Reguli noi în restaurante, începând de miercuri / Ce trebuie scris în meniu

000000   05500

Dimensiune font:

| 14-03-2023 13:03

 Noi reguli intră în vigoare de miercuri pentru restaurante, fast-food-uri sau cantine, care trebuie să schimbe meniurile, astfel încât să conțină informații detaliate despre fiecare preparat - de exemplu, numărul de E-uri, caloriile și ingredientele care pot provoca alergii.

  Restaurant 

Noile reguli, stabilite printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ar fi trebuit să intre în vigoare din decembrie 2022, însă aplicarea acestora a fost amântă până în 15 martie, la solicitarea mai multor asociații patronale și federații. ANPC spune că Ordinul nr. 201/2022 al preşedintelui Autorităţii conţine „elemente esenţiale” pentru sănătatea consumatorilor și, „ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică”.

Ce trebuie specificat în meniurile restaurantelor sau fast-food-urilor, începând din 15 martie

Potrivit ordinului ANPC, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-foodurile au obligația să schimbe meniurile astfel încât:

  • Să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20 de grame în produsul finit / mâncărea furnizată;
  • Să afișeze informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.
  • În ceea ce privește ultimele două categorii de informații, acestea trebuie să respecte prevederile europene, cele privind declarația nutrițională trebuie să în vigoare și să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
  • Informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.
  • În cazul în care preperatele furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.
  • În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile trebuie să figureze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.

„Ca să ştii dacă ai început procesul de îmbălsămare din timpul vieţii”

Președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, spunea, la sfârșitul lunii ianuarie, că ordinul care stabileşte detalierea informaţiilor din meniurile unităților de alimentație publică - restaurante, cantine sau fast-food-uri - a fost emis după ce a fost stabilită abordarea la nivel european și în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor. 

Astfel, alături de numele produsului va trebui pus în meniu, într-o paranteză, şi numărul de E-uri „ca să ştii că, la momentul acela, ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii”, a afirmat șeful ANPC.

  • „(...) Consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând, pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru.
  • De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.
  • Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a susţinut Constantinescu, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, în baza ordinului emis restaurantele vor fi nevoite să scrie în meniu „cremă vegetală”, de exemplu, şi să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoştinţă de cauză din partea clientului.

  • „Citeam dimineaţă un mesaj primit din partea FIHR - Federaţiei Industriei Hoteliere din România, care doreşte să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, doreşte să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziţie calorică are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condiţiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public „Evitaţi consumul de sare, zahăr sau grăsimi”. Probabil că numai dacă se ridică din farfurie şi se prezintă „Bună ziua, sunt zahărul ! Evită-mă!” (...)
  • Mai mult, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constataţi numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri.
  • (...) De exemplu, la ciorba sau tocăniţa de porc va trebui să pui în paranteză „7E”, ca să ştii că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii.
  • Voi duce toate aceste bătălii pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs”, a adăugat Constantinescu.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:37

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Salarii mai mari în Construcții și Vânzări
31/03/2023 11:09

Anul 2023 a inceput cu salarii mai mari in Constructii si Vanzări, iar anunturile cu #SalariuLaVedere atrag cei mai multi candidati, sustin specialistii BestJobs. Potrivit acestora, in următorul trimestru, ...

Percheziții într-un dosar cu fraude legate de refugiații ucraineni. Pagubele depășesc 2.000.000 de euro
31/03/2023 10:32

Peste 200 de percheziţii au loc vineri dimineaţă intr-un dosar vizand obţinerea pe nedrept a aproximativ 2.000.000 de euro, reprezentand contravaloarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea pentru cetăţeni ...

Producția de cereale a României s-a redus cu o treime
31/03/2023 10:04

Producţia de cereale pentru boabe a Romaniei a scăzut anul trecut cu 32,2%, respectiv cu 8,9 milioane de tone, de la 27,79 milioane de tone raportate in 2021 la 18,84 milioane tone in 2022, in principal din ...

ROOF SMART SRL – finalizare proiect „Achizitie de echipamente pentru infiintare statie de gaz in cadrul societatii ROOF SMART SRL
31/03/2023 09:50

 ANUNT DE PRESĂ Data: 31.03.2023 Anunt finalizare proiect „Achizitie de echipamente pentru infiintare statie de gaz in cadrul societatii ROOF SMART SRL”      

Euro forțează din nou pragul de 4,95 lei
31/03/2023 09:31

Presiunea pe cursul euro/leu s-a manifestat si joi in piata valutară locală, continuand astfel evolutia din ultima parte a sedintei de miercuri, cand inchiderea s-a realizat la 4,957 lei. Cresterea nu s-a opr ...

Sute de mii de români vor primi salariul mai devreme în aprilie. Lista instituțiilor care au luat această decizie
31/03/2023 09:31

 Mai multe institutii au decis ca sute de mii de romani să primească banii mai devreme in luna aprilie. Potrivit unui ordin emis de ministrul Finantelor, profesorii si alti angajati subordonati Minister ...

Finalizarea proiectului cu titlul „AMENAJARE LABORATOR CENTRAL ANALIZE MEDICALE PRIN SCHIMBARE DE DESTINAȚIE DIN HALE DE PRODUCȚIE IMOBIL EXISTENT”, cod SMIS 112294
31/03/2023 09:24

 Finalizarea proiectului cu titlul „AMENAJARE LABORATOR CENTRAL ANALIZE MEDICALE PRIN SCHIMBARE DE DESTINATIE DIN HALE DE PRODUCTIE IMOBIL EXISTENT”, cod SMIS 112294

INVESȚII ÎN EFICIENȚA ENERGETICĂ LA S.C. PANIFCOM S.R.L
31/03/2023 09:05

 INVESTII ÎN EFICIENTA ENERGETICĂ LA S.C. PANIFCOM S.R.L

FINALIZAREA PROIECTULUI „REABILITAREA TERMICĂ A ȘCOLII GIMNAZIALE GROZEȘTI”, SMIS 114009
31/03/2023 09:00

 FINALIZAREA PROIECTULUI „REABILITAREA TERMICĂ A SCOLII GIMNAZIALE GROZESTI”, SMIS 114009

Botoșănenii primesc cele mai mici pensii  din țară!
30/03/2023 17:11

* pensia medie de asigurări sociale de stat in judetul Botosani a fost, anul trecut, de  doar 1.409 lei * raportul salariati pensionari variază semnificativ in profil teritorial, de la doar 4 pensionari ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei