Lovitură de măciucă pentru Putin - Cum ar putea fi Rusia exclusă din SWIFT și care ar fi consecințele

banca_31669300

Dimensiune font:

| 24-02-2022 21:55

Invazia Ucrainei de către Rusia a intensificat presiunea pentru sancţiuni economice mai dure asupra Moscovei, inclusiv posibila excludere a ţării din sistemul SWIFT, principala reţea internaţională de plăţi din lume, măsură care ar lovi comerţul rusesc şi ar face mai dificile afacerile companiilor ruseşti, transmite Reuters, potrivit news.ro.


CE ESTE SWIFT?

SWIFT, sau ”Societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare mondiale”, este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plăţile transfrontaliere rapide, asigurând fluiditatea comerţului internaţional.

Băncile care se conectează la sistemul SWIFT şi stabilesc relaţii cu alte bănci pot folosi mesajele SWIFT pentru a efectua plăţi. Mesajele sunt sigure, astfel încât instrucţiunile de plată sunt de obicei onorate fără îndoială. Acest lucru permite băncilor să proceseze cu rapiditate volume mari de tranzacţii.

Sistemul SWIFT a devenit principalul mecanism de finanţare a comerţului internaţional. În 2020, aproximativ 38 de milioane de ”mesaje FIN” SWIFT au fost trimise în fiecare zi prin platforma SWIFT, conform analizei sale anuale din 2020.

În fiecare an, mii de miliarde de dolari sunt transferate folosind sistemul.

CINE deţine SWIFT?

SWIFT, fondată în anii 1970, este o cooperativă formată din mii de instituţii membre care utilizează serviciul.

Cu sediul în Belgia, SWIFT realizează un profit modest - 36 de milioane de euro în 2020, pe baza raportului său financiar anual din 2020.

SWIFT este condus în principal ca un serviciu pentru membrii săi.

DE CE AR FI O INTERDICŢIE SWIFT ATÂT DE GRAVĂ?

Dacă SWIFT ar exclude băncile ruseşti, ar restricţiona accesul ţării la pieţele financiare din întreaga lume. Ar fi mai dificil pentru companiile şi persoanele fizice din Rusia să plătească pentru importuri şi să primească numerar pentru exporturi, să împrumute sau să investească în străinătate.

Băncile din Rusia ar putea folosi alte canale pentru plăţi, cum ar fi telefoane, aplicaţii de mesagerie sau e-mail. Acest lucru ar permite băncilor ruse să efectueze plăţi prin bănci din ţări care nu au impus sancţiuni, dar din moment ce alternativele ar putea fi mai puţin eficiente şi sigure, volumele tranzacţiilor ar putea scădea şi costurile ar putea creşte.

CUM AR AFECTA ALTE ŢĂRI DE O INTERDICŢIE SWIFT ASUPRA RUSIEI?

Dacă băncile ruseşti ar fi excluse din SWIFT, exportatorii ar considera vânzarea de bunuri către Rusia mai riscantă şi mai scumpă.

Rusia este un mare cumpărător de produse manufacturate. Ţările de Jos şi Germania sunt al doilea şi al treilea cel mai mare partener comercial, pe baza datelor Băncii Mondiale, deşi Rusia nu este printre primele 10 pieţe de export pentru nicio ţară.

Cumpărătorilor străini de mărfuri ruseşti le-ar fi, de asemenea, mai dificil, fiind posibil ca din acest motiv să caute furnizori alternativi.

Dar când vine vorba de petrol şi gaze ruseşti, cumpărătorilor străini ar putea găsi mai greu alţi furnizori, Rusia fiind principalul furnizor al UE de ţiţei, gaze naturale şi combustibili fosili solizi, potrivit Comisiei Europene.

Excluderea Rusiei din SWIFT este puţin probabil să fie convenită în această etapă, au spus mai multe surse din UE.

CE VA FACE SWIFT?

În trecut, SWIFT a rezistat apelurilor de a impune interdicţii anumitor ţări. Se descrie ca fiind neutru şi a spus că nu va lua decizia de a deconecta instituţiile ca urmare a presiunii politice.

SWIFT ESTE LEGAT DE SANCŢIUNI ECONOMICE?

Sistemul SWIFT, cu sediul în Belgia, este obligat să respecte regulile belgiene şi ale Uniunii Europene, care ar include sancţiuni economice.

Potrivit site-ului web al SWIFT, ”deşi sancţiunile sunt impuse independent în diferite jurisdicţii din întreaga lume, SWIFT nu poate alege în mod arbitrar regimul de sancţiuni al jurisdicţiei pe care să-l urmeze.”

În martie 2012, Uniunea Europeană a interzis SWIFT să deservească firmele şi persoanele iraniene care fuseseră sancţionate în legătură cu programul nuclear al Teheranului. Lista includea banca centrală şi alte bănci mari. Un purtător de cuvânt al SWIFT a refuzat să spună cum ar răspunde organizaţia oricăror sancţiuni americane împotriva Rusiei. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:56

Londonezii care își udă grădinile riscă amenzi de 1.000 de lire sterline
17/08/2022 10:30

Grupul National de Secetă, format din oficiali guvernamentali si agentii si companii de apă, a discutat despre vremea uscată prelungită. Înainte de intalnire, opt din cele 14 zone ale Agentiei de ...

Economie drastică la Berlin. Populația, sfătuită să scadă temperatura apei și să stingă lumina
17/08/2022 10:19

Senatul de la Berlin s-a reunit pentru a discuta despre refugiatii de război din Ucraina si măsurile de protectie impotriva coronavirusului. Întalnirea a fost insă dominată atunci de disputa privind ...

În ciuda problemelor economice, Ungaria mărește salariile. Cauza - criza forței de muncă
17/08/2022 09:45

În pofida deteriorării perspectivelor economice, majorarea salariilor pe parcursul anului nu este ceva neobişnuit in domeniul concurenţei. Cresterea extraordinară a salariilor sau a beneficiilor de ti ...

O țară NATO profită de războiul lui Putin, sfidând sancțiunile: Explozie a afacerilor sale cu Rusia
16/08/2022 08:55

După invazia ordonată de Putin in Ucraina, in 24 februarie 2022, peste 11.000 de sanctiuni economice s-au luat impotriva Rusiei. Dar unele state nu au vrut să impună restrictii contra Moscovei precum o tar ...

S-au scumpit și chiriile. Cât costă închirierea unui apartament cu două camere în marile orașe universitare
16/08/2022 08:31

Chiriile incep să se scumpească, veste proastă pentru studentii care isi caută incă de pe acum un apartament pe care să il inchirieze. Bătălia se dă pentru zonele din jurul facultăţilor, unde tineri ...

GALERIE FOTO - Ce sunt fascinantele ciuperci bioluminiscente
15/08/2022 18:13

Peste 70 de specii de ciuperci sunt cunoscute de bioluminesce. Spre deosebire de alte organisme producătoare de lumină, ele strălucesc non-stop, desi, desigur, strălucirea lor stranie este cea mai vizibilă ...

Amenzi mai mari pentru lipsa rovinietei
15/08/2022 12:15

De astăzi, amenzile pentru lipsa rovinietei vor fi mai mari.  Noile tarife se regăsesc in Legea 241/2022, ce vine să modifice anexa nr. 2 a Ordonantei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului ...

Masa salarială din România a crescut cu 5 miliarde de euro în 2021
15/08/2022 09:45

  Masa salarială a ajuns in 2021 la un nivel-record in valoare absolută: 91 de miliarde de euro, in creştere cu aproape 5 miliarde de euro faţă de anul 2020. Ca pondere in PIB, masa salarială din Ro ...

Criza alimentară cuprinde Europa!
14/08/2022 12:15

În mijlocul unei crize alimentare mondiale, in care preţurile au atins valori record, Uniunea Europeană incearcă să impiedice apariţia unor probleme in aprovizionarea cu alimente. În timp ce ...

Un nou concediu în România! Firmele care nu îl acordă vor fi amendate
13/08/2022 10:15

Dacă pană acum concediul respectiv avea doar 5 zile lucrătoare, acum durata acestuia va creşte la 10 zile lucrătoare. Este vorba despre concediul paternal, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei