Diabetul de tip 2, asociat cu consumul de alimente ultraprocesate

10_reguli_de_viață_dacă_ai_diabet_zaharat_tip_2__1_

Dimensiune font:

| 19-11-2022 10:21

Alimentele ultraprocesate sunt legate direct de diabetul de tip 2. O nouă cercetare confirmă acest lucru.

Băuturile zaharoase, gustările ambalate și mesele gata preparate sunt considerate alimente ultra-procesate - adică alimente care conțin un număr mai mare de aditivi și se păstrează mai mult din cauza conservanților adăugați. Noi cercetări sugerează că aceste alimente cresc și riscul de diabet de tip 2.

Cercetările au legat alimentele ultra-procesate cu condiții precum cancerul, obezitatea și bolile cardiovasculare, precum și cu un risc mai mare de mortalitate prematură.

Aceste alimente sunt predominante în dietele occidentale, iar lumea occidentală a înregistrat, de asemenea, o creștere a incidenței diabetului în ultimele decenii.

Bernard Srour, doctor, al Centrului de Cercetări în Epidemiologie și Statistică - Universitatea din Paris din Franța și echipa sa de cercetători și-au propus să descopere dacă și cum sunt legate aceste afecțiuni, de dieta tipică occidentală. Au făcut acest lucru examinând obiceiurile alimentare a peste 100.000 de oameni.

Rezultatele analizei lor apar în revista JAMA Internal Medicine.

Alimente ultraprocesate și diabet
Srour și echipa au efectuat un studiu de cohortă bazat pe populație, în care au inclus 104.707 participanți adulți care au participat la studiul francez NutriNet-Santé. Dintre acești participanți, 21.800 au fost bărbați, iar 82.907 au fost femei.

Studiul NutriNet-Santé a durat un deceniu, începând din 2009 până în 2019. Cercetătorii au colectat date privind aportul alimentar al participanților, folosind înregistrări alimentare repetate la 24 de ore.

Folosind sistemul de clasificare NOVA, cercetătorii au clasificat 3.500 de produse alimentare în funcție de gradul lor de procesare. Au existat patru categorii: alimente neprocesate / procesate minim, ingrediente culinare, alimente procesate și alimente ultraprocesate.

Cercetătorii au utilizat modele multivariabile de risc proporțional Cox, pe care le-au ajustat pentru factorii de risc cunoscuți pentru diabetul de tip 2, cum ar fi fondul sociodemografic, stilul de viață și istoricul medical.

Alimentele ultraprocesate pot crește riscul
Srour și colegii lor au găsit o asociere consistentă între cantitatea absolută de consum de alimente ultra-procesate, pe care le-au măsurat în grame pe zi, și riscul de diabet de tip 2.

„În acest studiu prospectiv de observație mare, o proporție mai mare de alimente ultraprocesate din dietă a fost asociată cu un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2”, concluzionează autorii. Srour și colegii săi adaugă: „Chiar dacă aceste rezultate trebuie confirmate în alte populații și setări, acestea oferă dovezi pentru a sprijini eforturile autorităților de sănătate publică pentru a recomanda limitarea consumului de alimente ultraprocesate”.

Cercetătorii spun că alimentele ultra-procesate sunt un factor de risc modificabil pentru diabetul de tip 2.

De asemenea, ele indică țări precum Franța și Brazilia, ale căror autorități de sănătate publică au început deja să încurajeze populația să mănânce alimente procesate minim și să le evite pe cele ultra-procesate ca măsură de precauție.

Care ar putea fi legătura
Cercetătorii nu au exclus un singur tip de aliment sau ingredient, ci au privit în schimb efectul cumulat al alimentelor ultraprocesate asupra riscului de diabet de tip 2.

Autorii recomandă prudență în interpretarea asociațiilor pe care le-au găsit. Majoritatea aditivilor din alimentele ultraprocesate „sunt susceptibile de a fi neutre pentru sănătatea pe termen lung, iar unele pot fi chiar benefice”, scriu ei, dând antioxidanți ca exemplu.

Cu toate acestea, există și alți compuși despre care studiile recente la șoareci și in vitro au sugerat că pot fi dăunătoare.

De exemplu, "carrageenanul, un agent de îngroșare și stabilizare, ar putea contribui la dezvoltarea diabetului prin afectarea toleranței la glucoză, creșterea rezistenței la insulină și inhibarea semnalizării la insulină", scriu autorii.

Cu toate acestea, aceștia avertizează că sunt necesare mai multe cercetări la om înainte de a trage concluzii despre prejudiciile acestor compuși.

Produsele chimice, cum ar fi ftalatii și bisfenolul A (BPA), care sunt adesea prezente în ambalajele din plastic, pot contamina multe alimente ultraprocesate.

BPA și ftalați pot perturba funcția endocrină, iar autorii notează că unele meta-analize recente au arătat că concentrații mari ale acestor compuși sunt asociate cu un risc mai mare de diabet de tip 2.

Mai mult, cercetările au asociat metaboliții care se formează ca urmare a gătitului la temperaturi ridicate - cum ar fi acrilamida și metaboliții acroleinei - cu rezistență la insulină.

„În cele din urmă, hidrogenarea parțială industrială a uleiului poate duce la crearea de acizi grași nesaturați în produsele care conțin uleiuri hidrogenate”, menționează autorii. „Deși sunt încă dezbătute, grăsimile trans au fost asociate cu riscuri crescute de boli de inimă și diabet de tip 2”.

Cu toate acestea, Srour și echipa concluzionează: "Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a înțelege mecanismele biologice care stau la baza observațiilor prezente." 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cele două legume pe care să le mănânci obligatoriu de Paște: “Detoxifică ficatul”
04/05/2024 14:40

 Cele două legume pe care să le mănanci obligatoriu de Paste. Au beneficii uimitoare si nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. Mihaela Bilic a dezvăluit cele două legume pe care să le ...

Cât timp rezistă ouăle roșii fără să devină un pericol pentru sănătate
04/05/2024 12:51

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Ciric, a explicat, la Antena 3 CNN, cat timp rezistă ouăle fierte de la Paşte, fără să fie periculoase pentru sănătate. "Î ...

Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
04/05/2024 05:31

Au apărut rezultatele analizelor in cazul copilei de 4 ani care a murit după ce a mancat peste macrou cumpărat de la un magazin din Călărasi. Bunicul fetei este in continuare in spital. Ce continea macrou ...

Cum depistezi ouăle expirate. Cinci metode rapide pentru a le evita
01/05/2024 19:46

 Atentie la ce fel de ouă consumati de Paste: spitalele din Romania raportează an de an, in această perioadă, o explozie a cazurilor in care oamenilor li s-a făcut rău. Iată aspectele de care trebu ...

Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
01/05/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
01/05/2024 09:00
6.000 de pacienți consultați de o terapeută falsă într-un spital din România. Cum verificăm competența unui psihoterapeut
30/04/2024 23:40

 3 ani de inchisoare este pedeapsa pe care a primit-o o terapeută falsă care a evaluat si a oferit consultatii intr-un mare spital din Romania, după cum a scris Hotnews.ro aici. Mii de pacienti au ...

30 aprilie, ultima zi când se pot depune candidaturile pentru alegerile din 9 iunie
30/04/2024 15:12

Astăzi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale de la 9 iunie. Potrivit dispoziţiilor legale, termenul este cu 40 de zile inainte de data alegerilor pentru desemnarea pr ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei