De ce evreii nu se împrumută între ei cu dobândă?

0-semne de intrebare g

Dimensiune font:

| 23-11-2021 20:00

Evreii au numeroase legi (unele scrise, altele nescrise) de care trebuie să țină cont, mai ales atunci când împlinesc o anumită vârstă. Una dintre ele este specificată în Tora (Biblia ebraică). Aceasta interzice unui evreu să împrumute sau să fie parte la o tranzacție care implică împrumutarea unui alt evreu. Termenul ebraic folosit în general este ribit, care înseamnă „adaos”.



Interzicerea ribitului este una ciudată. Se aplică numai atunci când ambele părți sunt evrei, indiferent de cât de bogați sau săraci ar fi. Cu toate acestea, unui evreu i se permite să împrumute bani de la un non-evreu și să-i plătească dobândă la împrumut.

Unui evreu îi este permis, de asemenea, să împrumute bani unui non-evreu care cere un împrumut și să încaseze dobânzi de la el, la fel cum le este permis celorlalte naționalități să împrumute și să împrumute bani unul către și de la altul cu dobândă. De ce diferența aceasta?

De ce evreii nu se împrumută între ei cu dobândă?
Când vine vorba de interzicerea furtului și a fraudei, Tora nu face nicio distincție între evreu și altă naționalitate. Dar spre deosebire de furt și fraudă, nu există nimic nedrept sau subtil în perceperea sau plata dobânzii la un împrumut, deoarece ambele părți sunt de acord cu bună știință la tranzacție.

 

Nici nu este în mod inerent dăunător pentru societate. Dimpotrivă, împrumuturile și dobânzile sunt cei doi poli ai turbinei care conduce o economie sănătoasă. Când împrumuturile sunt disponibile, comercianții pot obține profituri mai mari, constructorii pot construi clădiri mai mari, antreprenorii pot aduce noi idei și invenții pe piață, iar familiile pot trăi în case mai bune. Prin urmare, împrumuturile cu dobândă beneficiază atât de creditori, cât și de debitori, scrie chabad.org.

Cu toate acestea, între evrei, împrumuturile cu cea mai mică sumă de dobândă sunt interzise, ​​indiferent de cât de bogată sau săracă poate fi oricare dintre părți sau la ce folos vor fi banii. Un evreu care dorește să investească în proiectul financiar al altui evreu poate face acest lucru doar intrând într-o formă de parteneriat (numit în dreptul evreiesc heter iska).



Există multe cazuri în care ratele dobânzilor nesăbuite pot distruge o întreagă familie. Dar Tora ar putea pur și simplu să stabilească linii directoare care să stabilească când dobânda nu poate fi percepută și să stabilească rate rezonabile pentru cazurile în care dobânda este fair play. Într-adevăr, când vine vorba de vânzarea de mărfuri, Tora interzice marjele de profit exorbitante la produsele de bază.

Motivul pentru care Tora interzice împrumutul cu dobândă între evrei este pur și simplu pentru că între ei, evreii se consideră o mare familie. Astfel nu este potrivit ca membrii familiei să se ajute reciproc în termeni de interes. Națiunea evreiască este menită să se comporte ca o unitate coerentă, ca un singur organism, fiecare preocupat de beneficiul celuilalt la fel de mult ca și de al său.

Cum fac evreii afaceri fără împrumuturi?
Când comerțul a crescut și investițiile au devenit o parte comună a vieții, rabinii au stabilit linii directoare pentru parteneriate. Acesta este heter iska menționat mai sus. O persoană oferă banii, în timp ce cealaltă face profit cu ei, pe care amândoi îl împart. Rabinii au stabilit condiții fixe pentru astfel de parteneriate, atât pentru a le distinge de împrumutul cu dobândă, cât și pentru a se asigura că acestea vor fi conduse într-un mod corect și echitabil pentru ambele părți.

Până în prezent, Heter iska este de uz comun, în special în Israel. O autoritate rabinică competentă trebuie consultată pentru a întocmi un astfel de document între părți.



Cu toate acestea, instituția împrumuturilor a înflorit întotdeauna în comunitățile evreiești. În fiecare comunitate evreiască majoră și în majoritatea celor mai mici, a existat întotdeauna o societate care să ofere împrumuturi fără dobândă celor care se califică. În acest fel, toată lumea din comunitate poate colabora la o mare mitzvah (613 porunci pe care un bărbat evreu în vârstă de peste 13 ani trebuie să le îndeplinească), care pe termen lung aduce beneficii tuturor. 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Programul magazinelor de Paște. Unde puteți face ultimele cumpărături?
04/05/2024 10:58

 Programul magazinelor de Paste. Iată unde puteti face ultimele cumpărături. Dacă nu ati apucat să vă faceti toate cumpărăturile de care aveti nevoie inainte de Paste, trebuie să stiti, magazinel ...

Rezervele BNR au scăzut la 69,7 miliarde euro
03/05/2024 07:18

  Redeschiderea pietei pentru o singură sedintă, după ziua de 1 mai si inainte de minivacanta de Paste, nu a adus schimbări semnificative ale cursului euro, chiar dacă au crescut iesirile de capital ...

Scandal la Luduș după închiderea Fabricii Leoni. 200 de oameni au ieșit în stradă
02/05/2024 16:30

Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş au protestat, joi, după decizia de inchidere a punctului de lucru, solicitand să li se respecte drepturile sociale. Fondatorul grupului de iniţiativ ...

 Comunicat de presă ref: Finalizare Proiect ,, Închiderea depozitului temporar de deșeuri municipale Fălticeni, județul Suceava prin implementarea unei tehnologii inovatoare” IDTDMF
02/05/2024 09:10

  Comunicat de presă ref: Finalizare Proiect ,, Închiderea depozitului temporar de deseuri municipale Fălticeni, judetul Suceava prin implementarea unei tehnologii inovatoare”& ...

BIZZ Accelerator, cel mai amplu proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
02/05/2024 07:13

Într-un context economic in care antreprenoriatul romanesc cunoaste o expansiune rapidă, dar adesea haotică, Stefan Mandachi, impreună cu economistul Iancu Guda, lansează BIZZ Accelerator, un program ...

Peste 5.300 antreprenori din regiunea Moldovei au renunțat la afaceri!
01/05/2024 13:22

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) care au iesit din sistemul economic, in primele trei luni din an, au ajuns, in regiunea de Nord-Est, la 5.391, cu aproape 20 la sut ...

Trenuri suplimentare de 1 Mai și Paște
30/04/2024 14:30

CFR Călători va asigura un program de transport special cu prilejul minivacanţei de 1 Mai şi Paşte, pentru facilitarea deplasării pasagerilor spre destinaţiile de vacanţă, dar şi spre domiciliu. Prin ...

S-a ieftinit mălaiul
30/04/2024 13:47

Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% in luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, potrivit Buletinului statistic de preţuri al Institutului Naţionale de Statistică, in care se me ...

CNAIR a desemnat câștigătorul contractului necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău
30/04/2024 13:36

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, marţi, caştigătorul pentru contractul necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău, respect ...

Datoriile bugetului general iau amploare!
29/04/2024 12:28

Arieratele bugetului general consolidate au crescut cu 21,8%, in martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane de lei, de la 320,1 milioane de lei in februarie, conform datelor publicate pe sit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei