”Metoda Amazon” de a nu plăti taxe la stat și palma luată de Comisia UE în procesul cu gigantul comercial

0000000  news-alert-graphic-new-as-of-3-21-11-27279469-e1351416678191

Dimensiune font:

| 17-05-2021 10:11

 Amazon realizează miliarde din vânzări, însă impozitele pe care le plătește sunt total disproporționate, în favoarea sa. Președintele SUA, Joe Biden, a menționat Amazon printre marile concerne americane care „folosesc diverse lacune, neplătind niciun bănuț la impozitul federal pe venit”. Un studiu recent realizat de Universitatea din Londra, comandat la inițiativa unui europarlamentar german, detaliază „Metoda Amazon”. Comisia Europeană a trimis în judecată compania, pentru plata retroactivă a 250 de milioane euro. Săptămâna trecută s-a pronunțat sentința.


În studiul coordonat de Martin Schirdewan, de la Grupul de Stânga din Parlamentul European, se arată ce metode utilizează compania pentru a evita impozitele și că Luxemburgul este punctul central al strategiei globale a concernului Amazon, de evitare a impozitelor.


 
PUBLICITATE

Paradisul fiscal Luxemburg


Luxemburgul este important pentru Amazon nu doar în contextul european. Grupul operează 75% din toate afacerile sale din afara SUA, prin Marele Ducat. Acest lucru reiese din studiul „Metoda Amazon”, care pe cincizeci de pagini detaliaza slalomul facut de compania americană cu ramificații globale, pentru a eluda sau minimiza plata impozitelor.

Între 2010 și 2020, Amazon a înregistrat în Luxemburg pierderi de 13,4 miliarde dolari și o reducere a impozitelor pe potriva acestora. Potrivit autorilor studiului, se depășește suma tuturor impozitelor pe care compania Amazon le-a plătit vreodată. Majoritatea pierderilor provin de la filiale din afara Europei. Doar o filială indiană ar fi suferit pierderi de peste 3,46 miliarde de dolari SUA, în ultimul deceniu. Prin urmare, cheltuielile acestei filiale depășesc vânzările lor, cu 220 %.

Potrivit cercetătorilor londonezi, pierderile, care sunt acumulate în principal de filialele asiatice, au fost la rândul lor transferate către filialele luxemburgheze ale Amazonului, unde au fost convertite în credite fiscale, pe care Amazon le va solicita autorităților fiscale din SUA. În același timp, în Luxemburg aterizează și mari profituri. Potrivit studiului, ar fi vorba de profituri neimpozitate în valoare de 17,2 miliarde de dolari, în perioada analizată.

Evaziunea fiscală ca model de afacere


Autorii studiului acuză Amazon de lipsă de transparență. Potrivit acestora, rețeaua extinsă de filiale a Amazonului face extrem de dificilă înregistrarea plăților fiscale de la întregul grup. Divizia cloud a Amazon, AWS, este citată ca exemplu. Deși AWS are o cotă din ce în ce mai mare din vânzările grupului, nu este clar dacă divizia cloud a plătit vreodată taxe.

„Amazon pare să facă în mod intenționat raportarea netransparentă și să afișeze datele într-un mod confuz, pentru a-și putea ascunde strategia agresivă de planificare fiscală”, spune studiul de la Londra. Doar o investigație a Comisiei Europene sau a altor organisme de control de stat ar putea oferi clarificări.

În opinia autorilor, autoritățile ar trebui să analizeze mai atent nu doar acest concern. „Este puțin probabil ca Amazon să fie singur în arbitrajul unor astfel de credite fiscale. Autorii acestui raport au găsit dovezi că alte mari companii americane urmăresc o strategie similară și pot fi încurajați de politica guvernului SUA”, se spune în studiu.

Martin Schirdewan, co-președintele grupului parlamentar de Stânga din Parlamentul UE, acuză Amazon că a creat un model de afaceri din „evaziune fiscală”. Drept urmare, grupul american a obținut un avantaj competitiv față de concurență. Potrivit lui Schirdewan, faptul că Amazon și alții au atât de mult succes în evitarea plăților de impozite se datorează, de asemenea, „reticenței politice și incompetenței guvernelor”.

Să fie doar atât? Există entități economice așa de uriașe, încât au devenit „too big to be controlled?” E lacunar sistemul fiscal actual? Se pare că da, iar decizia de săptămâna trecută a instanței de la Bruxelles a Uniunii Europene nu face decât să întărească această impresie.

Sentință în favoarea Amazon


Instanța UE de la Bruxelles a decis în favoarea practicii fiscale a Amazonului. Comisia UE ceruse ca grupul să plătească circa 250 de milioane de euro impozite în Luxemburg. Procesul a început în 2017. Cu toate acestea, instanța nu a văzut suficiente dovezi precum că Amazon ar fi redus ilegal sarcina fiscală.

Amazon a fost mulțumit de verdict și a spus într-o declarație: „Salutăm decizia instanței, care este în conformitate cu poziția noastră de multă vreme, potrivit căreia am respectat toate legile aplicabile și am aratat că Amazon nu a primit niciun tratament special”.

Procesul în cazul Amazon a fost deschis de Comisia UE în 2017, după ce, în cursul unei examinări, a ajuns la concluzia că Luxemburgul a acordat companiei avantaje anticoncurențiale din mai 2006 până în iunie 2014, pentru a-l lega de „oaza financiară”. Concluzia era că Amazon nu a plătit niciun impozit pe trei sferturi din profiturile sale, din vânzările în UE.

Potrivit unui studiu al Comisiei UE care a urmat în 2018, nici două companii din grupul Engie nu au plătit în Luxemburg aproape niciun impozit pe profiturile lor, timp de aproximativ un deceniu. Amazon, Engie și Luxemburg au respins afirmația potrivit căreia s-ar fi eludat taxe și au făcut apel la instanța UE. Sentința data săptămâna trecută poate fi contestată la Curtea Europeană de Justiție (CEJ).

David si Goliat


În fața CEJ, autoritatea de la Bruxelles se apără deja împotriva unei hotărâri prin care instanța UE a respins o cerere adresată Irlandei de a revendica impozite de până la 13 miliarde de euro, de la Apple. Judecătorii instanței UE au decis, în acest caz, că nu s-a putut dovedi că acordurile fiscale ale Apple în Irlanda din 1991 și 2007 constituiau ajutor de stat interzis, precum clama CE.

Hotărârea instanței UE reprezinta o infrangere pentru autoritatea de la Bruxelles și pentru vicepreședinta Margrethe Vestager, responsabilă de problemele concurenței - mai ales că a existat o decizie similară cu privire la avantajele fiscale pentru lanțul american de cafenele Starbucks din Olanda.

Dacă acum există precedent, prin hotărârile judecătorilor în dezavantajul Comisiei UE, acest lucru ar putea declanșa discuții neplăcute despre activitatea auditorilor de concurență. Mai multe procese relevante au fost pierdute la instanța UE, iar doar unul a fost câștigat. Acesta se referea la reduceri fiscale pentru Grupul Fiat din Luxemburg, în valoare de aproximativ 20-30 de milioane de euro.

Recenta decizie în instanță nu va avea însă un impact deosebit asupra cifrelor fiscale actuale ale Amazon, în UE. „Din 2015, compania nu și-a mai declarat profiturile la nivel central la sediul european din Luxemburg, ci în diverse țări europene, inclusiv Germania”, precizează Spiegel.de.
 
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Olandezii comandă o nouă navă fluvială, de 4 milioane euro, care va fi construită la Orşova
27/07/2024 00:16

Şantierul Naval Orşova va construi o nouă navă fluvială, in valoare de 4,05 milioane euro, pentru olandezii de la Rensen-Driessen Shipbuilding B.V., potrivit unui anunţ publicat de compania romanească, l ...

Canicula scumpește roșiile
26/07/2024 13:50

Temperaturile inregistrate in ultima vreme au afectat productia de rosii. Astfel, preturilor au crescut cu cu 30%, comparativ cu aceeasi perioadă a anului trecut. Unii fermieri spun că au pierdut pană la jum ...

Incendiu de proporții pe platforma Oltchim
26/07/2024 13:43

Un grav incendiu a izbucnit vineri, 26 iulie, pe platforma Oltchim. Fortele de interventie au intervenit rapid pentru stingerea incendiului produs la un depozit de deseuri situat pe platforma Oltchim din mu ...

Lovitură de trăznet primită de Ucraina de la Fitch: 'Intrarea în incapacitate de plată este inevitabilă'
26/07/2024 09:18

Agentia internatională de rating Fitch Ratings a retrogradat ratingul valutar pe termen lung al Ucrainei de la CC la C (incapacitatea de plată este iminentă), după acordul său cu creditorii de a restructur ...

COMUNICAT DE PRESĂ TRAVELIFE SRL 26.07.2024
26/07/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ TRAVELIFE SRL 26.07.2024

Leul a evitat înroșirea cursului
25/07/2024 21:37

Cresterea de joi a ofertei comerciale de valută a permis leului să aprecieze fată de euro, in timp ce alte monede din regiune inregistrau scăderi, provocată de tensiunile la nivel mondial din pietele pe ac ...

Pădurarii au plantat 22 de milioane de puieți
25/07/2024 12:14

Circa 22 de milioane de puieţi forestieri au fost plantaţi in fondul forestier proprietatea publică a statului, in campania de impăduriri de primăvară, informează Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - R ...

Fermierii afectați de secetă ar putea primi compensații
25/07/2024 11:18

Premierul Marcel Ciolacu precizează că vineri va fi alături de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a evalua situaţia pagubelor produse de secetă in teren, dar şi sumele care trebuie acordate agri ...

Persoanele fizice și firmele se pot înscrie  în Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus
25/07/2024 10:15

Persoanele fizice se pot adresa producătorilor validaţi, incepand din data de 19 martie 2024, in vederea indeplinirii formalităţilor de inscriere in cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, iar perso ...

Euro a scăzut aproape de 4,97 lei
24/07/2024 21:23

Evolutia de miercuri a monedei nationale a fost una pozitivă, influentată de reducerea nivelului de aversiune fată de risc. După cinci sedinte consecutive de apreciere, cursul euro a scăzut de la 4,9729 la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei