Discursuri sterile, avertismente sindicale și prea puține certitudini

1festivitati1

Dimensiune font:

| 06-09-2022 07:59

După doi ani de pandemie, clopoţelul a sunat din nou, iar curţile școlilor s-au umplut de copii şi părinţi. A fost o zarvă nemaipomenită făcută de copiii nerăbdători să se întoarcă la şcoală şi să îşi revadă colegii. Asta în timp ce directorii şi mulți, foarte mulți oficiali se întreceau în discursuri sterile.

 

Deschiderea oficială a anului şcolar 2022-2023 a constat în mai multe festivităţi organizate în şcoli încă de la primele ore ale dimineţii. Şefa inspectoratului şcolar a participat la nu mai puţin de patru astfel de oficieri de deschidere a anului şcolar. Doar una a fost la oraş, ce de la Şcoala „Ion Creangă” din Iaşi. Celelalte trei festivităţi au fost în satele din judeţ. „Mă adresez colegilor mei, profesori, învăţători, elevi, reamintindu-le că ne aşteaptă o reformă legislativă de mare substanţă în acest an şcolar. Prevederile legale presupun, înainte de toate, o repoziţionare a statutului cadrului didactic în contextul şcolii şi, evident, o reaşezare din perspectiva evoluţiei în cariera didactică. Ne vom recâştiga, aşa cum promite această nouă Lege a Educaţiei, un statu special, pe care îl merităm, în comunitate, şi un prestigiu. Nu vom face doar apostolat, ci vom prezenta acea categorie profesională care construieşte viitorul”, a spus inspectorul general Luciana Antoci.

Şefa de la ISJ Iaşi a avut un mesaj şi pentru părinţi, nu doar pentru colegii din învăţământul preuniversitar sau pentru elevi. Mă adresez părinţilor cu rugămintea de a fi aproape de şcoală. Şcoala este a comunităţii dar prezenţa dumneavoastră alături de copii în dialogul cu profesorii este foarte importantă”, a spus Luciana Antoci.

Chirica: „Lăsați copiii să întrebe, să spere, să se joace, să se aventureze...”

Primarul Mihai Chirica a făcut şi el un adevărat maraton în prima zi de şcoală. Acesta a fost prezent la festivităţile organizate la Grădiniţa Codrescu, Colegiul Naţional, Colegiul „Mihai Eminescu”, Şcoala „Varlaam Mitropolitul” şi Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”. Despre educație s-a spus că reprezintă principala linia de apărare a unui stat. Această definiție a devenit cu atât mai actuală cu cât, după doi ani de pandemie de COVID-19, cu restricțiile și schimbările sale, ne confruntăm cu oroarea unui război în apropierea granițelor noastre, dar și cu o criză economică cu efecte pentru fiecare dintre noi. Aceste crize au perturbat grav toate domeniile societății, inclusiv învățământul. Deschiderea anului școlar 2022 - 2023 înseamnă, totuși, o întoarcere la școală în condiții de normalitate. Dincolo de noutățile organizatorice, elevii își reiau cursurile cu cu prezență fizică și fără restricțiile de anii trecuți, astfel încât există premisele pentru un an școlar fructuos”, a spus primarul Mihai Chirica.

Primarul a avut un mesaj pentru elevi: Calea spre cunoaștere nu e simplă, dar va fi mult mai ușor de străbătut cu ajutorul școlii. Respectați-vă dascălii, fiindcă ei, alături de părinții voștri, vă vor ajuta să deveniți oameni adevărați”.

Un alt gând a fost îndreptat spre profesori: Continuați să fiți veritabile modele pentru elevii domniilor voastre, încurajați-le dragostea pentru învățătură și dezvoltare personală și învățați-i să zboare cât mai sus”.

 La început de an şcolar gândurile primarului s-au îndreptat şi spre părinți: „Lăsați copiii să întrebe, să spere, să se joace, să se aventureze cât mai departe”. „Am spus-o de numeroase ori: rostul educației trebuie să fie acela de a îndrepta sufletul omului spre frumos, adevăr și bine. Să formăm în școala românească tineri de calitate și nu mașini de memorat, oameni călăuziți de imaginație și creativitate, capabili să găsească și să propună soluții la marile probleme ale lumii contemporane. Dar, pentru ca demersul nostru de eliminare a ignoranței și de cultivare a curiozității și fascinației pentru orice domeniu al cunoașterii să aibă succes, suntem obligați să colaborăm cu toții, întru binele copiilor noștri: administrație locală și centrală, profesori și părinți. Am spus-o și o repet: pentru mine, ca primar, școala are prioritate și veți avea întotdeauna în mine un partener onest și un susținător neabătut, a spus primarul Mihai Chirica.

Costel Alexe a alergat de la o şcoală la alta

De alergat de la o şcoală la alta a alergat şi președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a preferat să fie prezent la deschiderea anului de învățământ la „Colegiul Costache Negruzzi”. Şeful judeţului are convingerea că „școala rămâne cel mai important mediu din viața unui copil, iar întâlnirile directe dintre elevi și profesori vor aduce, pentru fiecare parte, cele mai eficiente experiențe de învățare”. Începutul de an școlar aduce pentru noi toți, fie că suntem elevi, profesori sau părinți, noi idealuri de atins și speranța că ne vom îndeplini obiectivele cu succes. Ne aflăm după doi ani de pandemie care, din păcate, și-au pus amprenta pe sistemul de învățământ, dar care nu ne-au închis orizonturile în ceea ce privește educația. Am învățat cu toții, fără ca cineva să ne pregătească, ce înseamnă studiul online. Nu ne-am pierdut însă dorința de a perfoma și asta se datorează profesorilor care au continuat să croiască adevărate caractere”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

El a avut un mesaj pentru elevi: Îmi doresc să vă bucurați de toate momentele ce vor veni. Să fiți într-o continuă cunoaștere, să descoperiți frumos lumea și să aveți mereu încredere în voi. Să reflectați asupra provocărilor și fiecare zi să devină o nouă oportunitate. Vă doresc să aveți parte de experiențe care să vă stârnească entuziasmul și să vă aducă doar satisfacții. Să vă găsiți bucuria în reușite și să priviți cu mândrie spre orice lecție învățată. Să rămâneți devotați celor de lângă voi și să prețuiți educația indiferent de vremuri”.

Un alt mesaj a fost adresat de preşedintele CJ profesorilor şi învăţătorilor. Nu au fost uitaţi educatorii. Devotamentul vostru este cel care deschide lumea și creează un nou univers copiilor noștri. Performanța școlară a fiecărui elev vi se datorează, iar întrebările își găsesc răspunsul datorită cunoștințelor, înțelepciunii și răbdării dumneavoastră. V-ați adaptat unui context nou prin conștientizare și ați fost deschiși în fața provocărilor, dar iată că sentimentul întoarcerii la școală în acest început de an școlar este infinit mai puternic și prețios”, a spus preşedintele CJ.

Sindicatele avertizează

La început de an şcolar un mesaj a avut de adresat şi liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă. El lansat un avertisment privind provocările acestui an şcolar. Data de 5 septembrie este o zi specială pentru elevii noștri. Cei de la clasa pregătitoare, în special, vor înțelege că școala și educația sunt singurele opțiuni pentru a reuși în viață! Noi vom fi lângă ei la bine și la rău. Dincolo de entuziasmul şi speranţa pe care fiecare nou an şcolar le generează cred că ne vom afla şi în faţa unor dificultăţi. Mă gândesc în primul rând la problemele salariale agravate şi de criza economică tot mai vizibilă. Cârpelile financiare făcute de Guvern sunt departe de a rezolva şi îmbunătăţi starea materială a angajaţilor din învăţământ. În această zonă vom face tot ce putem pentru a recupera din urmă sumele neacordate. De asemenea va trebui să găsim soluţii pentru a pune în plată Legea 153 aşa cum a fost ea proiectată în 2017. Mai sunt cam opt procente restante, a spus liderul USLIP.

Încă din prima zi de şcoală, sindicaliştii din învăţământul preuniversitar cer o mai bună Lege a Educaţiei. Va trebui să ne implicăm și mai mult pentru a face o lege a educației mai bună decât actualul proiect. E necesar ca profesorii să aibă parte de o reală recunoaștere a importanței sociale pe care o implică munca la catedră! Statutul personalului din învățământ trebuie să conțină prevederi și facilități pentru a menține și atrage tinerii în sistem. Nu poți avea pretenții de performanță și stabilitate cu salarii de 2.500-3.000 de lei”, a spus Laviniu Lăcustă.

Din clase direct la terase

Clopoţelul a sunat şi la licee însă după scurt timp elevii din anii mai mari de studiu puteau fi văzuţi pe terasele barurilor în faţa unui croissant, a unei cafele şi un pahar cu suc. Terasele au fost pline de elevi dornici să îşi împărtăşească din amintirile şi întâmplările prin care au trecut de când nu s-au mai văzut. Aglomeraţie a fost şi pe străzile din centru, unde elevii treceau în grupuri mari, vorbeau tare şi zâmbeau zgomotos. Şi staţiile de autobuz sau tramvai s-au animat de elevi aflaţi în căutarea unui mijloc de transport, din când în când în apropierea lor putea fi văzută şi câte o profesoară. O recunoşteai imediat, după buchetele de flori din braţe. Însă se pare că tradiţia buchetelor mari de flori a cam trecut, dovadă că unii dascăli s-au întors acasă cu ghivece de flori sau cu orhidee.

Trafic aglomerat

Singurele nemulţumiri de ieri au vizat traficul. Maşinile parcate aiurea, în special în apropierea şcolilor, au dus la aglomerarea acestor zone şi la un trafic încetinit, deşi poliţiştii locali au fost prezenţi în proximitatea tuturor unităţilor şcolare. Şi mijloacele de transport s-au văzut prizoniere în acest trafic, iar situaţia se va acutiza începând de astăzi, când se reiau cu adevărat cursurile, ieri fiind vorba de o zi, să-i ziceam festivă sau de acomodare. La fața locului au fost trimiși mai mulți polițiști de la Rutieră, însă chiar și în aceste condiții s-au format cozi de mașini.  Laura RADU, Lucian STATE

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 21,9 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, Bl. E2, Sc. C, Parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara Nr. 70102-C1-U74, Nr. Cadastral 70102-C2-U74, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 48/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, Parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Piețele Nicolina și Alexandru cel Bun vor avea noi parcuri fotovoltaice
01/06/2024 11:08

Conducerea Societătii „Eco-Piata” din Iasi a anuntat că va mări parcurile fotovoltaice pentru Pietele Nicolina si Alexandru cel Bun, asigurand, in mare parte, consumul energetic. ”În ...

01/06/2024 00:19

O tanără de 19 ani din Suceava a murit din cauza unor complicatii medicale apărute după nastere. Anul trecut, Bogdan Curelusă s-a căsătorit cu Bianca, iar in urmă cu o lună de zile fericirea le-a fost ...

Dumitru Buzatu, prima reacție după ce a fost exclus din PSD: 'Sunt simpatizant, simpatizanţii sunt mai răi ca membrii' / Decizia instanței
31/05/2024 15:27

Tribunalul Vaslui a decis, vineri, menţinerea arestului la domiciliu in cazul fostului preşedinte al PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită, hotărarea nefiind definitivă.   "Menţi ...

Muzeul Memorial ‘Ion Creangă’ din Humuleşti se redeschide
31/05/2024 13:00

Muzeul Memorial ‘Ion Creangă’ din Humuleşti se va redeschide publicului incepand cu 2 iunie, după ce in ultimele luni a beneficiat de un proiect de conservare şi protejare a patrimoniului. &lsq ...

Copil salvat de la moarte după ce a fost operat pe creier. Interventția a durat 5 ore și s-a desfășurat în semiîntuneric
31/05/2024 12:09

O echipă medicală, condusă de conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iaşi, a efectuat o operaţie revoluţionară, in semiintuneric, pentru a ...

  Neamțul se urcă pe „podiumul” național al accidentelor rutiere
31/05/2024 09:30

Judetul Neamt se află pe locul trei la nivel national in ceea ce priveste numărul de evenimente rutiere grave inregistrate pană la data de 29 mai 2024, cu un total de 60 de accidente grave, se arată intr-un ...

  Drumurile expres prind viteză în Moldova, cu câteva zile înaintea alegerilor!
31/05/2024 09:07

La sediul Consiliului Judetean Botosani s-a desfăsurat, in această săptămană, o importantă intalnire vizand armonizarea variantelor de traseu pentru viitorul drumu de mare viteză Botosani – Suceava ...

Colegiul „Mihai Eminescu” va fi modernizat și extins
31/05/2024 08:23

* s-a obtinut o finantare in valoare de 15,9 milioane lei pentru extinderea Corpului A cu 1.440 de metri pătrati, prin construirea a opt noi săli de clasă, spatii tehnice si de depozitare Primarul Mihai Chi ...

Zilele Vecinilor, în premieră, la Iași
31/05/2024 08:11

Patru comunităti din Iasi au castigat granturi de dezvoltare comunitară in valoare totală de 19.500 euro, in urma unui apel national de proiecte desfăsurat de organizaţia neguvernamentală „Înt ...

Baza Sportivă Ciric, modernizată la cele mai înalte standarde
31/05/2024 08:00

* Motivul? Organizarea celei de-a V-a editii a turneului masculin de tenis Concord Iasi Open, turneu de categorie ATP Challenger 100, ce se va desfăsura in perioada 8-14 iulie, respectiv a celei de-a III-a edi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei