purtătoare de cuvant a serviciilor de urgenţă din arhip ...

Alpinistul nepalez Kami Rita Sherpa a atins vârful Everest pentru a 30-a oară
22/05/2024 13:39

Alpinistul nepalez Kami Rita Sherpa a atins varful Everest (8.849 metri) pentru a 30-a oară, miercuri, doborand propriul record de ascensiune al celui mai inalt munte din lume, a anunţat organizatorul expedi ...

Un mort şi circa 30 de răniţi într-un zbor Londra-Singapore, în urma unor
21/05/2024 15:19

Un Boeing 777 operat de Singapore Airlines a inregistrat marţi perturbări majore in zbor, a anunţat compania aeriană, ceea ce a dus la moartea unei persoane şi la rănirea altor cateva zeci, relatează AFP ...

Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în tinerețe: „Eu aveam 19 ani, ea puțin mai mult”
19/05/2024 16:32

Considerată una dintre cele mai bune voci ale Generatiei de Aur a trăit o poveste de iubire desprinsă parcă din filme. S-a iubit cu unul dintre cei mai cunoscuti cantăreti, cu toate că relatia lor s-a int ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei