Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut uşor

tigari-1

Dimensiune font:

| 03-03-2024 16:51

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut uşor în luna ianuarie 2024, până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.

"În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 puncte procentuale, până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete. În ianuarie, singura regiune în care piaţa neagră creşte semnificativ este sud, cu 4,1 puncte procentuale, până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariţia ca sursă de provenienţă a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca provenienţă, cea mai mare pondere o deţine Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) şi Bulgaria (12,8%)", a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research, într-un comunicat de presă transmis, duminică, AGERPRES.

În acest context, conform datelor de pe platforma StopContrabanda.ro, citate de Ileana Dumitru, director juridic şi afaceri externe al Ariei Europa de Sud Est din cadrul BAT, peste 10 milioane de ţigarete de contrabandă au fost capturate de autorităţi în zona de sud, de la începutul acestui an. Este cea mai mare cantitate de ţigarete capturate la nivel naţional în intervalul menţionat şi reflectă tendinţa de creştere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul ţării (Bulgaria, Turcia), unde preţul ţigaretelor este semnificativ mai mic.

"Salutăm eforturile susţinute ale autorităţilor în domeniul combaterii contrabandei, precum şi anunţarea primelor două scannere vamale din cele douăzeci şi şase contractate în decembrie 2023 de către Ministerul Finanţelor, care urmează să fie instalate în vămile Giurgiuleşti din judeţul Galaţi şi Albiţa din judeţul Vaslui. Acestea sunt puncte pe graniţa de est a ţării, de asemenea o zonă puternic afectată de traficul ilicit provenit din spaţiul non-comunitar. Bugetul de stat al României pierde circa 2 miliarde de lei anual din cauza contrabandei cu tutun şi orice punct procentual în minus al nivelului contrabandei poate însemna creşteri ale veniturilor la bugetul statului din activitatea actorilor legitimi, care trebuie însă susţinută prin măsuri fiscale predictibile şi echilibrate", a menţionat Ileana Dumitru.

La rândul său, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova şi Bulgaria, a subliniat că, în conformitate cu execuţia bugetară pe luna ianuarie 2024, veniturile din accize au înregistrat o creştere de 48,1% în ritm anual, susţinută de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu 91,4% mai mari - o situaţie de excepţie, pe fondul majorării de la începutul anului - în timp ce veniturile din accize la produsele energetice rămân în zona negativă.

"Tutunul şi-a făcut din nou datoria faţă de buget. Pentru a rămâne în continuare parteneri de bază ai statului, avem nevoie de predictibilitate şi stabilitate. Anul electoral îşi spune, însă, cuvântul. Nu mai puţin de 11 propuneri legislative anti-tutun, iniţiate de parlamentari din tot spectrul politic, se află în diverse stadii de dezbatere in Parlament. Unele sunt de bun simţ, precum cea recent adoptată, privind interdicţia vânzării tuturor produselor din tutun sau cu nicotină către minori, dar cele mai multe cuprind prevederi confuze, cum ar fi o nouă definiţie a fumatului fără...fum, sau radicale, ca de exemplu interzicerea expunerii produselor la raft, care ar avea ca efect creşterea contrabandei, mai ales în oraşele mici şi în mediul rural, unde se va putea comercializa orice de sub tejghea, inclusiv produse de pe piaţa neagră", a punctat Gilda Lazăr.


La rândul său, Dragoş Bucurenci, director External Affairs, Philip Morris România, a salutat faptul că anul 2024 începe cu o scădere de aproximativ un punct procentual în ceea ce priveşte contrabanda cu ţigarete, după creşterile consecutive de la finele anului trecut.

"Ne aşteaptă un an plin de incertitudini, din toate punctele de vedere. În acest context, România are nevoie de un buget consolidat şi de investiţii viabile. Philip Morris International rămâne un partener de încredere al statului român şi contribuie în fiecare an semnificativ la dezvoltarea sustenabilă a economiei locale. Aşa cum am anunţat anul trecut, în 2024 continuăm să ne accelerăm transformarea: investim 130 milioane dolari în fabrica din Otopeni, continuăm să ne dezvoltăm capacităţile de producţie, să oferim noi locuri de muncă şi să creştem nivelul exporturilor. Sperăm că vom putea face toate acestea într-un mediu echitabil, corect şi stabil pentru toţi actorii economici", a declarat Dragoş Bucurenci.

Cele mai recente date arată necesitatea unei strategii eficiente de control la frontieră, subliniază Enrico Ziino, head of corporate Affairs South East Europe Imperial Brands. "Viitorul Guvern va avea datoria de a reprezenta interesele României în Uniunea Europeană în contextul revizuirii Directivelor privind tutunul (Directiva accizelor pentru tutun şi Directiva produselor din tutun). Scopul comun al Guvernului şi al nostru ca industrie este asigurarea stabilităţii pe termen lung a sectorului şi, în consecinţă, a veniturilor fiscale în România. Prin urmare, va fi esenţial să pledăm pentru un sistem de accizare care să recunoască diferenţele economice dintre statele membre şi să evite creşterile masive de preţuri peste noapte, care ar afecta şi mai mult consumatorii români şi ar alimenta piaţa neagră" a spus Enrico Ziino.

Potrivit site-ului Poliţiei de Frontieră, în 2023 s-a înregistrat cel mai mare volum de ţigarete capturate în ultimii cinci ani, iar faţă de anul 2022, constatările au crescut cu 40%. Astfel, au fost confiscate peste 5,5 milioane pachete de ţigări, aproape 17 tone de tutun şi 31 de tone tutun de narghilea. În acest context au fost destructurate 3 grupuri infracţionale organizate, în care erau implicate 47 de persoane.

La rândul său, directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române - chestor de poliţie Aurel Dobre, a precizat că reducerea contrabandei rămâne unul dintre obiectivele Poliţiei Române, de aceea activităţile desfăşurate de instituţie pentru combaterea contrabandei cu tutun şi produse din tutun au fost abordate prioritar. "În cursul anului 2023, au fost înregistrate 421 de dosare penale de contrabandă, în care au fost cercetate 676 de persoane. În urma activităţilor operative, au fost descoperite peste 43 de milioane de ţigarete şi peste 37 de tone de tutun", a declarat Aurel Dobre.

Anual, companiile de tutun, mari contribuabili, virează la bugetul statului circa 20 miliarde lei, reprezentând accize, TVA şi alte taxe şi contribuţii. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Premierul estimează un salariu minim de 1.200 de euro
24/04/2024 06:36

  Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună in transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim europ ...

La cine apelezi când ai nevoie urgentă de bani? Descoperă soluțiile de finanțare rapidă
23/04/2024 15:37

La cine apelezi cand ai nevoie urgentă de bani? Descoperă solutiile de finantare rapidă O urgentă poate apărea in momente neprevăzute, lucru care crează griji, stres si dezechilibru pe plan financiar. C ...

Royal Laundry SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de finisare a materialelor textile “, cod SMIS 313613, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Regional Nord
23/04/2024 10:50

 Royal Laundry SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de finisare a materialelor textile “, cod SMIS 3 ...

O nouă masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană deasupra României
23/04/2024 10:20

În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulatia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer incărcată cu particule de praf de ori ...

 ”Viitorul producției agroalimentare”, conferință internațională
22/04/2024 14:43

Consulatul Regatului Tărilor de Jos de la Iasi, in parteneriat Ambasada Regatului Tărilor de Jos in Romania, Universitatea de Stiintele Vietii "Ion Ionescu de la Brad" Iasi (USV Iasi) si cu OFA UGI ...

Anunț de selecție partener în vederea accesării granturilor pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate
22/04/2024 13:38

Anunt de selectie partener in vederea accesării granturilor pentru sprijinirea antreprenorilor in dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate

Euro rămâne la trei bani de „cota” 5 lei
21/04/2024 22:17

* un raport recent al unei bănci comerciale estimează, pentru finalul anului un curs, un curs al euro de „5,05 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent incă mare, d ...

Cine sunt cei mai mari angajatori de la stat? Ministerul Finanţelor: Aproape 1,29 milioane
21/04/2024 13:29

Numărul posturilor ocupate in instituţiile şi autorităţile publice din Romania era, in februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024, aproape 64% dintre acestea fiind in ad ...

20/04/2024 13:07

Ne vom revedea foarte curand la Business Days, care revine in tară cu sloganul "Beyond Business Evolution" pentru a apropia regiunile si a creste performanta Romaniei! Cel mai asteptat eveniment de ...

Dragoș Damian: 'Marcel Ciolacu, data vitoare când mai pleci în Qatar, ia cu tine și șefii celor mai mari 10 fabrici din România'
16/04/2024 19:35

Olaf Scholtz a plecat in China cu sefii celor mai mari corporatii nemtesti, crema industriei germane si internationale. S-a dus acolo stiind că nu poate opri importurile de produse (ieftine) chinezesti, dar in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei