Încă aproape un miliard de euro pe arme: MApN cumpără 54 de obuziere pe șenile și muniția aferentă. Licitația pare dedicată unui producător sud-coreean, partener al Poloniei

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 16-09-2023 20:45

 MApN, obuziere de un miliard euro

MApN, obuziere de un miliard euro. De fapt, în acest moment, este vorba de 850 de milioane de euro. Atât a estimat Ministerul Apărării Naționale că va plăti pentru achiziția a trei sisteme de obuziere (fiecare cu câte 18 obuziere, deci 54 de obuziere, în total) pe șenile și muniția aferentă.

Sud-coreeni și nemți la licitație
Defapt.ro a aflat în exclusivitate că la procedura de licitație restrânsă s-au încris sud-coreenii de la Hanwha Aerospace și nemții de la Krauss Maffei Wegmann în asociere cu Rheinmetall.

 MApN pune la bătaie aproape un miliard de euro pentru 1.059 de blindate 4×4. Favoriții, americanii de la Oshkosh, nu au primit acceptul Congresului SUA să transfere tehnologie în România și nu vor participa

 

Primii oferă obuzierele autopropulsate K9 Thunder, în timp ce nemții pun la bătaie PzH 2000.

Contractul pare cu dedicație pentru compania sud-coreeană Hanwha Aerospace deoarece, cu cinci luni înainte ca licitația să fie anunțată public, ministrul Economiei de atunci Florin Spătaru, actualul consilier al premierului Marcel Ciolacu, susținea că are discuții cu ministrul Apărării pentru construcția obuzierelor autopropulsate K9 în România.

Ciucă și Ciolacu, Moși Crăciun în Coreea de Sud
Afacerea privind achiziția de obuziere autopropulsate a început cu mult timp înainte de a fi făcută publică de către Ministerul Apărării Naționale. Bazele afacerii s-au pus în decembrie 2022, atunci când premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, pe atunci șeful Camerei Deputaților, au efectuat o vizită fulger în Coreea de Sud, chiar în ajunul Crăciunului.

Cei doi oficiali, însoțiți de mai mulți demnitari ai statului român, au ajuns oficial în Coreea de Sud în data de 21 decembrie 2022 pentru a consolida cooperarea bilaterală româno – coreeană.

În cadrul vizitei oficiale s-a discutat despre cooperare economică, cu accent pe zonele de energie, investiții, educație și industria de apărare.

Pasul doi: memorandu cu Hanwha
Două luni mai târziu, la data de 6 februarie 2023, la sediul Ministerului Economiei s-a semnat un memorandum între compania Romarm și Hanwha Aerospace din Coreea de Sud.

„Memorandumul semnat astăzi între Romarm și Hanwha Aerospace aduce o perspectivă reală pentru industria românească de apărare, care trebuie să performeze și să aducă plus valoare în economie de pe urma investițiilor si a transferului de tehnologie”, declara atunci Florin Spătaru.

Practic, compania Hanwha și-a arătat disponibilitatea de a transfera tehnologie în România ca obligație de offset, doar în cazul în care ar fi primit contracte de la Ministerul Apărării Naționale.

Pasul trei: aprobarea Parlamentului pentru achiziție
La finalul lunii februarie a.c., ministrul Florin Spătaru spunea că, „în acest moment, în baza memorandumurilor încheiate cu partenerii din Coreea de Sud, se fac evaluări în privinţa locaţiilor, a echipamentelor şi domeniilor în care putem să investim, dar aceste investiţii trebuie să aibă la bază interesul Ministerului Apărării Naţionale de a realiza achiziţii de produse ce vor fi făcute la noi în ţară.

Avem discuţii în continuare cu MApN privind construcţia obuzierelor autopropulsate K9, dar procesul decizional la MApN durează. Mă voi întâlni cu domnul ministru şi vom vedea care este stadiul evaluărilor efectuate.”.

Ulterior, pe 21 martie, Ministerul Apărării Naționale a solicitat Parlamentului aprobarea pentru achiziționarea mai multor echipamente militare pentru Forțele Aeriene și cele Terestre. Printre acestea se afla și programul de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion”.

Premierul sud-coreean, la București
Programul prevede achiziția a cinci sisteme de obuziere autopropulsate cu o valoare estimată de 1,923 miliarde USD. În primă etapă era prevăzută achiziția a trei sisteme autopropulsate pe șenile, etapă care ar urma să se deruleze până în 2028. Apoi, urma să mai fie achiziționate alte două sisteme.

Pe 9 mai 2023, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în ședința de Guvern s-a aprobat un memorandum pentru aprobarea negocierii şi semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea în domeniul apărării.

Chiar în aceea zi se afla la București, în vizită oficială, premierul sud-coreean Han Duck-Soo.


Aruncarea buzduganului: conferința de presă

După alte două luni, Ambasada Republicii Coreea împreună cu partenerul ei strategic de la București, Șerban & Musneci Associates, au organizat o conferință privind cooperarea în industria de apărare între cele două state.

Conform comunicatului de presă emis de Ambasada Republicii Coreea, la conferință au participat 120 de factori de decizie din Coreea și România, inclusiv generalul – locotenent Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din Ministerul Apărării Naționale.

Nu întâmplător: direcția condusă de generalul – locotenent Teodor Incicaș este cea care elaborează și coordonează politicile de achiziții de armament, stabilește detaliile tehnice pentru sistemele de armamente, elaborează și coordonează strategiile de achiziții.

Tot din comunicatul de presă mai aflăm că Hanwha Aerospace a prezentat oficialilor, inclusiv generalului-locotenent Teodor Incicaș, celebrul obuzier autopropulsat K9 Thunder.

MApN, obuziere de un miliard euro
La data de 28 iulie a.c., compania Ministerului Apărării, Romtehnica, a anunțat organizarea unei licitații restrânse pentru achiziționarea a trei sisteme de obuziere autopropulsate, cal. 155 mm, și a muniției aferente. În total, 54 de obuziere pe șenile (fiecare sistem are 18 obuziere).

Valoarea contractului a fost estimată de oficialii MApN la 4,18 miliarde lei, echivalentul a 850 de milioane de euro. Fiecare sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion este compus din 18 obuziere pe șenile cal. 155 mm, nouă bucăți de țeavă de rezervă cal. 155 mm, 12 mașini specializate de transport și încărcat muniții, nouă posturi de observare artilerie autopropulsat, o autostație meteorologică, trei mijloace tehnice de evacuare a echipamentelor avariate și trei sisteme de cercetare acustică.

Peste 18.000 de proiectile pentru fiecare sistem
Pentru fiecare sistem se va asigura muniția aferentă. Adică: lovitură 155 mm cu proiectil exploziv – 17.352 bucăți, lovitură 155 mm cu proiectil fumigen – 324 bucăți, lovitură 155 mm cu proiectil iluminare – 324 bucăți, lovitură 155 mm cu proiectil inert pentru instruire – 720 de bucăți.

Conform anunțului din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), termenul de livrare pentru cele trei sisteme de obuziere este curpins între 30 și 60 de luni de la semnarea contractului.

Surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale au declarat sub protecția anonimatului că procedura de înscriere la licitație s-a finalizat. „Au depus oferte companiile Hanwha Aerospace și asocierea dintre Krauss Maffei Wegmann – Rheinmetall. Compania din Coreea de Sud va participa la licitație cu obuzierul K9 Thunder, iar nemții, cu PzH 2000”, potrivit surselor citate.

Polonia, contract gigant: 672 de obuziere
Polonia a semnat în vara anului trecut un acord cadru cu Hanwha Aerospace în baza căruia va cumpăra 672 de obuziere pe șasiu cu șenile K9 Thunder. Primele 24 de obuziere au fost deja livrate Poloniei la data de 19 octombrie 2022.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, spunea anul trecut că oferta Coreei de Sud are câteva avantaje: letalitatea armelor, momentul livrării şi beneficiile industriei naţionale de apărare.

„Trebuie să restartăm industria de apărare din cauza pericolului care se vede la est. Contractele guvern la guvern cu ţările vestice nu au adus mereu beneficii industriei poloneze de apărare. După discuţiile cu partea coreeană, vom construi, vom asigura mentenanţa şi vom avea dreptul la modernizări şi export pentru echipamentele construite în Polonia”, a declarat oficialul polonez. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a deschis cea mai spectaculoasă șosea panoramică din Transilvania. Este un adevărat rival pentru Transfăgărășan
28/04/2024 00:08

I se mai spune Drumul Apusenilor sau Transalpina de Apuseni si este un drum de poveste. Traversează Muntii Apuseni si este inconjurat de un peisaj mirific. Astfel că, deschidere primului tronson din această ...

Fabrică veche de la 1880, ajunsă mall. Ce scria presa din anii '70 despre această glorie a industriei românești
27/04/2024 18:21

Ziarul brasovean Drum Nou scria acum o jumătate de veac despre uzina Hidromecanica. In momentul in care au preluat-o, comunistii i-au păstrat profilul. După anii 2000 a fost dăramată, iar acum e mall. In ...

Trenul RE 13211 Piteşti - Bucureşti Nord a ajuns în Gara de Nord cu o întârziere totală de 310 minute
27/04/2024 08:52

 Trenul RE 13211, care circulă in relaţia Piteşti - Bucureşti Nord, a ajuns vineri seara in Gara de Nord la ora 20:51, cu o intarziere totală de 310 minute, din cauza defectării locomotivei, informea ...

Pensiile vor fi plătite în avans
26/04/2024 13:51

Plata pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, va fi făcută in avans, Guvernul urmand să aprobe in şedinţa de joi proiectul de Hotărare in acest sens, au declar ...

Directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia a fost retinut pentru trafic de influență
26/04/2024 10:04

Liviu Cătălin Stănculescu, directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reţinut de DNA pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit mită 13.000 de euro de ...

Guvernul semnează azi plata în avans a pensiilor pe luna mai. Când vor fi virați banii
25/04/2024 13:48

Guvernul aprobă azi proiectul de hotărare privind plata in avans a pensiilor si a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, din bugetul asigurărilor sociale de stat si din bugetul ...

Clienții nu vor mai putea retrage numerar la casele de marcat. Supermarketurile renunță la serviciu
24/04/2024 20:18

Un sereviciu popular in multe supermarketuri, inclusiv in cele din Romania ar putea să dispară. Oamenii nu vor mai putea retrage numerar de la casele de marcat. Comerciantii spun că trebuie să plătească u ...

Importanța unui plan de carieră pentru tineri
24/04/2024 14:00

În era modernă, in care optiunile profesionale sunt ample si schimbările sunt rapide, tinerii se află adesea in fata unui labirint aparent fără iesire in ceea ce priveste alegerea carierei lor. &Ic ...

Directorul Poștei Române face anunțul așteptat de toți pensionarii, chiar înainte de Paște
24/04/2024 12:43

Cinci milioane de pensionari romani aşteptă să afle dacă vor avea sau nu bani peste Paşte. Premierul Marcel Ciolacu a cerut ca pensiile şi salariile angajaţilor la stat să fie livrate inainte de sărbă ...

Premierul estimează un salariu minim de 1.200 de euro
24/04/2024 06:36

  Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună in transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim europ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei