PROMOVAREA DEZVOLTĂRII LOCALE PRIN INTERMEDIUL TURISMULUI SUSTENABIL

foto Razboieni 12

Dimensiune font:

| 11-07-2023 15:49

 

 PROMOVAREA DEZVOLTĂRII LOCALE PRIN INTERMEDIUL TURISMULUI SUSTENABIL

Începând cu luna august a acestui an, județul Neamț va avea două comune care și-au asumat dezvoltarea unei strategii de dezvoltare turistică, precum și existența a două platforme online de comunitate, unde toate informațiile relevante pentru turiști, despre acele comunități, să fie centralizate și prezentate turiștilor într-o manieră integrată. Este vorba despre comuna Războieni – platforma războieni.ro și comuna Tazlău – platforma patrimonio.ro.

Pentru comunitatea Războieni, în 27 iunie a avut loc închiderea unei serii de activități având rolul de a dezvolta, dar mai ales de a (re)descoperi potențialul turistic pe care această localitate cu o deosebită rezonanță istorică îl deține.

Proiectul „Promovarea dezvoltării locale prin intermediul turismului sustenabil”, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 și implementat de către Asociația Centrul de Resurse Re-Start, asociație care și-a propus ca prin activitățile întreprinse să contribuie la cunoașterea, re-descoperirea și dezvoltarea sustenabilă a satului românesc.

Proiectul face parte dintr-o inițiativă de redescoperire identitară a patrimoniului local, în special în mediul rural, și de  includere a acestui patrimoniu în circuitele regionale, de promovare a unui mix de experiențe pentru vizitatorii județului și, de ce nu, chiar de a atrage punctual turiști interesați de acest tip de locații și a-i încuraja să exploreze zona la pas, liniștit, într-un itinerariu care să cuprindă cadrul natural, istoria locului și încărcarea spirituală, cât și experiențe culinare locale.

Astfel, prin Strategia de dezvoltare și promovare a turismului din comuna Războieni, elaborată în cadrul proiectului, se propun două scenarii de dezvoltare și anume: 

1. "O destinație culturală și istorică": Restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și a elementelor de patrimoniu local, printre care la loc de cinste se află Ansamblul Mănăstirii Războieni; Crearea unui muzeu local; Organizarea de evenimente culturale și tradiționale; Promovarea circuitelor turistice culturale în zonă și integrarea obiectivelor de interes turistic din localitate în aceste circuite;

2. "Turism rural și ecologic": Dezvoltarea de puncte de atracție turistică și infrastructură de cazare (pensiuni agroturistice, puncte gastronomice locale); Amenajarea traseelor de drumeție și ciclism; Promovarea produselor și serviciilor locale – Între care și locația activității de finalizare a proiectului: @Bunătăți din Livezile Ursului; Protejarea și conservarea mediului înconjurător.

Aceste două scenarii oferă perspective diferite asupra dezvoltării turistice a comunei Războieni, dar implementarea de soluții și inițiative specifice ambelor scenarii ar putea fi soluția potrivită pentru reinventarea turistică a acestei localități în scopul creării unui mix diversificat și atrăgător pentru turiști.

De ce Comuna Războieni?

Viziunea care stă la baza strategiei de dezvoltare turistică este aceea de a transforma comuna Războieni într-o destinație turistică autentică și diversificată, recunoscută pentru patrimoniul său cultural, peisajele pitorești și ospitalitatea locuitorilor săi. Prin acțiunile întreprinse, ne-am propus să contribuim la dezvoltarea turistică a acestei localități într-un mod sustenabil, respectând mediul înconjurător și aducând beneficii durabile pentru comunitatea locală.

Rezultatele atinse în cadrul proiectului sunt:

• Elaborarea „Strategiei de dezvoltare şi promovare turistică a comunei Războieni, judeţul Neamţ”

• Lansarea unei platforme online pentru promovarea și dezvoltarea turismului la nivel local, având integrate și elemente de interactivitate cu publicul (de tip interviu/chestionar).

• Desfășurarea a 4 activități de dezvoltare a responsabilității civice privind dezvoltarea durabilă (o campanie de plantare de puieți, explorarea patrimoniului cultural imaterial și istoric, ecologizare și cunoașterea traseelor și obiectivelor cu potențial turistic în localitate) cu 60 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Constantin Virgil Gheorghiu” din Războieni

• Parteneriat încheiat între Asociația Centrul pentru Resurse Re-Start și parteneri sociali și instituții publice din comunitatea locală: Primăria Comunei Războieni, Școala Gimnazială „Constantin Virgil Gheorgiu” din Războieni, Biblioteca Comunală Războieni, Mănăstirea Războieni, Direcția Silvică Neamț prin Ocolul Silvic Gârcina.

Considerăm că pentru implementarea cu succes a unei strategii de dezvoltare turistică este esențial ca tinerii și copiii din acea comunitate să re-descopere identitatea locală a ținutului în care s-au născut, valorile locale și modul unic în care acestea se reflectă în comunitatea lor de origine, atât pe baza mărturiilor istorice, cât mai ales pe baza exemplelor vii, din teren. Să înțeleagă astfel importanța dezvoltării locale și să descopere ce îi atrage în comunitatea din care provin și ce ar dori să schimbe pentru ca locul natal să devină unul preferat în raport cu altele. Pentru a acționa în prealabil și a ști către ce soluții să se îndrepte în drumul lor către un rost și, pentru a deveni viitori antreprenori și artizani ai dezvoltării locale sustenabile.

În martie 2023, 63 de copii de la Școala Gimnazială „C. V. Gheorghiu”, au plantat cu răbdare și apreciere pentru localitatea lor, 26 de puieți de stejar. Acțiunea de plantare s-a desfășurat în cadrul Parcului Monumentului eroilor de la Valea Albă-Războieni, și a fost una simbolică, marcând începutul unor acțiuni de plantare pe care noi, Asociația Centrul de Resurse Re-Start, în calitate de organizatori, ne-am propus să o multiplicăm aici anual, prin sprijinul acordat într-un mediu de colaborare deschis și ideal, de către: Primăria Comunei Războieni, Școala Gimnazială „Constantin Virgil Gheorghiu”, Direcția Silvică Neamț, prin Ocol Silvic Gârcina. 26 de arbori de stejar vor crește de acum falnici și deși, cinstind memoria înaintașilor și comemorând acestui loc și mulți eroi care în bătălia de la Valea Albă, din anul 1476 - 26 iulie, sub sceptrul domnitorul Ștefan cel Mare, au ținut piept trupelor otomane conduse de sultanul Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.

În aprilie 2023 am vorbit despre patrimoniul cultural imaterial transmis între generații: despre păstrarea şi conservarea acestuia pentru a asigura un viitor sustenabil comunităţii şi generaţiilor viitoare! Astfel, am reușit să ne aliniem cu activitatea Școlii Gimnaziale „C.V. Gheorghiu” Războieni din Săptămâna Verde și să organizăm, împreună, atelierul cu titlul „Moștenirea patrimoniului cultural imaterial - transfer de cunoștințe între generații: Redescoperirea Șezătorii”. Am vorbit despre semne cusute, despre ii, despre portul popular și despre semnificația simbolurilor încifrate în aceste capodopere populare a căror valoarea a fost recunoscută de curând și consemnată oficial în patrimoniul universal al umanității.

Periodic am inițiat acțiuni de ecologizare și am avut grijă să mergem să vedem și stejarii plantați în martie, să verificăm dacă au prins rădăcini puternice în Parcul Monumentul Eroilor din Războieni. Ne-am bucurat să-i vedem pe majoritatea că au intrat în vegetație și ne-am promis că îi vom revizita periodic.

„Ce ați spune astăzi ca voi să ne fiți nouă ghizi în turism?” Așa am început întâlnirea din mai, la școala din Războieni. Printr-un sondaj spontan aplicat elevilor din clasele IV-VIII ale Școlii Gimnaziale „C. V. Gheorghiu”, puțin peste 60% dintre ei fuseseră la Monumentul de la Dealul Crucii. Aceștia, împreună cu dl bibliotecar Dan Lupei, ne-au fost ghid nouă, colegilor și cadrelor didactice, în a cunoaște mai bine împrejurimile! În cadrul acțiunii, am avut ocazia să îmbinăm utilul cu plăcutul. Să ecologizăm, în timp ce ne plimbăm! Fiecare copil și-a luat armura de ecologist și s-a întrecut cu propriul spirit civic în a lăsa locul prin care trece mai curat! Elevii au înțeles că parcursul unui deșeu nu se încheie atunci când îl aruncăm, că este depus conform sau nu, aducând poluare și disconfort în natură, el continuă să existe cu mult după și e nevoie de tot atâta energie în a-l elimina, cât a fost și în a-l produce. Plăcutul activității a constat în plimbarea pe ulițele satului și prin pădurea tânără, deasă și răcorosă, de foioase. Potecile de aici sunt tihnite, sunt însoțite de un strat dens de humus, numai bun pentru a simți pașii prin pădure ca pe un covor de aer și a-ți dori să iei o pauză bine meritată din tot cotidianul.

Pentru a exemplifica importanța susținerii inițiativelor și bunelor practici de la nivel local, s-a ales ca locație pentru desfășurarea evenimentului de închidere a activităților cu grupul țintă din cadrul proiectului, din 27 iunie a.c., o afacere locală denumită sugestiv „Bunătăți din Livezile Ursului”. Afacerea este o ilustrare practică a dorinței unui tânăr din Războieni de a investi timp și suflet într-o afacere în satul natal și astfel de a dezvolta gradul de ospitalitate la nivel local dar și de a îmbogăți oferta turistică în această zonă a județului Neamț. Tânărul antreprenor Mihai Ursu şi-a propus înfiinţarea unei plantaţii mixte de produse bio în localitatea Valea Albă, comuna Războieni, judeţul Neamţ, şi chiar a reuşit, devenind un reper local pentru cine își dorește un moment de autentică relaxare și delectare cu bunătăți autohtone.

 Activitățile descrise mai sus nu pot schimba prin ele însele o comunitate! Dar corelate cu un plan bine chibzuit, cu o analiză-diagnostic corectă, cu niște etape clare de parcurs și niște indicatori simplu de urmărit, pot constitui un pas esențial în a transforma o comunitate, sau așa cum ne place nouă să spunem: de a o RE-STARTA!

  

 

 

Pentru detalii suplimentare:

Asociația „Centrul de Resurse RE-START”,

tel.: 0730216053, e-mail: resursecentru@gmail.com

 

 

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin

 

Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020!

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Câți pensionari are România. Pensia medie - 2.248 de lei
05/05/2024 18:43

 Un număr de 4.748.274 de pensionari era inregistrat in aprilie 2024 in Romania, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.248 de lei, conform datelor cent ...

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat de 95 de milioane euro pentru TAROM
05/05/2024 16:59

Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile Romaniei de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare in valoare de pană la 95,3 milioane euro (473,69 milioa ...

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut în primele trei luni din 2024 cu 6,78%
05/05/2024 15:00

Numărul inmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut in primele trei luni din 2024 cu 6,78%, comparativ cu perioada similară a anului 2023, totalizand 37.686 unităţi, din care 73,48%, respect ...

Eurostat: România, în topul țărilor europene cu cel mai mare număr de găini ouătoare
05/05/2024 07:30

Potrivit unui raport Eurostat, Romania este unul dintre tările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană In 2022, Romania detinea peste 38,7 milioane de găini ouătoare, clasandu-se, ...

LOTO 6/49 din 4 mai 2024. Rezultate Loto 6/49, Loto 5/40 și Joker sâmbătă, 4 mai
04/05/2024 22:21

 Loteria Romană a organizat sambătă, 4 mai 2024, Tragerile Speciale Loto ale Sărbătorilor de Pasti.   Loto 6/49 din 4 mai, tragerea principală: 16, 6, 13, 44, 18, 19  Loto 6/49 trage ...

Programul magazinelor de Paște. Unde puteți face ultimele cumpărături?
04/05/2024 10:58

 Programul magazinelor de Paste. Iată unde puteti face ultimele cumpărături. Dacă nu ati apucat să vă faceti toate cumpărăturile de care aveti nevoie inainte de Paste, trebuie să stiti, magazinel ...

Rezervele BNR au scăzut la 69,7 miliarde euro
03/05/2024 07:18

  Redeschiderea pietei pentru o singură sedintă, după ziua de 1 mai si inainte de minivacanta de Paste, nu a adus schimbări semnificative ale cursului euro, chiar dacă au crescut iesirile de capital ...

Scandal la Luduș după închiderea Fabricii Leoni. 200 de oameni au ieșit în stradă
02/05/2024 16:30

Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş au protestat, joi, după decizia de inchidere a punctului de lucru, solicitand să li se respecte drepturile sociale. Fondatorul grupului de iniţiativ ...

BIZZ Accelerator, cel mai amplu proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
02/05/2024 07:13

Într-un context economic in care antreprenoriatul romanesc cunoaste o expansiune rapidă, dar adesea haotică, Stefan Mandachi, impreună cu economistul Iancu Guda, lansează BIZZ Accelerator, un program ...

Peste 5.300 antreprenori din regiunea Moldovei au renunțat la afaceri!
01/05/2024 13:22

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) care au iesit din sistemul economic, in primele trei luni din an, au ajuns, in regiunea de Nord-Est, la 5.391, cu aproape 20 la sut ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei