Deschidere de an universitar la UMF

7ab2fada-6ade-4622-abc9-ee23b27a19d7

Dimensiune font:

| 25-09-2022 16:52

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa din Iași profesorii au început încă de ieri anul universitar cu discursuri şi cuvinte frumoase. Studenţii încep, de azi, cursurile.

Aflat în Aula „George Emil Palade”, rectorul Universităţii de Medicină a spus celor care au ocupat scaunele, puţini dintre ei fiind studenţi sau boboci, că deschiderea anului universitar este un eveniment care poate părea comun, un moment care ţine doar de rutina vieţii universitare, o marcare formală a realinierii la punctul de start. „Nimic mai neadevărat, pentru că dincolo de dimensiunea formală festivitatea are un conţinut şi o încărcătură emoţională proprii diferite de la an la an. Mă refer în primul rând la bobocii umefişti, copiii de ieri care aţi lăsat în urmă viaţa de elev şi aţi păşit cu mult curaj într-o nouă etapă: viaţa de student. Vă asigur că este o etapă a vieţii noastre care vă va marca profund atât din perspectiva cariere în care astăzi faceţi primul pas cât şi din perspectiva dezvoltării dumneavoastră personale, a caracterului, a aspiraţiilor şi profilului uman care vă vor defini pe viitor ca membri ai societăţii. Acesta este în fapt scopul nostru comun, al celor pe care îi investiţi astăzi cu misiunea de a vă forma pentru viitor, educaţie înseamnă nu doar pregătirea dumneavoastră ca specialişti în diverse arii medicale, dar şi formarea dumneavoastră ca cetăţeni care vor continua România de mâine, a spus prof.univ.dr Viorel Scripcariu, rectorul UMF Gr.T.Popa.  

În zilele noastre, educaţia înseamnă cu mult mai mult decât o hiperspecializare într-un domeniu îngust. Educaţie înseamnă şi o cultură generală care să vă permită şi o perspectivă vastă şi corectă asupra lumii în care trăim, înseamnă în egală măsură adoptarea unor standarde morale care să vă ajute să vă păstraţi verticalitatea atunci când viaţa vă va încerca. Nu în ultimul rând, educaţia înseamnă dobândirea şi consolidarea în timp a unor principii călăuzitoare care vă vor defini ca oameni în familie şi în societate, a spus rectorul UMF.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, l-a aprecizat pe rectorul universităţii de medicină de la Iaşi că aderă la principiile programului România Educată. Apreciez în mod deosebit pledoaria pentru o Românie Educată, făcută fără să folosească aceste cuvinte de domnul profesor Viorel Scripcariu. Da, este adevărat, educaţia stă la baza tuturor lucrurilor. Nici măcar sănătate nu poate fi fără o educaţie solidă. De altfel, nu poate exista nici prosperitate, nici securitate, nu pot exista lucruri fără o educaţie, motiv pentru care fiecare debut de an universitar este în egală măsură important şi emoţionant. Emoţionant nu numai pentru tinerii boboci dar este emoţionant şi pentru noi, cadrele didactice, a spus ministrul Educaţiei.

Atât ministrul Educaţiei cât şi ministrul Sănătăţii au recunoscut că de foarte puţine ori a existat o bună colaborare între cele două instituţii guvernamentale.

Pentru ministrul Cîmpeanu, ceasta este o oportunitate alături de faptul că proiectele şi dezbaterile din programul România Educată sunt aproape de a fi finalizate şi se constituie într-o şansă pentru susţinerea acelor universităţi care, precum UMF Iaşi, încurajează învăţământul de excelenţă. De altfel, deviza UMF Iaşi este tradiţie şi excelenţă.   

Pentru ministrul Sănătăţii, această bună colaborare înseamnă o conjunctură favorabilă pentru dezvoltarea sistemului medical şi de pregătire a corpului medical din România, mai ales în contextul unei crize de personal medical. În viitorii ani vom avea o problemă foarte serioasă, şi din cauza asta cred că trebuie să existe un răspuns din partea noastră, coordonat şi profesionist, încât în viitorii 5-10 ani, această problemă a resurselor umane din sănătate să poată să fie rezolvată. Să nu uităm că orice investiţie în sănătate trebuie dublată de o resursă umană calificată. Ceea ce ne dorim pentru studenţii noştri, pentru viitorii medici care se pregătesc în specialitate, ne dorim să poată să înveţe aşa cum pot să înveţe tinerii medici din UE, ne dorim să aibă nu numai venituri dar şi un confort profesional corespunzător, a spus ministrul Rafila.

De altfel, ministrul Sănătăţii este optimist. El crede că va apuca ziua în care va fi la inaugurarea Spitalului Regional de Urgenţe.  Cred că Iaşul în această perioadă are perspective extrem de serioase din punctul acesta de vedere. Cei care au devenit acum studenţi la UMF Iaşi vor putea să profeseze în SRU, pe care aş vrea să avem ocazia să putem să-l inaugurăm împreună. Cred că este extrem de important ca infrastructura medicală din acest important centru universitar să poată corespundă nevoilor şi cerinţelor actuale din secolul XXI. Cred că Iaşiul, prin corpul medical şi profesioniştii pe care îi are, şi universitate, putem face lucrul acesta în mod corelat şi coordonat. Ar trebui să învăţăm vocaţia construcţiei pentru studenţii noştri, pentru tinerii medici, şi vocaţia onestităţii şi devoţiunii pentru pacienţi şi pentru ţara noastră, a spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul crede că absolvenţii de Medicină, medicii şi asistentele nu vor mai pleca din ţară dacă se va duce o politică de resurse umane coerentă şi un proces de investiţii în sectorul de sănătate care să fie realist şi care să respingă orice fel de demers demagogic”. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:15

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Cresc premiile pentru olimpici
30/11/2022 12:50

Guvernul a adoptat marţi o Hotărare pentru modificarea şi completarea HG 403/2017, prin care au fost mărite premiile anuale in bani acordate elevilor medaliaţi la olimpiadele naţionale şi internaţionale ...

Comuna Costuleni – Consolidarea capacității unităților de învățământ preuniversitar de stat în vederea gestionării situației de pandemie generată de virusul SARS-COV-2 cod smis 147454,finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020
30/11/2022 10:50

 COMUNICAT DE PRESĂ Anunt de finalizare proiect Data 30.11.2022 Consolidarea capacitătii unitătilor de invătămant preuniversitar de stat in vederea gestionării situatiei de pandemie generată ...

Cinci zile libere pentru elevi / Când va fi următoarea vacanță - structura anului școlar
29/11/2022 11:12

 Marti, după finalizarea cursurilor, elevii vor intra si ei intr-o minivacanţă, urmand să se intoarcă la şcoală luni, 5 decembrie. Sală de clasă  Miercuri şi joi sunt zile libere, fiin ...

Universitatea din Arad renunță la cursurile din amfiteatre din cauza facturilor la curent electric
22/11/2022 13:14

De astăzi, studentii Universitătii „Vasile Goldis” din Arad vor participa la cursuri de acasă, după ce conducerea a decis ca in următoarea perioadă, cursurile să se desfăsoare in format on ...

Ce limbă ar vorbi copiii dacă ar crește izolați de părinți?
22/11/2022 09:47

De unde a venit limba si ce este nevoie pentru ca o limbă să se dezvolte? Dacă un grup de copii ar creste izolat de restul lumii, fără niciun acces la limbajul uman, ar crea unul al lor si, dacă da, cum a ...

Mai multe universităţi din ţară ar urma să fie desfiinţate. Planul care ar putea duce România în topurile universitare internaţionale
12/11/2022 11:20

E revoltă in randul studenţilor şi profesorilor de la malul mării. Universitatea Maritimă din Constanţa ar urma să işi piardă identitatea după ce va fuziona cu alte instituţii intr-o singură structu ...

Colecția bizară a unui profesor de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”! Nimeni nu credea că poate să aibă grijă de ei timp de 43 de ani!
09/11/2022 14:56

Petru Dusa, unul dintre cei mai apreciati profesori de la Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial din cadrul Universitătii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iasi, are o pasiune aparte pentru ...

Ce erori conține reza de doctorat a ministrului Bode
01/11/2022 11:45

Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a constatat că teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, are ”abateri de la bunele norme de publicare&rdquo ...

 Mihai Chirica - Cere directorilor de școli din Iași să facă economii la consumul de agent termic și anunță controale. Sălile de sport nu vor mai folosite în afara activităților școlare
01/11/2022 08:57

Primarul Iasului, Mihai Chirica, a cerut, luni, directorilor de unităti de innvătămant din municipiu să facă economii, in vederea scăderii consumului de energie electrică si termică. Edilul a declarat, ...

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a recepționat lucrările de reabilitare, refuncționalizare și modernizare a Casei Universitarilor
21/10/2022 20:23

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a receptionat lucrările de reabilitare, refunctionalizare si modernizare a Casei Universitarilor, imobil care este si monument istoric. Lucrări ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei