Îşi permite România să plătească venitul minim european? Avertismentele specialiştilor: Lovitură decisivă pentru mediul economic. România trebuie să negocieze amânarea!

16

Dimensiune font:

| 19-02-2023 11:16

Salariul minim în România este, actualmente, de puţin peste 1800 lei pe lună, bani în mână. Venit net! Din 2024, conform reglementărilor europene, România va trebui să plătească venitul minim european, ceea ce înseamnă că salariul minim va trebui să crească, conform cifrelor actuale, la aproximativ 3000 lei net. Măsura aceasta nu îi avantajează, însă, doar pe cei care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, ci şi pe cei din sistemul bugetar cărora li se calculează salariile în funcţie de valoarea salariului minim.

În vederea calculării corecte a acestui venit, oficialii europeni recomandă statelor membre să ia ca punct de pornire valoarea coşului de consum (aşa cum este prevăzut de rapoartele statistice naţionale) ori să seteze acest venit la 60% din salariul median sau la 50% din salariul mediu brut pe economie. Spre exemplu, un coş de consum pentru un trai decent poate fi compus din costuri pentru: alimentaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte, asigurarea unei locuinţe, dotarea şi întreţinerea acesteia, produse de uz casnic şi igienă personală, servicii, educaţie şi cultură, îngrijirea sănătăţii, recreere şi vacanţă, fond de economii

Măsura poate fi, însă, una complet distructivă pentru mediul privat, iar venitul minim european în România poate reprezenta o nouă lovitură de proporţii, după taxarea muncii part-time la nivel de normă întreagă.

"Ar fi o lovitură decisivă pentru mediul economic. Probabil România va beneficia de o amânare"

Am discutat în acest sens cu analişti economici, pentru a afla dacă România îşi permite, financiar, să plătească asemenea venituri, dar şi ce înseamnă o astfel de măsură pentru mediul economic.

"E o misiune aproape imposibilă să creşti salariul minim la nivelul de 3000 lei net în momentul de faţă în România, în condiţiile în care abia a fost crescut, cu greu, la 1800 lei. Nici statul şi nici privatul nu au banii necesari pentru acest lucru. Pe de o parte, avem sistemul bugetar, unde cheltuielile cu salariul au ajuns la un nivel insuportabil, prin prisma veniturilor. Plătim aproape 140 miliarde lei pe salarii în sectorul bugetar, sumă dublă faţă de ce era acum 7 ani. Cheltuielile cu salariile tocmai au crescut şi vor creşte în continuare ca urmare a noii legi a salarizării, prevăzută în PNRR şi care trebuie pusă în aplicare.

În sectorul privat, companiile se descurcă de la o zi la alta. Abia au reuşit să crească, cu mari eforturi, salariile minime de la 1 ianuarie. Mi-e teamă că nu vor putea ajunge la un asemenea nivel, la venitul minim european.

Cel mai probabil, România ar putea beneficia de un armistiţiu, de o amânare, pentru că în acest moment, din toate perspectivele economice, România nu are nicio şansă să crească salariul minim. Dacă acesta va fi crescut din pix, dintr-o decizie a Guvernului, ne vom trezi că toate aceste creşteri de salarii le vom vedea în preţuri. Astfel că nu cred că în 2024, având în vedere că abia vom scăpa de inflaţie, autorităţile îşi vor permite să mai lanseze un val de inflaţie. Ar fi o lovitură decisivă pentru mediul economic românesc, dar şi pentru bugetul de stat.

Altfel, ar însemna ca multe dintre microîntreprinderile din România să îşi închidă porţile. Şi aşa avem multe microîntreprinderi care s-au închis în 2023 din cauza deciziei cel puţin inconştiente a autorităţilor de a obliga ca fiecare firmă din România, indiferent de mărime, să aibă măcar un angajat. Într-o economie globalizată în care vehiculele financiare sunt folosite tot mai des, şi în care poţi folosi 100, 200, 300 de companii pentru a face tranzacţii, noi obligăm companiile să angajeze oameni cu carte de muncă, să semneze fişa postului, să respecte reguli de secol XIX în materie de resurse umane. Firmele mici sunt cele mai afectate. Mai mult de 80% dintre IMM-uri nu sunt bancabile, nu au datele financiare necesare pentru a putea lua un credit de la bancă. Mi-e teamă că s-ar putea ca un asemenea salariu minim în sectorul IMM-urilor să aducă o adevărată lovitură de şoc, să determine închiderea a sute de mii de firme mici, care şi aşa sunt la limită.

2024 va fi complicat din toate punctele de vedere. Vom avea cele 4 runde de alegeri, vom avea presiunea îndeplinirii obiectivelor din PNRR, multe dintre ele reforme cu caracter social. Astfel, să mai vii cu încă o provocare nu vei face altceva decât să dinamitezi economia", a declarat analistul economic Adrian Negrescu pentru DC NEWS.

"Se ajunge la decalaje care favorizează apariţia şomajului"

Profesorul de macroeconomie Mircea Coşea trage şi el un semnal de alarmă cu privire la ramificaţiile pe care o astfel de decizie le-ar putea avea.

"Cred că a venit marele moment ca noi, Guvernul României, cel care este sau va fi în funcţie, să negocieze cu UE maniera şi momentul la care se pun în aplicare hotărâri luate la nivel european. Uniunea Europeană nu este o entitate economică omogenă. Sunt mari diferenţe în ceea ce priveşte nu numai capacitatea şi posibilitatea de dezvoltare economică, dar şi de creştere a veniturilor. Nu se poate aplica, după părerea mea, o măsură economică, la acelaşi potenţial, la economii care au capacităţi diferite

În cazul României, trecerea imediată la o astfel de măsură ar aduce prejudicii economiei. Economia României este cea mai afectată economie din punct de vedere al impactului crizei economice asupra mediului productiv, asupra mediului privat.

Dacă la acest cost se mai adaugă şi un spor pe care patronul, privatul, trebuie să îl plătească, chiar dacă parţial, competitivitatea economică a României scade şi mai mult. Ar fi o lovitură dată capacităţii economice a României.

Salariul minim depinde şi de productivitate. Angajatorul poate plăti în funcţie de cât produce. Deci este un lanţ de efecte care poate să aibă mai mult rezultate negative, decât pozitive. Părerea mea este că România trebuie să negocieze ca să amâne acest lucru. O creştere a salariului minim fără o bază valorică duce la scăderea puterii de cumpărare, pentru că se ajunge la nişte decalaje care favorizează apariţia şomajului", a precizat Mircea Coşea.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a deschis cea mai spectaculoasă șosea panoramică din Transilvania. Este un adevărat rival pentru Transfăgărășan
28/04/2024 00:08

I se mai spune Drumul Apusenilor sau Transalpina de Apuseni si este un drum de poveste. Traversează Muntii Apuseni si este inconjurat de un peisaj mirific. Astfel că, deschidere primului tronson din această ...

Fabrică veche de la 1880, ajunsă mall. Ce scria presa din anii '70 despre această glorie a industriei românești
27/04/2024 18:21

Ziarul brasovean Drum Nou scria acum o jumătate de veac despre uzina Hidromecanica. In momentul in care au preluat-o, comunistii i-au păstrat profilul. După anii 2000 a fost dăramată, iar acum e mall. In ...

Trenul RE 13211 Piteşti - Bucureşti Nord a ajuns în Gara de Nord cu o întârziere totală de 310 minute
27/04/2024 08:52

 Trenul RE 13211, care circulă in relaţia Piteşti - Bucureşti Nord, a ajuns vineri seara in Gara de Nord la ora 20:51, cu o intarziere totală de 310 minute, din cauza defectării locomotivei, informea ...

Pensiile vor fi plătite în avans
26/04/2024 13:51

Plata pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, va fi făcută in avans, Guvernul urmand să aprobe in şedinţa de joi proiectul de Hotărare in acest sens, au declar ...

Directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia a fost retinut pentru trafic de influență
26/04/2024 10:04

Liviu Cătălin Stănculescu, directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reţinut de DNA pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit mită 13.000 de euro de ...

Guvernul semnează azi plata în avans a pensiilor pe luna mai. Când vor fi virați banii
25/04/2024 13:48

Guvernul aprobă azi proiectul de hotărare privind plata in avans a pensiilor si a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, din bugetul asigurărilor sociale de stat si din bugetul ...

Clienții nu vor mai putea retrage numerar la casele de marcat. Supermarketurile renunță la serviciu
24/04/2024 20:18

Un sereviciu popular in multe supermarketuri, inclusiv in cele din Romania ar putea să dispară. Oamenii nu vor mai putea retrage numerar de la casele de marcat. Comerciantii spun că trebuie să plătească u ...

Importanța unui plan de carieră pentru tineri
24/04/2024 14:00

În era modernă, in care optiunile profesionale sunt ample si schimbările sunt rapide, tinerii se află adesea in fata unui labirint aparent fără iesire in ceea ce priveste alegerea carierei lor. &Ic ...

Directorul Poștei Române face anunțul așteptat de toți pensionarii, chiar înainte de Paște
24/04/2024 12:43

Cinci milioane de pensionari romani aşteptă să afle dacă vor avea sau nu bani peste Paşte. Premierul Marcel Ciolacu a cerut ca pensiile şi salariile angajaţilor la stat să fie livrate inainte de sărbă ...

Premierul estimează un salariu minim de 1.200 de euro
24/04/2024 06:36

  Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună in transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim europ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei