Duminica Rusaliilor sau Pogorarea Duhului Sfant, una dintre cele mai vechi sarbatori

sfantul  rusalii-1024x614

Dimensiune font:

| 07-06-2020 10:56

 Ortodocsii sarbatoresc, duminica si luni, Cincizecimea sau Pogorarea Sfantului Duh peste sfintii apostoli, cunoscuta in popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se incheie ciclul pascal: Invierea, Inaltarea si Pogorarea Duhului Sfant.

In unele zone, oamenii isi impdobesc casele si gospodariile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga raul si bolile.

Sarbatoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine, impreuna cu cea a Pastilor, fiind praznuita inca divremea sfintilor apostoli. Pana catre sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dubla sarbatoare: a Inaltarii Domnului si a Pogorarii Sfantului Duh. Ulterior, sarbatoarea a fost separata, Cincizecimea ramanand numai ca Pogorare a Duhului Sfant.

In unele zone ale tarii, in sambata Rusaliilor se impart oale impodobite cu flori si cu un colac deasupra, pentru pomenirea mortilor. In duminica Rusaliilor, se impart farfurii frumos impodobite pentru cei vii.

Intrucat Tatal, Fiul si Sfantul Duh sunt intr-o legatura nemijlocita, lunea de dupa duminica Rusaliilor este consacrata proslavirii Sfintei Treimi, sarbatoarea Rusaliilor avand astfel doua zile.

Ielele

Cuvantul Rusalii provine din latinescul "rosalia", care simbolizeaza sarbatoarea trandafirilor, dar reprezinta si fetele imparatului Rusalim, despre care se credea ca aveau puteri magice si seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

In credinta populara, Rusaliile sunt spiritele mortilor care, dupa ce au parasit mormintele la Joimari si au petrecut Pastile cu cei vii, refuza sa se mai intoarca in locurile lor de sub pamant si incep sa faca rele oamenilor.

Pentru a le imbuna, oamenii, care evitau sa le spuna Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zane sau frumoase. Exista superstitia ca aceste spirite stau pe langa izvoare si pot, prin cantecele lor, sa ia mintile oamenilor si sa-i imbolnaveasca. Boala seamana, se spune in popor, cu o transa ce nu poate fi inlaturata decat de puterea dansului calusarilor.

Obiceiul calusarilor de Rusalii, foarte vechi, este cunoscut mai ales in localitatile Contesti, Lisa, Nasturelu, Bragadiru si Zimnicea. Batranii satelor cred ca, daca esti bolnav, de Rusalii te poti face bine dupa ce vataful calusarilor trece cu pasul peste tine.

In Oltenia, grupuri de cate sapte-opt calusani merg din casa in casa pentru a colinda si a alunga spiritele rele, iar oamenii ii intampina cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apa si sare.

Traditii si obiceiuri de Rusalii

De Rusalii, se leaga si alte traditii si obiceiuri, care difera de la o regiune la alta. In unele zone, oamenii isi impdobesc casele si gospodariile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga raul si bolile. Ramurile de tei au o simbolistica aparte in aceasta sarbatoare: se crede ca teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor. Flacaii le aduc din paduri, dupa care se sfintesc la biserica, iar credinciosii le iau acasa si le pun la icoane.

Ramurile de tei, soc sau mure sfintite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. In traditia populara se spune ca numai pana la Sanziene plantele au puteri vindecatoare.

Tot de Rusalii, in unele regiuni se danseaza "Jocul Calusarilor". Astfel, se spune in popor ca leacul cel mai folosit pentru cei atinsi de Rusalii este jocul calusarilor.

In unele zone, femeile fac descantece pentru alungarea Ielelor, iar usile se ung cu usturoi, pentru ca se crede ca asa va fi pazita casa de rele si ghinion tot restul anului. Spiritele rele se mai alunga prin ritualuri galagioase si pocnituri cu ramuri de tei.

In unele gospodarii se prepara unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a le spori laptele.

Tot de Rusalii, in Ardeal exista obiceiul cunoscut ca "udatul nevestelor", cand femeile sunt stropite cu apa pentru a fi sanatoase si frumoase tot restul anului.

In anumite zone se spune ca daca de Rusalii este timp frumos atunci toata vara va fi frumoasa si rodnica.

Superstitii de Rusalii

Legendele spun ca Ielele sau Rusaliile sunt fiinte fantastice, care umbla prin vazduh si pot lua mintile oamenilor daca nu respecta ziua. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume - iele, zane, soimane, imparatesele-vazduhului, ursoaice - umbla imbracate in alb, iar locurile in care danseaza raman arse si neroditoare.

Se spune ca Rusaliile rapesc uneori un tanar frumos ca sa joace cu el, apoi il elibereaza, dar acesta nu trebuie sa spuna ce a vazut, pentru ca altfel ar putea fi pedepsit.

In unele sate, oamenii cred ca in zilele de Rusalii nu este bine sa mergi la camp, pentru ca te prind si te pedepsesc Ielele. De Rusalii, oamenii nu trebuie sa intre in vie sau sa mearga in locuri pustii, pentru ca s-ar putea intalni cu spiritele rele.

In unele zone se spune ca cine nu respecta sarbatoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de Iele, care provoaca boala denumita popular "luat din Rusalii". De asemenea, nu este bine sa te certi cu cineva in ziua de Rusalii, pentru ca vei fi "luat din Rusalii".

Rusaliile, zile libere in Romania si in alte tari

Lunea Rusaliilor este zi nelucratoare in Romania, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Tarile de Jos, in unele cantoane din Elvetia, in Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria si Togo.

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Miracolul Luminii Sfinte? Ce știm despre aprinderea ei: Un arab și un turc verifică înainte Sfântul Mormânt
04/05/2024 18:42

Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului. Sfantul Mormant este inspectat incă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nicio bănuial ...

Delicii și Tradiții: Ce mănâncă un preot în Postul Paștelui
04/05/2024 17:28

In ajunul celei mai asteptate sărbători din crestinism, Pastele, pregătirile cuprind nu doar aspecte spirituale, ci si traditii culinare imbietoare. Pentru multi credinciosi, postul inseamnă mai mult decat ...

Sfatul părintelui Pimen Vlad! Ce trebuie să faceți după slujba de Înviere
04/05/2024 16:48

In fiecare an, in Noaptea de Inviere, crestinii se adună in fata Bisericii pentru a lua Lumina Sfantă. Părintele Pimen Vlad i-a indemnat pe crestini cum trebuie să se pregătească sufleteste pentru aceast ...

Focul haric va ajunge în această seară la Chișinău în jurul orei 20:00
04/05/2024 16:25

Focul haric de la Ierusalim va ajunge in această seară la Chisinău in jurul orei 20.00. Delegatia Mitropoliei Moldovei va merge in scuarul Catedralei Mitropolitane, unde va fi asteptată de preoti si enorias ...

Lumina Sfântă a fost aprinsă la Mormântul Domnului din Ierusalim. Reprezentantul Patriarhiei Române merge direct la Aeroportul din Tel Aviv
04/05/2024 16:04

Lumina Sfantă a fost aprinsă, sambătă, la Ierusalim, de unde va fi adusă şi la Bucureşti. Potrivit Basilica, Lumina Sfantă a fost primită la Mormantul Domnului din Ierusalim sambătă la ora 14:13. D ...

Atmosferă apăsătoare la Ierusalim, unde vineri a fost marcat Drumul Crucii. Pelerini mai puţini şi restricţii sunt de aşteptat şi sâmbătă, când va fi luată Lumina Sfântă pentru a fi dusă către comunităţile ortodoxe
04/05/2024 14:18

Tristeţea a umbrit ceremoniile din Vinerea Mare in Ierusalimul de Est, unde comunităţile creştine ortodoxe au marcat sărbătoarea pe fondul restricţiilor israeliene impuse pe fondul războiului din Gaza. ...

Ce este Lumina Sfântă de la Ierusalim? Când va fi adusă în România, anul acesta?
04/05/2024 11:00

 Ce este Lumina Sfantă de la Ierusalim? În fiecare an, crestinii ortodocsi asteaptă cu nerăbdare săvarsirea unui eveniment ce este considerat cea mai veche minune dumnezeiască din lumea crestin ...

A murit Iisus cu adevărat pe cruce?
04/05/2024 09:36

  O cheie la enigma reinvierii poate fi considerată o scriere a francezului Chretien de Troies, datand din secolul al XII-lea şi care istoriseşte povestea unei femei foarte frumoase care se hotărăşt ...

S-au descoperit cuiele folosite la crucificarea lui Iisus!
04/05/2024 08:38

Într-un film documentar intitulat „The Nails of the Cross”, investigatorul Simcha Jacobovici pretinde că a descoperit cele două cuie in laboratorul unui antropolog din Tel Aviv. Filmul debu ...

Tradiții și superstiții în Sâmbăta Mare. Ce nu e bine să faci în noaptea când se deschis cerurile
04/05/2024 05:30

In Sambăta Mare, gospodinele pun la punct ultimele pregătiri pentru prima zi de Paste. Fie că este vorba despre curătenia in casă, coacerea cozonacilor, a păstii, prepararea drobului, a borsului sau a fri ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei