Topul legumelor și fructelor tratate cu pesticide

groente-en-fruit-1024x536

Dimensiune font:

| 24-04-2021 10:41


Deși sunt recomandate în cadrul unei diete echilibrate și diversificate, fructele și legumele ne pot pune sănătatea în pericol, din cauza substanțelor cu care sunt tratate.

Aproximativ 80% din fructele cultivate în mod convențional și peste 55% din legume conțin pesticide, arata un studiu făcut de Greenpeace. Concluzia a reieșit în urma testării de către specialiștii germani a 22.000 de mostre de fructe și de legume din producția proprie și a alimentelor din import. Analizele s-au făcut pe cel puțin zece mostre din fiecare produs, pentru fiecare țară de proveniență.

În cazul unor produse s-a constatat că a fost depășită concentrația maximă admisă de pesticide folosite, în valoare de 0,01 mg/kg.

Strugurii

Este cunoscut că strugurii, în general, se numără printre fructele cu cel mai înalt nivel de pesticide. O cercetare a organizației de mediu Pesticide Action Network (PAN) Europe a arătat că pâna la 99% din strugurii analizați de specialiști conțin pesticide.
Citricele

Portocalele, mandarinele, clementinele, lamâile, grepfrutul sunt alte fructe la care conținutul de pesticide se poate dovedi dăunător pentru sănătate. „Citricele pot fi unse cu Bifenil, un aditiv interzis în Uniunea Europeană, care este folosit pentru a le da luciu. De aceea, coaja citricelor nu trebuie folosită.
Bananele
Când sunt verzi, bananele sunt tratate cu etilenă, pentru a se coace mai repede. Bananele din Costa Rica, Ecuador, Columbia și Panama nu sunt recomandate consumului din motive de siguranță, conform raportului Greenpeace.
Perele
Din cauza nivelului de pesticide, perele care sunt importate din Chile, Italia, Africa de Sud și Turcia trebuie să fie evitate.La fel ca în cazul merelor, perele pot fi tratate cu substanțe care le conferă un luciu sporit.
Căpșunile
Până și căpșunile, pentru a rezista mai mult timp pe piață, sunt tratate cu pesticide. Ele conțin un nivel de pesticide ce depășește 0,01 mg/kg.
Roșiile
Roșiile cu forma țuguiată pot fi tratate cu fitohormoni de creștere în stadiu de legare sau de coacere, însa nu este o regulă generală pentru a le deosebi. Îndepartarea cojii roșiilor nu este o soluție, deoarece aceasta conține licopen, un antioxidant important de pe urma căruia am avea de câstigat.
Ardeii grași
Chiar dacă am fi tentați să credem că legumele care arată aproape perfect sunt tratate cu pesticide, un studiu efectuat de Institutul de Cercetări Alimentare din București arată că ardeii grași care aveau un aspect impecabil conțineau mai puține pesticide decât cei cu un aspect neuniform.
Dovleceii
Și în cazul dovleceilor se folosesc substanțe de suprafață pentru a le fi îmbunatatit aspectul. Greenpeace recomandă, ținând cont de nivelul de pesticide, renunțarea la cei din Turcia.
Ce riscuri prezintă
Expunerea cât de mică la pesticide perturbă sistemul endocrin. Pesticidele scad fertilitatea bărbaților și cresc prevalenta obezității și supraponderalitatii prin transformarea preadipocitelor în adipocite (celule grase). De asemenea, expunerea la pesticide favorizează apariția bolilor Alzheimer și Parkinson. Studiile arata că riscurile de apariție a bolii Parkinson sunt de cinci ori mai mari în cazul celor care sunt expuși frecvent la pesticide, comparativ cu ceilalți. În cazuri de Alzheimer, riscul crește de două ori.
Cum ne putem proteja
Un prim pas pentru a ne asigura că nu cumpărăm produse cu pesticide ar fi să citim cu atenție eticheta și să preferăm produsele care au ca proveniență state din Uniunea Europeana, unde legislația este mai restrictivă cu privire la folosirea pesticidelor. O altă recomandare este să optăm, pe cât posibil, pentru fructele și legumele ecologice, care au cel mai mic risc de contaminare cu pesticide și să le cumpărăm pe cele de sezon. Este indicat să le spălam cât mai bine, chiar cu apă caldă, în special cartofii și morcovii. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Olandezii comandă o nouă navă fluvială, de 4 milioane euro, care va fi construită la Orşova
27/07/2024 00:16

Şantierul Naval Orşova va construi o nouă navă fluvială, in valoare de 4,05 milioane euro, pentru olandezii de la Rensen-Driessen Shipbuilding B.V., potrivit unui anunţ publicat de compania romanească, l ...

Canicula scumpește roșiile
26/07/2024 13:50

Temperaturile inregistrate in ultima vreme au afectat productia de rosii. Astfel, preturilor au crescut cu cu 30%, comparativ cu aceeasi perioadă a anului trecut. Unii fermieri spun că au pierdut pană la jum ...

Incendiu de proporții pe platforma Oltchim
26/07/2024 13:43

Un grav incendiu a izbucnit vineri, 26 iulie, pe platforma Oltchim. Fortele de interventie au intervenit rapid pentru stingerea incendiului produs la un depozit de deseuri situat pe platforma Oltchim din mu ...

Lovitură de trăznet primită de Ucraina de la Fitch: 'Intrarea în incapacitate de plată este inevitabilă'
26/07/2024 09:18

Agentia internatională de rating Fitch Ratings a retrogradat ratingul valutar pe termen lung al Ucrainei de la CC la C (incapacitatea de plată este iminentă), după acordul său cu creditorii de a restructur ...

COMUNICAT DE PRESĂ TRAVELIFE SRL 26.07.2024
26/07/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ TRAVELIFE SRL 26.07.2024

Leul a evitat înroșirea cursului
25/07/2024 21:37

Cresterea de joi a ofertei comerciale de valută a permis leului să aprecieze fată de euro, in timp ce alte monede din regiune inregistrau scăderi, provocată de tensiunile la nivel mondial din pietele pe ac ...

Pădurarii au plantat 22 de milioane de puieți
25/07/2024 12:14

Circa 22 de milioane de puieţi forestieri au fost plantaţi in fondul forestier proprietatea publică a statului, in campania de impăduriri de primăvară, informează Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - R ...

Fermierii afectați de secetă ar putea primi compensații
25/07/2024 11:18

Premierul Marcel Ciolacu precizează că vineri va fi alături de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a evalua situaţia pagubelor produse de secetă in teren, dar şi sumele care trebuie acordate agri ...

Persoanele fizice și firmele se pot înscrie  în Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus
25/07/2024 10:15

Persoanele fizice se pot adresa producătorilor validaţi, incepand din data de 19 martie 2024, in vederea indeplinirii formalităţilor de inscriere in cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, iar perso ...

Euro a scăzut aproape de 4,97 lei
24/07/2024 21:23

Evolutia de miercuri a monedei nationale a fost una pozitivă, influentată de reducerea nivelului de aversiune fată de risc. După cinci sedinte consecutive de apreciere, cursul euro a scăzut de la 4,9729 la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei