Ce se alege de România după alegeri. Anunțul îngrijorător al unor profesori de economie clujeni

23_11zon

Dimensiune font:

| 27-02-2024 14:23

Economia României este amenințată de deficitele excesive, iar singura soluție la îndemâna Guvernului, pe termen scurt, este creșterea taxelor și a impozitelor. Aceasta e concluzia unei echipe de profesori ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj.

România se confruntă cu grave dezechilibre care îi amenință stabilitatea macroeconomică. Problema cea mare ține de deficitele gemene, adică deficitul bugetar și cel de cont curent. În ultimii ani, ambele au crescut, iar situația este acum complicată. Vestea proastă este că tentativele, atâtea câte au fost, de a opri această adevărată hemoragie a economiei nu au dat rezultatele sperate, așa că Guvernul României mai are puține opțiuni.

Aceasta este concluzia studiului realizat de echipa de profesori ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

România, amenințată cu procedura de deficit excesiv

„Deficitul bugetar este una dintre marile probleme cu care se confruntă România de mulți ani, iar aici dacă ne uităm cu atenție vedem că situația s-a degradat începând din 2019. România depășește 3% deficit, adică acel prag impus de Comisia Europeană cu care ar putea evita procedura de deficit excesiv”, spune prodecanul Levente Szasz, unul dintre autorii studiului.

„Deficitul excesiv are potențiale consecințe asupra furnizării fondurilor europene. Bine, există acolo o anumită flexibilitate, este o procedură mai complexă. Oricum România se află sub amenințarea acestei proceduri de deficit excesiv atâta timp cât deficitul depășește clar 3%”, mai spune el.

Ca și cum nu era suficient faptul că România are un deficit bugetar uriaș, lucrurile nu stau deloc bine nici în ce privește deficitul de cont curent. Împreună, cele două dau așa numitele deficite gemene, care, în cazul României, trădează un serios dezechilibru macroeconomic. Din nou o veste proastă, aceste deficite sunt greu de corectat. De altfel, România are cea mai șubredă poziție din perspectiva deficitelor gemene în întreaga Uniune Europeană.

Soluții dureroase pe termen scurt

Datele arată că în ultimii ani ambii indicatori au variat în jurul valorii de 5% din PIB. În acest moment, statul nu are un spațiu prea mare de manevră, motiv pentru care va trebui să apeleze la măsuri fiscale suplimentare. Acest lucru înseamnă, și mai explicit, noi și noi creșteri de taxe și impozite și majorarea unora dintre cele deja existente.

„Deficitele gemene sunt într-adevăr o capcană sau o povară macroeconomică din care nu se iese ușor. O metodă, adică cea mai eficientă metodă, ar fi reducerea deficitului bugetar. Dacă ne uităm la cifre să vedem ce anume ar fi sustenabil pe termen lung, ele arată că e nevoie de noi măsuri fiscale. Din păcate!”, adaugă profesorul.

Este adevărat, admite Levente Szasz, mai există și alte metode pentru a corecta aceste deficite, cel puțin adjuvante. Însă acestea au efect mai degrabă pe termen lung, iar timpul nu este de partea României, care trebuie să lupte cu deficitele excesive și să le rezolve curând.

„Se poate lucra la eficientizarea colectării taxelor, cu digitalizarea, cu creșterea ratei de colectare a TVA-ului, însă cu acestea doar pe termen lung se poate remedia situația. Însă deficitul bugetar care persistă deja de mult necesită măsuri pe termen scurt. O altă soluție, aducerea la suprafață a economiei gri ar îndulci situația, dar repet, asta nu s-ar întâmpla de la o zi la alta. Bugetul României are nevoie de măsuri care să corecteze acest deficit pe termen mai scurt. Desigur, nu trebuie abandonate, trebuie încurajate aceste măsuri legate de economia gri, de rata de colectare a ratelor, astea ar ajuta la ameliorarea situației și la reducerea deficitului bugetar, însă pe termen scurt nu rezolvă situația”, subliniază Szasz.

El mai amintește că FMI a formulat aceleași propuneri, adoptarea unor măsuri suplimentare fiscale. Levente Szasz se așteaptă ca guvernul să adopte noi măsuri fiscale în 2025, după consumarea alegerilor care vor avea loc în acest an.

Nu este însă foarte clar dacă se va apela la sprijinul FMI, însă, mai spune economistul clujean, România are nevoie de o finanțarea serioasă, iar fondurile europene nu au cum să rezolve în totalitate acest aspect.

„Nu știu dacă vom avea nevoie de FMI, dar ceea ce este evident este că avem un deficit. Și cum va fi el acoperit? Numai prin împrumuturi. Acum, dacă banii vor fi de la FMI sau de pe alte piețe, astea sunt detalii. Dar costul e ceea ce ne interesează. Iar costul depinde de credibilitatea măsurilor luate de guvern. Dacă se iau măsurile necesare, chiar dacă ele vor fi foarte grele pentru companii, pentru sectorul privat, sunt necesare pentru restabilirea credibilității pe plan internațional a economiei României”, încheie Levente Szasz.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Olandezii comandă o nouă navă fluvială, de 4 milioane euro, care va fi construită la Orşova
27/07/2024 00:16

Şantierul Naval Orşova va construi o nouă navă fluvială, in valoare de 4,05 milioane euro, pentru olandezii de la Rensen-Driessen Shipbuilding B.V., potrivit unui anunţ publicat de compania romanească, l ...

Canicula scumpește roșiile
26/07/2024 13:50

Temperaturile inregistrate in ultima vreme au afectat productia de rosii. Astfel, preturilor au crescut cu cu 30%, comparativ cu aceeasi perioadă a anului trecut. Unii fermieri spun că au pierdut pană la jum ...

Incendiu de proporții pe platforma Oltchim
26/07/2024 13:43

Un grav incendiu a izbucnit vineri, 26 iulie, pe platforma Oltchim. Fortele de interventie au intervenit rapid pentru stingerea incendiului produs la un depozit de deseuri situat pe platforma Oltchim din mu ...

Lovitură de trăznet primită de Ucraina de la Fitch: 'Intrarea în incapacitate de plată este inevitabilă'
26/07/2024 09:18

Agentia internatională de rating Fitch Ratings a retrogradat ratingul valutar pe termen lung al Ucrainei de la CC la C (incapacitatea de plată este iminentă), după acordul său cu creditorii de a restructur ...

COMUNICAT DE PRESĂ TRAVELIFE SRL 26.07.2024
26/07/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ TRAVELIFE SRL 26.07.2024

Leul a evitat înroșirea cursului
25/07/2024 21:37

Cresterea de joi a ofertei comerciale de valută a permis leului să aprecieze fată de euro, in timp ce alte monede din regiune inregistrau scăderi, provocată de tensiunile la nivel mondial din pietele pe ac ...

Pădurarii au plantat 22 de milioane de puieți
25/07/2024 12:14

Circa 22 de milioane de puieţi forestieri au fost plantaţi in fondul forestier proprietatea publică a statului, in campania de impăduriri de primăvară, informează Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - R ...

Fermierii afectați de secetă ar putea primi compensații
25/07/2024 11:18

Premierul Marcel Ciolacu precizează că vineri va fi alături de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a evalua situaţia pagubelor produse de secetă in teren, dar şi sumele care trebuie acordate agri ...

Persoanele fizice și firmele se pot înscrie  în Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus
25/07/2024 10:15

Persoanele fizice se pot adresa producătorilor validaţi, incepand din data de 19 martie 2024, in vederea indeplinirii formalităţilor de inscriere in cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, iar perso ...

Euro a scăzut aproape de 4,97 lei
24/07/2024 21:23

Evolutia de miercuri a monedei nationale a fost una pozitivă, influentată de reducerea nivelului de aversiune fată de risc. După cinci sedinte consecutive de apreciere, cursul euro a scăzut de la 4,9729 la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei