De ce nu funcţionează spitalul mobil de la Leţcani

1letcani

Dimensiune font:

| 14-04-2021 17:00

În vreme ce şefii Euronest susţin că toată instalația electrică respectă standardele și normele în domeniu, conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” susţine că documentaţia la instalaţia electrică este neadecvată * „Maximum 350 de pacienți cu tot felul de probleme au fost acolo. Stațiile de oxigen au crăpat de câteva ori, 15 ventilatoare stricate, fluctuații mari de temperaturi în saloane, lămpi arse, cu siguranțele sărind frecvent etc”, susține Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași

 

 

Agenția Euronest a informat în data de 19 martie reprezentanții DSP, ISU, ai Consiliul Județean și ai Spitalului de Infecțioase din Iași despre faptul că Spitalul Mobil de la Lețcani poate fi pus din nou în funcțiune. Directorul Agenției, Alina Popa, susţine că că nu a primit niciun răspuns, astfel încât pe data de 5 aprilie a trimis, din nou, o informare similară către aceleași instituții. Pentru că nici de această dată nu a primit un răspuns, directorul Euronest a trimis adrese către premierul Florin Cîțu și către șeful DSU, Raed Arafat. Și acestea au rămas fără răspuns. „Informarea a fost trimisă pe data 19 martie către Spitalul de Boli Infecțioase Iași într-o ședință la care au luat parte reprezentantul Prefecturii, al DSP-ului, al ISU și al Consiliului Județean Iași. După aceea, din nou, pe 5 aprilie am retrimis către toate instituțiile, încât nu am primit nici un răspuns de pe 19 martie până pe 5 aprilie. Când am constatat că nu primim nici un semn, nici un răspuns, am simțit nevoia să informăm și autoritățile centrale că măsurile s-au remediat și la Lețcani, există 103 paturi de terapie intensivă care stau neutilizate. Nu am primit nici un răspuns”, a afirmat Popa. 

Ce au răspuns şefii de la Infecţioase

Zilele trecute, conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi a trimis o adresă către oficialii Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară Euronest prin care arată de ce nu sunt de acord cu deschiderea unităţii modulare de la Leţcani. Decizia este pusă pe seama documentaţiei neadecvate de la instalaţia electrică. „Schiţa electrică prezentată este de la punctele de transformare până la intrările în tablou. Nu există detalii despre reţeaua electrică interna a spitalului. Schiţa electrică nu are niciun simbol specific acceptat în UE. Schiţa nu are marca proiectantului, nu este semnată şi asumată”, se arată în adresa semnată de managerul instituţiei.

În acelaşi document se mai spune că aparatura medicală are mici inadvertenţe. De exemplu, în anii de producţie, analizatorul de hematologie conform siteului productotorului este 3 dif, nu 5 dif standard acceptat în România, deci analizele efectuate nu vor fi cele cerute în prezent. Adresa celor de la Infecţioase reiterează deficienţele constatate la controlul din 16 noiembrie şi care, în opinia spitalului, nu au fost remediate.

„Maximum 350 de pacienți cu tot felul de probleme au fost acolo. Stațiile de oxigen au crăpat de câteva ori, 15 ventilatoare stricate, fluctuații mari de temperaturi în saloane, lămpi arse, cu siguranțele sărind frecvent etc. Investiție nouă. Nu mai spun că pacienții trebuie aduși la Spitalul din Iași pentru radiografii”, susține Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.

 

Unitatea stă cu lacătul pe uşă de aproape o lună

În replică, Alina Popa, spune că au fost puse la dispoziție planșele pentru fiecare reper din instalația electrică, iar compania elvețiano-suedeză care le-a produs este lider mondial în domeniu. „Noi le-am pus la dispoziție planșele, schițele și certificatele de conformitate pentru fiecare reper din instalația electrică din interiorul spitalului, plinte, cabluri, întrerupătoare, siguranțe, toate produse de ABB care este o companie elvețiano – suedeză, lider mondial în domeniu și care are toate certificatele emise de Uniunea Europeană, organisme recunoscute de Uniunea Europeană. Expertiza electrică la un obiectiv de investiții nou, din punctul nostru de vedere, nu este justificată, și nu este o cheltuială pe care să ne-o putem asuma. O să le postăm astăzi pe site-ul nostru ca să nu mai existe speculații și discuții cu privire la semnături, ștampile de arhitecți, s.a.m.d”, a mai afirmat directorul Euronest.

În concluzie, directorul Agenției Euronest, Alina Popa a spus că Spitalul mobil de la Lețcani este pregătit pentru a fi pus din nou în funcțiune.

„Toată instalația electrică respectă standardele și normele în domeniu. De plouat în spital, nu plouă. Au intrat într-o singură zi, pe la o ușă de acces în exterior, câțiva stropi. Problema s-a rezolvat în mai puțin de jumătate de oră. Și chiar dacă vor mai apărea astfel de incidente, ele sunt fără impact asupra internării și siguranței pacienților. Deci, spitalul este perfect pregătit să primească pacienți încă din data de 19 martie, de atunci însă, stă cu lacătul pe ușă, deși avem acolo 62 de ventilatoare și 103 plinte de oxigen cu infuzomate, injectomate și tot ce presupune tratarea pacienților din terapie intensivă”, a mai spus Alina Popa. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

La Iași, tradiționalul Pelerinaj de Florii va începe astăzi, de la ora 15, la Biserica Bărboi
27/04/2024 10:26

Purtătorul de cuvant al arhiepiscopiei Iasului, Lucian Apopei, a precizat că cei 60 de slujitori ai sfintelor altare vor străbate, ca si in anii precedenti, traseul Biserica „Sfintii Petru si Pavel” – ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei