Războiul din Ucraina scumpește pâinea. Prețul grâului la bursă a crescut cu 40%

grau  d (1)

Dimensiune font:

| 05-03-2022 11:43

Războiul declanșat în Ucraina de trupele invadatoare ruse are efecte economice majore, iar unul dintre indicatorii în acest sens este prețul grâului, care a ajuns la cote istorice, anunță Reuters. Ucraina este una dintre cele mai mari producătoare de grâu din lume.

Comerțul din porturile de la Marea Neagră a fost împiedicat în urma invaziei Rusiei începută la 24 februarie. Astfel, creşterea preţurilor de referinţă la grâu la bursa din Chicago a fost de 40%, fapt care a împins şi amplificat mai mult inflaţia alimentară globală, care era deja la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

Întreruperea aprovizionării din Rusia şi Ucraina, care reprezintă împreună 30% din exporturile mondiale de grâu şi 20% din exporturile de porumb, va eroda securitatea alimentară pentru milioane de oameni, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord fiind deosebit de vulnerabile din cauza dependenţei lor de importuri, a spus Julie Marshall, purtătorul de cuvânt al Programului Alimentar Mondial.

Preţurile petrolului şi gazelor au crescut, de asemenea, din cauza sancţiunilor împotriva Rusiei, în timp ce costurile de transport şi ale materiilor prime precum oţelul au crescut deja din cauza defecţiunilor lanţului de aprovizionare legate de pandemie.

Chiar şi consumatorii din două dintre cele mai mari ţări cultivatoare de grâu din lume, Canada şi Statele Unite, plătesc preţul.
Ads

"Din nefericire pe termen scurt şi mediu, inflaţia alimentară şi costul produselor de panificaţie în Statele Unite vor creşte mai mult. Acest lucru va afecta cel mai mult pe cei mai vulnerabili din societatea noastră", a declarat Robb MacKie, preşedinte şi director executiv al Asociaţiei Brutarilor Americani.

Cu săptămâni înainte de cea mai recentă creştere a preţului grâului, Calgary Italian Bakery din Alberta a crescut preţurile cu 7% pentru a ţine pasul cu costurile asociate cu seceta canadiană de anul trecut şi cu inflaţia preţurilor la făină şi drojdie. Acum, Louis Bontorin, coproprietar al afacerii de familie veche de 60 de ani, se teme că va trebui să crească din nou preţurile semnificativ, odată ce îşi va epuiza stocurile de făină care îi ajung pentru patru până la cinci luni.

”Acest lucru ar putea fi cu adevărat, cu adevărat devastator. Pâinea este unul dintre elementele fundamentale, esenţiale şi aceasta este partea grea. Încercaţi să luaţi doar ceea ce aveţi nevoie, dar ştiţi şi ce efect (are preţul mai mare) are asupra consumatorului. Puterea de cumpărare a tuturor este erodată”, a spus Bontorin.
 

Ameninţarea la adresa aprovizionării cu grâu din cauza invadării Ucrainei de către Rusia a fost exacerbată de o scădere a stocurilor globale ale exportatorilor importanţi.

Livrările din Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite ale Americii, Canada, Ucraina, Argentina, Australia şi Kazahstan urmează să scadă la un nivel minim din ultimii nouă ani, de 57 de milioane de tone, până la sfârşitul sezonului 2021/22, potrivit datelor International Grains Council (IGC).

Unele companii de morărit au semnat contracte cu fermierii în toamna anului trecut pentru grâul pe care îl folosesc în prezent, ceea ce le protejează deocamdată de preţurile mari legate de războiul dintre Rusia şi Ucraina.

Dar o firmă a spus că odată ce se va confrunta cu aceste costuri mai mari, va trebui să le transmită brutarilor care îi cumpără făina.

"Va fi obligatoriu. Ori plătiţi costul mai mare, ori nu vă luaţi făina", a spus firma, care a cerut să nu fie numită din cauza sensibilităţii situaţiei.

”Nu cred că populaţia generală are vreo idee despre cu ce fel de repercusiuni se va confrunta”.
 

După invadarea Rusiei, telefonul preşedintelui Rogers Foods, Joe Girdner, a început să sunte. Brutarii care cumpără făină de la cele două mori ale sale din Columbia Britanică caută acum să-şi asigure aprovizionarea pentru o perioadă mai lungă de timp decât înainte, de teamă că preţurile ar putea escalada şi mai mult. Este o problemă şi pentru morar. Livrările de grâu de primăvară erau deja mici din cauza secetei de anul trecut, iar acum cumpărătorii globali, care depindeau de proviziile din regiunea Mării Negre, pot apela la Canada pentru grâu şi pot concura cu morile interne, a spus Girdner.

”Este o îngrijorare foarte mare. Şi povestea adevărată va fi dacă această situaţie va dura”, a spus Girdner despre războiul dintre Rusia şi Ucraina. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:50

 Cursul euro a recuperat un ban
10/08/2022 20:06

Decizia Ucrainei de a opri fluxurile de petrol rusesti către Ungaria, Cehia si Slovacia, dar si pozitiile de protectie luate de investitori inainte de anuntarea inflatiei din Statele Unite au creat presiune pe ...

  Pâinea românilor va fi asigurată
10/08/2022 16:45

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că recoltarea graului a fost finalizată in toată ţara, urmand ca săptămana viitoare să fie anunţate cifrele oficiale, şi a precizat că recolta de anul ac ...

 Consiliere gratuită pentru persoanele care nu mai pot plăti creditele
10/08/2022 14:45

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) arată că persoanele care au credite, au datorii şi nu le mai pot plăti pot primi gratuit consiliere privind procedura de insolvenţă a persoa ...

Comuna Victoria, judetul Iasi anunta demararea proiectului: Extindere corp A, Scoala Ionel Teodoreanu, Victoria
10/08/2022 09:00

Comuna Victoria, judetul Iasi anunta demararea proiectului: Extindere corp A, Scoala Ionel Teodoreanu, Victoria

 Băncile au exagerat cu indicele ROBOR
09/08/2022 16:23

  Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis un mesaj personal băncilor legat de cresterea indicelui ROBOR, care a crescut nepermis de mult, in opinia sa. El le-a sugerat să se uite cu mai mult ...

Cotele de TVA vor fi majorate
09/08/2022 14:09

O serie de noutăţi legislative in domeniul TVA vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2023 ca urmare a modificării Codului Fiscal prin Ordonanţa Guvernului 16/2022, cel mai mare impact urmand să fie in sect ...

Aplicaţiile financiare, preferatele milenialilor pentru gestionarea banilor
09/08/2022 11:27

Şase din zece mileniali romani folosesc aplicaţii financiare, populare şi printre alte generaţii, pentru a-şi gestiona mai bine banii, arată un studiu realizat de Reveal Marketing Research. "Pandemi ...

Sindicaliştii din Poliţie şi din penitenciare pichetează sediul Ministerului Finanţelor
09/08/2022 08:13

Sindicaliştii din Poliţie şi din penitenciare pichetează, marţi, sediul Ministerului Finanţelor din Bucureşti, printre revendicări aflandu-se aplicarea Legii-cadru a salarizării, acordarea unor sporuri ...

ANAF, încasări de circa 180 de miliarde de lei în primul semestru
08/08/2022 15:45

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a realizat incasări in valoare de 179,9 miliarde de lei in primul semestru, in creştere cu 23,1%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a anun ...

 Bani din PNRR pentru colectarea separată a deșeurilor
08/08/2022 15:02

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) are alocate 1,2 miliarde de euro, destinate implementării unui management corect al tuturor tipurilor de deşeuri. Din această sumă 200,1 milioane euro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei