Benzina și motorina. Care este diferența dintre benzină și motorină?

31

Dimensiune font:

| 22-11-2022 11:29

Atât benzina, cât și motorina sunt obținute din țițeiul care a fost strivit în adâncurile planetei noastre. Ambele sunt la fel de omniprezente: motorina alimentează motoare mai mari, cum ar fi cele ale camioanelor, bărcilor și macaralelor, în timp ce benzina alimentează motoare mai mici, cum ar fi cele ale mașinilor și motocicletelor.

V-ați întrebat vreodată de ce se întâmplă acest lucru? De asemenea, ce anume face ca motorina să fie mai eficientă și mai potrivită pentru o mișcare constantă, în timp ce benzina are o putere mai mare de a accelera? Ambele tipuri de combustibili sunt importante. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Înțelegerea diferenței dintre combustibili va dezvălui aceste diverse fațete și răspunsurile la întrebările de mai sus.

Benzina versus motorina

Petrolul brut este un amestec de hidrocarburi. Aceste molecule de hidrogen și carbon formează fie lanțuri lungi și liniare, fie inele numite compuși ciclici. Punctul de fierbere al unui lanț sau inel este proporțional cu dimensiunea sa. Acest lucru este evident, deoarece ruperea unui lanț lung și extins de molecule este mai intensă decât ruperea unui lanț de molecule mici sau puține. Putem exploata această proprietate pentru a rafina țițeiul sau pentru a separa lanțurile unul de celălalt.

Țițeiul extras este mai întâi turnat într-un cuptor gigantic. Cuptorul sau conducta este apoi încălzită. Încălzirea distilează țițeiul, iar acest proces se numește distilare fracționată deoarece, așa cum sugerează și numele, determină fracționarea țițeiului. Pe verticală, diferite regiuni ale cuptorului sunt supuse la temperaturi diferite. Temperatura, care este cea mai scăzută la capătul acestuia, crește pe măsură ce ne îndreptăm spre picioare, unde este maximă.

Lanțurile mai lungi sunt mai greu de rupt decât cele mai scurte. Prin urmare, supunerea diferitelor regiuni ale cuptorului la temperaturi diferite ne permite să extragem din petrol lanțuri și inele de carbon de diferite lungimi. Fracționarea ne permite apoi să extragem diverși combustibili din țiței, scrie Science ABC.

În partea superioară a cuptorului, se obțin lanțuri de hidrocarburi mai ușoare sau combustibili cu puncte de fierbere mai mici, de 40-205 ℃, cum ar fi GPL și benzina, în timp ce la mijloc se obțin combustibili mai densi, cu puncte de fierbere mai mari, de 250-350 ℃, cum ar fi motorina. În partea de jos a butoiului se obțin cei mai densi compuși, cum ar fi lubrifianții.

Din acest motiv un motor pe benzină poate avea putere mare de accelerare. Este o consecință a faptului că este mult mai ușoară, se aprinde mult mai repede decât o face motorina densă. Cu toate acestea, ca urmare a faptului că este mai densă, motorina conține mai multe hidrocarburi și, prin urmare, mai multă energie pe unitate de volum decât benzina.

În mod obișnuit, benzina cuprinde un lanț recurent de cel mult nouă atomi de carbon, în timp ce lanțurile care alcătuiesc motorina conțin cel puțin paisprezece atomi de carbon. Motorina nu se poate evapora la fel de repede ca benzina, dar fiind mai cleioasă (datorită texturii sale vâscoase, uleioase, este adesea numită motorină), aceasta conține doar 132 x 106 J per galon, în timp ce benzina conține 155 x 106 J (joule este unitatea de măsură pentru energie) per galon. În consecință, vehiculele alimentate cu motorină consumă mai puțin carburant decât cele alimentate cu benzină.

Cu toate acestea, chiar dacă un camion nu generează turații de neuitat, el produce un cuplu uimitor și, prin urmare, putere – capacitatea de a deplasa sarcini masive. Incapacitatea unui vehicul mai mic de a genera un astfel de cuplu herculean este atribuită motorului său. Funcționarea unui motor diesel este semnificativ diferită de cea a unui motor pe benzină.

Cum funcționează motoarele pe benzină și motorină?

Benzina se aprinde mai ușor decât motorina. Aprindeți un chibrit și aruncați-l într-o baltă de benzină și vedeți cum se aprinde aproape instantaneu. Din acest motiv, motoarele pe benzină utilizează bujii de aprindere. Într-un motor pe benzină, amestecul de aer și benzină este comprimat de un piston și apoi aprins de o scânteie.

Un combustibil diesel, însă, nu este atât de inflamabil. Într-un motor diesel, mai întâi se comprimă aerul și apoi se injectează motorina. Aerul comprimat arde, iar aerul dintr-un motor diesel este comprimat atât de puternic încât motorina se aprinde imediat ce este injectată

Aprinderea constantă necesită o compresie mai mare, ceea ce produce mai multă căldură și, prin urmare, o capacitate mai mare de lucru. Aprinderea constantă are un alt avantaj: asigură că combustibilul este valorificat. Cantitatea de energie chimică transformată în energie mecanică de un motor diesel este mult mai mare decât cea transformată de un motor pe benzină. În consecință, eficiența unui motor diesel este mult mai mare decât cea a unui motor pe benzină.

Cu toate acestea, pentru a genera și susține un cuplu atât de mare, un motor trebuie să aibă o putere mare. Prin urmare, motoarele diesel sunt relativ mai robuste și mai grele. Problema este că, cu cât echipamentul este mai greu, cu atât mai mare este intensitatea vibrațiilor sale. Vibrațiile viguroase îl fac mai susceptibil la uzură. În consecință, motoarele diesel necesită, în general, mai multă întreținere decât motoarele pe benzină. În plus, motoarele diesel, ca urmare a masei lor, sunt în mod constant blocate într-un cerc vicios.

Cu o masă mare vine o rezistență mare la mișcare, sau inerție, astfel încât motorul diesel trebuie să obțină o compresie mai mare pentru a genera un cuplu mai mare pentru a mișca această masă. Cu toate acestea, pentru a genera și susține acest cuplu mai mare, are nevoie de componente și mai grele, care, desigur, îi măresc masa!

Cu toate acestea, combustibilii, în ciuda reputației lor notorii, ne sunt indispensabili. Toate cele trei sectoare ale economiei și industriei – primar, secundar și terțiar – ar deveni inutile fără motorină. Acesta alimentează mașinile agricole, mașinile industriale, camioanele, macaralele, transportul public și orice altă mașină de mare anvergură pe care o puteți numi. Benzina este cea care alimentează cabinele, mașinile, bărcile mici și orice vehicul mic pe care îl puteți numi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Neo Gaz  SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Dezvoltare activitate de productie a gazelor industriale “, cod SMIS 313479, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Regional Nord Est 2021 – 2027, Prior
19/04/2024 09:10

  Neo Gaz  SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Dezvoltare activitate de productie a gazelor industriale “, cod SMIS 313479,&n ...

 Madis Decor SRL a demarat in luna aprilie 2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de fabricare de mobila pentru birouri si magazine “, cod SMIS 313644, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul R
19/04/2024 09:00

  Madis Decor SRL a demarat in luna aprilie 2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de fabricare de mobila pentru birouri si magazine “, cod SMIS ...

Madis Decor SRL a demarat in luna aprilie 2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de fabricare de mobila pentru birouri si magazine “, cod SMIS 313644, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul
18/04/2024 11:40

 Madis Decor SRL a demarat in luna aprilie 2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de fabricare de mobila pentru birouri si magazine “, cod SMIS 31364 ...

Dragoș Damian: 'Marcel Ciolacu, data vitoare când mai pleci în Qatar, ia cu tine și șefii celor mai mari 10 fabrici din România'
16/04/2024 19:35

Olaf Scholtz a plecat in China cu sefii celor mai mari corporatii nemtesti, crema industriei germane si internationale. S-a dus acolo stiind că nu poate opri importurile de produse (ieftine) chinezesti, dar in ...

Peste 40 la sută dintre români sunt nemulțumiți de locul de muncă
16/04/2024 14:26

Sondaj eJobs x Up Romania: 41% dintre angajati sunt nemultumiti si foarte nemultumiti de actualul loc de muncă. Salariul, relatia cu managerul si lipsa recunoasterii profesionale sunt principalele motive de fr ...

7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza poliţelor RCA influenţează costul acestor poliţ
16/04/2024 10:54

Aproape 7 din 10 romani sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite in baza poliţelor RCA influenţează costul acestor poliţe, reiese din cel mai recent studiu p ...

România este al treilea mare producător de petrol din UE
16/04/2024 00:05

Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, in 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi Romania (3 milioane de tone), conform datelor publicate luni de E ...

Leul, afectat de ieșirile de capital speculativ
15/04/2024 22:00

Afirmatia făcută de oficialii de la Teheran că nu mai urma un nou atac asupra Israelului si intarzierea unui răspuns armat din partea Ierusalimului a calmat intr-o anumită măsură pietele internationale, ...

Cine este fondatoarea farmaciilor Catena. Afacerista este a doua cea mai bogată femeie din România
15/04/2024 14:41

In spatele succesului uluitor pe care il au farmaciile Catena, se află Anca Vlad, a doua cea mai bogată femeie din Romania. In cadrul unui interviu, afacerista a povestit cum a reusit să facă un business de ...

Benzina, în continuă scumpire
15/04/2024 12:37

Preţul mediu al unui litru de benzină continuă să crească. Faţă de luna trecută, majorarea este de 3,2%. În Bucureşti, un litru de benzină standard se vinde cu preţuri intre 7 lei şi 28 de ba ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei