ECOTURISM ȘI DEZVOLTARE LOCALĂ ÎN COMUNA TAZLĂU

harta traseu

Dimensiune font:

| 11-07-2023 15:29

ECOTURISM ȘI DEZVOLTARE LOCALĂ ÎN COMUNA TAZLĂU

Puterea unei comunități emană din felul în care oamenii care o formează reușesc să construiască legături și să-și transforme comunitatea împreună. Acest lucru s-a simțit intens la Tazlău, unde, în ziua de marți, 27 iunie, s-a finalizat seria de activități din cadrul proiectului „Ecoturism și dezvoltare locală în comuna Tazlău”, implementat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă, de către ASOCIAȚIA „ECO TRAVEL” – în calitate de Lider de parteneriat împreună cu ASOCIAȚIA „CENTRUL DE RESURSE RE-START” – în calitate de Partener. Pe parcursul implementării au fost inițiate discuții publice pe marginea elaborării strategiei de dezvoltare și promovare a turismului a comunei Tazlău, la care au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, experți în elaborarea strategiei, potențiali investitori, ONG-uri locale și membri ai comunității.

În cadrul proiectului, au fost atinse obiectivele propuse, de identificare a potențialului turistic, istoric, cultural, uman și socio-economic al comunei, dar și de identificare a oportunităților de dezvoltare turistică a comunei Tazlău pentru perioada 2023-2027. De asemenea, a fost lansată platforma online, https://patrimonio.ro/ în scopul promovării și dezvoltării turismului prin valorificarea sustenabilă a elementelor de patrimoniu local. 

Unul dintre obiectivele vizate l-a constituit creșterea responsabilității civice privind dezvoltarea durabilă, acesta fiind atins prin realizarea de activități specifice cu un grup de 70 de elevi, înscriși la Școala Gimnazială „I.I. Mironescu” din Tazlău, pe parcursul lunilor martie – iunie a.c.. Activitățile organizate împreună cu copiii din satul Tazlău, de la bătut ulițele pentru a descoperi împreună acele obiective de patrimoniu cultural cu caracter de autenticitate, la colindat pe la artizanii locali, care încă mai practică meșteșuguri tradiționale, la timpul petrecut străbătând cu pasul cărările de munte cu scopul de a identifica posibile trasee de drumeție pedestră, au demonstrat că satul s-a activat și a înțeles că la Tazlău se întâmplă ceva.

Au fost desfășurate 7 activități de dezvoltare a responsabilității civice privind dezvoltarea durabilă (acțiuni de plantare și de ecologizare, identificarea unor  trasee optime în vederea înființării unor poteci tematice în zona pădurii de tisă și a pădurii cu mesteceni,  parcurgerea unui traseu turistic și de identitate, excursie în aer liber organizată în scopul identificării obiectivelor turistice locale, vizită de documentare și observare a unor obiective de patrimoniu cultural care ar putea fi incluse în cadrul unui traseu propus turiștilor). Ultima din această serie de activități, desfășurată în ziua de 27 iunie,  a fost și cea mai solicitantă pentru toți, dar în același timp și cea mai fructuoasă. Împreună cu elevii, a fost identificat cel mai potrivit traseu de drumeție în munții Tazlăului, numit sugestiv: „Pe urmele Sfinților din Măgura Tazlăului”, principalul obiectiv de pe traseu fiind Stânca Sf. Cuvios Chiriac de la Tazlău, traseul dorindu-se a fi unul de tip pelerinaj-religios.

În urma implicării în aceste activități, mesajele venite de la copii au fost simple, dar pline de semnificație. Și-ar dori ca în viitor să nu mai fie nevoiți să mai plece din satul lor. Astfel, ținta noastră este de a crea contexte în care tinerii comunității să se regăsească unii cu ceilalți și să devină o forță a schimbării în comunitatea din care fac parte.

A fost interesant să punem în oglindă evenimentul de final cu prima activitate din cadrul proiectului în care au fost implicați copiii. Privind la început cu reticență, prezența întregii comunități s-a făcut simțită tot mai pregnant, de la părinții care au ajuns acum să își lase cu încredere copii la activitățile organizate, până la antreprenorii locali care ne susțin cu mare drag.

Iar povestea culturală a Tazlăului a subliniat importanța unor proiecte precum „Ecoturism și dezvoltare locală în comuna Tazlău”, și pentru simplul fapt că aduc laolaltă generațiile din sat. Într-un final, într-o comunitate închegată, toți suntem tineri și dornici să participăm împreună la activități faine și educative.

Proiectul „Ecoturism și dezvoltare locală în comuna Tazlău” a reușit să aducă schimbări pozitive în comunitate, demonstrând implicare, unitate și putere. Prin implicarea copiilor, a membrilor comunității și a partenerilor implicați în proiect (Școala Gimnazială „I.I. Mironescu”, Direcția Silvică Neamț - prin Ocolul Silvic Tazlău, Primăria Comunei Tazlău, Biblioteca comunală „I.I. Mironescu, Mănăstirea Tazlău și Asociația Club Sportiv Amprente Moldave) s-a reușit crearea unei legături puternice între trecutul cultural și patrimoniul local, iar aceasta este cheia pentru dezvoltarea durabilă a turismului în zonă.

Rezultatele atinse în cadrul proiectului sunt:

Elaborare „Strategia de dezvoltare și promovare turistică a comunei Tazlău, județul Neamț”

Lansarea unei platforme pentru promovarea dezvoltării/turismului la nivel local și pentru consultare publică, care are integrat și instrumentul de cercetare (chestionar/interviu).

Desfășurarea a 7 activități  de dezvoltare a responsabilității civice privind dezvoltarea durabilă (acțiuni de plantare și de ecologizare, identificarea unor  trasee optime în vederea înființării unor poteci tematice în zona pădurii de tisă și a pădurii cu mesteceni,  parcurgerea unui traseu turistic și de identitate, excursie în aer liber organizată în scopul identificării obiectivelor turistice locale, vizită de documentare și observare a unor obiective de patrimoniu cultural care ar putea fi incluse în cadrul unui traseu propus turiștilor) cu 70 de elevi ai Școlii Gimnaziale „I.I. Mironescu” din Tazlău

5 parteneriate încheiate între Asociația Eco Travel și ONG-uri/parteneri sociali din comunitatea locală: Primăria Comunei Tazlău, Școala Gimnazială „I.I. Mironescu” din Tazlău, Mănăstirea Tazlău, Asociația Club Sportiv Amprente Moldave, Direcția Silvică Neamț prin Ocolul Silvic Tazlău.

 

Avem speranța că aceste acțiuni simbolice vor genera un plus de conștientizare a valorilor de patrimoniu existente, o motivare pentru cunoașterea și promovarea acestora și un impuls în a demara investiții pentru atragerea unui număr cât mai mare de turiști, în scopul dezvoltării sustenabile a comunității.

 

 

Pentru detalii suplimentare:

Asociația „Eco Travel”,

tel.: 0730216053, e-mail: proiect.ecotravel@gmail.com

 

 

 

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin

 

Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020!

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Câți pensionari are România. Pensia medie - 2.248 de lei
05/05/2024 18:43

 Un număr de 4.748.274 de pensionari era inregistrat in aprilie 2024 in Romania, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.248 de lei, conform datelor cent ...

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat de 95 de milioane euro pentru TAROM
05/05/2024 16:59

Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile Romaniei de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare in valoare de pană la 95,3 milioane euro (473,69 milioa ...

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut în primele trei luni din 2024 cu 6,78%
05/05/2024 15:00

Numărul inmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut in primele trei luni din 2024 cu 6,78%, comparativ cu perioada similară a anului 2023, totalizand 37.686 unităţi, din care 73,48%, respect ...

Eurostat: România, în topul țărilor europene cu cel mai mare număr de găini ouătoare
05/05/2024 07:30

Potrivit unui raport Eurostat, Romania este unul dintre tările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană In 2022, Romania detinea peste 38,7 milioane de găini ouătoare, clasandu-se, ...

LOTO 6/49 din 4 mai 2024. Rezultate Loto 6/49, Loto 5/40 și Joker sâmbătă, 4 mai
04/05/2024 22:21

 Loteria Romană a organizat sambătă, 4 mai 2024, Tragerile Speciale Loto ale Sărbătorilor de Pasti.   Loto 6/49 din 4 mai, tragerea principală: 16, 6, 13, 44, 18, 19  Loto 6/49 trage ...

Programul magazinelor de Paște. Unde puteți face ultimele cumpărături?
04/05/2024 10:58

 Programul magazinelor de Paste. Iată unde puteti face ultimele cumpărături. Dacă nu ati apucat să vă faceti toate cumpărăturile de care aveti nevoie inainte de Paste, trebuie să stiti, magazinel ...

Rezervele BNR au scăzut la 69,7 miliarde euro
03/05/2024 07:18

  Redeschiderea pietei pentru o singură sedintă, după ziua de 1 mai si inainte de minivacanta de Paste, nu a adus schimbări semnificative ale cursului euro, chiar dacă au crescut iesirile de capital ...

Scandal la Luduș după închiderea Fabricii Leoni. 200 de oameni au ieșit în stradă
02/05/2024 16:30

Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş au protestat, joi, după decizia de inchidere a punctului de lucru, solicitand să li se respecte drepturile sociale. Fondatorul grupului de iniţiativ ...

BIZZ Accelerator, cel mai amplu proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
02/05/2024 07:13

Într-un context economic in care antreprenoriatul romanesc cunoaste o expansiune rapidă, dar adesea haotică, Stefan Mandachi, impreună cu economistul Iancu Guda, lansează BIZZ Accelerator, un program ...

Peste 5.300 antreprenori din regiunea Moldovei au renunțat la afaceri!
01/05/2024 13:22

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) care au iesit din sistemul economic, in primele trei luni din an, au ajuns, in regiunea de Nord-Est, la 5.391, cu aproape 20 la sut ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei