Adio "ciocolată". Condiții SPECIALE pentru denumirea produsului. InfoCons, ANUNȚ

ciocolata

Dimensiune font:

| 07-07-2020 13:39

Infocons informează asupra reglementărilor pentru ciocolată. Condițiile pentru care un produs poate primi denumirea de “ciocolata”.


"Denumirile de vânzare „ciocolată”, „ciocolată cu lapte” și „cuvertură de ciocolată” prevăzute în anexa I pot fi completate cu informații sau descrieri referitoare la criteriile de calitate care prevăd că produsul conține:

- în cazul ciocolatei, minimum 43 % din totalul de cacao în substanță solidă uscată, inclusiv minimum 26 % unt de cacao;

- în cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30 % din totalul de cacao solidă uscată și minimum 18 % lapte în substanță solidă uscată obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, lapte semi sau total smântânit, frișcă, sau din frișcă parțial sau total deshidratată, grăsime de lapte sau unt, inclusiv minimum 4,5 % grăsime din lapte;

- în cazul cuverturii de ciocolată, minimum 16 % cacao uscată degresată solidă.

Etichetarea produselor din cacao și din ciocolată trebuie să indice conținutul de cacao în substanță uscată prin includerea cuvintelor: „cacao: minimum … %”

DIRECTIVA 2000/36/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 23 iunie 2000 privind produsele din cacao și din ciocolată destinate consumului uman", transmite InfoCons.

1. Untul de cacao
desemnează grăsimile obținute din boabele de cacao sau părți din acestea cu următoarele caracteristici:

- conținut de acizi grași liberi (exprimat ca acid oleic): maximum 1,75 %;

- substanțe nesaponificabile (determinate prin folosirea eterului de petrol): maximum 0,5 %, exceptând cazul untului de cacao presat, unde nu trebuie să fie mai mult de 0,35 %

a.) Praf de cacao, cacao

desemnează produsul obținut prin transformarea boabelor de cacao care au fost curățate, descojite și prăjite, în pudră, și care conține minimum 20 % unt de cacao, calculat în funcție de greutatea materiei uscate, și maximum 9 % apă;

b.) Cacao cu conținut redus de grăsime, pudră de cacao fără grăsime

desemnează pudra de cacao care conține maximum 20 % unt de cacao, calculat conform greutății de substanță uscată;

c.) Ciocolată praf, ciocolată sub formă de pudră

desemnează produsul constând dintr-un amestec de cacao și zaharuri, conținând minimum 32 % pudră de cacao;

d.)Ciocolată de băut, cacao îndulcită, pudră de cacao îndulcită

desemnează produsul constând dintr-un amestec de praf de cacao și zaharuri, conținând minimum 25 % pudră de cacao; aceste denumiri trebuie însoțite de termenul „conținut redus de grăsime” în cazul în care produsul este cu conținut redus de grăsime conform literei (b).

2. Ciocolată
a.) desemnează produsul obținut din produse de cacao și zahăr care, sub rezerva literei (b), conține minimum 35 % substanță solidă uscată totală, incluzând minimum 18 % unt de cacao și minimum 14 % cacao în substanță uscată fără grăsime;

b.) totuși, acolo unde această denumire este completată cu cuvintele:

- „vermicelli” sau „flakes”: produsul prezentat sub formă de granule sau fulgi trebuie să conțină minimum 32 % substanță uscată cacao în total, minimum 12 % unt de cacao și minimum 14 % cacao în substanță uscată fără grăsime;

- „couverture”: produsul trebuie să conțină minimum 35 % cacao substanță uscată în total, inclusiv minimum 31 % unt de cacao și minimum 2,5 % cacao în substanță uscată fără grăsime;

- ciocolată cu alune „gianduja” (sau unul din derivatele cuvântului „gianduja”): produsul trebuie să fie obținut în primul rând din ciocolată având un conținut total de cacao în substanță uscată de 32 % inclusiv un conținut minim de cacao în substanță uscată fără grăsime de 8 % și, în al doilea rând, din alune fin măcinate în asemenea cantități încât la 100 g de produs acesta să conțină minimum 20 g și maximum 40 g de alune. Pot fi adăugate următoarele :

a.) lapte sau lapte în substanță uscată obținut prin evaporare, în asemenea proporție încât produsul finit să nu conțină mai mult de 5 % lapte în extract sec;

b.) migdale, alune sau alte varietăți de fructe în coajă, întregi sau sfărâmate, în asemenea cantități, ca, împreună cu alunele măcinate, să nu depășească 60 % din greutatea totală a produsului.

3. Ciocolată cu lapte
a.) desemnează produsul obținut din produse din cacao, zaharuri și lapte sau derivați din lapte, care, sub rezerva literei (b), conțin:

- minimum 25 % total cacao în substanță solidă;

- minimum 14 % lapte în substanță solidă uscată obținut parțial sau total prin deshidratarea laptelui integral, semi sau total smântânit, frișcă sau din frișcă parțial sau total degresată, unt sau grăsime din lapte;

- minimum 2,5 % cacao în substanță solidă uscată fără grăsime;

- minimum 3,5 % grăsime de lapte;

- minimum 25 % grăsime totală (unt de cacao sau grăsime din lapte).

b.) Totuși, dacă denumirea este completată de cuvintele:

- „vermicelli” sau „flakes”: produsul prezentat sub formă de granule sau fulgi trebuie să conțină minimum 20 % cacao în substanță solidă uscată, minimum 12 % lapte în substanță solidă uscată, obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, semi sau complet smântânit, frișcă sau din frișcă parțial sau total deshidratată, unt sau grăsime din lapte și minimum 12 % grăsimi în total (unt de cacao sau grăsime din lapte);

- „couverture”: produsul trebuie să aibă un conținut minim total de grăsimi (unt de cacao și grăsime din lapte) de 31 %;

- ciocolată cu lapte și alune „gianduja” (sau unul din derivatele cuvântului „gianduja”): produsul trebuie să fie obținut în primul rând din ciocolată cu lapte având un conținut minim de 10 % lapte în substanță solidă uscată, obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, semi sau total smântânit, frișcă sau frișcă parțial sau total deshidratată, unt sau grăsimi din lapte și, în al doilea rând, din alune fin măcinate, în asemenea cantități încât 100 g de produs să conțină minimum 15 g și maximum 40 g de alune. Migdalele, alunele și alte varietăți de fructe în coajă pot fi, de asemenea, adăugate, întregi sau sfărâmate, în asemenea cantități încât împreună cu alunele măcinate să nu depășească 60 % din greutatea totală a produsului.

c.) Dacă în denumirea produsului cuvântul „lapte” este înlocuit de:

- „frișcă”: produsul trebuie să aibă un conținut minim de grăsime din lapte de 5,5 %;

- lapte smântânit”: produsul trebuie să aibă un conținut de grăsime din lapte nu mai mare de 1 %.

d.) Regatul Unit și Irlanda pot să autorizeze folosirea pe teritoriul lor a denumirii „milk chocolate” pentru a desemna produsele prevăzute la punctul 5, cu condiția ca termenul să fie însoțit în ambele cazuri de o indicație asupra conținutului de lapte în substanță solidă uscată stabilit pentru fiecare din cele două produse, sub forma „milk solids: minimum…%”.

4. Ciocolată cu lapte cu conținut ridicat de lapte
desemnează produsul obținut din produse de cacao, zaharuri și lapte sau produse lactate și care conțin:

- minimum 20 % cacao în substanță solidă uscată;

- minimum 20 % lapte în substanță solidă uscată obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, semi sau total smântânit, frișcă sau din frișcă parțial sau total deshidratată, unt sau grăsime din lapte;

- minimum 2,5 % cacao în substanță solidă uscată fără grăsime;

- minimum 5 % grăsime din lapte;

- minimum 25 % grăsimi totale (unt de cacao și grăsime din lapte).

5. Ciocolată albă
- desemnează produsul obținut din unt de cacao, lapte sau produse lactate și zaharuri care conțin minimum 20 % unt de cacao și minimum 14 % lapte în substanță solidă uscată obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, semi sau total smântânit, frișcă sau frișcă parțial sau total deshidratată, unt sau grăsime din lapte, din care minimum 3,5 % este grăsime din lapte.

6. Ciocolată umplută, ciocolată cu umplutură de…, ciocolată cu interior din…
- desemnează produsul umplut, a cărui parte exterioară constă din unul din produsele menționate la punctele 3, 4, 5 și 6. Denumirea nu se aplică la produsele al căror interior constă din produse de panificație, patiserie, biscuiți sau înghețată.

Partea exterioară din ciocolată a produselor purtând una din aceste denumiri trebuie să constituie minimum 25 % din greutatea totală a produsului.

7. Ciocolată a la taza
- desemnează produsul obținut din produse de cacao, zaharuri și făină sau amidon de grâu, orez sau porumb, care conține minimum 35 % cacao în substanță solidă uscată, inclusiv minimum 18 % unt de cacao și nu mai puțin de 14 % cacao în substanță solidă uscată fără grăsime și maximum 8 % făină sau amidon.

8. Ciocolată obișnuită a la taza
desemnează produsul obținut din produse din cacao, zaharuri și făină sau amidon din grâu, orez sau porumb, care conține minimum 30 % cacao în substanță solidă uscată, inclusiv minimum 18 % unt de cacao și minimum 12 % cacao în substanță solidă uscată fără grăsime și maximum 18 % făină sau amidon.

9. Bomboană de ciocolată sau pralină
desemnează produsul de mărimea unei singure înghițituri, care constă din:

- ciocolată umplută sau;

- un singur tip de ciocolată sau o combinație de ciocolate conform punctelor 3, 4, 5 sau 6 și alte substanțe comestibile, prevăzând ca ciocolata să constituie minimum 25 % din greutatea totală a produsului. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Avertismentul Băncii Mondiale: companiile de stat din România angajează prea mulți oameni și plătesc salarii mari
02/03/2024 11:46

Banca Mondială avertizează că, desi companiile de stat romanesti angajează mai multi oameni si plătesc salarii mai mari, sunt tot mai putin productive. Analiza Băncii Mondiale arată că există dovezi c ...

România produce cea mai curată mâncare din UE, dar e insuficientă pentru a-şi hrăni populaţia
01/03/2024 17:08

Romania produce cea mai curată mancare din UE, dar e insuficientă pentru a-şi hrăni populaţia, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Austria ajutand tara noastră să acopere necesarul de consum cu toate c ...

Primăvara vine cu programul „Rabla pentru sobe”
01/03/2024 14:19

Programul „Rabla pentru sobe” a intrat in linie dreaptă si sperăm să-l deschidem in această primăvară, a declarat joi, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Mediului, Apelor si Pădurilo ...

 APIA amână termenul de depunere a cererilor de plată pentru anul 2024
01/03/2024 14:15

Startul Campaniei de primire a Cererilor de Plată 2024 se amană cu cel puţin două săptămani, timp in care se se aşteaptă de la Comisia Europeană (CE) derogările privind condiţionalitatea pentru GAEC ...

28% dintre români stau cu banii economisiți în casă!
01/03/2024 11:47

Aproximativ 28% dintre romani preferă să-şi ţină banii economisiţi in casă sau in valută, iar peste 25% i-ar depune la bancă, o pondere mare la nivelul populaţiei in Romania, ceea ce inseamnă că au ...

Google, dat în judecată pentru de 2,1 miliarde de euro
29/02/2024 15:45

Google, parte a grupului Alphabet, este dată in judecată pentru de 2,1 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari) de către 32 de grupuri media, inclusiv Axel Springer şi Schibsted, acestea susţinand că au ...

Ministerul de Finanțe va folosi scannere în lupta cu frauda
29/02/2024 00:23

Portul Constanţa va avea două scannere operaţionale pană la finalul acestui an, din cele 26 de sisteme noi de scanare cu care vor fi dotate in următorii ani birourile vamale de frontieră, a anunţat minis ...

 Fructele și legumele, îmbibate cu „poluanţi eterni”
28/02/2024 11:30

Tot mai mulţi „poluanţi eterni” (PFAS) sunt prezenţi in fructele şi in legumele din Europa. Potrivit mai multor ONG-uri, prezenţa pesticidelor care conţin aceste substanţe chimice a explodat ...

 „Unele meserii vor dispărea, dar munca noastră se va uşura şi va fi mai bine plătită”
28/02/2024 11:10

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat in Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a anuntat că MMSS incearcă să introducă anul acesta, impreună cu partenerii sociali, cu confederaţiile sindicale şi ...

 Guvernul lucrează la o nouă reformă fiscală
28/02/2024 11:09

Ministerul Finanţelor lucrează la diferite scenarii ale reformei fiscale cerute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar adoptarea ar trebui să aibă loc cel tarziu in 2025, a declarat secretar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei