De ce evreii nu se împrumută între ei cu dobândă?

0-semne de intrebare g

Dimensiune font:

| 23-11-2021 20:00

Evreii au numeroase legi (unele scrise, altele nescrise) de care trebuie să țină cont, mai ales atunci când împlinesc o anumită vârstă. Una dintre ele este specificată în Tora (Biblia ebraică). Aceasta interzice unui evreu să împrumute sau să fie parte la o tranzacție care implică împrumutarea unui alt evreu. Termenul ebraic folosit în general este ribit, care înseamnă „adaos”.



Interzicerea ribitului este una ciudată. Se aplică numai atunci când ambele părți sunt evrei, indiferent de cât de bogați sau săraci ar fi. Cu toate acestea, unui evreu i se permite să împrumute bani de la un non-evreu și să-i plătească dobândă la împrumut.

Unui evreu îi este permis, de asemenea, să împrumute bani unui non-evreu care cere un împrumut și să încaseze dobânzi de la el, la fel cum le este permis celorlalte naționalități să împrumute și să împrumute bani unul către și de la altul cu dobândă. De ce diferența aceasta?

De ce evreii nu se împrumută între ei cu dobândă?
Când vine vorba de interzicerea furtului și a fraudei, Tora nu face nicio distincție între evreu și altă naționalitate. Dar spre deosebire de furt și fraudă, nu există nimic nedrept sau subtil în perceperea sau plata dobânzii la un împrumut, deoarece ambele părți sunt de acord cu bună știință la tranzacție.

 

Nici nu este în mod inerent dăunător pentru societate. Dimpotrivă, împrumuturile și dobânzile sunt cei doi poli ai turbinei care conduce o economie sănătoasă. Când împrumuturile sunt disponibile, comercianții pot obține profituri mai mari, constructorii pot construi clădiri mai mari, antreprenorii pot aduce noi idei și invenții pe piață, iar familiile pot trăi în case mai bune. Prin urmare, împrumuturile cu dobândă beneficiază atât de creditori, cât și de debitori, scrie chabad.org.

Cu toate acestea, între evrei, împrumuturile cu cea mai mică sumă de dobândă sunt interzise, ​​indiferent de cât de bogată sau săracă poate fi oricare dintre părți sau la ce folos vor fi banii. Un evreu care dorește să investească în proiectul financiar al altui evreu poate face acest lucru doar intrând într-o formă de parteneriat (numit în dreptul evreiesc heter iska).



Există multe cazuri în care ratele dobânzilor nesăbuite pot distruge o întreagă familie. Dar Tora ar putea pur și simplu să stabilească linii directoare care să stabilească când dobânda nu poate fi percepută și să stabilească rate rezonabile pentru cazurile în care dobânda este fair play. Într-adevăr, când vine vorba de vânzarea de mărfuri, Tora interzice marjele de profit exorbitante la produsele de bază.

Motivul pentru care Tora interzice împrumutul cu dobândă între evrei este pur și simplu pentru că între ei, evreii se consideră o mare familie. Astfel nu este potrivit ca membrii familiei să se ajute reciproc în termeni de interes. Națiunea evreiască este menită să se comporte ca o unitate coerentă, ca un singur organism, fiecare preocupat de beneficiul celuilalt la fel de mult ca și de al său.

Cum fac evreii afaceri fără împrumuturi?
Când comerțul a crescut și investițiile au devenit o parte comună a vieții, rabinii au stabilit linii directoare pentru parteneriate. Acesta este heter iska menționat mai sus. O persoană oferă banii, în timp ce cealaltă face profit cu ei, pe care amândoi îl împart. Rabinii au stabilit condiții fixe pentru astfel de parteneriate, atât pentru a le distinge de împrumutul cu dobândă, cât și pentru a se asigura că acestea vor fi conduse într-un mod corect și echitabil pentru ambele părți.

Până în prezent, Heter iska este de uz comun, în special în Israel. O autoritate rabinică competentă trebuie consultată pentru a întocmi un astfel de document între părți.



Cu toate acestea, instituția împrumuturilor a înflorit întotdeauna în comunitățile evreiești. În fiecare comunitate evreiască majoră și în majoritatea celor mai mici, a existat întotdeauna o societate care să ofere împrumuturi fără dobândă celor care se califică. În acest fel, toată lumea din comunitate poate colabora la o mare mitzvah (613 porunci pe care un bărbat evreu în vârstă de peste 13 ani trebuie să le îndeplinească), care pe termen lung aduce beneficii tuturor. 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” – UAT Comuna Perieni anunță lansarea proiectului  “Sistem inteligent de management în Comuna Perieni pentru integrarea datelor spațiale într-o soluție (GIS)”
28/03/2023 15:05

 Data: 28.03.2023 Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” UAT Comuna Perieni, in calitate de beneficiar, anuntă lansarea proiectului “Sistem in ...

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată! – UAT Comuna Perieni, lansare proiect  “Actualizarea Planului Urbanistic General/PUG în comuna Perieni, județul Vaslui”
28/03/2023 14:49

 Data: 28.03.2023 Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” UAT Comuna Perieni, in calitate de beneficiar, anuntă lansarea proiectului “Actualiz ...

Suspiciuni de evaziune fiscală uriaşă: Percheziţii în curs la cinci bănci din Franţa
28/03/2023 14:37

Mai multe percheziţii erau in curs de desfăşurare marţi in cinci unităţi bancare franceze din Paris şi din cartierul financiar La Défense, sub suspiciunea de evaziune fiscală in formă agravat ...

Percheziții într-un caz de dosar penal de mobilă contrafăcută
28/03/2023 13:18

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi efectuează, marţi, 42 de percheziţii domiciliare intr-un dosar penal privind infracţiuni de inşelăciune in domeniul contractării ...

Camera de Comerț și Industrie Neamț – a organizat seminarul
28/03/2023 12:54

 COMUNICAT DE PRESĂ   Seminar incadrarea in muncă si detasarea salariatilor străini in Romania   În data de 27 martie 2023, la ora 14.00, la sediul Camerei de Comert si Industrie Nea ...

 - ANUNȚ DE ÎNCEPERE PROIECT - „SISTEM INTELIGENT DE MANAGEMENT ÎN COMUNA LIPOVĂȚ, PENTRU INTEGRAREA DATELOR SPAȚIALE ÎNTR-O SOLUȚIE (G.I.S.) PRIN PNRR/2022/C10 ACTIUNEA I.1.2”
28/03/2023 10:41

 - ANUNT DE ÎNCEPERE PROIECT - „SISTEM INTELIGENT DE MANAGEMENT ÎN COMUNA LIPOVĂT, PENTRU INTEGRAREA DATELOR SPATIALE ÎNTR-O SOLUTIE (G.I.S.) PRIN PNRR/2022/C10 ACTIUNEA I.1.2&rdqu ...

5 greșeli pe care să NU le faci când publici comunicate de presă
28/03/2023 10:17

 Cand ai publicat ultima dată un comunicat de presă? Te-ai gandit ce formă trebuie să aibă sau unde este indicat să fie postat? Este foarte important să transmiti publicului un comunicat oficial si ...

Sălile cu jocuri de noroc vor dispărea de la sate
28/03/2023 09:28

În 80% dintre comunele din Romania, dar si in cateva orase mai mici - cum ar fi: Predeal, Azuga, Sulina sau Olănesti - păcănelele ar putea să dispară definitiv. Un proiect de lege pus recent pe masa ...

„Achizitia de utilaje pentru lucrari de pregatire a terenului, de catre Construct BM SRL”
28/03/2023 09:17

 „Achizitia de utilaje pentru lucrari de pregatire a terenului, de catre Construct BM SRL”

Berea instant a fost creată în Germania
27/03/2023 10:57

O fabrică de bere din Germania a creat berea instant, sub formă de pulbere. Cateva linguri de praf aromat, apă si gata - o idee care ar putea deveni viitorul industriei. Principalul avantaj este că ar red ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei