ACT - alternativă a testului SAT pentru aplicarea la studiile de licență în SUA

shutterstock_690666112 (1)

Dimensiune font:

| 08-05-2020 10:33

 

Absolvenții liceelor românești ar putea fi invidioși pe cei din Statele Unite, deoarece aceștia nu au de susținut stresantele examene de bacalaureat. Dat totul nu este atât de simplu, cum se pare. Liceenii americani trebuie să susțină teste standardizate, care sunt organizate și administrate de instituții independente, și anume SAT și ACT. La înmatricularea la universitate sau colegiu ei vor prezenta scorul obținut la unul din acestea. Ele sunt susținute și de studenții din alte țări, ce intenționează să învețe în America. Marea majoritate a instituțiilor superioare acceptă rezultatele ambelor tipuri de teste. Scorurile acestora sunt examinate minuțios de comisia de primire, fiind un factor de decizie important, ce se ia în considerare la admitere.

 

Testul ACT (American College Testing), regulile de organizare și probele constitutive

Testul se organizează pentru evaluarea cunoștințelor obținute la etapa liceală și gradul de pregătire academică a aplicanților pentru studii superioare. Acesta presupune 4 probe de bază: engleza, matematica, citirea, științe. Din anul 2005 s-a mai adăugat o probă scrisă - eseul. Aceasta nu este obligatorie, se susține aparte de celelalte, dar multe universități de vază cer rezultatele ei la înscriere.

Proba de engleză conține 75 de întrebări și durează 45 de minute. Examinații trebuie să corecteze greșelile din textele propuse, să pună semnele de punctuație. Se verifică nivelul de cunoaștere a gramaticii, punctuației, aptitudinilor retorice și de organizare stilistică a unui text.

Proba de matematică este constituită din 60 de întrebări și durează 60 de minute. Aici se evaluează cunoștințele la câteva discipline: algebră, geometrie, trigonometrie, teoria probabilității. În timpul probei poate fi folosit un calculator, ce nu poate fi programat.

Înțelegerea unui text citit durează 35 de minute, în decursul cărora trebuie de răspuns la 40 de întrebări, ce se referă la 4 texte. Tematicile sunt diferite: extrase din texte literare, din cele ce se referă la științe sociale, umane și științele naturii.

Proba de științe este programată pentru 35 de minute și conține 40 de întrebări. Examinatul primește 7 extrase din lucrări științifice ce se referă la științele naturii, biologie, fizică, chimie. Pe parcursul rezolvării acestei probe persoana testată nu trebuie să dea dovadă de cunoștințe profunde, ci mai degrabă, de aptitudini analitice, de capacități de a rezolva situații de problemă și de gândire logică.

Întrebările testului sunt cu alegere multiplă, pentru matematică se dau 5 opțiune de alegere, la celelalte probe - 4 opțiuni.

Eseul este o probă opțională și presupune redactarea unui text pe un subiect social. Rezultatele nu sunt cumulative scorului total al testului și nu-l influențează. El este cerut de unele instituții superioare, de altele nu. De aceea, înainte de a se înscrie la ACT, aplicantul ar trebui să se decidă la ce facultate sau facultăți vrea să aplice și să se intereseze de cerințele înaintate. Dacă tânărul nu s-a decis încă, sau are îndoieli, ar fi bine să susțină proba scrisă. Nu durează decât 30 de minute. În plus, dacă are nevoie de ajutor, îl poate găsi pe situri specializate, cum ar fi grademiners.com. Specialiștii, ce sunt angajați aici, pot să-l ghideze, astfel ca lucrarea sa să corespundă tuturor cerințelor.

 

Calcularea rezultatelor și centrele de desfășurare a testului

Fiecare probă se evaluează pe o scară de la 1 la 36 de puncte. Scorul general este format din media aritmetică a tuturor probelor. Astfel scorul maxim este de 36 de puncte. Doar 0,1 % din examinații americani și doar unități dintre persoanele testate din alte țări reușesc această performanță. La universitățile cele mai prestigioase, precum Harvard, se cer de la 30 la 36 de puncte. În medie se cer 25-27 de puncte. Cine nu este mulțumit cu rezultatele sale, poate repeta testul și de mai multe ori.

Testul ACT poate fi susținut și în afara teritoriului Statelor Unite. Centre de testare ACT sunt deschise în mai mult de 150 de țări în întreaga lume, cum ar fi în Australia, Rusia, Franța. În România un astfel ce centru a fost înființat în București.

Testul se desfășoară de câteva ori pe an. Din păcate, cel din luna aprilie a fost reprogramat din cauza situației alarmante legate de răspândirea coronavirusului. Data testării următoare este luna iunie, dacă nu vor mai interveni alte schimbări.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
98,5 la sută dintre elevii de gimnaziu au fost repartizați de licee
25/07/2024 13:05

Mai bine de jumătate dintre candidaţii la Evaluarea Natională au fost admişi la prima opţiune din cele exprimate pentru admiterea la liceu, aproximativ 57.000, număr in creştere faţă de anul trecut &nd ...

Premierul Ciolacu umblă rapid la pușculiță: Elevii cu 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat primesc bani de la Guvern
23/07/2024 17:13

Premierul Marcel Ciolacu umblă la pusculita guvernamentală pentru a premia elevii cu note mari. Ministerul Educatiei a lansat in consultare un proiect de Hotărare de Guvern pentru a le acorda stimulente fina ...

Miercuri are loc repartizarea computerizată la licee
23/07/2024 09:31

Repartizarea computerizată in invăţămantul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională se va face miercuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. &Icir ...

Succes românesc la Olimpiada Internaţională de Matematică
21/07/2024 07:04

Ministerul Educaţiei a anunţat sambătă că elevii romani au obţinut o medalie de aur, patru medalii de argint şi o medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Matematică. ”Romania a obţinut o m ...

Adriana Stoicescu: Analfabetul funcțional va deveni istorie. Prostul absolut îi va lua locul
21/07/2024 06:58

Eliminarea din lista concursurilor si olimpiadelor exact materiile de bază: limba romană si Istoria, constituie o gafă a ministerului Educatiei peste care cu greu se poate trece, cu atat mai mult cu cat in s ...

Rușine uriașă în învățământ! 49 de profesori au fost eliminați de la Titularizare, 11 din ei au copiat!
18/07/2024 14:06

In acest an s-a inregistrat o rată de prezentă de 86,48% la titularizare. Au fost peste 31.000 de candidaţi prezenti din totalul celor aproape 36.000 de candidaţi cu drept de participare la această probă, ...

Doar trei din cinci copii intraţi în şcoală au reuşit să obţină medii peste 5 la Evaluarea Naţională
15/07/2024 11:54

Organizaţia Salvaţi Copiii atrage atenţia asupra faptului că doar trei din cinci copii intraţi in şcoală acum nouă ani au reuşit să obţină medii peste 5 la Evaluarea Naţională. Există judeţe un ...

Au fost afișate rezultatele finale de la Bacalaureat 2024. De unde afli ce notă a luat copilul tău?
12/07/2024 13:51

Au fost afisate rezultatele finale de la Bacalaureat 2024. De unde afli ce notă a luat copilul tău? iti spune Ministerul Educatiei. Notele pot fi verificate pe baza unui cod si pe fiecare judet in parte. Rez ...

A început etapa de înscriere la liceu - repartizarea computerizată - pe 24 iulie
11/07/2024 14:32

Absolvenţii claselor a VIII-a care au trecut de Evaluarea Naţională se pot inscrie, incepand de joi, la licee, repartizarea computerizată urmand să aibă loc pe data de 24 iulie. In perioada 11 - 22 iulie ...

Un tânăr din Iași a luat Bacalaureatul cu 9,38, din închisoare. Acum spune că vrea să facă Facultatea de Drept
11/07/2024 13:26

Un tănăr de 19 ani din Iasi a luat Bacalaureatul cu media 9,38 din inchisoare. El se află in Centrul de Detentie Tichilesti de la Brăila si are cea mai mare medie dintre toti elevii unui liceu din oras. Ta ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei