Valentin Ionescu, director general ASF: „Piața locală de asigurări este pe cale să devină a doua cea mai mare piață din CEE, până în 2030”

maxresdefault

Dimensiune font:

| 25-08-2023 14:28

În perioada de după pandemie, piața globală de asigurări a experimentat o serie de schimbări dinamice care au modelat prețurile, capacitatea, practicile de subscriere, limitele și acoperirile, conform datelor disponibile din diferite surse, în principal rapoartele publicate de OECD și EIOPA.

Și piața asigurărilor din România a trecut prin schimbări substanțiale, mai ales că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat o politică bazată pe intervenții ferme, atunci când legea a fost încălcată. Nu cred că e o exagerare dacă spunem că astăzi cadrul de reglementare și supraveghere oferă tuturor jucătorilor șanse egale și oportunități cum nu au mai existat în cei peste 30 de ani care au trecut de la Revoluție.

Piața de asigurări din România a suferit numeroase schimbări și este una dintre piețele cu cea mai rapidă creștere  din regiune, din punct de vedere al primelor brute subscrise în ultimii doi ani, în principal pe clasa A10- Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre. Pandemia a accelerat digitalizarea  industriei și a stimulat  dezvoltarea de noi produse. Momentele dificile, dar punctuale, care au marcat piața în ultimii câțiva ani (ieșirea City Insurance în finalul anului 2021 și cea a Euroins în primăvara acestui an) , nu au afectat stabilitatea pieței, iar acest fapt se datorează și măsurilor luate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Mai mult au apărut societăți noi în piața asigurărilor venite prin sucursale (Axeria și Hellas Direct) , o autorizare nouă (NN Asigurări Generale) și  încă o societate în curs de autorizare. În același timp, alte societăți testează piața locală de asigurări pentru o eventuală intrare.

Provocări și oportunități

Industria asigurărilor din România se confruntă cu provocări care trebuie abordate punctual pentru a asigura o creștere sănătoasă și sustenabilă. Există un procent mare de populație care nu are nici un tip de asigurare, nici măcar obligatorie (polița PAD sau RCA). Unele dintre principalele motive pentru penetrarea  scăzută a asigurărilor este cunoașterea inadecvată a asigurărilor și lacune în înțelegerea produsului. Cu toate acestea, COVID-19 a crescut gradul de conștientizare a publicului cu privire la asigurările de sănătate, ducând la o creștere a achizițiilor de polițe. Mai mult, cutremurele înregistrate în Turcia și cele din vestul țării, au marcat o creștere a conștientizării populației, prin majorarea numărului de contracte noi încheiate PAD și facultative de locuință. Celelalte produse de asigurare facultative, însă, înregistrează o creștere lentă. Trebuie menționat aici efortul continuu al Autorității de Supraveghere Financiară împreună cu Institutul de Studii Financiare în ceea ce privește programele de educație financiară oferite gratuit tuturor segmentelor de populație.

O serie de modificări de reglementare sunt implementate sau în curs de implementare pentru a stimula gradul de penetrare a asigurărilor și pentru a facilita intrarea de noi jucători importanți, dar și a celor specializați și de nișă. Un exemplu în acest sens este dat de schimbările din Directiva MTPL care vor avea ca rezultat creșterea gradului de cuprindere în RCA, dar și noi tipuri de vehicule care vor intra în sfera asigurării obligatorii. Tot prin eforturile Autorității de Supraveghere Financiară, dar și cu colaborarea unor societăți de asigurări (UNSAR), anul trecut s-a reușit promovarea și implementarea punctajului traumatologic care ajută la o mai bună cuantificare a valorii daunelor rezultate ca urmare a vătămărilor corporale. În prima parte a acestui an și legea care vizează asigurările obligatorii de locuință (PAD) a fost, după o perioadă de existență de 15 ani, în sfârșit promovată și aprobată într-o versiune îmbunătățită. Această schimbare sperăm să ajute la creșterea gradului de asigurare în ceea ce privește locuințele din România, având în vedere că aduce schimbări privind diversificarea canalelor de distribuție, dar și a acționariatului PAID.

Tot aici trebuie punctate demersurile făcute de Autoritatea de Supraveghere Financiară în ceea ce privește modificarea Directivei Solvabilitate II legată de reasiguratorii din paradisuri fiscale. În procesul de supraveghere și control a rezultat modul mai puțin transparent în care acești reasiguratori au înțeles să lucreze/colaboreze. Ca urmare, o analiză fundamentată a fost trimisă la EIOPA și CE pentru a lua în considerare propunerile de îmbunătățire în ceea ce privește criteriile pe care trebuie să le îndeplinească acești asigurători în viitoarea Directivă SII.

Tehnologia devine răspândită în industrie, mai mulți oameni vor avea acces la asigurări și se vor conecta cu piața asigurărilor. Datele indică în mod clar o tendință conform căreia, deși consumatorii folosesc instrumentele online pentru a compara și a cerceta diferitele produse de asigurare, ei preferă asistența offline pentru a înțelege complexitățile și, în cele din urmă, pentru a face achiziția finală.

Cum arată viitorul

Viitorul pieței asigurărilor din România pare promițător datorită mai multor schimbări în cadrul de reglementare, progreselor tehnologice și creșterii a gradului de conștientizare.

Industria asigurărilor din Romania se va alinia probabil noilor tendințe, cum ar fi inovarea de noi produse, distribuția multiplă o mai bună gestionare a daunelor. Având în vedere evoluțiile, dimensiunea țării și populația, estimez că piața locală de asigurări este pe cale să devină a doua cea mai mare piață din CEE până în 2030.

Piața asigurărilor joacă un rol vital în sectorul financiar. Companiile de asigurări, prin fondurile lor acumulate din prime, investesc în moduri care contribuie la creșterea economiei. Sistemul de asigurare organizat oferă numeroase avantaje directe și indirecte individului, familiei, afacerilor, comunității și țării în ansamblu, precum și industriei și comerțului. Ca urmare, extinderea sectorului asigurărilor din România va contribui pe viitor semnificativ la creșterea PIB-ului. Pentru ca acest lucru să se întâmple, există o nevoie presantă de a pătrunde în zonele insuficient asigurate. Cu toate acestea, este foarte evident că, în ciuda progreselor tehnologice, interfața umană va continua să joace un rol important în creșterea gradului de penetrare a asigurărilor.

Asigurătorii trebuie să își mențină concentrarea pe selecția disciplinată a riscurilor prin practici solide de subscriere susținute de informații detaliate despre risc. Asigurătorii imobiliari trebuie să acorde o atenție deosebită evaluărilor și impactului potențial al expunerilor la catastrofe naturale.

Riscurile cibernetice vor continua să necesite controale și măsuri de securitate stricte. În timp ce întâlnirile în persoană au rămas esențiale în construirea relațiilor, discuțiile virtuale au apărut ca o abordare valoroasă și eficientă pentru părțile implicate.

Provocările cheie cu care se va confrunta piața asigurărilor, pe scurt, vor fi: stabilizarea relației dintre  stakeholderii implicați (societăți de asigurări- unități reparatoare- societăți de constatare a daunelor) AI, blockchain, digitalizare, personalizare (produse tailor made), precum și angajarea și păstrarea talentelor calificate din punct de vedere tehnic. Pentru asigurători ofertele personalizate, bazate pe datele colectate de la dispozitive portabile și telematice vor fi cheia în tarifare  și în creșterea gradului de cuprindere.

Nu în ultimul rând companiile de asigurări locale se luptă să modernizeze sistemele complicate moștenite și să dezvolte noi moduri de lucru (cu un accent puternic pe client) fără să sacrifice radical vechile abordări care le-au adus acolo unde sunt astăzi. Poate tocmai aici se blochează sau încetinește dezvoltarea pieței, personal cred că este nevoie de o nouă abordare adaptată realității prezente.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Câți pensionari are România. Pensia medie - 2.248 de lei
05/05/2024 18:43

 Un număr de 4.748.274 de pensionari era inregistrat in aprilie 2024 in Romania, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.248 de lei, conform datelor cent ...

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat de 95 de milioane euro pentru TAROM
05/05/2024 16:59

Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile Romaniei de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare in valoare de pană la 95,3 milioane euro (473,69 milioa ...

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut în primele trei luni din 2024 cu 6,78%
05/05/2024 15:00

Numărul inmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut in primele trei luni din 2024 cu 6,78%, comparativ cu perioada similară a anului 2023, totalizand 37.686 unităţi, din care 73,48%, respect ...

Eurostat: România, în topul țărilor europene cu cel mai mare număr de găini ouătoare
05/05/2024 07:30

Potrivit unui raport Eurostat, Romania este unul dintre tările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană In 2022, Romania detinea peste 38,7 milioane de găini ouătoare, clasandu-se, ...

LOTO 6/49 din 4 mai 2024. Rezultate Loto 6/49, Loto 5/40 și Joker sâmbătă, 4 mai
04/05/2024 22:21

 Loteria Romană a organizat sambătă, 4 mai 2024, Tragerile Speciale Loto ale Sărbătorilor de Pasti.   Loto 6/49 din 4 mai, tragerea principală: 16, 6, 13, 44, 18, 19  Loto 6/49 trage ...

Programul magazinelor de Paște. Unde puteți face ultimele cumpărături?
04/05/2024 10:58

 Programul magazinelor de Paste. Iată unde puteti face ultimele cumpărături. Dacă nu ati apucat să vă faceti toate cumpărăturile de care aveti nevoie inainte de Paste, trebuie să stiti, magazinel ...

Rezervele BNR au scăzut la 69,7 miliarde euro
03/05/2024 07:18

  Redeschiderea pietei pentru o singură sedintă, după ziua de 1 mai si inainte de minivacanta de Paste, nu a adus schimbări semnificative ale cursului euro, chiar dacă au crescut iesirile de capital ...

Scandal la Luduș după închiderea Fabricii Leoni. 200 de oameni au ieșit în stradă
02/05/2024 16:30

Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş au protestat, joi, după decizia de inchidere a punctului de lucru, solicitand să li se respecte drepturile sociale. Fondatorul grupului de iniţiativ ...

BIZZ Accelerator, cel mai amplu proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
02/05/2024 07:13

Într-un context economic in care antreprenoriatul romanesc cunoaste o expansiune rapidă, dar adesea haotică, Stefan Mandachi, impreună cu economistul Iancu Guda, lansează BIZZ Accelerator, un program ...

Peste 5.300 antreprenori din regiunea Moldovei au renunțat la afaceri!
01/05/2024 13:22

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) care au iesit din sistemul economic, in primele trei luni din an, au ajuns, in regiunea de Nord-Est, la 5.391, cu aproape 20 la sut ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei