OMUL CARE ADUCE PLOAIA/VIDEO

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 31-07-2022 00:14

 poza insamantare nori

 

Specialişti din toată lumea avertizează că, la nivel mondial, viitorul ar putea veni cu posibile conflicte între ţări, scopul fiind de control al zonelor cu rezerve de apă. Stimularea precipitaţiilor ar putea reprezenta însă o soluţie salvatoare. Iar România a trecut la fapte. 

 

Anul acesta experimentele din România au fost realizate în parteneriat cu Administrația pentru Protecție Antigrindină din Bulgaria. Două avioane speciale pentru astfel de misiuni, Bravo si Charlie, au zburat de aceasta data pentru a însămânța norii cu iodură de argint și a obține stimularea ploilor.

Atât Charlie, cât și Bravo, sunt avioane care au fost modificate pentru a purta pe aripi 72 de torțe care vor ajuta la stimularea ploilor. Iodura de argint este eliberată în fața frontului atmosferic și nu face altceva decât să condenseze vaporii de apă ca aceștia ajungând la greutatea optimă să cadă pe pamânt sub formă de picături, deci să plouă.

„De asemenea, această aeronavă e prevăzută cu 2 sisteme de ejectare a cartușelor ejectabile, montate sub aripi. Fiecare casetă conține câte 96 de cartușe ejectabile, de asemenea, cu iodură de argint și clorură de calciu. Ca un element de noutate, avem și o serie de cartușe ejectabile cu clorură de calciu acoperit de dioxid de titan, care e un material mult mai higroscopic și ne așteptăm să avem rezultate mult mai bune pentru stimularea norilor calzi. Aceste cartușe sunt aprinse electronic, din interiorul avionului, ori de câte ori se primește comandă de la punctul de comandă și reușim să intervenim exact acolo unde avem nevoie”, explică directorul programului.

”Noi eram la marginea norului și ne deplasăm către centrul norului. Dacă puteți observa, este înnorat”

Reporter: Plouă pentru că s-a și însămânțat sau și norul este de așa natură?

”Nu putem însămânța norii care nu conțin măcar puțină ploaie”

Reporter: După însămânțare, cam la cât timp începe să plouă?

”În jur de 5 minute – 10 minute. Noi începem să lucrăm acolo unde deja sunt niște picături de apă, dar cu însămânțarea aceasta intensificăm ploaia, să fie mai puternică”

Reporter: Serghei, tu ai fost șeful serviciului antigrindină în Rep. Moldova. Acum, lucrezi pentru România?

”Da. Am activat în Rep. Moldova din 1997 până în 2019. În ultimii patru ani, lucrăm pentru România și avem rezultate foarte multe și sunt foarte bune.
Fermierii trebuie să cunoască faptul că avem specialiști foarte buni, avem dorință foarte mare să obținem rezultate pentru fermieri. Cunoaștem că România e o țară agricolă și ploaia e necesară. Și, totodată, putem să spunem, cu avioanele se poate și combate grindina.
După coordonatele GPS, experimentul are loc de aceasta dată lângă hotarul cu Republica Moldova. Ținta este un front atmosferic ce se deplasează de la nord-est către sud-vestul României. Pe traseul pe care am zburat și am însămânțat, putem vedea că ploaia se intensifică și s-au aprins următoarele trei cartușe. Și putem auzi cum la pilot ploaia s-a intensificat foarte tare”

”Acum, dacă puteți să observați acolo în față niște linii albe, acolo plouă foarte intens. Și acum avionul se întoarce în direcția aceea să mai repetăm însămânțarea”

Reporter: Adică, stoarcem norul de apă?

”Stoarcem norul de apă! E mai la sud-est de Botoșani, undeva la 50 de km”

Anul acesta programul experimental destinat creșterii și uniformizării precipitațiilor s-a făcut în etape. Primul test a fost în Moldova unde acum seceta a lovit năprasnic. A urmat apoi pentru prima oara zona Olteniei cu centru de comandă la București la sediul operatorului infrastructurii de combatere a antigrindinii.

”Avem în zbor unul dintre cele două avioane. Se observă că acest avion se îndreaptă spre câteva celule care sunt la limita zonei noastre de intervenţie. Dat fiind situaţia pe care am avut-o în ultimele 4 zile, ne-a împins să acţionăm asupra acestora, să vedem efectul pe care-l putem realiza în urma însămânţării celulelor respective. Vom utiliza în acest experiment anumite cartuşe pirotehnice, higroscopice şi vom evalua efectul acestora asupra norilor privind stimularea precipitaţiilor. Unul din aceste cartuşe e un cartuş nano-pawder, pe care încercăm să-l testăm pt prima dată, este un cartuş hidroscopic care poate avea un efect amplificat al însemânţării celulelor. E o substanţă cu clorură de natiu încărcată în oxid de titan, ceea ce face să îmbunătăţească rapiditatea cu care se formează picăturile de apă”

Mai precis este vorba despre utilizarea sării la condensarea particulelor de apă, care apoi să precipite. Partenerii Bulgari asistă la operațiune din Bucuresti.
Experimentul a fost testat cu succes anul trecut și în Bulgaria însă nu pentru ploaie, ci pentru grindină, fenomen care amenință an de an culturile agricole și în țara vecină.

”Am avut succes, am însămânțat 117 nori și am pornit numai de la 7 nori. A fost un mare succes, iar în acest an am continuat acest experiment”.

Reporter: Este o inovație?

”Da, România este prima țară din zona balcanică ce experimentează stimularea ploii. Am avut investiții, le-am făcut anul trecut ca program pilot. Dar anul acesta va fi o activitate regulată”

Programul experimental desfășurat în România, pe zonele cu potențial agricol, acoperă în total 3,8 milioane de hectare de teren. Rezultatele sunt extrem de importante în contextul în care an de an, frecvența secetei crește îngrijorător.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Avertismentul Băncii Mondiale: companiile de stat din România angajează prea mulți oameni și plătesc salarii mari
02/03/2024 11:46

Banca Mondială avertizează că, desi companiile de stat romanesti angajează mai multi oameni si plătesc salarii mai mari, sunt tot mai putin productive. Analiza Băncii Mondiale arată că există dovezi c ...

România produce cea mai curată mâncare din UE, dar e insuficientă pentru a-şi hrăni populaţia
01/03/2024 17:08

Romania produce cea mai curată mancare din UE, dar e insuficientă pentru a-şi hrăni populaţia, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Austria ajutand tara noastră să acopere necesarul de consum cu toate c ...

Primăvara vine cu programul „Rabla pentru sobe”
01/03/2024 14:19

Programul „Rabla pentru sobe” a intrat in linie dreaptă si sperăm să-l deschidem in această primăvară, a declarat joi, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Mediului, Apelor si Pădurilo ...

 APIA amână termenul de depunere a cererilor de plată pentru anul 2024
01/03/2024 14:15

Startul Campaniei de primire a Cererilor de Plată 2024 se amană cu cel puţin două săptămani, timp in care se se aşteaptă de la Comisia Europeană (CE) derogările privind condiţionalitatea pentru GAEC ...

28% dintre români stau cu banii economisiți în casă!
01/03/2024 11:47

Aproximativ 28% dintre romani preferă să-şi ţină banii economisiţi in casă sau in valută, iar peste 25% i-ar depune la bancă, o pondere mare la nivelul populaţiei in Romania, ceea ce inseamnă că au ...

Google, dat în judecată pentru de 2,1 miliarde de euro
29/02/2024 15:45

Google, parte a grupului Alphabet, este dată in judecată pentru de 2,1 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari) de către 32 de grupuri media, inclusiv Axel Springer şi Schibsted, acestea susţinand că au ...

Ministerul de Finanțe va folosi scannere în lupta cu frauda
29/02/2024 00:23

Portul Constanţa va avea două scannere operaţionale pană la finalul acestui an, din cele 26 de sisteme noi de scanare cu care vor fi dotate in următorii ani birourile vamale de frontieră, a anunţat minis ...

 Fructele și legumele, îmbibate cu „poluanţi eterni”
28/02/2024 11:30

Tot mai mulţi „poluanţi eterni” (PFAS) sunt prezenţi in fructele şi in legumele din Europa. Potrivit mai multor ONG-uri, prezenţa pesticidelor care conţin aceste substanţe chimice a explodat ...

 „Unele meserii vor dispărea, dar munca noastră se va uşura şi va fi mai bine plătită”
28/02/2024 11:10

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat in Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a anuntat că MMSS incearcă să introducă anul acesta, impreună cu partenerii sociali, cu confederaţiile sindicale şi ...

 Guvernul lucrează la o nouă reformă fiscală
28/02/2024 11:09

Ministerul Finanţelor lucrează la diferite scenarii ale reformei fiscale cerute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar adoptarea ar trebui să aibă loc cel tarziu in 2025, a declarat secretar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei