00000  breaking-46

Dimensiune font:

Persoanele peste 65 de ani ar trebui izolate obligatoriu. Care e situatia reala din spitale Interviu cu seful comisiei ATI a ministerului Sanatatii

| 23-03-2020 08:43

 Romania are in acest moment 1.360 de paturi ATI cu ventilatie mecanica, necesare cazurilor critice de COVID, paturi in majoritate deja ocupate cu cazuri grave. Mai exista 1.292 de paturi ATI care nu au ventilatoare mecanice si a caror dotare ar trebui sa fie o urgenta absoluta, la un cost de 139 de milioane de euro, afirma prof. univ. dr. Dorel Sandesc, vicepresedintele Societatii Romane de ATI, presedintele comisiei ATI a Ministerului Sanatatii si seful Clinicii Anestezie Terapie Intensiva - Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.

Intr-un interviu acordat , prof. univ. dr. Sandesc a aratat ca ar fi esential ca persoanele peste 65 de ani sa fie izolate in mod obligatoriu la domiciliu si a avertizat ca "situatia e foarte tensionata in spitale, acesta este adevarul. E si teama de necunoscut, dar nu exista certitudinea ca vor avea echipamente de protectie", avertizeaza prof. Sandesc.

"E bine ca autoritatile, pana la cel mai inalt nivel, transmit mesaje de apreciere si multumire, dar ele trebuie insotite de masuri concrete si de o comunicare adecvata".

Am sa incep cu o indiscretie. Cand v-am sunat pentru a va solicita acest interviu mi-ati spus ca, la fel ca un indian, stati cu urechea lipita de pamant ca sa auziti ce se apropie. Ce auziti?

Ceea ce se aude este destul de ingrijorator, adica perspectiva unei evolutii spre formele cele mai grave ale crizei, pe care le-am vazut mai ales in Italia, unde sistemul sanitar, incepand cu sectiile ATI, este pus la pamant.

Dimensiunea dramei in criza corona e data de epuizarea resurselor sectiilor ATI. Pentru formele usoare si medii, foarte multe, se gasesc solutii, dar cazurile critice nu pot fi tratate decat in sectiile ATI.

Atunci cand sistemul sanitar cel mai bine pus la punct din Europa, cel din Lombardia, este depasit intr-o asemenea masura incat imaginile de acolo par mai degraba din Siria, cum sa nu fii ingrijorat cand tu activezi in sistemul sanitar cel mai prost finantat din Europa, cu cel mai mic procent din PIB alocat sanatatii, cu contributia pentru sanatate cea mai mica a angajatilor si a angajatorilor?

Cate paturi ATI cu ventilatoare mecanice are acum Romania?

Societatea romana de ATI (SATI) si Comisia ATI a Ministerului Sanatatii facem un sondaj printre colegi pentru a afla cate paturi functionale avem in acest moment. Din raspunsurile lor, pare ca am avea in total 2.653, un numar care ar putea creste pentru ca sondajul continua pana la detalii.

Din acestea, 1.292 nu au ventilatoare mecanice. Deci peste 50% sunt dotate, dar numarul celor nedotate ramane foarte mare.

Deci avem peste 1.360 de paturi cu ventilatie mecanica, ceea ce nu e o situatie foarte proasta, suntem undeva la mijloc, ca numar, la nivel european. Si asta se datoreaza proiectelor pe care noi, SATI, le-am implementat in ultimii ani. Acum 10 ani ar fi fost cu mult mai rau.

Aceste paturi ATI recenzate de noi sunt cele functionale, adica in spitale cu personal si linii de garda, deci continuitatea activitatii.

In statisticile INS figuram cu peste 4.600 de paturi ATI.

De unde diferenta foarte mare intre calculul dvs si statistica INS?

Noi am mers pe raspunsul real al medicilor care lucreaza in spital. INS a luat structura spitalelor, in care intra si paturile ATI.

Dar exista trei tipuri de paturi ATI, cele de supraveghere post-operatorie in spitalele mici; cele de terapie intensiva intermediara si post-operatorie, destinate supravegherii si ingrijirii pacientilor dupa interventii mai mari; paturile de terapie intensiva propriu-zisa pentru pacientii gravi care necesita masuri complexe sustinute de terapie-intensiva.

Cei cu corona adica?

Si dintre acestia, unii vor necesita terapie non-invaziva cu masti de oxigen sau un aparat mai simplu de ventilatie non-invaziva, de unde pacientul fie merge inapoi spre formele usoare, fie se agraveaza si trebuie dus pe un pat de terapie intensiva cu echipamente complexe.

Intubat adica?

Da. Noi avem 1.300 de paturi de dotat pentru a fi pregatite in eventualitatea foarte probabila a unui numar mare de pacienti. Si, estimam noi, va fi nevoie si de o rezerva pentru inca un numar de paturi, aproximativ o mie.

E nevoie de o investitie majora si declararea starii de urgenta creeaza aceasta oportunitate. Autoritatile nu vor avea nicio scuza daca nu o vor folosi. Ar fi o investitie strategica pentru Romania, nu doar pentru acest moment.

Au fost facute demersuri pentru aceasta investitie?

Au fost facuti pasi. Odata cu echipamentele de protectie, dezinfectanti si alte consumabile, au fost contractate 200 de ventilatoare mecanice, 200 de monitoare si 800 de injectomate. Deci un back-up pentru aproximativ 200 de paturi.

Distributia nu va fi insa imediata. Primul castigator al procesului de selectie rapida, o firma elvetiana, a renuntat pentru ca nu poate onora contractul. Al doilea ofertant, din SUA, a confirmat. DSU stie exact in cat timp va livra.

In clinica mea de la Timisoara am o echipa care scaneaza toata lista de furnizori pe care ii stim si toti fac oferte de furnizare intr-un interval de timp care variaza intre 30 si 90 de zile sau chiar mai mult.

Din cele 1.360 de paturi cu ventilator mecanic, cate sunt libere?

Marea majoritate sunt ocupate de patologii grave care se intampla indiferent de starea de urgenta. Ce putem face este sa marim totusi disponibilul prin amanarea internarilor si interventiilor programate.

Am facut un plan de actiune a spitalelor care acum este discutat si implementat de minister la nivelul judetelor. Prima masura este eliberarea spitalelor de boli infectioase si pneumologie, ca spitale de prima linie, identificarea unor spitale de suport atat pentru cazurile obisnuite, cat si pentru cele de ATI.

Ati spus ca e necesara o investitie majora. Cat?

Noi am inaintat ministerului o evaluare a necesarului, am trimis tipul de echipamente, bugetul estimativ pe fiecare aparat, numarul de unitati necesare. Bugetul total pentru cele 1.292 de paturi care trebuie dotate se ridica la 139 de milioane de euro.

Sunt convins ca acum se vor putea face si alocari de fonduri europene in acest scop, am contactat si Ministerul Fondurilor Europene. Nu resursa financiara e acum problema.

Am discutat in "task force COVID 19" de la Ministerul Sanatatii ca am putea demara cautarile pentru containere de terapie intensiva, care pot fi instalate in curtea spitalelor.

De exemplu, ar fi foarte bine sa putem evita momentul in care bolnavi corona sa fie internati in Spitalul Judetean Timisoara, unde exista multe alte patologii, si sa avem ca tampon aceste containere de terapie intensiva cu 12 paturi.

Mi-ati vorbit despre echipamente, care este insa situatia medicilor ATI, o specialitate extrem de afectata de exodul medicilor?

Exista un deficit, dar in contextul cresterii semnificative a veniturilor medicilor in ultimii ani, vedem ca tendinta centrifuga a scazut. A crescut interesul de a ramane in Romania.

In Timis, dar si alte judete din vestul tarii, posturile scoase la concurs s-au ocupat si adesea in conditii de concurenta. Exista absolventi ai ultimului sau chiar penultimului examen de specialitate, care nu au un post fix intr-un spital si care sunt gata oricand sa vina. Cei mai multi au si confirmat deja. Noi am propus sa fie angajati imediat, fara concurs, ceea ce a si fost introdus in decretul prezidential.

Medici tineri rezidenti care lucreaza pe cate 6 luni in alte spitale din strainatate au anuntat ca sunt dispusi sa revina in aceste conditii sau chiar au revenit, de exemplu, din Irlanda.

SATI a facut mai multe propuneri. Eu am stat o saptamana la minister, acum colaboram prin prof. Bubenek.

Medicii sunt categoria cea mai expusa. Exista suficiente echipamente de protectie, exista proceduri clare astfel incat sa fie cat mai protejati?

Situatia e foarte tensionata in spitale, acesta este adevarul. Oamenii sunt ingrijorati. E si teama de necunoscut, care probabil va scadea dupa contactul cu cazurile, dar nu exista certitudinea ca vor avea echipamente de protectie.

Asta are un impact foarte negativ. Atitudinea personalului medical este esentiala in cazul acestei lupte si el trebuie sa simta sprijinul.

Eu am insistat sa se comunice cat mai mult: cat s-a comandat, ca unele stau la vama mai mult decat ne asteptam, dar unele exista si au inceput sa fie impartite spitalelor. Nu s-a comunicat insa si lumea e foarte angoasata.

E bine ca autoritatile, pana la cel mai inalt nivel, transmit mesaje de apreciere si multumire, dar ele trebuie insotite de masuri concrete si de o comunicare adecvata.

Noi am declansat o campanie umanitara de suport al sectiilor ATI si deja vine ajutorul, unele fundatii trimit echipamente. In aceasta situatie nu trebuie sa stam numai sa plangem si sa asteptam sa vina totul de la minister.

Am gasit o firma de "buy-ersi" care ne-au ajutat sa identificam furnizori si am facut rost de niste echipamente inainte sa vina cele in cantitati mari de la minister.

Lombardia are cel mai bun sistem sanitar din Europa si a fost pus in genunchi. Ce l-a pus in genunchi, unde s-a gresit si ce nu trebuie sa repetam noi?

Rolul esential este al oamenilor, al cetatenilor. Corpul medical nu poate castiga singur lupta cu corona. Daca nu se respecta regulile, nu avem cum sa speram ca vom scapa usor.

Lumea cred ca intelege ca boala e periculoasa si totusi nu se aplica in masa masurile care au fost luate mai repede decat in Italia. E un lucru bun, dar cand vad imaginile din piete, targuri, din parcuri ma infior.

Mai bine izolat decat intubat la reanimare. Ii implor sa se gandeasca la asta. Voi cauta niste imagini groaznice ca acelea de pe pachetele de tigari.

Am propus ca persoanele peste 65 de ani sa fie izolate obligatoriu la domiciliu. Pentru ca ele sunt cele mai vulnerabile. Speram ca sambata seara sa fi fost introdusa si aceasta masura, cea mai importanta ca sa prevenim contaminarea seniorilor.

Constat insa si multa dorinta de ajutorare. La noi, la ATI, au venit companii, persoane fizice, sa-si ofere ajutorul. De aceea am si initiat Campania "Romania are nevoie de Terapie intensiva", sper sa se dezvolte, avem pateneriate media, avem o campanie de strangere de fonduri pe Internet.

Vine o incercare mare, dar chinezii au acelasi idiom pentru criza si oportunitate. Pentru ATI, oportunitatea este ca in sfarsit sa ne dotam si sa ne modernizam, iar Sanatatea sa nu mai fie mereu pe ultimul loc.

Campania umanitara ca aceasta dusa la un nivel de masa ar face epidemia de solidaritate sa invinga epidemia de corona, ceea ce ar putea avea un impact deosebit pe termen mediu si lung.

Cand oamenii ies din pseudo-confortul si pseudo-civilizatia in care cred ca traiesc si in care s-a atrofiat orice pornire de generozitate, solidaritate si altruism, toate acestea invie ca dintr-un spor, valorile sunt altele.

Nu cred ca e cineva caruia sa nu-i placa sa ajute. Sper ca aceasta stare sa fie mai greu de pierdut, poate vom reveni mai greu la vechile meschinarii.

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Poşta Română, MIŞCARE către corporatişti. Horia Grigorescu: A venit momentul să se învârtă roata
13/07/2020 14:11

 Horia Grigorescu, directorul general al Poştei Romane, a expus una dintre strategiile pe care le aplică, in prezent, compania pe care o conduce.         Directorul Poştei Roma ...

Românii vor plăti facturi din în ce mai mari la gaze și energie electrică
13/07/2020 11:36

 Liberalizarea pietei de gaze naturale nu a condus la scăderea preturilor din facturile lunare.         Consumatorii nu au avut parte de ieftiniri in urma liberalizării pietei ...

CET 2 Holboca, mofdificată din temelii!
12/07/2020 23:33

  * centrala va avea două componente - energia regenerabilă şi schimbarea utilizării combustibilului, din cărbune in gaze naturale Modul de funcţionare al centralei de la Holboca va fi reconfigurat ...

Gazoductul Iaşi – Ungheni va fi finalizat!
12/07/2020 17:32

* gazoductul va transporta, in  primă etapă, o jumătate de miliard de metri cubi de gaze naturale din Romania către Republica Moldova Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a de ...

Legatura dintre pandemie si consumul de cafea. Pentru prima data in ultimii 10 ani este asteptata o scadere a consumului de cafea la nivel mondial
12/07/2020 17:29

 Consumul mondial de cafea ar urma sa scada in acest an pentru prima data dupa 2011, prognozeaza Departamentul american al Agriculturii (USDA), transmite Bloomberg. Principalul motiv este declinul vanza ...

Grecia plânge: 'Creta este o maşinărie de turism; dacă ar veni măcar 40 % din turiştii de altdată, am fi mulţumiți'
12/07/2020 10:56

 Creta obţine anual 3,2 miliarde de euro din turism, in condiţiile in care este vizitată de peste 5 milioane de turişti, insă anul acesta autorităţile se declară mulţumite dacă vor veni măcar 40 ...

Bulgaria a fost acceptată în anticamera zonei euro, România nu îndeplinește niciun criteriu
11/07/2020 08:43

 Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb-n.r.), o perioadă obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro, a anunţat vineri Banca Centra ...

Prețurile apartamentelor vor crește dacă se aplică “Noua casă”, avertizează Dan Bucșa
10/07/2020 13:26

 Majorarea plafonului pentru creditele pentru achizitia de locuinte noi de la 70.000 de euro, la cel putin 140.000 de euro, prin noul program „Noua casă”, ar putea duce la cresterea preturilor ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!