Războiul din Ucraina scumpește pâinea. Prețul grâului la bursă a crescut cu 40%

grau  d (1)

Dimensiune font:

| 05-03-2022 11:43

Războiul declanșat în Ucraina de trupele invadatoare ruse are efecte economice majore, iar unul dintre indicatorii în acest sens este prețul grâului, care a ajuns la cote istorice, anunță Reuters. Ucraina este una dintre cele mai mari producătoare de grâu din lume.

Comerțul din porturile de la Marea Neagră a fost împiedicat în urma invaziei Rusiei începută la 24 februarie. Astfel, creşterea preţurilor de referinţă la grâu la bursa din Chicago a fost de 40%, fapt care a împins şi amplificat mai mult inflaţia alimentară globală, care era deja la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

Întreruperea aprovizionării din Rusia şi Ucraina, care reprezintă împreună 30% din exporturile mondiale de grâu şi 20% din exporturile de porumb, va eroda securitatea alimentară pentru milioane de oameni, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord fiind deosebit de vulnerabile din cauza dependenţei lor de importuri, a spus Julie Marshall, purtătorul de cuvânt al Programului Alimentar Mondial.

Preţurile petrolului şi gazelor au crescut, de asemenea, din cauza sancţiunilor împotriva Rusiei, în timp ce costurile de transport şi ale materiilor prime precum oţelul au crescut deja din cauza defecţiunilor lanţului de aprovizionare legate de pandemie.

Chiar şi consumatorii din două dintre cele mai mari ţări cultivatoare de grâu din lume, Canada şi Statele Unite, plătesc preţul.
Ads

"Din nefericire pe termen scurt şi mediu, inflaţia alimentară şi costul produselor de panificaţie în Statele Unite vor creşte mai mult. Acest lucru va afecta cel mai mult pe cei mai vulnerabili din societatea noastră", a declarat Robb MacKie, preşedinte şi director executiv al Asociaţiei Brutarilor Americani.

Cu săptămâni înainte de cea mai recentă creştere a preţului grâului, Calgary Italian Bakery din Alberta a crescut preţurile cu 7% pentru a ţine pasul cu costurile asociate cu seceta canadiană de anul trecut şi cu inflaţia preţurilor la făină şi drojdie. Acum, Louis Bontorin, coproprietar al afacerii de familie veche de 60 de ani, se teme că va trebui să crească din nou preţurile semnificativ, odată ce îşi va epuiza stocurile de făină care îi ajung pentru patru până la cinci luni.

”Acest lucru ar putea fi cu adevărat, cu adevărat devastator. Pâinea este unul dintre elementele fundamentale, esenţiale şi aceasta este partea grea. Încercaţi să luaţi doar ceea ce aveţi nevoie, dar ştiţi şi ce efect (are preţul mai mare) are asupra consumatorului. Puterea de cumpărare a tuturor este erodată”, a spus Bontorin.
 

Ameninţarea la adresa aprovizionării cu grâu din cauza invadării Ucrainei de către Rusia a fost exacerbată de o scădere a stocurilor globale ale exportatorilor importanţi.

Livrările din Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite ale Americii, Canada, Ucraina, Argentina, Australia şi Kazahstan urmează să scadă la un nivel minim din ultimii nouă ani, de 57 de milioane de tone, până la sfârşitul sezonului 2021/22, potrivit datelor International Grains Council (IGC).

Unele companii de morărit au semnat contracte cu fermierii în toamna anului trecut pentru grâul pe care îl folosesc în prezent, ceea ce le protejează deocamdată de preţurile mari legate de războiul dintre Rusia şi Ucraina.

Dar o firmă a spus că odată ce se va confrunta cu aceste costuri mai mari, va trebui să le transmită brutarilor care îi cumpără făina.

"Va fi obligatoriu. Ori plătiţi costul mai mare, ori nu vă luaţi făina", a spus firma, care a cerut să nu fie numită din cauza sensibilităţii situaţiei.

”Nu cred că populaţia generală are vreo idee despre cu ce fel de repercusiuni se va confrunta”.
 

După invadarea Rusiei, telefonul preşedintelui Rogers Foods, Joe Girdner, a început să sunte. Brutarii care cumpără făină de la cele două mori ale sale din Columbia Britanică caută acum să-şi asigure aprovizionarea pentru o perioadă mai lungă de timp decât înainte, de teamă că preţurile ar putea escalada şi mai mult. Este o problemă şi pentru morar. Livrările de grâu de primăvară erau deja mici din cauza secetei de anul trecut, iar acum cumpărătorii globali, care depindeau de proviziile din regiunea Mării Negre, pot apela la Canada pentru grâu şi pot concura cu morile interne, a spus Girdner.

”Este o îngrijorare foarte mare. Şi povestea adevărată va fi dacă această situaţie va dura”, a spus Girdner despre războiul dintre Rusia şi Ucraina. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Avertismentul Băncii Mondiale: companiile de stat din România angajează prea mulți oameni și plătesc salarii mari
02/03/2024 11:46

Banca Mondială avertizează că, desi companiile de stat romanesti angajează mai multi oameni si plătesc salarii mai mari, sunt tot mai putin productive. Analiza Băncii Mondiale arată că există dovezi c ...

România produce cea mai curată mâncare din UE, dar e insuficientă pentru a-şi hrăni populaţia
01/03/2024 17:08

Romania produce cea mai curată mancare din UE, dar e insuficientă pentru a-şi hrăni populaţia, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Austria ajutand tara noastră să acopere necesarul de consum cu toate c ...

Primăvara vine cu programul „Rabla pentru sobe”
01/03/2024 14:19

Programul „Rabla pentru sobe” a intrat in linie dreaptă si sperăm să-l deschidem in această primăvară, a declarat joi, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Mediului, Apelor si Pădurilo ...

 APIA amână termenul de depunere a cererilor de plată pentru anul 2024
01/03/2024 14:15

Startul Campaniei de primire a Cererilor de Plată 2024 se amană cu cel puţin două săptămani, timp in care se se aşteaptă de la Comisia Europeană (CE) derogările privind condiţionalitatea pentru GAEC ...

28% dintre români stau cu banii economisiți în casă!
01/03/2024 11:47

Aproximativ 28% dintre romani preferă să-şi ţină banii economisiţi in casă sau in valută, iar peste 25% i-ar depune la bancă, o pondere mare la nivelul populaţiei in Romania, ceea ce inseamnă că au ...

Google, dat în judecată pentru de 2,1 miliarde de euro
29/02/2024 15:45

Google, parte a grupului Alphabet, este dată in judecată pentru de 2,1 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari) de către 32 de grupuri media, inclusiv Axel Springer şi Schibsted, acestea susţinand că au ...

Ministerul de Finanțe va folosi scannere în lupta cu frauda
29/02/2024 00:23

Portul Constanţa va avea două scannere operaţionale pană la finalul acestui an, din cele 26 de sisteme noi de scanare cu care vor fi dotate in următorii ani birourile vamale de frontieră, a anunţat minis ...

 Fructele și legumele, îmbibate cu „poluanţi eterni”
28/02/2024 11:30

Tot mai mulţi „poluanţi eterni” (PFAS) sunt prezenţi in fructele şi in legumele din Europa. Potrivit mai multor ONG-uri, prezenţa pesticidelor care conţin aceste substanţe chimice a explodat ...

 „Unele meserii vor dispărea, dar munca noastră se va uşura şi va fi mai bine plătită”
28/02/2024 11:10

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat in Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a anuntat că MMSS incearcă să introducă anul acesta, impreună cu partenerii sociali, cu confederaţiile sindicale şi ...

 Guvernul lucrează la o nouă reformă fiscală
28/02/2024 11:09

Ministerul Finanţelor lucrează la diferite scenarii ale reformei fiscale cerute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar adoptarea ar trebui să aibă loc cel tarziu in 2025, a declarat secretar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei