OMUL CARE ADUCE PLOAIA/VIDEO

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 31-07-2022 00:14

 poza insamantare nori

 

Specialişti din toată lumea avertizează că, la nivel mondial, viitorul ar putea veni cu posibile conflicte între ţări, scopul fiind de control al zonelor cu rezerve de apă. Stimularea precipitaţiilor ar putea reprezenta însă o soluţie salvatoare. Iar România a trecut la fapte. 

 

Anul acesta experimentele din România au fost realizate în parteneriat cu Administrația pentru Protecție Antigrindină din Bulgaria. Două avioane speciale pentru astfel de misiuni, Bravo si Charlie, au zburat de aceasta data pentru a însămânța norii cu iodură de argint și a obține stimularea ploilor.

Atât Charlie, cât și Bravo, sunt avioane care au fost modificate pentru a purta pe aripi 72 de torțe care vor ajuta la stimularea ploilor. Iodura de argint este eliberată în fața frontului atmosferic și nu face altceva decât să condenseze vaporii de apă ca aceștia ajungând la greutatea optimă să cadă pe pamânt sub formă de picături, deci să plouă.

„De asemenea, această aeronavă e prevăzută cu 2 sisteme de ejectare a cartușelor ejectabile, montate sub aripi. Fiecare casetă conține câte 96 de cartușe ejectabile, de asemenea, cu iodură de argint și clorură de calciu. Ca un element de noutate, avem și o serie de cartușe ejectabile cu clorură de calciu acoperit de dioxid de titan, care e un material mult mai higroscopic și ne așteptăm să avem rezultate mult mai bune pentru stimularea norilor calzi. Aceste cartușe sunt aprinse electronic, din interiorul avionului, ori de câte ori se primește comandă de la punctul de comandă și reușim să intervenim exact acolo unde avem nevoie”, explică directorul programului.

”Noi eram la marginea norului și ne deplasăm către centrul norului. Dacă puteți observa, este înnorat”

Reporter: Plouă pentru că s-a și însămânțat sau și norul este de așa natură?

”Nu putem însămânța norii care nu conțin măcar puțină ploaie”

Reporter: După însămânțare, cam la cât timp începe să plouă?

”În jur de 5 minute – 10 minute. Noi începem să lucrăm acolo unde deja sunt niște picături de apă, dar cu însămânțarea aceasta intensificăm ploaia, să fie mai puternică”

Reporter: Serghei, tu ai fost șeful serviciului antigrindină în Rep. Moldova. Acum, lucrezi pentru România?

”Da. Am activat în Rep. Moldova din 1997 până în 2019. În ultimii patru ani, lucrăm pentru România și avem rezultate foarte multe și sunt foarte bune.
Fermierii trebuie să cunoască faptul că avem specialiști foarte buni, avem dorință foarte mare să obținem rezultate pentru fermieri. Cunoaștem că România e o țară agricolă și ploaia e necesară. Și, totodată, putem să spunem, cu avioanele se poate și combate grindina.
După coordonatele GPS, experimentul are loc de aceasta dată lângă hotarul cu Republica Moldova. Ținta este un front atmosferic ce se deplasează de la nord-est către sud-vestul României. Pe traseul pe care am zburat și am însămânțat, putem vedea că ploaia se intensifică și s-au aprins următoarele trei cartușe. Și putem auzi cum la pilot ploaia s-a intensificat foarte tare”

”Acum, dacă puteți să observați acolo în față niște linii albe, acolo plouă foarte intens. Și acum avionul se întoarce în direcția aceea să mai repetăm însămânțarea”

Reporter: Adică, stoarcem norul de apă?

”Stoarcem norul de apă! E mai la sud-est de Botoșani, undeva la 50 de km”

Anul acesta programul experimental destinat creșterii și uniformizării precipitațiilor s-a făcut în etape. Primul test a fost în Moldova unde acum seceta a lovit năprasnic. A urmat apoi pentru prima oara zona Olteniei cu centru de comandă la București la sediul operatorului infrastructurii de combatere a antigrindinii.

”Avem în zbor unul dintre cele două avioane. Se observă că acest avion se îndreaptă spre câteva celule care sunt la limita zonei noastre de intervenţie. Dat fiind situaţia pe care am avut-o în ultimele 4 zile, ne-a împins să acţionăm asupra acestora, să vedem efectul pe care-l putem realiza în urma însămânţării celulelor respective. Vom utiliza în acest experiment anumite cartuşe pirotehnice, higroscopice şi vom evalua efectul acestora asupra norilor privind stimularea precipitaţiilor. Unul din aceste cartuşe e un cartuş nano-pawder, pe care încercăm să-l testăm pt prima dată, este un cartuş hidroscopic care poate avea un efect amplificat al însemânţării celulelor. E o substanţă cu clorură de natiu încărcată în oxid de titan, ceea ce face să îmbunătăţească rapiditatea cu care se formează picăturile de apă”

Mai precis este vorba despre utilizarea sării la condensarea particulelor de apă, care apoi să precipite. Partenerii Bulgari asistă la operațiune din Bucuresti.
Experimentul a fost testat cu succes anul trecut și în Bulgaria însă nu pentru ploaie, ci pentru grindină, fenomen care amenință an de an culturile agricole și în țara vecină.

”Am avut succes, am însămânțat 117 nori și am pornit numai de la 7 nori. A fost un mare succes, iar în acest an am continuat acest experiment”.

Reporter: Este o inovație?

”Da, România este prima țară din zona balcanică ce experimentează stimularea ploii. Am avut investiții, le-am făcut anul trecut ca program pilot. Dar anul acesta va fi o activitate regulată”

Programul experimental desfășurat în România, pe zonele cu potențial agricol, acoperă în total 3,8 milioane de hectare de teren. Rezultatele sunt extrem de importante în contextul în care an de an, frecvența secetei crește îngrijorător.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Vrei să îți cumperi un apartament în Dubai? Sâmbătă, 20 Aprilie, dezvoltatorul imobiliar SOBHA Dubai vine la Iași
19/04/2024 14:37

 În ultimii ani tot mai multi romani si-au indreptat atentia spre piata imobiliară din Dubai, unul dintre cele mai cosmopolite, dar si dintre cele mai sigure orase din lume. Pe lista celor mai aprec ...

Se scumpește benzina. Care sunt noile prețuri ale carburanților standard și premium
19/04/2024 12:23

 Pretul benzinei este din nou in crestere, fie că este vorba de benzină standard sau premium, in timp ce in cazul motorinei pretul rămane la fel. Romanii care se pregătesc să călătorească in weeken ...

 Neo Gaz  SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Dezvoltare activitate de productie a gazelor industriale “, cod SMIS 313479, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Regional Nord Est 2021 – 2027, Prior
19/04/2024 09:10

  Neo Gaz  SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Dezvoltare activitate de productie a gazelor industriale “, cod SMIS 313479,&n ...

Dragoș Damian: 'Marcel Ciolacu, data vitoare când mai pleci în Qatar, ia cu tine și șefii celor mai mari 10 fabrici din România'
16/04/2024 19:35

Olaf Scholtz a plecat in China cu sefii celor mai mari corporatii nemtesti, crema industriei germane si internationale. S-a dus acolo stiind că nu poate opri importurile de produse (ieftine) chinezesti, dar in ...

Peste 40 la sută dintre români sunt nemulțumiți de locul de muncă
16/04/2024 14:26

Sondaj eJobs x Up Romania: 41% dintre angajati sunt nemultumiti si foarte nemultumiti de actualul loc de muncă. Salariul, relatia cu managerul si lipsa recunoasterii profesionale sunt principalele motive de fr ...

7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza poliţelor RCA influenţează costul acestor poliţ
16/04/2024 10:54

Aproape 7 din 10 romani sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite in baza poliţelor RCA influenţează costul acestor poliţe, reiese din cel mai recent studiu p ...

România este al treilea mare producător de petrol din UE
16/04/2024 00:05

Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, in 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi Romania (3 milioane de tone), conform datelor publicate luni de E ...

Leul, afectat de ieșirile de capital speculativ
15/04/2024 22:00

Afirmatia făcută de oficialii de la Teheran că nu mai urma un nou atac asupra Israelului si intarzierea unui răspuns armat din partea Ierusalimului a calmat intr-o anumită măsură pietele internationale, ...

Cine este fondatoarea farmaciilor Catena. Afacerista este a doua cea mai bogată femeie din România
15/04/2024 14:41

In spatele succesului uluitor pe care il au farmaciile Catena, se află Anca Vlad, a doua cea mai bogată femeie din Romania. In cadrul unui interviu, afacerista a povestit cum a reusit să facă un business de ...

Benzina, în continuă scumpire
15/04/2024 12:37

Preţul mediu al unui litru de benzină continuă să crească. Faţă de luna trecută, majorarea este de 3,2%. În Bucureşti, un litru de benzină standard se vinde cu preţuri intre 7 lei şi 28 de ba ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei