Ce se alege de România după alegeri. Anunțul îngrijorător al unor profesori de economie clujeni

23_11zon

Dimensiune font:

| 27-02-2024 14:23

Economia României este amenințată de deficitele excesive, iar singura soluție la îndemâna Guvernului, pe termen scurt, este creșterea taxelor și a impozitelor. Aceasta e concluzia unei echipe de profesori ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj.

România se confruntă cu grave dezechilibre care îi amenință stabilitatea macroeconomică. Problema cea mare ține de deficitele gemene, adică deficitul bugetar și cel de cont curent. În ultimii ani, ambele au crescut, iar situația este acum complicată. Vestea proastă este că tentativele, atâtea câte au fost, de a opri această adevărată hemoragie a economiei nu au dat rezultatele sperate, așa că Guvernul României mai are puține opțiuni.

Aceasta este concluzia studiului realizat de echipa de profesori ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

România, amenințată cu procedura de deficit excesiv

„Deficitul bugetar este una dintre marile probleme cu care se confruntă România de mulți ani, iar aici dacă ne uităm cu atenție vedem că situația s-a degradat începând din 2019. România depășește 3% deficit, adică acel prag impus de Comisia Europeană cu care ar putea evita procedura de deficit excesiv”, spune prodecanul Levente Szasz, unul dintre autorii studiului.

„Deficitul excesiv are potențiale consecințe asupra furnizării fondurilor europene. Bine, există acolo o anumită flexibilitate, este o procedură mai complexă. Oricum România se află sub amenințarea acestei proceduri de deficit excesiv atâta timp cât deficitul depășește clar 3%”, mai spune el.

Ca și cum nu era suficient faptul că România are un deficit bugetar uriaș, lucrurile nu stau deloc bine nici în ce privește deficitul de cont curent. Împreună, cele două dau așa numitele deficite gemene, care, în cazul României, trădează un serios dezechilibru macroeconomic. Din nou o veste proastă, aceste deficite sunt greu de corectat. De altfel, România are cea mai șubredă poziție din perspectiva deficitelor gemene în întreaga Uniune Europeană.

Soluții dureroase pe termen scurt

Datele arată că în ultimii ani ambii indicatori au variat în jurul valorii de 5% din PIB. În acest moment, statul nu are un spațiu prea mare de manevră, motiv pentru care va trebui să apeleze la măsuri fiscale suplimentare. Acest lucru înseamnă, și mai explicit, noi și noi creșteri de taxe și impozite și majorarea unora dintre cele deja existente.

„Deficitele gemene sunt într-adevăr o capcană sau o povară macroeconomică din care nu se iese ușor. O metodă, adică cea mai eficientă metodă, ar fi reducerea deficitului bugetar. Dacă ne uităm la cifre să vedem ce anume ar fi sustenabil pe termen lung, ele arată că e nevoie de noi măsuri fiscale. Din păcate!”, adaugă profesorul.

Este adevărat, admite Levente Szasz, mai există și alte metode pentru a corecta aceste deficite, cel puțin adjuvante. Însă acestea au efect mai degrabă pe termen lung, iar timpul nu este de partea României, care trebuie să lupte cu deficitele excesive și să le rezolve curând.

„Se poate lucra la eficientizarea colectării taxelor, cu digitalizarea, cu creșterea ratei de colectare a TVA-ului, însă cu acestea doar pe termen lung se poate remedia situația. Însă deficitul bugetar care persistă deja de mult necesită măsuri pe termen scurt. O altă soluție, aducerea la suprafață a economiei gri ar îndulci situația, dar repet, asta nu s-ar întâmpla de la o zi la alta. Bugetul României are nevoie de măsuri care să corecteze acest deficit pe termen mai scurt. Desigur, nu trebuie abandonate, trebuie încurajate aceste măsuri legate de economia gri, de rata de colectare a ratelor, astea ar ajuta la ameliorarea situației și la reducerea deficitului bugetar, însă pe termen scurt nu rezolvă situația”, subliniază Szasz.

El mai amintește că FMI a formulat aceleași propuneri, adoptarea unor măsuri suplimentare fiscale. Levente Szasz se așteaptă ca guvernul să adopte noi măsuri fiscale în 2025, după consumarea alegerilor care vor avea loc în acest an.

Nu este însă foarte clar dacă se va apela la sprijinul FMI, însă, mai spune economistul clujean, România are nevoie de o finanțarea serioasă, iar fondurile europene nu au cum să rezolve în totalitate acest aspect.

„Nu știu dacă vom avea nevoie de FMI, dar ceea ce este evident este că avem un deficit. Și cum va fi el acoperit? Numai prin împrumuturi. Acum, dacă banii vor fi de la FMI sau de pe alte piețe, astea sunt detalii. Dar costul e ceea ce ne interesează. Iar costul depinde de credibilitatea măsurilor luate de guvern. Dacă se iau măsurile necesare, chiar dacă ele vor fi foarte grele pentru companii, pentru sectorul privat, sunt necesare pentru restabilirea credibilității pe plan internațional a economiei României”, încheie Levente Szasz.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trenul RE 13211 Piteşti - Bucureşti Nord a ajuns în Gara de Nord cu o întârziere totală de 310 minute
27/04/2024 08:52

 Trenul RE 13211, care circulă in relaţia Piteşti - Bucureşti Nord, a ajuns vineri seara in Gara de Nord la ora 20:51, cu o intarziere totală de 310 minute, din cauza defectării locomotivei, informea ...

Pensiile vor fi plătite în avans
26/04/2024 13:51

Plata pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, va fi făcută in avans, Guvernul urmand să aprobe in şedinţa de joi proiectul de Hotărare in acest sens, au declar ...

Directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia a fost retinut pentru trafic de influență
26/04/2024 10:04

Liviu Cătălin Stănculescu, directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reţinut de DNA pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit mită 13.000 de euro de ...

Guvernul semnează azi plata în avans a pensiilor pe luna mai. Când vor fi virați banii
25/04/2024 13:48

Guvernul aprobă azi proiectul de hotărare privind plata in avans a pensiilor si a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, din bugetul asigurărilor sociale de stat si din bugetul ...

Clienții nu vor mai putea retrage numerar la casele de marcat. Supermarketurile renunță la serviciu
24/04/2024 20:18

Un sereviciu popular in multe supermarketuri, inclusiv in cele din Romania ar putea să dispară. Oamenii nu vor mai putea retrage numerar de la casele de marcat. Comerciantii spun că trebuie să plătească u ...

Importanța unui plan de carieră pentru tineri
24/04/2024 14:00

În era modernă, in care optiunile profesionale sunt ample si schimbările sunt rapide, tinerii se află adesea in fata unui labirint aparent fără iesire in ceea ce priveste alegerea carierei lor. &Ic ...

Directorul Poștei Române face anunțul așteptat de toți pensionarii, chiar înainte de Paște
24/04/2024 12:43

Cinci milioane de pensionari romani aşteptă să afle dacă vor avea sau nu bani peste Paşte. Premierul Marcel Ciolacu a cerut ca pensiile şi salariile angajaţilor la stat să fie livrate inainte de sărbă ...

Premierul estimează un salariu minim de 1.200 de euro
24/04/2024 06:36

  Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună in transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim europ ...

La cine apelezi când ai nevoie urgentă de bani? Descoperă soluțiile de finanțare rapidă
23/04/2024 15:37

La cine apelezi cand ai nevoie urgentă de bani? Descoperă solutiile de finantare rapidă O urgentă poate apărea in momente neprevăzute, lucru care crează griji, stres si dezechilibru pe plan financiar. C ...

O nouă masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană deasupra României
23/04/2024 10:20

În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulatia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer incărcată cu particule de praf de ori ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei