Dezvoltarea durabilă, discutată la Iaşi de reprezentanţii a zece ţări

3 dezvoltare durabila 1
3 dezvoltare durabila 2

Dimensiune font:

| 19-10-2022 09:00

Iaşul este gazda primei ediții a Forumului Internațional al Sustenabilității. Timp de două zile specialiştii din ţară şi străinătate discută despre „Dezvoltarea relațiilor economice multilaterale în Europa de Sud-Est și regiunea Dunării în contextul dezvoltării durabile”

La eveniment participă peste 100 de organizații din Europa printre care clustere, agenții de dezvoltare regională sau membrii Consiliului de Cooperare Regională inclusiv decidenți politici cu activitate remarcabilă în domeniul dezvoltării durabile, bioeconomiei și economiei circulare. Este o întâlnire regională la care participă peste 10 ţări. Discutăm mai mult despre zona de Sud Est a Europei. După 2 ani de pandemie sunt peste 150 de participanţi. Avem nevoie de cooperare. E foarte frumos să vorbeşti de dezvoltarea durabilă, dar dacă nu  o pui în proiecte, dacă nu ai un mesaj foarte clar şi către politicieni şi edilii locali şi cei care de fapt concep proiecte, atunci rămâne o teorie frumoasă. De aceea mă bucur că sunt aici şi primari şi ONG-uri, şi asociaţii care fac foarte mult pentru dezvoltarea durabilă. Câteodată e bine să-i aduni la un loc şi să-i faci să gândească împreună”, a spus László Borbély, consilier de stat și coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.   

Cât de importantă este sustenabilitatea
Forumul își propune să faciliteze contacte comerciale în domenii economice care susțin dezvoltarea durabilă, prin reunirea categoriilor din modelul quadruple-helix – factori de decizie, reprezentanți din mediul privat, mediul academic și de cercetare și din societatea civilă. „Sustenabilitatea este definitorie pentru viitorul nostru. Sustenabilitatea înseamnă capacitatea de a exista constant. Dacă ne uităm la crizele prin care trece lumea astăzi, dacă ne uităm la criza climatică sau la faptul că până pe 28 iunie omenirea a consumat toate rezervele pe care Pământul le poate crea într-un an, sau la faptul că doar 9% din economie este circulară, ajungem la concluzia că în câţiva ani nu vom mai avea unde sta. Ne consumăm locul în care trăim, planeta pe care trăim. De aceea sustenabilitatea este extrem de importantă. Ea înseamnă educaţie, în primul rând, inovare şi creativitate, pentru a avea un nivel de viaţă ridicat nu să ne întoarcem la viaţa de acum 200 de ani. Sustenabilitate înseamnă şi o bună organizare, printr-o structurare mai bună a instituţiilor şi care înţeleg ca resursele pe care le au să le transforme în proiecte sustenabile. Este o preocupare importantă şi pentru ARD Nord Est. Sper ca în următorii ani, când vom implementa Programul Regional Nord Est toate proiectele să fie sustenabile şi să îndeplinească toate criteriile”, a spus Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord Est.

Să consumăm mai puţin decât producem

Acest forum reprezintă şi o oportunitate bună de a iniția proiecte comune, de a lansa idei noi în rândul participanților și de a crea un mediu colaborativ nu doar între țări dar şi între comunităţile din regiunile UE.  O economie sustenabilă a unui oraş este atunci când consumă mai puţin decât produce. Abia în momentul respectiv poţi spune că ai o comunitate sustenabilă, atunci când resursele pe care le consumi pe parcursul unui an sunt mai mici decât cele pe care le produci sau pe cele pe care le ai la dispoziţie. Cred că suntem pe drumul cel bun. Nu ştiu în ce măsură putem spune în momentul de faţă că tot ceea ce consumăm în interiorul municipiului reuşim să regenerăm sau să introducem în economie, dar sunt convins că am demarat acest proces. Faptul că suntem şi producători de energie electrică ne avantajează din această perspectivă, dar şi felul în care gestionăm deşeurile în momentul de faţă.  Viziunea de sustenabilitate şi economie circulară trebuie modificată din rădăcini pentru că Protecţia Mediului nu trebuie să fie strict legată de faptul că trebuie să refolisim absolut tot ce putem recupera”, a spus primarul Iaşului, Mihai Chirica.

Proiecte ale CJ Iaşi

Principalele obiective de dezvoltare durabilă pe care le promovează evenimentul de la Iaşi sunt: Muncă decentă și creștere economică, Industrie, inovare și infrastructură și Parteneriate pentru atingerea obiectivelor. Consiliul Judeţean este una dintre puţinele autorităţi locale din ţară care chiar şi-a asumat patru din cele 17 obiective strategice de dezvoltare durabilă. Ele au devenit parte din politicile noastre viitoare. Chiar strategia de dezvoltare a judeţului utilizează şi pune la bază obiectivele de dezvoltare durabilă. Încercăm să sprijinim procesul de trecere de la economia liniară la economia circulară prin dezvoltarea de parcuri industriale pe unde astfel de afaceri se pot dezvolta. De asemenea, un obiectiv important de dezvoltare durabilă este Sistemul Integrat al Deşeurilor. În noua fază pe care Consiliul Judeţean o dezvoltă este de a integra cât mai mult acest sistem în ecomomia circulară, să dăm o şansă ca resursele sunt din ce în ce mai rare în natură să le putem prelua prin sistemul de management integrat al deşeurilor. În acest sens, Consiliul Judeţean este practic parte din efortul global de dezvoltare durabilă”, a spus Marius Dangă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

În cadrul aceluiaşi eveniment, participanții au oportunitatea de a cunoaște proiecte internaționale de cooperare în derulare cu impact major asupra dezvoltării regionale intersectoriale, precum: DanubePeerChains și GoDanuBio (programul Interreg Danube), MedicNest (programul Cosme), InnoIndustry (programul Interreg Europe).
Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Volodimir Zelenski, ținta unei tentative de asasinat regizată de FSB- Doi colonei ai Gărzii de Stat au fost arestați
07/05/2024 21:14

Serviciul de Securitate al Ucrainei anuntă intreruperea planurilor FSB al Federatiei Ruse de a elimina presedintele Ucrainei si alti reprezentanti ai celei mai inalte conduceri militare si politice a statului, ...

Incendiu uriaș la groapa de gunoi din Galați/ Fum uriaș, s-a emis mesaj RO - Alert
07/05/2024 21:03

Un incendiu a izbucnit, marţi, la groapa de gunoi din municipiul Galaţi, pompierii intervenind cu mai multe autospeciale. Sunt degajări mari de fum, care duce şi la scăderea vizibilităţii in trafic, astf ...

Ucrainenii fug de război şi mor încercând ajungă în România: Şase cadavre găsite într-o singură zi în râul Tisa
07/05/2024 20:41

Şase cadavre au fost descoperite intr-o singură zi in raul Tisa, la graniţa dintre Romania şi Ucraina. Patru dintre cadavre se aflau pe partea ucraineană, iar celelalte două pe partea romană. Ucrainenii ...

Bătrân drogat și jefuit de două escroace românce care s-au dat drept îngrijitoare: Au fugit cu 30.000 de euro
07/05/2024 20:35

Două femei si un bărbat, de origine romană, au pus la cale un plan diabolic prin care au reusit să pună mana pe avutia unui biet bătran, după ce l-au drogat. Mai intai au efectuat o inspectie in casă, ...

Româncă ucisă în 1999, pe stradă, într-un mod îngrozitor. Criminalul, găsit după 25 de ani cu ajutorul unei analize ADN
07/05/2024 20:23

Ioana, o tanără romancă in varstă de 17 ani, a fost ucisă intr-un mod ingrozitor in anul 1999, pe o stradă din Anvers, Belgia. In urmă cu cateva zile, la 25 de ani de la crimă, suspectul principal a fos ...

Trei ucraineni care ar fi fugit de recrutare au murit înecați în râul Tisa, la granița cu România
07/05/2024 19:25

Cadavrele a trei bărbaţi, care au incercat "probabil" să părăsească Ucraina, au fost găsite in raul Tisa, la graniţa cu Romania, care este folosit frecvent de cei care incearcă să scape de mobilizarea ...

Un cutremur mediu cu magnitudinea de 4,1 pe scara Richter s-a produs marți în zona seismică Vrancea, județul Buzău.
07/05/2024 19:10

Seismul s-a produs la ora 18:32:22 (ora locală a Romaniei) la adancimea de 140.0km, Cutremurul s-a produs in apropierea următoarelor oraşe: 44km V de Focsani, 51km N de Buzău, 72km SE de Sfantu-Gheorghe, 8 ...

Asiatici veniți la muncă în România, urcați în avion și trimiși înapoi acasă. Vor fi interziși 5 ani în UE
07/05/2024 19:04

16 cetăteni din Bangladesh, Sri Lanka, India şi Pakistan care veniseră să lucreze la noi in tară au fost trimisi inapoi acasă, escortati de politistii de la imigrări din Arad, după ce au incercat să ia ...

Josep Borrell, șeful politicii externe UE: Mulți civili vor fi uciși în ofensiva de la Rafah
07/05/2024 18:18

Seful UE pentru politică externă, Josep Borrell, si-a exprimat, marti, dezacordul fată de ofensiva israeliană in Rafah, afirmand că aceasta ”va provoca multe victime civile”, potrivit mediafax. Ofensi ...

Panica se reinstalează în Slănic: încă o stradă riscă să se surpe. Bucăți din carosabil s-au rupt
07/05/2024 18:05

După ploile abundente din ultimele zile, pe strada Baia Verde au inceput să se formeze adevărate cratere in asfalt. După ce numeroase locuinte aproape că stau să cadă si, mai ales, după ce o stradă s- ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei