Autostrăzile Moldovei, blocate pe hârtie

1autostrazi

Dimensiune font:

| 20-11-2021 11:51

Deși a trecut mai bine de un deceniu de când autoritățile puneau în discuție construirea unor autostrăzi care să scoată Moldova din izolare, proiectele rămân blocate în sertarele Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Practic, singurele lucrări care se fac și se tot repetă sunt cele legate de studiile de fezabilitate, analize multicriteriale, avize, acorduri, certificate de urbanism, de mediu...  

În contextul interesului major manifestat cu privire la dezvoltarea infrastructurii rutiere din zona Moldovei şi Bucovinei, CNAIR a anunţat, ieri, că va publica bilunar stadiul proiectelor destinate acestei regiuni, dar şi etapele care trebuie parcurse.

Se refac studii de fezabilitate

Pentru Autostrada Bacău – Paşcani, prestatorul implementează în cadrul Studiului de Fezabilitate observaţiile tehnice emise de CNAIR, urmând să retransmită varianta revizuită a Studiului de Fezabilitate. În plus, Proiectul Tehnic este în curs de revizuire ca urmare a observaţiilor emise de către CNAIR, Avizul de Gospodărire a Apelor se află în faza finală de dobândire, iar procedura de obţinere a Acordului de Mediu se apropie de final.

Potrivit sursei citate, în cazul autostrăzii Paşcani – Suceava au fost demarate procedurile de obţinere a avizelor şi acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism şi, în mod simultan, a început procedura de procurare a Acordului de Mediu. „Investigaţiile geotehnice sunt în derulare, ele fiind demarate din luna septembrie 2021. Până în prezent au fost realizaţi aproximativ 1.000 ml din totalul de 9.256 ml propuşi. Prestatorul nu reuşeşte să mobilizeze în teren numărul de utilaje asumate în cadrul ofertei depuse, ritmul fiind nesatisfăcător. Prestatorul acumulează penalităţi de întârziere în cuantum de 0.001% din valoarea de contract/zi de întârziere. CNAIR a mobilizat o echipa în teren pentru verificarea activităţii de realizare a investigaţiilor geotehnice”, notează administratorul infrastructurii rutiere din România.

Proceduri aflate în derulate există şi pentru Autostrada/Drum Expres Suceava – Siret. „Au fost demarate procedurile de obţinere a avizelor şi acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism şi, de asemenea, a fost demarată procedura de obţinere a Acordului de Mediu. Investigaţiile geotehnice sunt în derulare, ele fiind demarate din luna august 2021. Până în prezent au fost realizaţi aproximativ 900 ml din totalul de 7.133 ml propuşi. Prestatorul nu reuşeşte să mobilizeze în teren numărul de utilaje asumate în cadrul ofertei depuse, ritmul fiind nesatisfăcător. Prestatorul acumulează penalităţi de întârziere în cuantum de 0.001% din valoarea de contract/zi de întârziere. Şi în cadrul acestui proiect CNAIR a mobilizat o echipă în teren pentru verificarea activităţii de realizare a investigaţiilor geotehnice”, subliniază CNAIR.

Autostrada A8, în fază de stabilire a traseului optim

Cât priveşte Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, prestatorul a înaintat Analiza Multicriterială privind alegerea variantei optime de traseu Etapa 1, ce are ca scop stabilirea traseului optim. Totodată, au fost organizate discuţii cu reprezentanţii autorităţilor publice locale în vederea definitivării traseului, s-a solicitat modificarea traseului pe sectorul cuprins între Leţcani şi Golăieşti astfel încât impactul asupra zonelor locuite să fie minim, iar până în prezent au fost primite puncte de vedere cu privire la traseul autostrăzii pe sectorul Leţcani – Golăieşti doar de la câteva unităţi administrativ-teritoriale (UAT). „Prestatorul efectuează analize tehnice în vederea modificării traseului autostrăzii pe acest sector. Pe sectorul cuprins între Târgu Neamţ (Moţca) şi Târgu Frumos, în lungime de 30 de km, au fost demarate în data de 12.10.2021 investigaţiile geotehnice. Până în prezent au fost realizaţi 1.539 ml din totalul de 6.242 ml propuşi, iar Prestatorul are mobilizate în teren 7 utilaje de forare. Săptămâna viitoare, la invitaţia Consiliului Judeţean Iaşi, o echipa a CNAIR se va deplasa la Iaşi, împreună cu Prestatorul, pentru o nouă serie de discuţii cu autorităţile publice locale (Primăria Municipiului Iaşi, Consiliul Judeţean Iaşi etc.)”, menţionează reprezentanţii CNAIR.

Referitor la Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ, datele actualizate relevă faptul că Studiul de Fezabilitate revizia 3 a fost înaintat Beneficiarului în data de 25 octombrie 2021 (secţiunea I şi III), asupra documentaţiei fiind emise observaţii în data de 4 noiembrie 2021. „În prezent, Prestatorul integrează în cadrul documentaţiei observaţiile emise, iar termenul de predare a Studiului de Fezabilitate asumat de către acesta pentru întreg sectorul de autostradă, este data de 07.12.2021”, precizează CNAIR.

Analiză multicriterială de traseu pentru Autostrada Braşov - Bacău  

Pentru Autostrada Braşov – Bacău, la momentul actual, se află în derulare etapa finală de realizare a Analizei multicriterială de traseu (AMC2), în urma căreia va fi stabilită varianta de traseu optimă.

În cazul Drumului Expres Tişiţa – Albiţa se întocmeşte Analiza Multicriterială de Traseu Etapa 1, pe baza căreia vor fi stabilite minimum două variante de traseu, ce vor fi analizate într-un mod mai detaliat în etapa finală de analiza şi anume Analiza Multicriterială de Traseu Etapa 2.

De asemenea, la acest moment se studiază posibilitatea realizării la nivel de drum expres a sectorului rutier dintre Tişiţa şi Albiţa sau la nivel de Drum Trans-Regio.

Un alt proiect pentru care se efectuează, în prezent, Analiza Multicriterială de Traseu Etapa 2 este Drum Expres Bacău – Piatra Neamţ. În acest sens, în luna iulie 2021 a fost avizată în cadrul CTE CNAIR Analiza Multicriterială de Traseu Etapa 1 în urma căreia au fost alese două variante de traseu, iar imediat după stabilirea şi avizarea traseului optim, va fi demarată campania de realizare a investigaţiilor de teren, cât şi activităţile de obţinere a Certificatului de Urbanism şi a Acordului de Mediu.

Nu în ultimul rând, Drumul de mare viteză Vatra Dornei – Suceava se află, în prezent, în curs de realizare Analiza Multicriterială de Traseu Etapa 1, după care vor fi stabilite minim două variante de traseu, ce vor fi analizate într-un mod mai detaliat în etapa finală de Analiză Multicriterială de Traseu Etapa 2. Campania de realizare a investigaţiilor de teren, cât şi activităţile de obţinere a Certificatului de Urbanism şi a Acordului de Mediu sunt proceduri ce vor fi derulate după stabilirea şi avizarea traseului optim. Daniel BACIU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 2 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Denumire activ Adresa Componenţa/ suprafaţa construită Valoare Constucţii şi teren Mun. Huşi, str. Dobrina, nr. 41 bis, judeţul Vaslui - C1 – pavilion producţie - 707,67 m.p., C 5 – anexă - 18,09 m.p. şi teren intravilan în suprafaţă totală de 1.034 m.p.; - C4 – hală de producţie - 470,52 m.p şi teren intravilan în suprafaţă totală de 499 m.p.; - C2 – atelier auto - 596,18 m.p. şi teren intravilan în suprafaţă totală de 1.178 m.p.; - Teren intravilan în suprafaţă totală de 134 m.p.; - Teren intravilan în suprafaţă totală de 202 m.p.; - Construcţia C1 – atelier – terenul pe care este situată construcţia nu este proprietatea debitoarei. 324.026,95 lei 164.361,40 lei 291.154,10 lei 9.391,70 lei 18.784,35 lei 56.352,10 lei Total * * 864.070,60 lei Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.11.2021. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile imobile va avea loc la data de 17.01.2022, ora 1000 şi se vor organiza 4 şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 14.02.2022 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 2.000 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
 O nouă minivacanţă pentru români, de trei zile, la sfârșitul lunii ianuarie
16/01/2022 10:44

O nouă minivacanţă pentru romani, de trei zile, la sfarsitul lunii ianuarie, ca urmare a faptului că pe data de 24 ianuarie (luni) se sărbătoreşte Ziua Unirii Principatelor Romane, zi liberă conform C ...

Orașul din Transilvania îmbogățit de nemți. Au angajat 3.000 de oameni și plătesc o sumă uriașă la bugetul local
15/01/2022 09:04

Blajul, un orăsel cu aproximativ 21.000 de locuitori din Alba, este intr-o situatie in care putine localităti urbane din Romania se află. După un efort de aproximativ 15 ani, a ajuns la unul dintre cele mai ...

Prețul benzinei va exploda. Litrul se apropie de 8 lei
15/01/2022 08:15

Se anunţă noi scumpiri la benzină şi motorină, iar returile la alimente vor exploda. Conform datelor de la INS, preţurile au fost mai mari in decembrie 2021 faţă de aceeaşi perioadă anul trecut cu 8 ...

Amenzi de peste 3,6 milioane lei în industria agroalimentară, de sărbători
14/01/2022 16:30

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat, in perioada sărbătorilor de iarnă, 731 de amenzi contravenţionale, in valoare totală de 3,65 milioane de lei, in urma celor 1 ...

Cum poți reduce factura la gaze. Un profesor universitar oferă soluția
14/01/2022 12:58

Un profesor de la Facultatea de Inginerie a Instatiilor din cadrul Univeritătii Tehnice din Cluj-Napoca sustine că factura la gaze se poate reduce in fiecare lună cu 6 procente dacă romanii ar accepta cu un ...

Marian Vanghelie, ridicat de acasă procurorii DNA
13/01/2022 15:35

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac, joi, percheziţii intr-un dosar in care este vizat şi Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5 din Capitală.  Marian Vanghelie a fost ridicat d ...

Grupul francez de zahăr și etanol Tereos își închide afacerile în România
13/01/2022 15:15

Grupul francez de zahăr si etanol Tereos a incheiat un acord cu cooperativa de cereale Axereal pentru a-si vinde participatia din afacerea lor cu malt si consultă sindicatele cu privire la un plan de a-si inc ...

Procurorul general, solicitat să ia măsuri în cazul infracțiunilor asociate majorării facturilor la energie
13/01/2022 14:45

Ministerul Justitiei anuntă că ministrul Cătălin Predoiu i-a cerut procurorului general Gabriela Scutea să ia măsurile necesare pentru prevenirea si combaterea infractiunilor asociate majorării facturilo ...

2021, an cu vânzări record pentru Roll-Royce. Firma a vândut 5586 mașini, cele mai multe din istoria sa
13/01/2022 13:30

Anul trecut, Rolls-Royce a reusit să vandă 5586 de masini, ceea ce reprezintă cel mai mare număr inregistrat vreodată de către marca britanică in toti cei 117 ani de existentă. Astfel, Rolls-Royce a i ...

Vești proaste pentru românii care vor să plece la muncă în diaspora: Riscă amenzi usturătoare dacă nu respectă aceste reguli
13/01/2022 11:57

Vesti importante! Romanii care au in plan să muncească in afara tării si vor opta pentru incheierea unui contract de mediere cu un furnizor de servicii de plasare vor trebui să le plătească acestora o tax ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei