Ce se întâmplă când un profesor se îmbolnăvește de COVID? Cine este contact direct într-o sală de clasă? 10 întrebări și răspunsurile autorităților

+0000000000 omicron

Dimensiune font:

| 07-02-2022 18:09

 Școlile și grădinițele funcționează cu prezență fizică după reguli noi, stabilite luna trecută și actualizate ulterior, însă numărul ridicat de cazuri de COVID-19 duce deseori la carantinarea elevilor, profesorilor sau decizia trecerii unei grupe sau clase la învățământ online. Am sintetizat o parte dintre întrebările și nelămuririle exprimate de părinți legate de situațiile cu care se confruntă în această perioadă la școală sau grădiniță și le-am transmis Ministerului Educației și Ministerului Sănătății și publicăm răspunsurile acestora.

 

1. Studiu de caz: Un coleg de clasă al copilului meu anunță învațătoarea/dirigintele și restul părinților că testul de salivă este pozitiv. Ce urmează? Cine face un eventual test PCR sau antigen rapid care să fie luat în considerare în mod oficial?

Ministerul Sănătății: Părintele copilului trebuie să contacteze medicul de familie. Dacă acesta a încheiat contract cu casa de asigurări de sănătate pentru testare, va face testarea copilului.

 • Dacă medicul de familie nu face testare la cabinetul propriu, părinții contactează Direcția de sănătate publică, pentru efectuarea testării la centrele de testare .
 • O altă variantă de testare este la una dintre farmaciile care sunt incluse în testarea anticovid, a căror listă este publicată pe pagina de internet a Ministrului Sănătății.


2. Un elev anunță că are test PCR pozitiv. Ce urmează? Ce elevi intră în carantină (în cazul în care nu intră toată clasa online, nefiind încă 3 cazuri consecutive) - având în vedere că se presupune că elevii poartă mască în clasă, pe cine numește DSP contact direct? Este vorba despre elevii care stau în bancă sau în bancile din față/spate/lateral cu cel depistat pozitiv sau poate fi și un alt elev? Cât durează o astfel de anchetă la școală?

Ministerul Sănătății: Conform definitiilor de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) elaborate de către Institutul Național de Sănătate Publică (actualizare la data de 11.01.2022), în situația expusă de dvs., contactul direct este:

 • persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
 • persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);
 • persoana care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute;
 • persoana care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m

Decizia de testare a colegilor se ia după efectuarea anchetei epidemiologice de către Direcția de sănătate publică și stabilirea contacților direcți ai copilului, ținând cont de definiția de caz.

3. În cât timp ar trebui să facă DSP ancheta epidemiologică? În cât timp se emite o decizie de carantinare?

Ministerul Sănătății: În 48 de ore de la data confirmării infecției. Decizia de carantinare se eliberează în momentul anchetei.

4. Ce trebuie să facă părinții unor copii cu COVID-19 pentru a obține concediul medical? Având în vedere că perioada de carantină s-a redus la 5 zile, pe ce perioadă se va acorda acesta?

Ministerul Sănătății: Concediul medical se eliberează de către medicul de familie, în baza Deciziei de carantinare transmisă de către direcția de sănătate publică, pentru perioada specificată în documentul respectiv. Conform legislației specifice, certificatul de concediu medical se eliberează în termen de 30 de zile, fiind una din situațiile în care concediul medical poate fi acordat retroactiv.

5. Infectarea în cazul profesorilor. În cazul unei învățătoare, care stă în clasă cu elevii cel puțin trei ore pe zi și în general este mai apropiată de elevi, mai ales în cazul în care aceștia învață să scrie - dacă aceasta se pozitivează, care sunt rezultatele posibile ale anchetei DSP?


Ministerul Educației: Conform ordinului comun, clasa intră în sistem online la trei cazuri confirmate. În cazul personalului didactic, decizia DSP este esențială. În același timp, să nu uităm și de importanța testelor de salivă, disponibile tuturor celor din școală, teste care pot constitui un indicator important în ancheta epidemiologică.

6. Ce trebuie să facă școala în momentul în care un profesor se infectează? Îi găsește înlocuitor timp de 5 zile învățătoarei/ profesorului? Sunt cazuri în care părinții spun că de fapt copiii au stat mai mult supravegheați, nu au făcut efectiv școală, iar în unele cazuri de copii mai mari chiar au fost lăsați singuri în clasă și, dacă a fost vorba de ultima oră din orar, au plecat acasă mai devreme.

Ministerul Educației: Prima opțiune constă în găsirea de înlocuitori pentru a nu fi obligați să trecem și clasa în sistem online. În multe cazuri se apelează la cadrele didactice din unitate, prin extinderea normei didactice.
 • În situația în care acest lucru nu este posibil, activitatea poate fi desfășurată de către același cadru didactic, dacă starea de sănătate îi permite, în regim online. Astfel, se poate adapta orarul, încât o parte din ore să fie desfășurate fizic, iar altele online.
 • În situația învățătorilor și educatoarelor, în lipsa unui înlocuitor se poate trece în sistem online cu întreaga clasă/grupă.

7. O altă problemă semnalată este aceea în care numărul cadrelor didactice infectate pune probleme organizării orelor, nefiind suficienți profesori care să suplinească lipsa celor bolnavi. Cum ar trebui gestionată o astfel de situație?

Ministerul Educației: Măsurile sunt particularizate în funcție de situația specifică fiecărei unități, fiind flexibile și responsabile în același timp: în condițiile în care orarul se poate realiza separând orele desfășurate fizic de cele online, aplicăm această variantă. În același timp, însă, recomandarea DSP este hotărâtoare, aceasta fiind factorul de decizie pentru trecerea în online.

8. Dacă un învățător sau profesor are COVID și stă acasă dar se simte bine, poate face orele online cu copiii? Sau este obligatoriu ca elevii să meargă la școală și să facă orele cu înlocuitori până la revenirea acelui cadru didactic?

Ministerul Educației: Dacă nu se identifică înlocuitor și starea de sănătate îi permite, cadrul didactic poate desfășura activitate online. În acest caz, în funcție de nivel, elevii pot sau nu să meargă la școală, mai ales dacă nu există posibilitatea supravegherii acestora în timpul orelor online

9. A existat o discuție despre ce înseamnă contact direct în cazul preșcolarilor într-o grupă. Având în vedere că ei nu stau în bănci și nici nu poartă mască, la ce trebuie să se aștepte părinții în cazul unei anchete epidemiologice? Ce copii sunt considerați contacți direcți, concret?

Ministerul Educației: Ancheta epidemiologică va stabili aceste aspecte. De regulă, DSP consideră în aceste situații că toți preșcolarii prezenți sunt contacți direcți.

10. Elevii carantinați, bolnavi sau contacți direcți, au dreptul la ore online până în momentul în care pot reveni la școală (în situația în care nu este toată clasa în online)? Sau învățământul hibrid este exclusiv pentru categorii de elevi cu vulnerabilități medicale certificate?

Ministerul Educației: Elevii carantinați/bolnavi, au dreptul să beneficieze de măsurile identificate de conducerile unităților de învățământ, inclusiv participarea la orele online, dacă starea de sănătate le permite, alături de cei care au vulnerabilități medicale.
 

Noile reguli din școli și grădinițe

 
 • La apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 5 zile, începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării la nivelul grupei/clasei este dispusă prin decizie a consiliului de administrație al unității de învățământ.
 • La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioadă de 5 zile. Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărâre a CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.
 • Preșcolarii/Elevii cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul acestora a/au interacționat în mod frecvent, identificați potrivit alin. (6), vor fi carantinați timp de 5 zile. Preșcolarii/Elevii aflați în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2 nu sunt considerați suspecți de a fi infectați sau purtători ai unui agent înalt patogen și nu li se aplică măsura de carantină.
În cazul unui elev/preșcolar depistat pozitiv:
 • În situația în care în urma testării cu test rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă, rezultatul este pozitiv, se aplică dispozițiile protocolului privind managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă.
 • Preșcolarul/Elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă, conform alin. (1), continuă activitatea didactică în regim online și poate relua cursurile cu prezență fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.
 • Preșcolarul/Elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau NAAT/RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezență fizică după 7 zilepentru cei care nu sunt vaccinați cu schemă completă și pentru cei trecuți prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv după 5 zile, pentru cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală în perioada ultimelor 90 de zile, de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă.
 

Ce se întâmplă în cazul profesorilor infectați - regulile nu s-au modificat

 • La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunță conducerea unității de învățământ /instituției conexe care va informa DSP/DSPMB.
 • În urma anchetei epidemiologice DSP/DSPMB va stabili care sunt contactii direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ.
   

Protocolul în cazul rezultatului pozitiv la un test pe bază de salivă


Protocolul privind managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă:

 • persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ vor realiza testarea preșcolarilor/elevilor în conformitate cu Instrucțiunea Ministerului Sănătății nr. CAZ/4216/19.11.2021 și vor putea fi instruite de echipe de voluntari formate din medici, studenți la facultățile de medicină, asistenți medicali și alte categorii de personal cu competențe în domeniul medical, sub coordonarea DSP/DSPMB;
 • persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ se vor informa corespunzător în ceea ce privește procedura aplicabilă colectării testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. În situația colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităților de învățământ, acestea se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale. Întreaga procedură va fi încheiată cu dezinfecția corectă a mâinilor;
 • în cazul preșcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la un test rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă în unitatea de învățământ, se aplică prevederile pct. 4. Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19;
 • în cazul preșcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă la domiciliu, părinții/reprezentanții legali au obligația de a comunica în scris sau electronic, unității de învățământ, respectiv persoanei responsabile desemnate conform art. 11 rezultatul testului;
 • unitatea de învățământ raportează DSP/DSPMB cazurile cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă în vederea asigurarii testarii lor prin test certificat antigen rapid sau RT-PCR;
 • unitatea de învățământ păstrează evidența preșcolarilor/elevilor testați pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Greva continuă-FSLI și Spiru Haret dau ora exactă în Guvern: OUG cu creșteri salariale a omis majorările pentru debutanți
04/06/2023 11:47

Greva continuă: Textul OUG 53/2023 este nemultumitor!, transmis Federatia Sindicatelor Libere din Învătămant si Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET”. Cele două sindicate acu ...

Părinții întră la rupere în greva profesorilor: Au lansat petiția pentru susținerea Bac-ului și a Naționalelor la datele fixate acum
04/06/2023 06:14

O petitie online care cere organizarea examenelor de Evaluare Natională si Bacalaureat 2023 la datele fixate pană acum a fost lansată de părinti de elevi in clasele a VIII-a si a XII-a. Greva profesorilo ...

Mesajul transmis de Carmen Iohannis de 1 iunie! Cuvintele Primei Doamne au stârnit controverse, ce nu a plăcut internauţilor
03/06/2023 05:27

Mesajul transmis de Carmen Iohannis de 1 iunie, cand s-a sărbătorit Ziua Copilului, a starnit numeroase controverse in spatiul public. Romanii nu au apreciat cuvintele primei Doamne, adresandu-i chiar reprosu ...

Ce avere are un lider de sindicat din Educație. Poate cea mai stufoasă declarație de avere
03/06/2023 05:16

Averea unor lideri de sindicat din Educatie contrastează cu situatia grea a profesorilor din Romania. Anton Hadăr, seful sindicatului care se ocupă de invătămantul universitar, este probabil cel mai bogat ...

Ligia Deca: „Nu a fost modificat calendarul Examenelor naționale”
03/06/2023 05:13

Examenele naţionale işi păstrează calendarul, in condiţiile in care cadrele didactice se intorc de săptămana viitoare in sălile de clasă, in caz contrar fiind necesară o reprogramare a probelor, a dec ...

Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Ministra Educației:
02/06/2023 15:29

 Ligia Deca, ministra Educatiei, a declarat vineri, 2 iunie, că Evaluarea Natională si Bacalaureatul pot fi sustinute la datele stabilite doar dacă elevii se vor intoarce de săptămana viitoare in băn ...

Iohannis imperativ cu profesorii: mergeți în clase. Guvernatorul coloniei și-a pierdut răbdarea
02/06/2023 14:17

Romania este o colonie iar Iohannis nu este presedintele Romanilor ci guvernatorul acestei colonii. Profesorii vor salarii decente, nu doar 2.200 de lei in fiecare lună. Parlamentarii au in fiecare lună la d ...

Ciprian Demeter: Eșuarea ”României educate” a lui Iohannis
02/06/2023 14:15

In invăţămantul romanesc au renăscut, mai mult ca niciodată, tensiunile dintre profesori şi sistemul politic degenerat. Divergenţele sunt aceleasi dintotdeauna: lipsa investitiilor din educatie si major ...

Octavian Știreanu: România educată, pe loc repaus! Armata, pas înainte!
02/06/2023 09:56

Protestele profesorilor gravitează in jurul salariilor. Impasul negocierilor este total. Guvernul le-a propus cate o primă de 4.000 lei, ura si la gară. Un fel de ciubuc in schimbul tăcerii. Premierul Ciuc ...

Salvați Copiii: 1 din 2 elevi e amenințat, umilit sau agresat fizic
02/06/2023 06:34

10.000 de acte de violentă a semnalat Ministerul Educatiei pentru anul scolar anterior, insă organizatia Salvati Copiii spune că 1 din 2 elevi este amenintat, umilit sau agresat fizic. Această discrepantă ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei