Topul legumelor și fructelor tratate cu pesticide

groente-en-fruit-1024x536

Dimensiune font:

| 24-04-2021 10:41


Deși sunt recomandate în cadrul unei diete echilibrate și diversificate, fructele și legumele ne pot pune sănătatea în pericol, din cauza substanțelor cu care sunt tratate.

Aproximativ 80% din fructele cultivate în mod convențional și peste 55% din legume conțin pesticide, arata un studiu făcut de Greenpeace. Concluzia a reieșit în urma testării de către specialiștii germani a 22.000 de mostre de fructe și de legume din producția proprie și a alimentelor din import. Analizele s-au făcut pe cel puțin zece mostre din fiecare produs, pentru fiecare țară de proveniență.

În cazul unor produse s-a constatat că a fost depășită concentrația maximă admisă de pesticide folosite, în valoare de 0,01 mg/kg.

Strugurii

Este cunoscut că strugurii, în general, se numără printre fructele cu cel mai înalt nivel de pesticide. O cercetare a organizației de mediu Pesticide Action Network (PAN) Europe a arătat că pâna la 99% din strugurii analizați de specialiști conțin pesticide.
Citricele

Portocalele, mandarinele, clementinele, lamâile, grepfrutul sunt alte fructe la care conținutul de pesticide se poate dovedi dăunător pentru sănătate. „Citricele pot fi unse cu Bifenil, un aditiv interzis în Uniunea Europeană, care este folosit pentru a le da luciu. De aceea, coaja citricelor nu trebuie folosită.
Bananele
Când sunt verzi, bananele sunt tratate cu etilenă, pentru a se coace mai repede. Bananele din Costa Rica, Ecuador, Columbia și Panama nu sunt recomandate consumului din motive de siguranță, conform raportului Greenpeace.
Perele
Din cauza nivelului de pesticide, perele care sunt importate din Chile, Italia, Africa de Sud și Turcia trebuie să fie evitate.La fel ca în cazul merelor, perele pot fi tratate cu substanțe care le conferă un luciu sporit.
Căpșunile
Până și căpșunile, pentru a rezista mai mult timp pe piață, sunt tratate cu pesticide. Ele conțin un nivel de pesticide ce depășește 0,01 mg/kg.
Roșiile
Roșiile cu forma țuguiată pot fi tratate cu fitohormoni de creștere în stadiu de legare sau de coacere, însa nu este o regulă generală pentru a le deosebi. Îndepartarea cojii roșiilor nu este o soluție, deoarece aceasta conține licopen, un antioxidant important de pe urma căruia am avea de câstigat.
Ardeii grași
Chiar dacă am fi tentați să credem că legumele care arată aproape perfect sunt tratate cu pesticide, un studiu efectuat de Institutul de Cercetări Alimentare din București arată că ardeii grași care aveau un aspect impecabil conțineau mai puține pesticide decât cei cu un aspect neuniform.
Dovleceii
Și în cazul dovleceilor se folosesc substanțe de suprafață pentru a le fi îmbunatatit aspectul. Greenpeace recomandă, ținând cont de nivelul de pesticide, renunțarea la cei din Turcia.
Ce riscuri prezintă
Expunerea cât de mică la pesticide perturbă sistemul endocrin. Pesticidele scad fertilitatea bărbaților și cresc prevalenta obezității și supraponderalitatii prin transformarea preadipocitelor în adipocite (celule grase). De asemenea, expunerea la pesticide favorizează apariția bolilor Alzheimer și Parkinson. Studiile arata că riscurile de apariție a bolii Parkinson sunt de cinci ori mai mari în cazul celor care sunt expuși frecvent la pesticide, comparativ cu ceilalți. În cazuri de Alzheimer, riscul crește de două ori.
Cum ne putem proteja
Un prim pas pentru a ne asigura că nu cumpărăm produse cu pesticide ar fi să citim cu atenție eticheta și să preferăm produsele care au ca proveniență state din Uniunea Europeana, unde legislația este mai restrictivă cu privire la folosirea pesticidelor. O altă recomandare este să optăm, pe cât posibil, pentru fructele și legumele ecologice, care au cel mai mic risc de contaminare cu pesticide și să le cumpărăm pe cele de sezon. Este indicat să le spălam cât mai bine, chiar cu apă caldă, în special cartofii și morcovii. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:06

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Vremea în minivacanța de 1 decembrie 2022
28/11/2022 12:29

În următoarele trei zile, marti (29 nov), miercuri (30 nov) si joi (1 dec), vremea in Moldova va fi apropiată de normalul termic pentru această perioadă, cu cerul noros. Local, marti, si trecător in ...

Piețele asiatice sunt în scădere
28/11/2022 11:49

Renminbi s-a prăbusit, luni dimineată, 28 noiembrie, in raport cu dolarul american. Yuanul onshore, care se tranzactionează pe piata internă strict controlată, a suferit o pierdere de 0,9%. Cursul offsho ...

Moneda chineză se prăbușește în urma masivelor proteste legate de blocajele Covid
28/11/2022 11:46

O serie de proteste au avut loc in weekend (26-27 noiembrie) in mai multe orase din China. Cetătenii chinezi au comemorat victimele din incendiul din Xinjiang si s-au opus categoric măsurilor drastice impot ...

Germanii lansează primul taxi zburător electric
28/11/2022 10:34

Compania germană Lilium, dezvoltatoarea unui taxi zburător electric, listată la bursa americană Nasdaq, a strans 119 milioane dolari, finantare obtinută printr-un plasament privat. Lilium, care s-a list ...

Restaurare, consolidare, amenajare și introducere în circuitul turistic a monumentelor istorice din Ansamblul Bărboi Iași, Biserica cu hramul Sf. Apostoli Petru și Pavel, turnul de intrare, amenajarea incintei”, Cod SMIS: 116777
28/11/2022 10:06

 Restaurare, consolidare, amenajare si introducere in circuitul turistic a monumentelor istorice din Ansamblul Bărboi Iasi, Biserica cu hramul Sf. Apostoli Petru si Pavel, turnul de intrare, amenajarea in ...

CRESTEREA COMPETITIVITATII ECONOMICE A SC TUCHE SERV SRL, PRIN ACHIZITIONAREA DE ECHIPAMENTE EVOLUATE TEHNOLOGIC
28/11/2022 09:45

 CRESTEREA COMPETITIVITATII ECONOMICE A SC TUCHE SERV SRL, PRIN ACHIZITIONAREA DE ECHIPAMENTE EVOLUATE TEHNOLOGIC

Anunț privind lansarea proiectului ”CAPITAL DE LUCRU” – S.C. GOLDEN S.R.L.
28/11/2022 09:07

 Anunt privind lansarea proiectului ”CAPITAL DE LUCRU” – S.C. GOLDEN S.R.L.

Anunț privind lansarea proiectului ”m2” – AGROALIMENT S.R.L
28/11/2022 09:05

 Anunt privind lansarea proiectului ”m2” – AGROALIMENT S.R.L

Anunț privind lansarea proiectului ”CAPITAL DE LUCRU” – S.C. BERGOLO S.R.L.
28/11/2022 09:00

 Anunt privind lansarea proiectului ”CAPITAL DE LUCRU” – S.C. BERGOLO S.R.L.

COMUNICAT DE PRESĂ ASTRA TRIFESTI S.R.L.
28/11/2022 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ ASTRA TRIFESTI S.R.L.

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei