De câte feluri este testamentul în România și care sunt avantajele sau dezavantajele fiecărui tip

16_11zon

Dimensiune font:

| 09-05-2023 16:23

Dar cum definim testamentul?

Art. 1034 C. civ. definește testamentul ca fiind ,,actul unilateral, personal şi revocabil prin care o persoană, numită testator, dispune, în una dintre formele cerute de lege, pentru timpul când nu va mai fi în viaţă”. Prin urmare, testamentul este:

- un act unilateral (produce efecte juridice indiferent dacă cel în favoarea căruia se realizează testamentul îl acceptă sau nu)

- un act personal (se încheie exclusiv de către testator, nu prin reprezentant sau cu încuviințare)

- un act solemn (se poate încheia doar într-una din formele prevăzute de lege)

- un act pentru cauză de moarte (efectele testamentului se produc după decesul testatorului)

Cine poate dispune de bunurile sale prin testament și cine poate să primească aceste bunuri?

Conform art. 12 C. civ. coroborat cu art. 1180 C. civ., oricine poate dispune liber de bunurile sale, dacă legea nu prevede altfel și orice persoană poate contracta, dacă nu este declarată incapabilă de lege. Din interpretarea textelor rezultă că, de regulă oricine poate încheia un testament în mod valabil, iar incapacitatea de a încheia testamentul trebuie să fie expres prevăzută de lege. Același lucru se aplică și în ipoteza capacității de a primi bunuri prin testament. De asemenea, testatorul trebuie să aibă discernământ pentru a încheia valabil testamentul.

Nu pot/poate dispune prin testament de bunurile sale conform art. 43 C. civ și art. 12 C. civ.:

- Minorul;

- Persoanele puse sub interdicție judecătorească;

- Persoanele insolvabile;

Nu pot/poate primi prin testament conform art. 990 C. civ și art. 991 C. civ.:

- Medicii, farmaciștii sau alte persoane care îi acordau, în mod direct sau indirect, îngrijiri de specialitate dispunătorului pentru boala care este cauză a decesului;

- Preoții sau alte persoane care acordau asistență religioasă dispunătorului pentru boala care este cauză a decesului

- Notarul public care a autentificat testamentul;

- Interpretul care a participat la procedura de autentificare a testamentului;

- Martorii în cazurile prevăzute la art. 1034 alin. (2) și art. 1047 alin. (3) C. civ.;

- Agenții instrumentatori în cazurile prevăzute la art. 1047 C. civ.;

- Persoanele care au acordat asistență juridică la redactarea testamentului;

De câte feluri este testamentul?

Testamentul poate fi clasificat în două mari categorii:

1. Testamente ordinare care se pot încheia în condiții obișnuite și acestea sunt de două feluri:

- Testamentul olograf

- Testamentul autentic

2. Testamente privilegiate care se pot încheia doar în împrejurări excepționale;

Testamentul olograf

Testamentul olograf este testamentul cel mai simplu de realizat. Art. 1041 C. civ prevede că testamentul olograf trebuie scris în întregime, datat și semnat de mâna testatorului. Ce înseamnă asta? Nimic mai simplu, dacă vrei să realizezi testamentul în această forma n-ai nevoie decât de un pix și o foaie și poți începe să-l redactezi. Dar hai să analizăm fiecare cerință în parte.

Cum spuneam, testamentul olograf trebuie scris în întregime de mâna testatorului Dacă ești prea obosit sau pur și simplu nu ai chef să scrii întreg testamentul de mâna și preferi să-l redactezi pe calculator, spre exemplu, află că testamentul va fi nul și nu va produce efecte juridice. Practic, l-ai făcute degeaba, chiar dacă îndeplinește celelalte două condiții (este semnat și datat de mână). Poți să scrii testamentul în ce limbă vrei (engleză, latină etc.), cu orice vrei (creion, cretă, cărbune etc.), pe orice (o simplă foaie albă, pe lemn, piatră, sticlă etc.)

Ce se întâmplă dacă o altă persoană scrie pe testamentul deja redactat? Mai este valabil testamentul?

Există două ipoteze: fie scrierea persoanei respective nu are legătura cu testamentul (spre exemplu, cineva a notat o adresă pe foaia conținând testamentul) și în acest caz testamentul este valabil, fie scrierea are legătura cu testamentul. În această a doua situație, dacă testatorul știa de scrierea persoanei, atunci testamentul este nul, deoarece conținutul trebuie scris doar de mâna testatorului. În schimb, dacă testatorul nu știa despre ceea ce adăugase, modificase etc. persoana respectivă, testamentul este valabil așa cum a fost redactat de testator, fără a se ține cont de scriere.

A doua condiție privește datarea testamentului de mâna testatorului. Practic, trebuie să scrii de mână, la fel ca și în cazul conținutului testamentului, data când ai întocmit testamentul. Spre exemplu, poți scrie ,,11.04.1990” sau ,,prima zi a anului 1990”. Trebuie scrisă data reala a întocmiri testamentului, deoarece scrierea unei date false atrage nulitatea testamentului.

Ultima condiție vizează semnătura testamentului. La fel ca și în celelalte cazuri trebuie realizată tot de mâna testatorului. Dacă nu există semnătură, atunci testamentul nu este definitiv încheiat și nu poate produce efecte juridice.

Care ar fi avantajele unui astfel de testament? Nimic mai simplu.

1. Poate fi realizat de oricine știe să scrie;

2. Nu presupune cheltuieli;

3. Doar tu știi conținutul testamentului;

4. Îl poți distruge oricând și să redactezi unul nou după bunul plac;

Există și dezavantaje când închei un astfel de testament:

1. Oricine îl găsește îl poate distruge foarte ușor;

2. Dacă nu ai cunoștințe juridice este posibil să existe formulări neclare, contraziceri și să nu rezulte cu exactitate care este ultima voință;

3. Este ușor de falsificat;

Testamentul autentic

Testamentul autentic este testamentul autentificat de un notar public sau de o altă persoană învestită cu autoritate publică de către stat (Art. 1043 C. civ.). Practic, dacă vrei să închei un testament autentic trebuie să te duci la un notar public și notarul face treaba în locul tău.

Cum se întâmplă? Pai, există două ipoteze, fie testatorul vine cu testamentul deja redactat de el sau de un avocat, spre exemplu, fie testatorul nu are un testament redactat, ci îl dictează ulterior notarului public. Dacă testamentul este deja redactat, notarul public va oferi îndrumările necesare, spre exemplu consecințele pe care le presupune ultima sa voință, apoi va tehnoredacta testamentul.

În ipoteza în care testamentul nu este deja redactat, testatorul îl va dicta notarului public. După tehnoredactare, notarul va citi testamentul și îl poate da spre citire și testatorului, dacă testatorul solicită. Testatorul confirmă cele precizate în testament și îl semnează, iar notarul public semnează încheierea de autentificare a testamentului. Dacă testatorul nu poate semna (din cauza unei boli, infirmități), notarul face această mențiune în încheierea de autentificare.

În această ultimă ipoteză, trebuie sa fie prezenți și doi martori-asistenți care vor semna înscrisul și care vor fi menționați în încheierea de autentificare de către notar. Practic, lipsa semnături testatorului este înlocuită de mențiunea făcută de către notarul public despre această imposibilitate de a semna și de semnăturile și prezența martorilor. Important de precizat este și că testamentul se întocmește în limba romană.

Dacă testatorul solicita justificat întocmirea testamentului în altă limba, notarul poate autentifica acest testament în două situații: fie dacă notarul cunoaște limba respectivă, fie notarul a luat cunoștință de conținutul testamentului prin interpret. În această ultima situație, traducerea în limba romană trebuie sa fie atașată la dosar. (Francisc Deak, Romeo Popescu, Tratat de drept succesoral, Vol. II, Moștenirea testamentară, Ediția a IV-a, Editura Universul Juridic, 2019)

Să vedem care sunt avantajele:

- Poate fi realizat și de persoanele care nu știu să scrie, să citească sau cele care nu pot semna (din cauza unei boli, spre exemplu);

- Notarul verifică conținutul testamentului, fapt ce elimina posibilitatea existenței clauzelor neclare, contradictorii. Practic, testamentul va cuprinde ultima voința a testatorului, fără inconveniente;

- Se realizează într-un singur exemplar original care va fi păstrat în arhiva notarului public, ceea ce înseamnă că nu poate fi distrus la fel de ușor cum se întâmpla în cazul testamentului olograf;

Deși pare că există doar avantaje, realitatea este alta. Dezavantajele ar fi:

- Presupune cheltuieli suplimentate;

- Necesită timp pentru autentificare;

- Ar putea fi considerat inconvenient și faptul că acest tip de testamentul nu asigură secretul dispozițiilor, deoarece notarul public ia cunoștința despre cele cuprinse în testament;

Testamente privilegiate

Testamentul privilegiat, după cum îi spune și numele, reprezintă acel testament realizat de o persoană care se află în situații excepționale și care, din acest motiv, nu poate realiza un testament în forma autentică. Testamentul privilegiat este un testament autentic simplificat.

Am putea să ne întrebăm de ce ar dori o persoană, aflată intr-o asemenea situație excepțională, să realizeze un testament în forma autentică, dacă este mult mai simplu de realizat un testament olograf. Pai, da, ar putea să încheie un testament olograf, dar datorită avantajelor amintite mai sus, preferă încheierea unui testament în forma autentică.

Există patru situații excepționale în care se poate încheia un asemenea testament:

1. Epidemii, catastrofe (cutremur, inundații etc.), război sau alte asemenea. În aceste situații persoanele pot testa în fața unui funcționar competent al autorității civile locale, în prezenta a doi martori. Exemplul cel mai la îndemână este cel legat de epidemie. În contextul epidemiei de COVID-19, au fost luate anumite măsuri, spre exemplu cele legate de circulație. Aveai voie să circuli doar între anumite ore, pentru anumite motive, iar relațiile interumane au fost afectate în toate domeniile. Dacă o persoană dorea să încheie un testament în forma autentică, dar nu putea din cauza oricărui motiv din cele enunțate mai sus, persoana putea testa în fața funcționarului public.

2. În ipoteza în care testatorul se află pe o navă sub pavilion României sau pe o aeronavă sub pavilionul României, testatorul poate întocmi testamentul în fața comandantului navei sau aeronavei, în prezența a doi martori. Poate fi vorba fie de un membru al echipajului, fie chiar de un simplu călător. Condiția este ca aeronava să se afle în aer sau nava pe mare/fluviu.

3. Dacă testatorul este militar sau doar prestează servicii în cadrul forțelor armate ale României și nu poate testa în fața notarului, atunci poate testa în fața comandantului unității militare și în acest caz tot în prezența a doi martori. Spre exemplu, poate să se afle în misiune și nu poate părăsi unitatea militară pentru a merge la notar.

4. În situația internării într-o instituție sanitară. Dacă, spre exemplu este internat într-o astfel de instituție, iar notarul public nu are acces, testatorul poate întocmi testamentul în fața directorului, medicului șef al instituției sanitare sau a medicului șef al serviciului ori medicului de gardă, în prezența a doi martori. Spre exemplu, persoana suferă de o boală contagioasă.

Foarte important de reținut este că, în cazul acestor testamente privilegiate, dacă dispar împrejurările excepționale, fără să intervină decesul testatorului, testamentul este valabil doar 15 zile. După cele 15 zile, testamentul devine ineficace. Dacă testatorul decedează în cele 15 zile, testamentul este valabil.

Concluzie

Așadar, pornind de la originea cuvântului ,,testament”, respectiv testatio (mărturisire) și mens (minte), putem afirma că testamentul este o mărturisire a ultimei voințe pe care testatorul o are. De aceea, pentru a putea fi respectată în totalitate această voință este necesar să fie respectate condițiile speciale pentru fiecare tip de testament și să se aibă în vedere avantajele și dezavantajele pe care acesta îl presupune.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primaria dudaepureni@yahoo.com, cod fiscal 3394350. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Compartiment Achizitii publice, Comuna Duda-Epureni, comuna Duda Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com, cod fiscal 3394350. Documentatia de atribuire este pusa cu titlu gratuit la dispozitia solicitantilor care au inaintat o cerere in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui; b)Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciulul public de alimentare si distributie gaze naturale din Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui, conform art. 8 H.G. nr. 209/2019; c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 21.07.2025, ora 10.00; b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com; c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana; d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 21.07.2025, ora 12.00, sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, e-mail: primaria dudaepureni @yahoo.com. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 03.06.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, cod postal 730171, telefon 0335/417.861, fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro.
1. INFORMATII generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si /sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Urecheni, cu sediul in comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon /fax 0233784005, e-mail: primaria _urecheni @yahoo.com, cod fiscal 2614260. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Parcele de teren, apartinand domeniului public al Comunei Urecheni, situate in comuna Urecheni, avand destinatia de pajiste -pasune natural, dupa cum urmeaza: Sat Ingaresti: -Parcela 1, Lot Putul Dediului, CF -52716 -Urecheni -12,35 ha; -Parcela 2 Lot Putul Dediului, CF -52716 -Urecheni -12,35 ha; Sat Urecheni: -Parcela 1, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -30 ha; -Parcela 2, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -30 ha; -Parcela 3, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -15 ha; -Parcela 4, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -35ha; Sat Ingaresti: -Parcela 1, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -3 ha; -Parcela 2, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -5 ha; -Parcela 3, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -7 ha; -Parcela 4, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -6,88 ha; -Parcela 5, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -2 ha; Sat Urecheni: -Parcela 1, Lot Zavoiul Moldovei- CF -52717 -Urecheni -18,41 ha; -Parcela 2, Lot Zavoiul Moldovei- CF -52717 -Urecheni -23,59 ha si CF -52720 -Urecheni -1,45 ha. Concesiunea se face conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019, Hotararii Consiliului Local Urecheni nr. 37/04.06.2025 si a caietului de sarcini. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere de la sediul Comunei Urecheni. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Juridic, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 25 Lei/exemplar, la Casieria Comunei Urecheni. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20/06/2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30/06/2025, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 (un) exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01/07/2025, ora 09.00, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 05/06/2025.
În premieră mondială, România lansează un AI bullied
10/06/2025 11:01

Pentru a evidentia impactul profund si adesea invizibil al bullyingului asupra copiilor, Salvati Copiii lansează campania „Vorbeste cu ALEX”, primul experiment social care utilizează inteligenta ...

Analizăm și alte opțiuni pentru reducerea prețului la energie electrică
09/06/2025 05:47

Burduja a oferit date la privind consumul energiei electrice pentru consumatorii casnici la nivel de tară. „Din 8,7 milioane de locuri de consum casnic, peste 4 milioane, adică 46% din total, consumă in m ...

Salvați Copiii: Peste 1.800 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor în 2024. Este esențială protejarea victimelor în timpul anchetelor
07/06/2025 11:07

Organizatia Salvati Copiii Romania face un apel public către autoritătile statului pentru extinderea la nivel national a modelului Barnahus, menit să protejeze copiii victime ale abuzului sexual si ale altor ...

Percheziții la medici vizați în dosarul deceselor suspecte de la Spitalul „Pantelimon”
05/06/2025 10:02

Procurorii de la Parchetul de pe langă Tribunalul Bucuresti, impreună cu politistii de la Serviciul Omoruri si sprijinul luptătorilor de la Serviciul pentru Actiuni Speciale, au efectuat joi perchezitii domi ...

Andrei Caramitru prezintă scenariul 'lumii noi': 'Cartele de mâncare și control total al populației. Deja s-a semnat dealul'
05/06/2025 07:20

Andrei Caramitru, consultant economic si fost consilier guvernamental, lansează un avertisment extrem de dur pe retelele sociale: viitorul apropiat va fi marcat de somaj masiv, colaps financiar si un control d ...

Există bani pentru despăgubiri după inundații? Ce spun asiguratorii
03/06/2025 05:39

In urma inundatiilor severe care au afectat mai multe comunităti din Romania in ultimele zile, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a emis o declaratie prin care isi reafirmă angajamentu ...

Anca Alexandrescu: Nu mai e campanie electorală, românii afectaţi de inundaţii lăsaţi de izbelişte de autorităţi
30/05/2025 06:27

Anca Alexandescu, moderatoarea emisiunii „Culisele Statului Paralel” de la Realitatea PLUS, a criticat dur, joi, lipsa de implicare a autoritătilor de la Bucuresti privind situatia dezastruoasă din locali ...

Primul primar care anunță concedieri masive după alegerile prezidențiale: ”Nu pot sacrifica viitorul unui oraș pentru 150 de persoane care nu vor să muncească”
28/05/2025 06:42

Primarul unui oras din Teleorman anuntă concedieri in administratia locală. El spune că toate fondurile primăriei merg pe salarii si nu mai răman bani pentru investitii. Primul edil care anuntă concedier ...

Statul virează bani pe 20 mai. Cine sunt românii care primesc ajutoare
19/05/2025 06:16

Data de 20 mai aduce vesti importante pentru anumite categorii de cetăteni romani care se află in situatii vulnerabile sau beneficiază de drepturi speciale garantate prin lege. Agentia Natională pentru Plă ...

UE declară război haosului digital. Rețelele sociale vor fi obligate să-i protejeze pe copii. ANCOM intră în acțiune în România
15/05/2025 13:51

Copiii sunt tinta, iar UE ripostează. După ani in care retelele sociale au fost acuzate că profită de atentia si vulnerabilitatea minorilor, Comisia Europeană a lansat un plan agresiv pentru a impune regul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei