Iașul a pierdut șase arbori monument!

1arbori - parul lui Sticea Ciohorani
1arbori - Stejarul lui Berthelot

Dimensiune font:

| 16-01-2023 13:30

  Copacii au fost avizați pentru tăiere deoarece erau usacți sau afectați de boli. Din fericire, lista arborilor seculari din județ ar putea fi completată cu alți 22 de arbori monument. Pentru patru dintre ei deja s-au primit toate avizele necesare. Pentru alți 18 se mai așteaptă câteva aprobări.

 

Aproape 500 de ani, atâția numără Teiul Luceafărului, căruia ieri i s-au adus ample omanii, cu prilejul împlinirii a 173 de ani de la naștere. Teiul este cel mai vechi arbore din Parcul Copou şi a fost consolidat de mai multe ori, fiind ameninţat de furtuni şi de putreziciune.

În anul 1990, prof. dr. Mandache Leocov, responsabil pe atunci de arborii monumentali din partea Academiei Române, şi director al Grădinii Botanice din Iaşi, a primit sarcina de a-l revigora. „Am desfăcut plomba de beton. Tot lemnul era putred până jos. Am lăsat deschis ecranul rămas. Era un fel de mască de scoarţă despre care nu se ştia ce e exact. În toată literatura, în toate peregrinările pe care le-am făcut eu în ţară şi străinătate, nu am mai întâlnit fenomenul ăsta. Este unic. El singur s-a salvat de la moarte. Noi l-am ajutat apoi cât am putut”, scria regretatul profesor Mandache Leocov. Arborele a supraviețuit printr-o minune a naturii: „două rădăcini aditive, care au crescut şi s-au strecurat pe lângă plombă, au ajuns, prin golul din trunchi, în pământ”. Pentru Iași, Teiul lui Eminescu este un simbol, fiind vizitat anual de mii de turiști. De altfel, potrivit specialiștilor de la Agenția Pentru Protecția Mediului (APM) Iași, este și cel mai popular arbore, pe lista scurtă a celor mai importanți copaci din zonă.

 Cel mai bătrân arbore din județ este teiul hibrid de la Mănăstirea Bârnova, care numără în jur de 700 ani, iar cel mai bătrân pom fructifer rămâne Părul Lui Sticea de la Ciohorăni, cu circa 620 ani.

 Iaşul este  judeţul cu aproape 400 de exemplare arbori monument al naturii, o carte de vizită importantă de promovare a capitalul natural al  judeţului, împreună cu alte valori socio-culturale, istorice ale unora dintre ei. Potrivit directorului APM Iași, Galea Temneanu, lista reunește 383 exemplare de arbori monument inventariaţi  la nivelul judetului prin HCJ Iaşi 261/2014. În ultimii ani, au fost  avizați pentru tăiere șase arbori care fie s-au uscat, fie au fost afectați de fenomene meteo nefavorabile, incendii ori diferite boli.

O veste bună este faptul au fost inventariați alţi potenţiali 22 de arbori monument. La propunerea proprietarilor de teren, un număr de patru arbori au primit deja avizul Academiei Române  - Filiala Iaşi – Subcomisia pentru Ocrotirea  Monumentelor Naturii  de a intra în categoria arborilor monument. Este vorba de  un exemplar de stejar (Quercus robur)  de 328 ani  şi un exemplar de frasin ( Frasin excelsior) de 417 ani aflați în curtea Primăriei Hârlău, respectiv pe domeniul public al oraşului Hârlău şi pentru  care Consiliul Local a emis o hotărâre de declarea a lor ca arbori monument. Lor li se adaugă un plop alb (Populus alba) de 150 de ani aflat în  comuna Dobrovăţ, în  fondul forestier administrat de Direcția Silvică Iaşi, şi un stejar de  aproximativ 300 de ani aflat la marginea Pădurii Mârzești, în localitatea  Rediu. Pentru alți 18  arbori de diferite specii  (stejar, arţar, plop, cireş pădureț etc) identificaţi şi documentați de Institutul Național de Cercertare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” Bucureşti  ca îndeplinind condiţii de declare drept arbori monument, este necesar să se  obţină  acordul proprietarilor de teren şi avizul Academiei Române – Filiala Iaşi, Subcomisia Ocrotirea Monumentelor  Naturii. „După ce vom avea toate avizele, vom înainta o propunere către Consiliul Judeţean Iaşi de actualizare a listei arborilor declarați monument prin HCJ Iaşi 261/2014, pentru a include toate aceste  noi  modificări”, a spus Galea Temneanu.

Arborii monument, ambasadori ai Iașului

De altfel, APM Iaşi desfăşoară o serie de activităţii de informare şi conştientizare împreună cu diferiţi  parteneri în vederea  promovării  acestor arbori monument. Astfel a fost editată  broşura „Arborii Monument al Naturii – ambasadorii culturali ai judeţului Iaşi” (care se găseste pe site ul APM Iaşi), au fost organizate mini-tururi ghidate pietonale în municipiul Iaşi pentru elevi şi cadre didactice (pe traseul stejarii piramidali de la Starea civilă–stejarul Veronicăi Micle (aflat în faţa Bibliotecii UMF)–stejarii din curtea Muzeului de Ştiinţe ale Naturii–stejarul lui  Berthelot (Teatru Naţional) –aliniamentul de platani din parcul din faţa Teatrului  Naţional–magnolia de la Primăria Iaşi– castanul porcesc din curtea Mitropoliei. „Pentru o cât mai bună conservare a acestor arbori monument – adevărate  elemente ale moştenirii culturale şi istorice ale comunităţilor,  este nevoie în special de implicarea administraţiilor locale, pe terenul cărora se găsesc circa 75% din arborii monument, şi de sprijinirea de către acestea a  persoanelor fizice pe terenul cărora se afla restul de arbori. Este nevoie de sprijin în vederea menţinerii stării de sănătate corespunzătoare, aplicarea la timp a eventualelor tratamente fitosanitare necesare, toaletare, marcarea cu plăcuţe indicatoare, punerea în valoare printro mai bună promovare  şi  includerea lor in anumite trasee turistice”, a adăugat Galea Temneanu. Altfel spus, cei aproape 400 de arbori monument ai Iașului ar putea fi tot atâtea obiective turistice care ar putea spori interesul celor care ne vizitează județul.

Un exemplu relevant este cel mai bătrân copac din România - un stejar care are mai bine de 900 de ani. Supranumit „bătrânul Carpaților, arborele se află la marginea satului Mercheașa din județul Brașov și a devenit o atracție turistică a zonei.

Maura ANGHEL      

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:20

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
„Sunetul muzicii”, la Opera Iași
31/05/2023 12:32

Primul spectacol din iunie la Opera Natională Romană din Iasi are loc in prima zi a lunii. De Ziua Copilului, teatrul liric iesean va oferi publicului apreciatul musical „Sunetul muzicii”, de Rich ...

CNAIR îi dă dreptate directorului DRDP Iaşi
31/05/2023 10:40

  Într-o postare recentă pe reţelele de socializare, directorul general regional al DRDP Iaşi, Ovidiu Laicu spune că, de peste 10 luni este supus unui proces hărţuire la locul de muncă, gener ...

 70 de angajaţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, membri ai mai multor sindicate, au refuzat să intre la muncă
31/05/2023 10:20

Sindicaliştii din poliţia penitenciară refuză să intre la programul de lucru timp de patru ore, nemulţumiţi de salarii dar şi de condiţiile de muncă. Personalul operativ s-a prezentat la serviciu dar ...

Tractoristul care şi-a bătut nevasta la fund, în public, nu scapă de puşcărie
31/05/2023 09:59

Lui Costică A. din Trifeşti nu i-a venit să creadă, atunci cand, pe 2 februarie a.c., judecătorii ieşeni l-au condamnat la şase luni de inchisoare, cu executare in regim de detenţie. Pentru săvarşirea ...

Maricel Popa sare la gâtul primarului din Bârnova
31/05/2023 09:59

„Un primar PNL a transformat una dintre cele mai frumoase suburbii ale Iasului, comuna Barnova, intr-o mosie personală. În ultimii 2-3 ani, liberalul Mihai Bălan si familia sa au dat adevărate tu ...

En-grosiştii de cannabis rămân după gratii
31/05/2023 09:15

Rechizitoriul incă nu-i gata, insă prin incheierea finală de luni, 29 mai a.c., judecătorii de la Tribunalul Iaşi au aprobat măsurile preventive propuse de către procurorii DIICOT in ce priveşte cea mai ...

Laborator mobil în locul staţiei din Podu de Piatră
31/05/2023 08:59

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Iaşi a primit spre folosinţă un nou echipament de monitorizare a calităţii aerului la jumătatea lunii aprilie 2023. Este vorba de un autolaborator dotat cu aparatur ...

Ieşean condamnat din cauza unui blid de fasole
31/05/2023 08:47

Neculai I. e un burlac convins, ii place păhărelul, a trecut de 40 de ani, dar n-a vrut niciodată să plece din casa părintească, o construcţie relativ recentă, aflată la marginea Harlăului. Fratele Ti ...

Cresc temperaturile, apar probleme cu furnizarea apei potabile!
31/05/2023 07:59

ApaVital reaminteste utilizatorilor săi că resursele de apă sunt limitate, motiv pentru toţi clienţii trebuie să aibă grijă de fiecare picătură care curge la robinetele, pentru a beneficia in continua ...

Înăsprire de pedeapsă pentru unul din hoţii de lemne de la Ţibana
30/05/2023 23:59

 Neculai Andrei Tudorache a fost unul din cei 26 membri ai bandei lui Constantin Vezeteu, cea care, in perioada 2014-2016, a ras de pe faţa pămantului 23 hectare de pădure din vecinătatea comunei Ţiba ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei