DNA pierde rușinos în două dosare uriașe: o șpagă de 2,5 milioane și o fraudă de 8

11

Dimensiune font:

| 08-12-2023 09:04

Direcția Națională Anticorupție a încasat, într-o singură zi, două lovituri zdravene la Înalta Curte de Casație și Justiție. Fostul vicepreședinte al ANAF, Șerban Pop, acuzat că a luat șpagă de la un om de afaceri, în anul 2008, 2,5 milioane de euro, a scăpat de procesul penal, întrucât instanța a constatat, definitiv, că a intervenit prescripția răspunderii penale. În aceeași zi, Înalta Curte a respins, ca nefondat, tot printr-o decizie definitivă, recursul în casație declarat de DNA în dosarul fostei conduceri a ANRP și a omului de afaceri Horia Simu.

Motivul, același – s-au prescris faptele. Fapte care ar fi fost săvârșite între 2009 și 2011. Aceste lovituri vin la mai puțin de o lună după ce ÎCCJ a respins și recursul în casație al DNA formulat în dosarul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu, referitor la fraudarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din anul 2009.

Primul dosar în care s-a dispus, definitiv, soluția încetării procesului penal pe motiv de prescripție a răspunderii penale este cel care l-a vizat pe fostul vicepreședinte al ANAF, Șerban Pop, trimis în judecată de DNA, pe vremea Laurei Codruța Kovesi, pentru o mită de 2,5 milioane de euro. Marți, Secția Penală a ÎCCJ a judecat apelul declarat de Pop împotriva unei sentințe a Curții de Apel București din 12 septembrie 2022, prin care ex-vicepreședintele Fiscului primise o condamnare de nu mai puțin de 13 ani de închisoare pentru luare de mită.

Instanța supremă a admis apelul declarat de Șerban Pop, a desființat, în parte, sentința apelată și, rejudectând, a dispus „încetarea procesului penal față de inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”. Înalta Curte de Casație și Justiție a procedat, și în acest caz, la fel ca și în multe alte dosare închise, pentru aceleași motive, în ultimele luni, respectiv a menținut celelalte dispoziții ale sentinței apelate. Mai exact, a menținut confiscarea de la Șerban Pop a sumei de 2,5 milioane de euro. Hotărârea ÎCCJ 359 din 5 decembrie 2023 este definitivă.

Fapte din 2008

Șerban Pop, fost vicepreședinte al ANAF, a fost trimis în judecată de DNA în 2017, printr-un rechizitoriu în care se reținea faptul că acesta, între 31 ianuarie și 23 decembrie 2008, ar fi pretins unui om de afaceri 5 milioane de euro, din care ar fi primit 2,5 milioane de euro, în conturile unor companii off-shore pe care le controla prin intermediul unor interpuși. Banii ar fi fost primiți între 8 septembrie și 23 decembre 2008, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle de serviciu ale lui Șerban Pop, respectiv pentru aprobarea unor soluții fiscale individuale anticipate legate de o tranzacție încheiată de firma omului de afaceri cu o societate de stat, dar și a înregistrării restituirii către această firmă a unui TVA de 228.259.140 de lei.

Procurorii arătau că, după primirea sumei aferente rambursării, jumătate din banii încasați de firma în cauză ar fi fost transferați într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar, de aici, către două firme off-shore controlate de același om de afaceri. De acolo, 2,5 milioane de euro ar fi fost transferați, mai departe, în conturile unor firme off-shore din Cipru, controlate de Șerban Pop prin intermediari.

Cauza, întoarsă de mai multe ori la procurori

Problema acestui dosar este că a fost restituit de două ori de către instanță, la DNA. Apoi, DNA, l-a retrimis în judecată în 4 decembrie 2019, pentru ca, în 24 martie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție să restituie din nou cauza procurorilor Direcției Naționale Anticorupție.

Motivul a fost unul de procedură, deoarece, prin Ordonanța procurorului șef al DNA din 17 septembrie 2019, a fost infirmată în întregime o soluție de clasare dispusă anterior. Mai mult, instanța supremă a mai dispus infirmarea în întregime a tuturor actelor subsecvente și a rechizitoriului. DNA susține că a refăcut urmărirea penală și, la data de 6 decembrie 2021, a retrimis dosarul în instanță. Numai că, între timp, a intervenit prescripția răspunderii penale.

Alt dosar „vedetă” de care s-a ales praful

Al doilea dosar în care DNA a pierdut rușinos este una dintre anchetele privind fraudele de la ANRP, declanșate, de asemenea, în mandatul Laurei Codruța Kovesi. Este vorba despre un dosar în care au fost trimiși în judecată Crinuța Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, omul de afaceri Horia Simu, Remus Baciu și ex-deputatul UDMR Marko Attila Gabor.

Vorbim despre fapte care s-ar fi petrecut între 2009 și 2011, când Horia Simu ar fi achiziționat prin intermediari drepturile litigioase asupra unui teren de la Constanța, contra 700.000 de euro, iar cei de la ANRP ar fi stabilit în favoarea lui Simu despăgubiri de 8,75 de milioane de euro, despre care procurorii DNA spuneau că au fost supraevaluate cu 7.715.000 de euro. Mai mult, Crinuța Dumitrean, care conducea la acel moment ANRP, ar fi primit pentru asta suma de 400.000 de euro.

Ca și în cazul precedent, instanța supremă a constatat, la data de 27 aprilie 2023, prescrierea răspunderii penale, încetând procesul penal față de inculpați. DNA, însă, a formulat un recurs în casație, care a fost respins, tot în 5 decembrie, ca nefondat.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Conduceau din închisoare un adevărat cartel al drogurilor: Zeci de descinderi, inclusiv în penitenciare
23/07/2024 17:40

Perchezitii la mai multe imobile si penitenciare, intr-o cauză privind operatiuni cu psihoactive. Procurorii au descins la zeci de adrese, inclusiv in celule unor detinuti. La data de 23 iulie 2024, politisti ...

Parchetul European îl anchetează pe nepotul lui Paul Stănescu: Dosar de fraudă de 660.000 de euro
18/07/2024 17:04

Parchetul European anchetează cinci persoane pentru fraudă agravantă in materie de subvenţii care implică o fermă de creştere a porcilor, prejuudiciul estimat de anchetatori depăşind 660.000 de euro. U ...

Plagiatul lui Mircea Geoană: Cioroianu, declarat suspect de procurori
17/07/2024 15:59

Directorul Bibliotecii Naţionale a Romaniei, Adrian Cioroianu, este suspect in dosarul plangerii făcute de Emilia Şercan privind divulgarea subiectului investigaţiei pentru care jurnalista ceruse in februar ...

Cornel Nistorescu: Poliţia Română, în loc să identifice şi să anihileze reţelele şi distribuitorii de droguri, se „ia la trântă” cu toţi românii care devin „posibili infractori”
15/07/2024 16:26

„Politia Romană se străduieste să mute problema drogurilor din curtea ei pe seama consumatorilor. Si ca să-si arate preocuparea sa pentru prinderea acestora se chinuie intelectual si juridic să regle ...

Clotilde Armand: Șeful ANI a mușamalizat timp de 5 ani verificarea averii judecătoarei Lia Savonea
11/07/2024 12:14

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand (USR), anunţă joi că a depus la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) două sesizări, vizandu-i pe fratele şefului ANI şi pe judecătoarea Lia Savonea. "Seful A ...

Alina Gorghiu intervine dur după ce Malta a cerut explicații privind penitenciarele din România: Realitatea e clară
11/07/2024 00:33

dministratia Natională a Penitenciarelor a dat detalii, miercuri, la Curtea Constitutională din malta despre conditiile din penitenciarele din Romania, in dosarul lui Paul Philippe al Romaniei. Ministrul Just ...

BEC a câștigat la ÎCCJ - Renumărarea cerută de REPER, respinsă. Alegerile locale s-au încheiat oficial
10/07/2024 18:47

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis miercuri, 10 iulie, recursul Biroului Electoral Central impotriva hotărarii Curtii de Apel Bucuresti prin care se dispunea solutionarea unor cereri ale REPER pentru ...

Polițistul, obligat să îl testeze pe șoferul cu sticle de băutură goale în mașină. Andreica: 'Garcea este puțin spus!'
09/07/2024 18:51

Ordonanta de Urgentă privind suspendarea permiselor auto pentru refuzul testării cu DrugTest ar putea naste abuzuri si ar duce la aparitia unor veritabili 'Garcea' in randul politistilor. Una dintre prevederi ...

OUG care lasă rapid fără permis șoferii ar urma să fie revocată de premierul Marcel Ciolacu
08/07/2024 15:31

Premierul Marcel Ciolacu a discutat, luni, cu ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, despre ordonanta de urgentă privind testarea soferilor pentru droguri cu aparate rapide, OUG intens dezbătut de s ...

 Instanța din Malta l-a eliberat pe cauțiune pe Prințul Paul. Anunțul zilei despre extrădare
08/07/2024 15:03

Instanta din Malta a dispus fată de Paul-Philippe al Romaniei măsura controlului judiciar si eliberarea acestuia, pe cautiune, dupa ce a stat mai mult de 2 luni in arest. Pană se va lua o decizie definitivă ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei