Topul legumelor și fructelor tratate cu pesticide

groente-en-fruit-1024x536

Dimensiune font:

| 01-03-2021 13:41


Deși sunt recomandate în cadrul unei diete echilibrate și diversificate, fructele și legumele ne pot pune sănătatea în pericol, din cauza substanțelor cu care sunt tratate.

Aproximativ 80% din fructele cultivate în mod convențional și peste 55% din legume conțin pesticide, arata un studiu făcut de Greenpeace. Concluzia a reieșit în urma testării de către specialiștii germani a 22.000 de mostre de fructe și de legume din producția proprie și a alimentelor din import. Analizele s-au făcut pe cel puțin zece mostre din fiecare produs, pentru fiecare țară de proveniență.

În cazul unor produse s-a constatat că a fost depășită concentrația maximă admisă de pesticide folosite, în valoare de 0,01 mg/kg.

Strugurii

Este cunoscut că strugurii, în general, se numără printre fructele cu cel mai înalt nivel de pesticide. O cercetare a organizației de mediu Pesticide Action Network (PAN) Europe a arătat că pâna la 99% din strugurii analizați de specialiști conțin pesticide.
Citricele

Portocalele, mandarinele, clementinele, lamâile, grepfrutul sunt alte fructe la care conținutul de pesticide se poate dovedi dăunător pentru sănătate. „Citricele pot fi unse cu Bifenil, un aditiv interzis în Uniunea Europeană, care este folosit pentru a le da luciu. De aceea, coaja citricelor nu trebuie folosită.
Bananele
Când sunt verzi, bananele sunt tratate cu etilenă, pentru a se coace mai repede. Bananele din Costa Rica, Ecuador, Columbia și Panama nu sunt recomandate consumului din motive de siguranță, conform raportului Greenpeace.
Perele
Din cauza nivelului de pesticide, perele care sunt importate din Chile, Italia, Africa de Sud și Turcia trebuie să fie evitate.La fel ca în cazul merelor, perele pot fi tratate cu substanțe care le conferă un luciu sporit.
Căpșunile
Până și căpșunile, pentru a rezista mai mult timp pe piață, sunt tratate cu pesticide. Ele conțin un nivel de pesticide ce depășește 0,01 mg/kg.
Roșiile
Roșiile cu forma țuguiată pot fi tratate cu fitohormoni de creștere în stadiu de legare sau de coacere, însa nu este o regulă generală pentru a le deosebi. Îndepartarea cojii roșiilor nu este o soluție, deoarece aceasta conține licopen, un antioxidant important de pe urma căruia am avea de câstigat.
Ardeii grași
Chiar dacă am fi tentați să credem că legumele care arată aproape perfect sunt tratate cu pesticide, un studiu efectuat de Institutul de Cercetări Alimentare din București arată că ardeii grași care aveau un aspect impecabil conțineau mai puține pesticide decât cei cu un aspect neuniform.
Dovleceii
Și în cazul dovleceilor se folosesc substanțe de suprafață pentru a le fi îmbunatatit aspectul. Greenpeace recomandă, ținând cont de nivelul de pesticide, renunțarea la cei din Turcia.
Ce riscuri prezintă
Expunerea cât de mică la pesticide perturbă sistemul endocrin. Pesticidele scad fertilitatea bărbaților și cresc prevalenta obezității și supraponderalitatii prin transformarea preadipocitelor în adipocite (celule grase). De asemenea, expunerea la pesticide favorizează apariția bolilor Alzheimer și Parkinson. Studiile arata că riscurile de apariție a bolii Parkinson sunt de cinci ori mai mari în cazul celor care sunt expuși frecvent la pesticide, comparativ cu ceilalți. În cazuri de Alzheimer, riscul crește de două ori.
Cum ne putem proteja
Un prim pas pentru a ne asigura că nu cumpărăm produse cu pesticide ar fi să citim cu atenție eticheta și să preferăm produsele care au ca proveniență state din Uniunea Europeana, unde legislația este mai restrictivă cu privire la folosirea pesticidelor. O altă recomandare este să optăm, pe cât posibil, pentru fructele și legumele ecologice, care au cel mai mic risc de contaminare cu pesticide și să le cumpărăm pe cele de sezon. Este indicat să le spălam cât mai bine, chiar cu apă caldă, în special cartofii și morcovii. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
S.C. Galaxy Design S.R.L – ANUNȚ ÎNCEPERE PROIECT „Grant pentru capital de lucru”
20/04/2021 18:05

 Comunicat de presă 20.04.2021 ANUNT ÎNCEPERE PROIECT „Grant pentru capital de lucru”   

OSCAR EIGO FOOD SRL – Anunț începere proiect finanțat prin Măsura 2 „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”
20/04/2021 17:35

Comunicat de presă 20.04.2021 Anunt incepere proiect finantat prin Măsura 2 „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” pentru OSCAR EIGO FOOD SRL

LICTRANS INTERNAȚIONAL SRL anunță lansarea proiectului  “CAPITAL DE LUCRU”
20/04/2021 16:53

 LICTRANS INTERNATIONAL SRL anuntă lansarea proiectului ,,CAPITAL DE LUCRU”  

FOTO - Poza zilei - prietenii în natură
20/04/2021 15:29

Sursa foto - Drumetii in natură (Facebook)

A fost descoperită o nouă specie de cafea
20/04/2021 13:00

O specie de cafea nemaiintalnită in sălbăticie de decenii, redescoperită in pădurile tropicale din Sierra Leone, ar putea contribui la asigurarea viitorului pentru această marfă valoroasă, ameninţată ...

Certificarea ISO: există și dezavantaje? Și chiar merită această certificare pentru compania ta?
20/04/2021 12:37

O certificare ISO aduce avantaje clare companiilor in lupta pentru noi comenzi si cote de piată. În unele industrii, precum cea auto sau in sectorul ingrijirii - este chiar si astăzi o ne ...

Românii nu mai vor freelancing şi joburi part-time; joburile full time strâng 86% dintre aplicări
20/04/2021 12:36

Candidaţii romani nu mai vor freelancing şi joburi part time, astfel că 86% dintre aplicările din acest an sunt pentru joburi full-time, potrivit datelor publicate de o platformă de recrutare. ‘Una ...

Finalizare proiect Școala de antreprenoriat „România Start Up Plus” în regiunea Nord-Est
20/04/2021 12:16

 Comunicat de presă Iasi, 20 Aprilie 2021 Finalizare proiect Scoala de antreprenoriat „Romania Start Up Plus” in regiunea Nord-Est

SC SER CONSTRUCT SRL anunta lansarea proiectul cu titlul ” Sustinere activitate” proiect nr. RUE 4979, înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr 130/2020.
20/04/2021 12:00

SC SER CONSTRUCT SRL anunta lansarea proiectul cu titlul ” Sustinere activitate” proiect nr. RUE 4979, inscris in cadrul Măsurii ”Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG ...

CREȘTEREA CAPACITĂȚII DE PRODUCȚIE ÎN CADRUL UBY MOB S.R.L. PRIN ACHIZIȚIA DE UTILAJE ȘI ECHIPAMENTE –  ANUNȚ DE PRESA
20/04/2021 11:20

 ANUNT DE PRESA Data: 20.04.2021 LA LANSAREA PROIECTULUI ”CRESTEREA CAPACITĂTII  DE PRODUCTIE ÎN CADRUL UBY MOB S.R.L. PRINACHIZITIA DE UTILAJE SI ECHIPAMENTE”  

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei