Iașul a pierdut șase arbori monument!

1arbori - parul lui Sticea Ciohorani
1arbori - Stejarul lui Berthelot

Dimensiune font:

| 16-01-2023 13:30

  Copacii au fost avizați pentru tăiere deoarece erau usacți sau afectați de boli. Din fericire, lista arborilor seculari din județ ar putea fi completată cu alți 22 de arbori monument. Pentru patru dintre ei deja s-au primit toate avizele necesare. Pentru alți 18 se mai așteaptă câteva aprobări.

 

Aproape 500 de ani, atâția numără Teiul Luceafărului, căruia ieri i s-au adus ample omanii, cu prilejul împlinirii a 173 de ani de la naștere. Teiul este cel mai vechi arbore din Parcul Copou şi a fost consolidat de mai multe ori, fiind ameninţat de furtuni şi de putreziciune.

În anul 1990, prof. dr. Mandache Leocov, responsabil pe atunci de arborii monumentali din partea Academiei Române, şi director al Grădinii Botanice din Iaşi, a primit sarcina de a-l revigora. „Am desfăcut plomba de beton. Tot lemnul era putred până jos. Am lăsat deschis ecranul rămas. Era un fel de mască de scoarţă despre care nu se ştia ce e exact. În toată literatura, în toate peregrinările pe care le-am făcut eu în ţară şi străinătate, nu am mai întâlnit fenomenul ăsta. Este unic. El singur s-a salvat de la moarte. Noi l-am ajutat apoi cât am putut”, scria regretatul profesor Mandache Leocov. Arborele a supraviețuit printr-o minune a naturii: „două rădăcini aditive, care au crescut şi s-au strecurat pe lângă plombă, au ajuns, prin golul din trunchi, în pământ”. Pentru Iași, Teiul lui Eminescu este un simbol, fiind vizitat anual de mii de turiști. De altfel, potrivit specialiștilor de la Agenția Pentru Protecția Mediului (APM) Iași, este și cel mai popular arbore, pe lista scurtă a celor mai importanți copaci din zonă.

 Cel mai bătrân arbore din județ este teiul hibrid de la Mănăstirea Bârnova, care numără în jur de 700 ani, iar cel mai bătrân pom fructifer rămâne Părul Lui Sticea de la Ciohorăni, cu circa 620 ani.

 Iaşul este  judeţul cu aproape 400 de exemplare arbori monument al naturii, o carte de vizită importantă de promovare a capitalul natural al  judeţului, împreună cu alte valori socio-culturale, istorice ale unora dintre ei. Potrivit directorului APM Iași, Galea Temneanu, lista reunește 383 exemplare de arbori monument inventariaţi  la nivelul judetului prin HCJ Iaşi 261/2014. În ultimii ani, au fost  avizați pentru tăiere șase arbori care fie s-au uscat, fie au fost afectați de fenomene meteo nefavorabile, incendii ori diferite boli.

O veste bună este faptul au fost inventariați alţi potenţiali 22 de arbori monument. La propunerea proprietarilor de teren, un număr de patru arbori au primit deja avizul Academiei Române  - Filiala Iaşi – Subcomisia pentru Ocrotirea  Monumentelor Naturii  de a intra în categoria arborilor monument. Este vorba de  un exemplar de stejar (Quercus robur)  de 328 ani  şi un exemplar de frasin ( Frasin excelsior) de 417 ani aflați în curtea Primăriei Hârlău, respectiv pe domeniul public al oraşului Hârlău şi pentru  care Consiliul Local a emis o hotărâre de declarea a lor ca arbori monument. Lor li se adaugă un plop alb (Populus alba) de 150 de ani aflat în  comuna Dobrovăţ, în  fondul forestier administrat de Direcția Silvică Iaşi, şi un stejar de  aproximativ 300 de ani aflat la marginea Pădurii Mârzești, în localitatea  Rediu. Pentru alți 18  arbori de diferite specii  (stejar, arţar, plop, cireş pădureț etc) identificaţi şi documentați de Institutul Național de Cercertare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” Bucureşti  ca îndeplinind condiţii de declare drept arbori monument, este necesar să se  obţină  acordul proprietarilor de teren şi avizul Academiei Române – Filiala Iaşi, Subcomisia Ocrotirea Monumentelor  Naturii. „După ce vom avea toate avizele, vom înainta o propunere către Consiliul Judeţean Iaşi de actualizare a listei arborilor declarați monument prin HCJ Iaşi 261/2014, pentru a include toate aceste  noi  modificări”, a spus Galea Temneanu.

Arborii monument, ambasadori ai Iașului

De altfel, APM Iaşi desfăşoară o serie de activităţii de informare şi conştientizare împreună cu diferiţi  parteneri în vederea  promovării  acestor arbori monument. Astfel a fost editată  broşura „Arborii Monument al Naturii – ambasadorii culturali ai judeţului Iaşi” (care se găseste pe site ul APM Iaşi), au fost organizate mini-tururi ghidate pietonale în municipiul Iaşi pentru elevi şi cadre didactice (pe traseul stejarii piramidali de la Starea civilă–stejarul Veronicăi Micle (aflat în faţa Bibliotecii UMF)–stejarii din curtea Muzeului de Ştiinţe ale Naturii–stejarul lui  Berthelot (Teatru Naţional) –aliniamentul de platani din parcul din faţa Teatrului  Naţional–magnolia de la Primăria Iaşi– castanul porcesc din curtea Mitropoliei. „Pentru o cât mai bună conservare a acestor arbori monument – adevărate  elemente ale moştenirii culturale şi istorice ale comunităţilor,  este nevoie în special de implicarea administraţiilor locale, pe terenul cărora se găsesc circa 75% din arborii monument, şi de sprijinirea de către acestea a  persoanelor fizice pe terenul cărora se afla restul de arbori. Este nevoie de sprijin în vederea menţinerii stării de sănătate corespunzătoare, aplicarea la timp a eventualelor tratamente fitosanitare necesare, toaletare, marcarea cu plăcuţe indicatoare, punerea în valoare printro mai bună promovare  şi  includerea lor in anumite trasee turistice”, a adăugat Galea Temneanu. Altfel spus, cei aproape 400 de arbori monument ai Iașului ar putea fi tot atâtea obiective turistice care ar putea spori interesul celor care ne vizitează județul.

Un exemplu relevant este cel mai bătrân copac din România - un stejar care are mai bine de 900 de ani. Supranumit „bătrânul Carpaților, arborele se află la marginea satului Mercheașa din județul Brașov și a devenit o atracție turistică a zonei.

Maura ANGHEL      

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
19/04/2024 21:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei